Punjab State Board PSEB 4th Class Maths Book Solutions Chapter 2 Fundamental Operations on Numbers Ex 2.6 Textbook Exercise Questions and Answers.

## PSEB Solutions for Class 4 Maths Chapter 2 Fundamental Operations on Numbers Ex 2.6

Question 1.

Cost of 1 notebook is ₹ 15. Find the cost of 9 such notebooks ?

Solution:

Cost of 1 notebook = ₹ 15

Cost of 9 notebooks = ₹ 15 × 9 = ₹ 135.

Question 2.

There are 75 pencils in a box. How many pencils are there in 19 such boxes ?

Solution:

Number of pencils in a packet = 75

Number of pencils in 19 packets = 75 × 19

= 1425.

Question 3.

There are 79 beads in a chain. How many beads are there in 68 such chains ?

Solution:

Number of beads in one chain = 79

Number of beads in 68 chains = 79 × 68

= 5372.

Question 4.

The cost of a toycycle is ? 1560. Find total cost of 6 such toycycles ?

Solution:

The cost of 1 toycycle = ₹ 1560

The cost of 6 toycycles = ₹ 1560 × 6

= ₹ 9360.

Question 5.

There are 11 players in a cricket team. How many players are there in 12 such teams ?

Solution:

Number of players in 1 cricket team = 11

Number of players in 12 cricket teams = 11 × 12 = 132.

Question 6.

A box contains 1440 soaps. Find the numbers of soaps in 6 such boxes ?

Solution:

Number of soaps in 1 box = 1440

Number of soaps in 6 boxes = 1440 × 6

= 8640

Question 7.

Your mom went to market—

(a) She bought 2 kg apples, 2 kg. guava. How much amount she will pay to the seller ?

Solution:

Cost price of 2 kg apples

= ₹ 120 × 2 = ₹ 240

Cost price of 2 kg guava

= ₹ 35 × 2 = ₹ 70

Amount she will pay to the seller = ₹ 310.

(b) If she bought 3 kg oranges and 2 kg pomegranate. What amount she will pay to seller ?

Solution:

Cost price of 3 kg oranges

= ₹ 45 × 3 = ₹ 135

Cost price 2 kg pomegranate

= ₹ 40 × 2 = ₹ 80

Amount she will pay to seller = ₹ 215

Question 8.

These all notes and coins Karan received on his birthday. How much total amount did Karan receive ?

Solution:

= ₹ 500 × 5 + ₹ 50 × 3 + ₹ 10 × 7 + ₹ 2 × 3

= ₹ 2500 + ₹ 150 + ₹ 70 + ₹ 6

= ₹ 2726.

Question 9.

A car covers a distance of 16 km in a litre. How much distance it will cover in 28 litres ?

Solution:

Distance covered in 1 litre = 16 km

Distance covered in 28 litres = 16 km × 28

= 448 km.

Question 10.

A factory produces 125 soap bars in an hour. How many such soap bars will be produced in 8 hours ?

Solution:

Number of soaps produced in 1 hour = 125

Number of soaps produced in 8 hours = 8 × 125

= 1000