Punjab State Board PSEB 4th Class Maths Book Solutions Chapter 3 Fractional Numbers Ex 3.1 Textbook Exercise Questions and Answers.
PSEB Solutions for Class 4 Maths Chapter 3 Fractional Numbers Ex 3.1
Question 1.
Match the fraction according to coloured portion:

Solution:
(a) \(\frac{1}{4}\)
(b) \(\frac{3}{4}\)
(c) \(\frac{1}{2}\)
(d) \(\frac{1}{3}\)

Question 2.
Write the fraction of coloured as well as blank portion in the given space :


Solution:

3. Colour the figure according to the given fraction :
Question 1.

Solution:


Question 2.

Solution:

Question 3.

Solution:

Question 4.

Solution:

Question 5.

Solution:


Question 6.

Solution:

4. Mark (✓) on the correct fraction of the coloured portion of the figure:
Question 1.

Solution:
(b) \(\frac{3}{4}\)

Question 2.

Solution:
(d) \(\frac{3}{8}\)
Question 3.

Solution:
(c) \(\frac{1}{4}\)
5. Write the given fraction in words:
Question 1.
\(\frac{1}{2}\)
Solution:
Half
Question 2.
\(\frac{1}{4}\)
Solution:
One Fourth
Question 3.
\(\frac{1}{3}\)
Solution:
One third

Question 4.
\(\frac{2}{3}\)
Solution:
Two third
Question 5.
\(\frac{3}{4}\)
Solution:
Three fourth
Question 6.
\(\frac{1}{10}\)
Solution:
One tenth.
6. Write numerator and denominator of the given fractions :
Question 1.
\(\frac{2}{3}\)
Solution:
Numerator = 2 and Denominator = 3
Question 2.
\(\frac{1}{2}\)
Solution:
Numerator = 1 and Denominator = 2

Question 3.
\(\frac{1}{4}\)
Solution:
Numerator = 1 and Denominator = 4
Question 4.
\(\frac{3}{4}\)
Solution:
Numerator = 3 and Denominator = 4.
