Punjab State Board PSEB 4th Class Maths Book Solutions Chapter 1 Numbers Revision Exercise Questions and Answers.
PSEB Solutions for Class 4 Maths Chapter 1 Numbers Revision Exercise
Question 1.
Write in words :
(a) 598
(b) 608
(c) 328
(d) 999.
Solution:
(a) Five hundred ninety eight.
(b) Six hundred eight.
(c) Three hundred twenty eight.
(d) Nine hundred ninety nine.
Question 2.
Write in numbers (Hindu-Arabic):
(a) two hundred seventy eight
(b) seven hundred ten
(c) four hundred six
(d) eight hundred fourty six.
Solution:
(a) 278
(b) 710
(c) 406
(d) 846.
![]()
Question 3.
Write the expanded forms of the numbers given below :
(a) 298
(b) 183
(c) 709
(d) 840.
Solution:
(a) 298 = 200 + 90 + 8
(b) 183 = 100 + 80 + 3
(c) 709 = 700 + 9
(d) 840 = 800 + 40 + 0.
Question 4.
Color the following numbers on Abacus :
(a) 803

Solution:

(b) 999

Solution:

Question 5.
Form all the numbers that can be made by using following digits :
(a) 2, 5, 4
(b) 5, 3, 2
(c) 3, 1, 9
(d) 4, 0, 8
Solution:
(a) 254, 524, 452, 425, 245, 542
(b) 532, 253, 235, 523, 352, 325
(c) 319, 193, 391, 139, 931, 913
(d) 408, 804, 480, 840
![]()
Question 6.
Understand and fill in the blanks :
(i)

Solution:

(ii)

Solution:

(iii)

Solution:

![]()
Question 7.
Put signs of >, <, = in the blanks :
Solution:
(a) 761
671
(b) 137
106
(c) 115
162
(d) 492
492
(e) 987
989
(f) 134
431
(g) 768
876
(h) 617
617
(i) 146
416
(j) 768
98
Now try to solve the following sums :
Question 8.
Write the largest number from the following numbers :
(a) 96, 279, 961, 899, 99
(b) 163, 894, 534, 106, 119
(c) 764, 895, 564, 381, 678
(d) 161, 37, 153, 275, 891
(e) 800, 190, 700, 861, 199
(f) 221, 448, 868, 88, 992
Solution:
(a) 961
(b) 894
(c) 895
(d) 891
(e) 861
(f) 992.
Question 9.
Write the smallest number from the following numbers : :
(a) 99, 638, 125, 369, 581
(b) 163, 894, 534, 106, 119
(c) 764, 895, 564, 381, 678
(d) 161, 37, 153, 275, 891
(e) 800, 190, 700, 861, 199
(f) 221, 448, 686, 88, 992
Solution:
(a) 99
(b) 106
(c) 381
(d) 37
(e) 190
(f) 88.
![]()
Question 10.
Arrange the following numbers in the ascending order :
(a) 269, 781, 683, 453, 239
Solution:
239, 269, 453, 683, 781
(b) 196, 638, 700, 699, 824
Solution:
196, 638, 699, 700, 824
(c) 910, 800, 816, 72, 16
Solution:
16, 72, 800, 816, 910
(d) 361, 482, 469, 756, 29
Solution:
29, 361, 469, 482, 756.
(e) 235, 568, 567, 245, 961
Solution:
235, 245, 567, 568, 961
Question 11.
Arrange the following numbers in the descending order :
(a) 619, 564, 72, 12, 169
Solution:
619, 564, 169, 72, 12
![]()
(b) 781, 890, 967, 961, 119
Solution:
967, 961, 890, 781, 119
(c) 543, 650, 790, 798, 260
Solution:
798, 790, 650, 543, 260
(d) 806, 818, 76, 82, 9
Solution:
818, 806, 82, 76, 9
(e) 582, 254, 184, 784, 591
Solution:
784, 591, 582, 254, 184
Question 12.
Understand and fill in the blanks :
(a) 11, 22, 33, 44, …………, …………, …………, ……….
(b) 10, 20, 30, 40, …………, …………, …………, ……….
(c) 44, 48, 52, 56, …………, …………, …………, ……….
(d) 52, 54, 56, 58, …………, …………, …………, ……….
(e) 81, 83, 85, 87, …………, …………, …………, ……….
Solution:
(a) 11, 22, 33, 44, 55, 66, 77, 88
(b) 10, 20, 30, 40, 50, 60, 20, 80
(c) 44, 48, 52, 56, 60, 64, 68, 72
(d) 52, 54, 56, 58, 60, 62, 64, 66
(e) 81, 83, 85, 87, 89, 91, 93, 95