Punjab State Board PSEB 6th Class Maths Book Solutions Chapter 6 Decimals Ex 6.4 Textbook Exercise Questions and Answers.

## PSEB Solutions for Class 6 Maths Chapter 6 Decimals Ex 6.4

1. Solve the following:

Question (i)

12.15 + 4.87

Solution:

We have 12.15 + 4.87

Hence 12.15 + 4.87 = 17.02

Question (ii)

23.5 + 13.47

Solution:

We have 23.5 + 13.47

Hence 23.5 + 13.47 = 36.97

Question (iii)

12.56 + 6.234

Solution:

We have 12.56 + 6.234

Hence 12.56 + 6.234 = 18.794

Question (iv)

24.25 – 13.12

Solution:

We have 24.25 – 13.12

Hence 24.25 – 13.12 = 11.13

Question (v)

18.8 – 4.26

Solution:

We have 18.8 – 4.26

Hence 18.8 – 4.26 = 14.54

Question (vi)

42.34 – 5.256

Solution:

We have 42.34 – 5.256

Hence 42.34 – 5.256 = 37.084

Question (vii)

45.4 + 13.25 + 28.68

Solution:

We have 45.4 + 13.25 + 28.68

Hence 45.4 + 13.25 + 28.68 = 87.33

Question (viii)

52.9 + 26.893 + 13.62

Solution:

We have 52.9 + 26.893 + 13.62

Hence 52.9 + 26.893 + 13.62 = 93.413

Question (ix)

42 – 27.563

Solution:

We have 42 – 27.563

Hence 42 – 27.563 = 14.437

Question (x)

64.26 – 43.589 + 13.42

Solution:

We have 64.26 – 43.589 + 13.42

Hence 64.26 – 43.589 + 13.42

= 34.091

Question (xi)

18.3 + 2.56 – 11.643

Solution:

We have 18.3 + 2.56 – 11.643

Hence 18.3 + 2.56 – 11.643

= 9.217

Question (xii)

66.5 – 13.49 – 29.712.

Solution:

We have 66.5 – 13.49 – 29.712

= 66.5 – (13.49 + 29.712)

= 66.5 – 43.202 = 23.298

2.

Question (i)

Subtract 21.92 from 32.683

Solution:

Question (ii)

Subtract 14.812 from 23.

Solution:

Subtract 14.812 from 23.

3. What should be added to 3.412 to get 7?

Solution:

Let x should be added to 3.412 to get 7

3.412 + x = 7

x = 7 – 3.412

= 3.588

Hence, 3.588 should be added to 3.412 to get 7

4. Khan spent ₹ 63.25 for Maths book and ₹ 48.99 for English book. Find the total amount spent by Khan.

Solution:

Amount spent for Maths book = ₹ 63.25

Amount spent for English book = 48.99

Total amount spent by khan = ₹ 112.24

5. Samar walked 3 km 450 m in morning and 2 km 585 m in evening. How much distance did he walk in all ?

Solution:

Distance walked in morning = 3 km 450 m

Distance walked in evening = 2 km 585 m

Distance Samar Walked in all = 6 km 035 m

6. Sheetal has ₹ 190.50 in her pocket. She buys a school bag for ₹ 123.99. How much money is left with her now?

Solution:

Total amount Sheetal has = ₹ 190.50

Amount spent on school bag = – ₹ 123.99

Money left with her = ₹ 66.51

7. A piece of 18.56 m long ribbon is cut into three pieces. If the length of two pieces are 8.75 m and 3.125 m respectively. Find the length of the third piece.

Solution:

Total length of ribbon = 18.56 m

Length of two pieces = 8.75 m + 3.125 m

Length of the third piece = 18.56 m – 11.875 m

= 6.685 m

8. Veerpal bought vegetables weighing 20 kg. Out of this 6 kg 750 g are onions, 5 kg 25 g are potatoes and rest are tomatoes. What is the weight of the tomatoes?

Solution:

Total weight of vegetables

Veerpal bought = 20 kg

Weight of onions = 6 kg 750 g = 6.750 kg

Weight of potatoes = 5 kg 25 g = 5.025 kg

Weight of onions and potatoes = 11.775 kg

Total weight of vegetable = 20.000 kg

Weight of onions and potatoes = -11.775 kg

Weight of tomatoes = 8.225 kg

9. Ashish’s school is 28 km far from his house. He covers 14 km 250 m by bus, 12 km 650 m by car and the remaining distance by foot. How much distance does he cover on foot?

Solution:

Distance covered by bus 14 km 250 m = 14.250 km

Distance covered by car 12 km 650 m = 12.650 km

Distance covered by bus and car = 26.900 km

Total distance of school form Ashish house = 28 km

Distance covered by bus and car = 26.900 km

Distance covered on foot = 28 km – 26.900 km

= 1 km 100 m