PSEB 6th Class Computer Solutions Chapter 2 Computer Components

Punjab State Board PSEB 6th Class Computer Book Solutions Chapter 2 Computer Components Textbook Exercise Questions and Answers.

PSEB Solutions for Class 6 Computer Science Chapter 2 Computer Components

Computer Guide for Class 6 PSEB Computer Components Textbook Questions and Answers

1. Fill in the Blanks

Question 1.
Which part of the computer system accepts input from the user?
(a) Input Unit
(b) Output Unit
(c) Control Unit
(d) None of these
Answer:
(a) Input Unit

Question 2.
Which is a part of the CPU?
(a) Control Unit
(b) Memory Unit
(c) ALU
(d) All of above
Answer:
(d) All of above

Question 3.
Which memory stores permanent data in computer system ?
(a) Primary Memory
(b) RAM
(c) Secondary Memory
(d) All of above.
Answer:
(c) Secondary Memory

PSEB 6th Class Computer Solutions Chapter 2 Computer Components

Question 4.
Which is a most powerful type of computer ?
(a) Mainframe Computer
(b) Mini Computer
(c) Micro Computer
(d) Super Computer.
Answer:
(d) Super Computer

Question 5.
Which part of computer system gives result as an output to the user ? ‘
(a) Memory
(b) Input Unit
(c) Control Unit
(d) Output Unit.
Answer:
(d) Output Unit.

2. Write the Full Forms

Question 1.
ALU?
Answer:
ALU – Arithmetic and LgicaI Unit.

Question 2.
CPU?
Answer:
CPU – Central Processing Unit

Question 3.
LCD?
Answer:
LCD – liquid Crystal Display

Question 4.
RAM?
Answer:
RAM – Randoni Access Memory

Question 5.
ROM?
Answer:
ROM – Read Only Memory

Question 6.
CU?
Answer:
CU – Central Unit

Question 7.
MU?
Answer:
MU – Memory Unit

Question 8.
IPO?
Answer:
IPO – Input Processing Output.

3. Short Answer Type Questions

Question 1.
Write the name of parts of CPU.
Answer:
The names of three parts of CPU are :

  • Input Unit
  • Processing Unit
  • Output Unit.

Question 2.
What are the types of memories ?
Answer:
The types of memories are :

  1. Primary Memory
  2. Secondary Memory

Question 3.
What are Secondary Storage Devices ?
Answer:
Secondary storage devices are the devices which are not directly accessible by CPU. These are used to store the data and instructions for a long time. These devices are magnetic and optical in nature. The storage capacity of these devices is more than primary memory. They have less cost and speed than primary memory.

PSEB 6th Class Computer Solutions Chapter 2 Computer Components

Question 4.
What is the function of ALU ?
Answer:
The functions of ALU are to perform arithmetic and logical units. All the calculations are done by this part of the CPU. This part is also responsible for making comparisons.

Question 5.
What is Micro-Computer?
Answer:
Micro computers are used computers which use microprocessors as CPU. Micro or personal computers are the most common computers. These are the computers which are used in homes, schools and offices. These computers are small in size and the cost of this computer is very less.

Question 6.
What are different categories of Computers ?
Answer:
The different categories of computers are:

  1. Microcomputer
  2. Mini Computer
  3. Mainframe Computer
  4. Supercomputer

4. Long Answer Type Questions

Question 1.
What do you mean by Block Diagram of Computer ? Define its Components.
Answer:
Block Diagram of Computer is a Graphical representation of various steps involved in working of computers. The main parts shown in this block diagram are Input Unit, Processing Unit and Output Unit. The Processing Unit is divided into three parts namely Memory Unit, Control Unit and Arithmetic Logic Unit.
The Central Processing Unit of a computer system is divided into three parts.

  1. Memory Unit
  2. Control Unit
  3. Arithmetic and Logical Unit

PSEB 6th Class Computer Solutions Chapter 2 Computer Components - 4

1. Memory Unit:
This unit is also known as storage unit. This unit holds the data and instruction in it. It can store data and instruction temporary and permanently. Many types of memories are used in this unit for special purposes. These memories vary in size, storage capacity, nature of operation, speed and cost.

2. Control Unit:
Control Unit is meant for controlling all the activities of the computer. This unit works as the brain of a computer. It performs all the operations given in the form of instructions. It also controls the functioning of other components of the computer. It controls both input and output units also.

PSEB 6th Class Computer Solutions Chapter 2 Computer Components

3. Arithmetic and Logical Unit:
This is the third part of the Central Processing Unit. This unit is related to performing all the arithmetic and logical operations. A lot of calculations are done by computer in each type of work. All these calculations are done by this unit of CPU. Part of Central Processing Unit is integrated within the processor.

Question 2.
How Computer Works ? Explain each term in detail.
Answer:
The process of processing the data is called the processing cycle of a computer. It is the way of processing within a computer system. Three Steps are Involved in this cycle.

1. Input:
This part is related with input of data and instruction. Computers cannot work without proper input. To enter the necessary data and instructions in the computer input unit is required. Man can enter the data and instruction in its own language and that is converted into computer languages by this input unit. There are many types of input devices used for input. Keyboard is the most common input device used to enter textual data. The second common device for input is the mouse. This device is used to point a special part on the screen or to select a command with mouse pointer. The Other common devices which are used for input are microphone, touch screen, scanner etc.

2. Processing :
Processing is the process of acting according to given instructions. This is the main task done by computer as it gets instructions from the computer. The main aim of Computer is to work as per the given instructions. This task is done by the processor of the computer. The processor is just like the brain of a human being. This processor is also known as the Central Processing Unit.

3. Output :
After processing, the data is converted into some information. The user of the computer needs that information from the computer as its result. This result is shown to the user using output devices. The most common output device is a monitor. The other output devices are speaker, printer and plotters.

Activity

Write the given Items in their respective Category :

  1. RAM
  2. Keyboard
  3. Mouse
  4. ROM
  5. Hard Disk Drive
  6. Printer
  7. Microphone
  8. Speaker
  9. USB Pen Drive
  10. Monitor/LCD.

PSEB 6th Class Computer Solutions Chapter 2 Computer Components - 2
Answer:
PSEB 6th Class Computer Solutions Chapter 2 Computer Components - 3

PSEB 6th Class Computer Guide Computer Components Important Questions and Answers

1. Fill in the Blanks

Question 1.
…………… is the process of entering data and instructions to the computer.
(a) Input Devices
(b) Output Devices
(c) CPU
(d) None of these.
Answer:
(a) Input Devices

PSEB 6th Class Computer Solutions Chapter 2 Computer Components

Question 2.
The process of saving data and instructions permanently is known as ……………….
(a) Memory
(b) Storage
(c) Processing
(d) Output.
Answer:
(a) Memory

Question 3.
The process of producing results from the data for getting useful information is called ………………
(a) Input
(b) Output
(c) Processing
(d) None of these.
Answer:
(c) Processing

Question 4.
Primary storage is also known as …………….. Memory.
(a) Secondary
(b) Main
(c) Auxiliary
(d) All of these.
Answer:
(b) Main

Question 5.
Secondary storage is also called ……………. storage.
(a) Secondary
(b) Main
(c) Auxiliary
(d) All of these.
Answer:
(c) Auxiliary.

2. Write the Full Forms
1. I/O
2. IPO
Answer.
1. I/O – input/Output
2. IPO – input Processing Output

3. Short Answer Type Questions

Question 1.
Draw the diagram of basic functions of a Computer.
Answer:
The five important functions/operations performed by computer are :

  1. Take Input: Computer receives data and instructions from user.
  2. Save : Computer save the information.
  3. Processing : Computer processes the data.
  4. Output: Computer gives output after processing.
  5. Control: Computer controls different parts and all operations.

PSEB 6th Class Computer Solutions Chapter 2 Computer Components - 8

Question 2.
Name the parts of CPU Unit.
Answer:
The three parts of CPU Unit are:

  1. Arithmetic logic unit.
  2. Main Memory unit.
  3. Control unit.

PSEB 6th Class Computer Solutions Chapter 2 Computer Components - 5

Question 3.
What is Memory ? Name two types of memory.
Answer:
The storage capacity of computer is called memory.

Memory are of two types:
1. RAM – Random Access Memory:
The primary storage is referred to as random access memory (RAM) because it is possible to randomly select and use any location of the memory directly store and retrieve data. It takes some time to any address of the memory as the first address. It is also called read/write memory.
PSEB 6th Class Computer Solutions Chapter 2 Computer Components - 9

2. ROM:
ROM is an acronym for Read-Only Memory. It refers to computer memory chips containing permanent or semi-permanent data. Unlike RAM, ROM is non-volatile; even after you turn off your computer, the contents of ROM will remain.

PSEB 6th Class Computer Solutions Chapter 2 Computer Components

Question 4.
Describe about Laptop.
Answer:
Laptop is a portable personal computer. It is light in weight and small enough. It is very easy to operate in a person’s lap. It has its own battery and can be charged easily as required. It can be carried while travelling.
PSEB 6th Class Computer Solutions Chapter 2 Computer Components - 6

Question 5.
What is Tablet ?
Answer:
Tablet is very thin portable computer. It is usually battery powered. It has a touch screen as the primary interface of an input device. It has no keyboard and mouse.
PSEB 6th Class Computer Solutions Chapter 2 Computer Components - 7

4. Long Answer Type Questions

Question 1.
Discuss about Primary Memory.
Answer:
Primary memory is also known as main memory of Computer System. It is directly accessible memory by Microprocessor which is a control unit of CPU. All the instructions and data must be present in primary memory before processing. This memory is also known as main memory of computer. There are two types of primary memories used within the computer.

RAM (Random Access Memory):
This primary memory is the main memory of computer. It is very fast memory of computer. All instructions and data are stored here during processing. This memory is volatile in nature i.e. all contents stored in this memory are lost when power goes off. This device cannot hold data permanently.

ROM (Read Only Memory):
This memory is a permanent memory attached on the motherboard of computer system. Content stored in it cannot be changed as it is read only memory. This memory hold instructions and data required for computer system to start. No write operation is allowed on this memory.

Question 2.
Discuss about Secondary Memory.
Answer:
Secondary Memory
Secondary storage is called auxiliary storage. It is a permanent memory of computer system. As we studied earlier, primary memory RAM is not permanent and ROM do not allow user to store any data on it. So, to provide permanent storage in computer, we use secondary storage devices. This memory is not directly accessible by the processor. It is for storing data not in active use. So it is called non-volatile memory. In a personal computer, secondary storage typically consists of hard disk drive and many removable media like CD, DVD or USB Pen Drive etc.

PSEB 6th Class Computer Solutions Chapter 2 Computer Components

Question 3.
Explain Control Unit.
Answer:
Central Processing Unit of a computer system can be divided into three parts:-

  1.  Memory Unit (MU)
  2. Control Unit (CU)
  3. Arithmetic Logical Unit (ALU)

1. Memory Unit:
Memory Unit of a computer system is also known as “Storage Unit”. It holds data and instructions in computer system. There are several types of memories. Each of them is having its different role to perform. Their size, storage capacity, nature of operation and speed make them different from each other.

2. Control Unit:
The control unit is the brain of computer. It performs all the operations given in the form of input instructions or programs. It also controls the functioning of all other components of computer. It accepts all the instruction from input unit and generates series of control signals according to the input instructions given. These Control Signals then operate the other parts of the computer. This is the main function of Control unit.

3. Arithmetic Logical Unit (ALU):
This is a core component of computer CPU. As per its name, it performs all the arithmetic and logic related tasks during processing. In digital computer, all the operations are performed logically and contain a lot of calculations to be processed. Processing of arithmetic operations and all logical operations like AND, OR, NOT etc. are done by this part of CPU. This part of computer system is integrated within the “Microprocessor”.

PSEB 6th Class Computer Solutions Chapter 1 Introduction To Computer

Punjab State Board PSEB 6th Class Computer Book Solutions Chapter 1 Introduction To Computer Textbook Exercise Questions and Answers.

PSEB Solutions for Class 6 Computer Science Chapter 1 Introduction To Computer

Computer Guide for Class 6 PSEB Introduction To Computer Textbook Questions and Answers

1. Fill in the Blanks

Question 1.
Computer is a/an ……………
(a) Electronic Machine
(b) Mechanical Machine
(c) Magnetic Machine
(d) All of above.
Answer:
(a) Electronic Machine

Question 2.
Computers can do ……………
(a) Calculations
(b) Accept data and instructions
(c) Storage
(d) All of above
Answer:
(d) All of above

PSEB 6th Class Computer Science Solutions Chapter 1 Introduction To Computer

Question 3.
Computer performs its operations with high ……………
(a) Speed
(b) Accuracy
(c) Efficiency
(d) All of above.
Answer:
(d) All of above

Question 4.
In banks, computer is used for ……………
(a) Keeping the bank safe
(b) Keeping Account records.
(c) Keeping bank clean
(d) None of these.
Answer:
(b) Keeping Account records

Question 5.
Time taken by computer to do a work can be measured in ……………
(a) Minutes
(b) Hours
(c) Milliseconds
(d) Days.
Answer:
(c) Milliseconds

Question 6.
In Education, a computer is used for ……………
(a) Preparing Notes
(b) Preparing results
(c) Preparing Reports
(d) All of these.
Answer:
(d) All of these

PSEB 6th Class Computer Science Solutions Chapter 1 Introduction To Computer

Question 7.
Which one of these is a limitation of Computer
(a) Speed
(b) Accuracy
(c) No IQ
(d) Diligence.
Answer:
(c) No IQ.

2. Short Answer Type Questions

Question 1.
Define Computer.
Answer:
Computer is an electronic device which gets the data and instructions from the user. It processes the data as per given instructions and gives the result in the desired form. Computer can be defined as :
A computer is an electronic machine that accepts data as input from the user and processes the data under the control of a set of instructions and gives the result as an output.

Question 2.
Explain the uses of computer in Education Field.
Answer:
Students and teachers are using computers in their education. Teachers use computers to teach the students and students use computers to prepare their notes, making drawing and making projects etc. The internet is used to search study material. Results, time-table and various reports are prepared using the computer. Computers are also used for record keeping online data processing etc.

Question 3.
Write the name of any three Portable Computing Devices.
Answer:
The name of three portable computing devices are:

  • Mobile phone
  • Palmtop computer
  • Tablets

3. Long Answer Type Questions

Question 1.
What are the characteristics of computer ?
Answer:
The main characteristics of computers are as given below :
1. Speed : Computer is a very fast machine. It can do calculation in milliseconds. It can complete days work in seconds. That is why it has reduced human effort.

2. Accuracy : Computer is an accurate machine. It never makes any mistakes. If a mistake is performed in any calculation that is
always due to human error. A computer can do any task repeatedly for thousands of times without any error.

3. Reliability : Reliability means the ability of being trusted. A computer is a reliable machine. We cannot doubt the results given by computers because they are always correct. There is no need of rechecking the results. It gives the same result every time.

4. Diligence : Computer never gets tired. It can do work for many days or even for years. During this time its efficiency does not decrease and neither it commits errors after long working. In fact, a computer is a hardworking machine.

5. Automation : Automation means to do the work automatically. Computers can be instructed to do the work without any interaction. He can be given the instructions and the computer can do work without asking anything. We just need to start the computer and ask him to do the particular work. After that it will do the whole work without asking anything.

6. Storage : The storage capacity of computers is very large. It can attach many storage devices such as hard disk, pen drive at 17 to it. it can store any type of data such as text, audio, video animation in it. We can also store the storage capacity of computers. Computers store data for a very long time.

PSEB 6th Class Computer Science Solutions Chapter 1 Introduction To Computer

Question 2.
Define any five applications of Computer.
Answer:
Computers are used in many areas. Some of the application areas of Computer are given below :
1. Education: Students and teachers are using computers in their education. Teachers use computers to teach the students and students use computers to prepare their notes-making, drawing and making projects etc. The internet is used to search study material, results time-table and various reports are prepared using the computer. Computers are also used for record keeping, online data processing etc. Punjab Education Department is using computer on their web portal like www.epunjabschool.gov.in, www.pseb.ac.in

2. Entertainment: Computers are a good source of entertainment also. The user can watch movies, listen song and camp. Beautiful presentations can be made on the computer. All the films made these days use computers for their special effects.

3. Sports : Computers are also used in the sports field. They are used to improve the performance of players to keep data and to evaluate the performance and to display information about various tournaments which will happen in future. Digital scoreboards are also a part of games today. The players can improve their games by analysing their record.

4. Communication : Computers have given new ways of communication. The user can make video calls, audio calls, chat using computer data and send email to their friends and relatives. Any type of data can be shared using smartphone, tablet, laptop and computers.

5. Shops : Shopkeepers are also using computers for their various works. They are using computers to manage their stock to generate purchase orders to generate bills to advertise their shop. The use of computers in shops saves a lot of time for the shopkeeper and the customer.

PSEB 6th Class Computer Science Solutions Chapter 1 Introduction To Computer

Question 3.
What are the limitations of Computer ?
Answer:
The main limitations of computer are as under:

  • A computer cannot take decisions by itself.
  • A computer cannot correct wrong instructions.
  • Computer cannot do any work without instruction from the user.
  • It does not have feelings or IQ (Intelligence Quotient).
  • It does not have knowledge and experience like a human being.
  • Computer can not start work until asked.

Question 4.
What do you mean by Portable Computing Devices ? Explain any three of them.
Answer:
Portable devices are those devices which can be easily carried from one place to another. Technology has given us many portable devices. Some of them are explained below :
1. Mobile Phone or Smart Phone :
It is the most common portable computing device used in these days. Each one is using their mobile phones these days. Smart phones can do a lot of calculation work and processing. Their speed is also very fast. Modern mobile phones are equipped with camera, large storage capacity and high processing speed. They can be used in education, business trading, entertainment, gaming etc. Mobile phones are very small devices. It can be carried in our pockets. There are a lot of mobile phones available in the market with different features.

2. Tablet Computer :
It is a small computer. It is mainly known as a tablet. If the battery is used in this tablet. It has a touch screen which is used to give input and get the output. Tablets can be used for many purposes. Most of the students are using tablets in their education at home as well as at their schools.

3. Palmtop Computer :
Palmtop computer is a small size computer which can be placed on our palm. This computer has a small screen and small keyboard. It is just like a mobile phone having a keyboard. These computers are not very popular these days. These computers were used for limited purposes only.

PSEB 6th Class Computer Science Solutions Chapter 1 Introduction To Computer

Question 5.
Explain the uses of Computer.
Answer:
The applications of Computer are :

  1. We can do mathematical calculations on the computer.
  2. We can play games on the computer.
  3. We can draw pictures on the computer.
  4. We can listen to songs and watch films on the computer.
  5. We can use computers to print books and newspapers.
  6. We can use computers to book our tickets to travel in trains, buses and airplanes.
  7. We can check the arrival and departure time of trains, buses and airplanes with the help of a computer.
  8. We can check the weather conditions of any place before travelling.
  9. We can print reports, results of our school or time-table.
  10. We can store our data into a computer for future use.

PSEB 6th Class Computer Guide Introduction To Computer Important Questions and Answers

1. Fill in the Blanks

Question 1.
…………… is an electronic machine.
(a) TV
(b) Typewriter
(c) Computer
(d) All of these.
Answer:
(c) Computer

Question 2.
The speed of computer is …………..
(a) Fast
(b) Slow
(c) Medium
(d) None of these.
Answer:
(a) Fast

PSEB 6th Class Computer Science Solutions Chapter 1 Introduction To Computer

Question 3.
Computer has very large ……………
(a) Speed
(b) Memory
(c) Display
(d) Keyboard.
Answer:
(b) Memory

Question 4.
In business computers are used to prepare …………….
(a) Cash
(b) Tickets
(c) Books of accounts
(d) None of these.
Answer:
(c) Books of Accounts

Question 5.
Computers are used in Education by………… and ………….
(a) Teachers, Students
(b) Businessman, Banker
(c) Parents, Children
(d) All of these.
Answer:
(a) Teachers, Students.

2. True or False

Question 1.
Computer can perform Mathematical Calculations.
Answer:
True

Question 2.
Computer cannot take decision itself.
Answer:
True

Question 3.
Computer doesn’t have storage capacity.
Answer:
True

Question 4.
A computer cannot correct wrong instructions.
Answer:
False

Question 5.
Computer is an electronic machine which receives input, processes it and gives output.
Answer:
True

PSEB 6th Class Science Solutions Chapter 1 Introduction To Computer

3. Short Answer Type Questions

Question 1.
What is a computer ?
Answer:
A computer is an electronic device that accepts input, processes data, stores data, and produces output.
Computers are not very intelligent devices, but they handle instructions flowlessly and fast. They must follow explicit directions from both the user and computer programmer. Computers are really nothing more than a very powerful calculator with some great accessories.

Question 2.
Give definition of computer.
Answer:
The computer is a digital electronic machine that processes data to give information. A computer is an electronic device, operating under the control of instructions stored in its own memory that concept data, manipulate the data according to specified rules, produce results, and store the results for further use.

Question 3.
What can we do on a computer ?
Answer:
A computer accepts input, processes data, stores data and produces output. Computer can perform the following functions :

  • Mathematical calculation
  • Desktop Publication
  • Play Games
  • Drawing
  • Multimedia
  • Booking of Railway and Airplane Tickets
  • In Banks
  • In Medicine etc.
  • Libraries Automation
  • Shops Automation
  • Domestic work.

Question 4.
How a Computer is helpful in Health and Medicine?
Answer:
Computers are necessary in every area of health and medicine, The following are the important tasks in health and medicine where computer is used:

For maintaining patient history and records.
As an aid in operation theatre.
Also used for patient monitoring and diagnosis of diseases.
For taking appointment of doctor.

PSEB 6th Class Science Solutions Chapter 1 Introduction To Computer

Question 5.
How a computer is helpful in Banks?
Answer:
In bank, computers are used to maintain records of loans, customers, credits and also used in ATM’s.

4. Long Answer Type Questions

Question 1.
Write down about the fields where a Computer can be used ?
Answer:
Following are the uses of computer in Modern Times:

  • We can do mathematical calculations on the computer.
  • We can play games on the computer.
  • We can draw pictures on the computer.
  • We can listen to songs and watch films on the computer.
  • We can use computers to print books and newspapers.
  • We can use computers to book our tickets to travel in trains, buses and airplanes.
  • We can check the arrival and departure time of trains. buses and airplanes
  • with the help of a computer.
  • We can check the weather conditions of any place before travelling.
  • We can print reports, results of our school or time t.able.
  • We can store our data into a computer for future use.

Question 2.
Write down characteristics of a Computer.
Answer:
PSEB 6th Class Computer Solutions Chapter 1 Introduction To Computer - 1
Speed : Computer is a very fast machine. It can do calculation in milliseconds. It can complete days work in seconds. That is why it has reduced human effort.

Accuracy : Computer is an accurate machine. It never makes any mistakes. Ifa mistake is performed in any calculation that is always due to human
error. A computer can do any task repeatedly for thousands of times without any error.

Reliability: Reliability means the ability of being trusted. A computer is a reliable machine. We cannot doubt the results given by computers because they are always correct. There is no need of rechecking the results. It gives the same result every time.

Diligence : Computer never gets tired. It can to do work for many days or even for years. During this time its efficiency does not decrease and neither it commits errors after long working. In fact, a computer is a hardworking machine.

Automation : Automation means to do the work automatically. Computers can be instructed to do the work without any interaction. He can be given the instructions and the computer can do work without asking anything. We just need to start the computer and ask him to do the particular work. After that it will do the whole work without asking anything.

Storage : The storage capacity of computers is very large. It can attach many storage devices such as hard disk, pen drive at 17 to it. It can store any type of data such as text. audio, video, animation in it. We can also store the storage capacity of computers. Computers store data for a very long time.

PSEB 6th Class Science Solutions Chapter 1 Introduction To Computer

Question 3.
Write down the limitations of a Computer.
Answer:
PSEB 6th Class Computer Solutions Chapter 1 Introduction To Computer - 2
Computers are capable of doing a lot of work. But, after all this is a machine and unable to do some tasks. These kinds of tasks are considered as limitations of computers.

Some of the main limitations of computer are as under:

  • A computer cannot take decisions by itself.
  • A computer cannot correct wrong instructions.
  • Computer cannot do any work without instruction from the user.
  • It does not have feelings or IQ (Intelligence Quotient)
  • It does not have knowledge and experience like a human being.
  • Computer can not start work until asked.

PSEB 11th Class Sociology Solutions Chapter 1 Emergence of Sociology

Punjab State Board PSEB 11th Class Sociology Book Solutions Chapter 1 Emergence of Sociology Textbook Exercise Questions and Answers.

PSEB Solutions for Class 11 Sociology  Chapter 1 Emergence of Sociology

Sociology Guide for Class 11 PSEB Emergence of Sociology Textbook Questions and Answers

Answer the following very short answer questions in 1-15 words each:

Question 1.
Who is regarded as the ‘Father of Sociology’?
Answer:
Auguste Comte is regarded as the ‘Father of SocioloH’

Question 2.
Name the two vital factors for the establishment of Sociology as a separate social science.
Answer:
French revolution, progress of natural sciences, industrial revolution and the process of urbanisation are the vital factors for the establishment of Sociology as a separate social science.

Question 3.
From which two words the word ‘Sociology’ came and in which year the subject Sociology emerged ?
Answer:
The word ‘Sociology’ came from the Latin word ‘Soeio’ means society and the Greek word ‘Logos’ which means study. The subject of Sociology
emerged in the year 1839.

PSEB 11th Class Sociology Solutions Chapter 1 Emergence of Sociology

Question 4.
Name the two schools regarding the scope of Sociology.
Answer:
There exist two schools regarding the scope of Sociology and these are Formalistic school and Synthetic school.

Question 5.
What is industrialisation ?
Answer:
Industrialisation is that age of social and economic change which converted human society from rural to industrial.

Question 6.
Name two scholars who contributed in the development of Sociology in India.
Answer:
G.S. Ghurye, Radha Kama! Mukherjee, M.N. Srinivas, A.R. Desai etc.

Answer the following short Answer Questions in 30-35 words each

Question 1.
What is the meaning of Sociology ?
Answer:
Science of society is known as Sociology. Groups, institutions, associations, organisations, interactions of individuals are studied scientifically in Sociology. In simple words, ‘Sociology’ is the scientific study of Society.

Question 2.
State two important changes brought about by the Industrial Revolution.
Answer:
(i) Due to the industrial revolution, the production of goods moved to large industries from homes where goods were produced on a large scale.
(ii) Urbanisation also increased and many problems originated in cities such as more population, pollution, traffic, crimes etc. ‘

Question 3.
What is Positivism ?
Answer:
The concept of positivism was given by Auguste Comte. According’ to him, positivism is a scientific method in which there is no place of imagination while understanding and defining any subject matter. In this, every thing about any subject is understood with experiment, classification, comparison and historical method.

Question 4.
What is Scientific method ?
Answer;
Scientific method is a method to attain knowledge with the help of which study is conducted in a scientific way. It is a collective effort which collects different phenomenon with which science is formed.

PSEB 11th Class Sociology Solutions Chapter 1 Emergence of Sociology

Question 5.
Define objectivity.
Answer:
When any social scientist studies without any partiality, it is known as objectivity. It is very important for a social scientist to remain objective because in its absence, his study can become biased and will become useless.

Question 6.
Discuss the issue of the hope and subject matter of Sociology.
Answer:
There prevail two schools about the scope of sociology. First school is the Formalistic school which says that sociology studies the forms of social relations and that’s why it is a special science. Second school is Synthetic school which says that sociology is the mixture of other social sciences. So it is a general science.

Question 7.
What are scientific methods employed by sociologists to study its subject matter ?
Answer:
Sociologists use many scientific methods to study their subject matter and these methods are Sampling method, Observation method, Interview method, Schedule method, Questionnaire method, Case study method etc.

Answer the following long Answer Questions in 75-85 words each:

Question 1.
In what way is the Formalistic School of thought different from Synthetic School ?
Answer:
(i) Formalistic School : According to the thinkers of Formalistic school, Sociology is a special science which studies the forms of social relations. No other social science studies such forms of social relationships. That’s why it is not a general science but a special science. Major exponents of this school are Max Weber, George Simmel, Vierkandt, Von Wiese, Richard etc.

(ii) Synthetic School : According to the thinkers of this school, Sociology is not a special science but a genernal science. It borrows and studies the subject matter of other social sciences. That’s why it is a general science. Major exponents of this school are Emile Darkheim, Hobhouse, Sorokin etc.

Question 2.
Discuss briefly the importance of Sociology.
Answer:

  1. Sociology helps in conducting a scientific study of society.
  2. Sociology helps in making plans of social welfare as after studing society in a scientific manner, iff gives us a clear picture of society.
  3. Sociology explains the importance of different social institutions in our lives that how they contribute in the formation of an individual’s personality.
  4. After studying social problems, sociology tells us the ways to eradicate such problems.
  5. Sociology also helps in understanding different cultures.

Question 3.
In what way did the French Revolution have a great impact on society?
Answer:
French Revolution started in 1789 A.D. and it brought great changes in French society. Political system changed and it brought changes in social structure. Even before the revolution many philosophers gave their views on change. In this way the seeds of Sociology were sowed and need was felt to study society in a scientific way. Views of different scholars laid its foundation and the work of bringing Sociology in front was completed by Auguste Comte who himself was a French citizen.

PSEB 11th Class Sociology Solutions Chapter 1 Emergence of Sociology

Question 4.
In what way did the Industrial Revolution have a great impact on society?
Answer:
Industrial revolution brought forward many good and bad changes in society and social system. Many new issues such as cities, industries, urban problems came forward during those days and these issues laid the foundation of sociology. This was the time when earlier Sociologists like Auguste Comte, Emile Durkheim, Karl Marx, Max Weber etc. come into being and Sociology depends upon the ideas and theories given by them. The impacts of industrial revolution are hidden behind the ideas given by earlier Sociologists. In this way industrial revolution brought many changes in society and consequently played a great role in the emergence of Sociology.

Question 5.
Sociology makes use of scientific methods in its subject matter. Explain.
Answer:
Sociology uses many scientific methods for the study of social facts. It uses many scientific methods Like Comparative method, Historical method, Case Study method, Verstehen method, Observation, Interview, Schedule, Questionnaire etc. and solves the social problems. All these methods are scientific in nature. Knowledge of Sociology is systematic which is obtained by using scientific method.

Answer the following long answer Questions in 250-300 words each :

Question 1.
What do you mean by Sociology ? Highlight the scope of Sociology.
Answer:
In simple words Sociology is the scientific study of society in which mutual relations of humans are studied. Sociology studies mutual actions of human behaviour. It also tries to understand how different groups came into being, how they developed, how they came to an,end and then again came into being. In Sociology different methods, customs, groups, traditions and institutions are being studied.

Auguste Comte, a French philosopher is known as the father of Sociology. His famous book ‘Positive Philosophy’ was published during 1830-1842 in 6 different volumes. In this book he gave the name of Sociology to that science which studies the relations of society. This subject was started in 1839.

If we will see the literal meaning of Sociology then we can say that it has been made by two words ‘Socio’ and ‘Logos’. Meaning of ‘Socio’ is society and the meaning of ‘Logos’ is science. ‘Socio’ word is taken from Latin language and ‘Logos’ word is taken from Greek language. In this way literal meaning of Sociology is science of society. The science which studies the relations of society is known as Sociology.

PSEB 11th Class Sociology Solutions Chapter 1 Emergence of Sociology

Definitions:
(1) According to Giddings, “Sociology is the systematic description and explanation of society viewed as a whole.”
(2) According to Maclver and Page, “Sociology is about social relationship, the network of relationship we call society.”
(3) According to Durkheim, “Sociology is the science of social institutions, their genesis and development.”
(4) According to Ginsberg, “Sociology is the study of human interactions and consequences.”
(5) According to Max Weber, “Sociology is the science which attempts the interpretative understanding of social action.”

After studying these given definitions we can say that Sociology studies society scientifically. It also studies human social relations and their functions. Sociology also tells us that all the customs of humans, which connect them with each other, are studied by Sociology. .

Scope of Sociology:
Sociology studies society and society is the web of social relationships. Society is an unbreakable system. In its structure many classes, groups, associations, schools, institution etc. are included. When we say that Sociology studies the society, it means that a sociologist studies all the groups, institutions, associations etc. After analysing their origin and development, Sociology tells that how it will affect social organization and disorganization. The existence of society is based on the fact that how different parts of society change themselves according to others. About this we can come to know by the study of interactions of groups.

While studying society, sociologist also studies non-societai issues like the effect of physical environment on society. In this way it also studies the relation of social and non-social issues. This list is very long that which thing does it study. If we will study the literature of Sociology then we will come to know that different sociologists have different views about scope of its subject matter. To express the subject matter of Sociology two different views are there. According to the exponents of first view, Sociology is a special science but according to exponents of other view, Sociology is a simple or general science. It means that two opposite schools are there which gave the subject matter of Sociology in their own way.

These are given below:
1. Formalistic School-Sociology is a special science.
2. Synthetic School-Sociology is a general science.

1. Formalistic School:
Sociology is a special kind of science. Supports of Formalistic School are George Simmel, Tonnies, Richard, Von Wiese, Vier Kandt, Max Weber. According to these sociologists, Sociology is also a special science like other social sciences. Supporters of this school are limiting the study of Sociology to the forms of social relationships and they call it as a science. According to them, no other social science studies the forms of social relationships, just sociology is a science which studies the form of social relationships. That’s why it is a special science.

PSEB 11th Class Sociology Solutions Chapter 1 Emergence of Sociology

According to the supporters of this school, Sociology is a special science because it only studies forms of social relationships and forms and content are different things. To keep its special existence, Sociology studies the forms of social relationship, not the content. In this way Sociology is the scientific study of forms of human relationships. Because the supporters of this school give stress on form, that’s why it is known as formalistic school.

(i) Views of Simmel. According to Simmel, Sociology is a special science because Sociology studies the forms of social relationship but other social sciences study the content of these relationships. According to Simmel, the difference between Sociology and other social sciences is because of their different points of view. Any collective social phenomenon can be studied by any of the social sciences. In this way to become a special science, Sociology studies those parts which other social sciences do not study. According to Simmel, there are two forms of interactions :

(a) Abstract form
(b) Concrete form.

Social relationships like competition, conflict, domination, subordination, division ofTabour etc. are abstract forms of interaction. According to Simmel, Sociology studies scientifically these abstract forms. No other social science studies them. Except this Sociology is related with other social sciences in the same way in which Geometry is related with natural sciences. It means that Geometry studies the local forms of physical objects and natural sciences study the content of those physical objects. In this way when Sociology studies the social relationships then other social sciences study their content like natural sciences. In this way the abstract form of human behaviour is studied by Sociology and that’s why it is known as special science.

In this way according to Simmel, Sociology studies forms and the abstract forms of social relationships which differentiate it from other social sciences. That’s why it is a special science.

(ii) Views of Vierkandt. Vierkandt has also related Sociology with a special branch of knowledge in which he has taken forms of mental relationships and humans of a society. According to him, man cannot produce and establish relations with others without his imagination, wishes, dreams and community instincts. For example we can take the feeling of competition.

Different players have feeling of competition with each other and teachers also have feeling of competition with each other and students also have the same type of feeling. Here we can say that mental relationship in competition is same, yet feelings are not same. According to Vierkandt, Sociology studies social relationship by differentiating it from1 forms of mental relations. So because of*this he called sociology as a special science.

(iii) Views of Von Weise. In all of his writings Von Weise stressed on the fact that Sociology is a special science. He was of the view that forms of social relationships can be studied by differentiating it from its content. According to him, “Sociology is the study of social or inter-human processes.” From this point of view Sociology has limited scope on the basis of which we can differentiate it from other social sciences.

PSEB 11th Class Sociology Solutions Chapter 1 Emergence of Sociology

Sociology does not collect the results or conclusions of other social sciences as it is but it collects the whole information of social life and takes it into its subject matter. He gave two types of social relationships and classified their forms. It will be very easy to understand this thinking with his classification. In this way Von Weise gave stress on the fact that Sociology is a special science.

(iv) Views of Max Weber. Max Weber was also of the view that according to formalistic school, the scope of Sociology is very limited. According to Weber, Sociology is the science which attempts the interpretative understanding of social action. According to him we cannot call all the actions of society as social action. Only that action is social with which the behaviour of other persons is affected.

For example if two or more than two persons collide with each other then this is a natural phenomenon but their those efforts with which they differentiate from each other is their social behaviour. According to Weber, Sociology is related with the analysis and classification of types of social relationships. In this way according to Weber the aim of Sociology is to understand and explain social behaviour. That’s why it is a special science.

2. Synthetic School:
According to the thinkers of Synthetic school, Sociology is a general science. According to them the scope of study of Sociology is very wide. That’s why different aspects of social life like political, cultural, psychological, economical are studied by different social sciences like Political Science, Anthropology, Psychology, Economics.

But except these special sciences which study a special aspect, we need a general social science which can tell us about the general conditions of social life on the basis of results given by a special types of science. This school is totally different from Formalistic school because thinkers of this school stress on the concrete form of social relationships. According to this school we cannot understand social relationship without the help of other social sciences. Main supporters of this school are Sorokin, Durkheim and Hobhouse.

1. Views of Sorokin. Sorokin criticised the views of the formalistic school and accepted Sociology as a general science. According to him, Sociology studies the relationship of different parts of social phenomenon. Secondly, it also studies the social and unsocial-relationships and it also studies the general features of social phenomenon. In this way according to him, “Sociology is a general science of socio-cultural phenomenon views in their generic forms, types and many folded inter connection.” In this way Sociology studies common socio-cultural phenomenon from generalizing point of view.

2. Views of Hobhouse. Hobhouse also accepted the views of Sorokin about the functions of Sociology. According to him, Sociology is the mixture of many social sciences but it studies the whole of»social life. Yet Sociology studies differently the different parts of society but it cannot separate any part from society and it cannot attain complete knowledge without the help of other social sciences.

Actually every social science is related with other in one Way or the other. History is related with Psychology, Psychology with Political Science, Political Science with Sociology etc. In this way Sociology is known as general science of all of these because it studies completely the human social life, and because of which it is related with other sciences.

PSEB 11th Class Sociology Solutions Chapter 1 Emergence of Sociology

3. Views of Durkheim. According to Durkheim, all social institutions are related with each other and we cannot study them by separating them from each other. Sociology is dependent upon other social sciences for the study of society. According to him, we can divide Sociology in three parts :

  • Social Morphology
  • Social Physiology
  • General Sociology.

The first part is related with humans such as size of population and division. Second part is very complex and further is divided in many parts like sociology of religion, sociology of economics, sociology of law, political sociology. All these sciences study different parts of social life but their point of view is always social. In third part social laws are formulated. In this way according to these views of Durkheim, Sociology is a general science because it is related with the study of every type of institution and social processes.

Question 2.
What do you understand by Sociology ? Discuss the nature of Sociology.
Answer:
Meaning of Sociology:

  1. According to Giddings, “Sociology is the systematic description and explanation of society viewed as a whole.”
  2. According to Maciver and Page, “Sociology is about social relationship. the network of relationship we call society.”
  3. According to Durkheim, “Sociology is the science of social institutions, their genesis and development.”
  4. According to Ginsberg, “Sociology is the study of human interactions and consequences.”
  5. According to Max Weber, “Sociology is the science which attempts the interpretative understanding of social action.”

After studying these given definitions we can say that Sociology studies society scientifically. It. àlso studies human social relations and their functions. Sociology also tells us that all the customs of humans, which connect them with each other, are studied by Sociology.

Nature of Sociology :
Sociology is a science but after the following discussion it will become clear that features of science exist in the nature of Sociology.

1. Sociology uses scientific methods. Sociology uses scientific methods for the study of social facts. These methods are historical method, comparative method, case study method, experimental method, ideal type, verstehen etc. These methods of Sociology are made on the basis of scientific method. Sociology uses all the steps of scientific method to find facts like all the natural sciences are using. The base of all those methods is scientific and all these methods are used in Sociology. In present age except these methods, some other methods are also used in Sociology. So in this way if we can use scientific method in the study of Sociology then we can call it as a science.

PSEB 11th Class Sociology Solutions Chapter 1 Emergence of Sociology

2. Sociology explains the causal-effect relations. Sociology not only collects the facts but also tries to know their causal-effect relationships. It just not tries to know that ‘why it is’ but it also tries to know about ‘Why’ and ‘How’. It means it tries to know about reasons and results of different facts. For example if any sociologist is studying the problem of unemployment or low status of women then he is just not limiting himself to the collection of data related with that problem but he also tries to know about why this problem came into being and what are its results. It means that why and how this problem came into being. So on the basis of giving explanation of causal-effect relations we can call it a science.

3. Sociology only explains ‘what is’. It does not explain about what should be. Sociology expresses different social facts and phenomena in their original form, the form in which it has seen them. It observes social facts with objectivity and does not accept any fact without reason. It explains subject in its real form and explains ‘what is’ When sociologist studies social phenomena then he does not accept social fact without any reason.

He restricts himself only with the explanation of truth, the way in which Physical Sciences do while studying physical processes. In this way when sociologist studies social processes then he studies and explains without any other effect. In this way Sociology is also known as Positive Science because in this we study any social phenomenon on the basis of facts. So that’s why we can call it as a science.

4. Sociology studies anything with objectivity. In Sociology all facts are observed without any bias. Sociologist tries to study facts and phenomena with objectivity and on the basis of any reason. According to his nature, man can be biased. His interests, habits, feelings can come in study but sociologist studies everything with objectivity and does not bring his likings and dislikings in his study.

The study of any society by Sociology is always based on objectivity because sociologist tries to study on the basis of social facts. For example, if he studies the problem of caste system he keeps his beliefs, thoughts and feelings away from his study. If he will not then it will be difficult to find solution of that problem. Sociologist tries to observe any problem with objectivity and on the basis of this we can call it a Science.

5. Sociology uses Laws and Coincepts. Sociologist also uses scientific methods. The laws and concepts of Sociology are universal but because of changes in Sociology these also changed with the passage of time. But some concepts are there which are same everywhere in every time. If there will be no change in Sociology then these laws can be applicable in all ages. Except this by using scientific methods we can also study any topic many times with which we can come to know about social reality. That’s why we can call it a science.

PSEB 11th Class Sociology Solutions Chapter 1 Emergence of Sociology

6. Sociology can predict. We can predict with the help of Sociology. If any problem arises in Society then Sociology not only collects subject matter related with that problem but it gives the result of that problem after its analysis. It also tells us that how it will affect that society and which type of problem will be faced by that society.

7. Laws of Sociology are verifiable. Laws of Sociology are not applicable for a long time. That’s why their truth is verified in different conditions. Sociologists use some of the scientific methods in its study. It is not necessary that the results given by one sociologist will be approved by other. He can verify those results again by using scientific methods.

8. Sociology also signals towards ‘what it will be’ on the basis of ‘what is’ Sociology also signals towards ‘what it will be’ on the basis of ‘what is’. Sociology has the capacity to think about future on the basis of past and present phenomena. It can predict that what would be the effect of any fact in future. For example after analysing the reasons of crime sociologist can tell that what would happen if these reasons could not be removed. In short it has the capacity to predict about any social condition.

Question 3.
What were the factors responsible for the emergence of Sociology ?
Answer:
During the 18th century, many factors emerged which clearly transformed our society. Out of all such factors, three important factors are given ahead :
(i) French Revolution and the Enlightenment Movement’
(ii) The Growth of Natural Science.
(iii) Industrial Revolution and Urbanisation

Their description is given below :
(i) French Revolution and the Enlightenment Movement. In 1789, a revolution took place in France i.e. the French Revolution. This revolution in itself was first of its kind. It had a great impact on the French society because it transformed old society into the new one and feudal system into the capitalistic system. Along with the French Revolution, Enlightenment period also started and many scholars contributed in it. These scholars wrote many books and motivated the people to change the old regimes of monarchy. They challenged the authority of Church which in itself was a major religious institution of that time. They urged the people not to follow the church’s teachings and decisions blindly and start thinking on their own. It encouraged the people and they started solving their problems-in a much logical manner.

In this way, Enlightenment age thinking emerged as an important factor. It was considered an important source of critical thinking. It stressed on the democratic and independent ideas of the modern society. It greatly reduced the differences prevailing in the feudal society. It took away the authority from church and gave it to the democratic elected people. In short, Industrial Revolution of England and democratic revolution of America and France removed the existing organisational authority and paved way to the emergence of new authority.

(ii) Growth of Natural Science. During the 18th century, natural science made a great progress. Natural science attained great success. Many social thinkers got inspired and they also followed the same way. A belief emerged that if by using the methods of natural science, physical and natural phenomenon could be understtood the same process can be used while understanding social phenomenon. Many Sociologists, such as Auguste Comte, Herbert Spencer, Emile Durkheim, Max Weber etc. also advocated the usage of scientific methods while studying society. Consequently it began the usage of scientific methods in social sciences which paved way for the emergence of Sociology.

(iii) Industrial Revolution and Urbanisation. Industrial revolution also affected the emergence of Sociology. Industrial revolution started, after 1760’s, in Europe especially in England. This revolution completely transformed whole of the Europe. Initially production was done at home which after the beginning of industrial revolution, moved into’ the factories and on a large scale. Normal rural life and household industries declined and stratified urban life along with factory based production came into being. It completely changed the beliefs and views of medieval age and old society cpnvered into the modern society.

Along with this, industrialisation gave birth to urbanisation. Size of the urban centres expanded and new cities came into being. Many unending problems emerged in cities such as great rush, pollution, traffic, noise etc. Due to urbanisation, people started migrating toward cities.

Consequently they moved away from their rural atmosphere and started living in slums. Many new classes emerged in urban areas. Rich became more rich and poor became poorer. Cities also witnessed the rise in number of crime. Many scholars such as Auguste Comte, Herbert Spencer, Max Weber, Durkheim, Simmel etc. felt the need of scientific study of society to remove newly emerged social problems. This led to the emergence and development of Sociology.

PSEB 11th Class Sociology Solutions Chapter 1 Emergence of Sociology

Question 4.
Why is the study of the origin and the growth of Sociology important ?
Answer:
(i) Sociology is only a new science which is still in its early stages. If we compare Sociology with other social sciences, we realise that all the other social sciences are quite old and Sociology originated only in 1839 A.D. This was the time when not only Europe but whole of the world was going through a process of transformation. Due to this process of transformation, many social problems were coming forward. It was very much necessary to get knowledge about such changes and problems. Only then the social welfare was possible. That’s why the study of the origin and growth of Sociology is important.

(ii) Many problems exist in the present day European society. If we carefully observe these problems, we realise that they originated in Europe only after the industrial revolution. Later on, other countries also started facing these problems. So, if we want to remove these problems, we need to know about the origins of Sociology which came into being during this, period.

(iii) If we want to get knowledge about any subject, first of all it is necessary to know about its origin. So, before studying Sociology, we need to know about its origin.

PSEB 11th Class Sociology Solutions Chapter 1 Emergence of Sociology

Question 5.
Write a note on the Enlightenment period of Sociology.
Answer:
Enlightenment period. The enlightenment period refers to the period of European intellectual history that had its beginnings in the early years of the eighteenth century and was largly over the end of the same century. Many of the most important thinkers, movements and projects associated with the Enlightenment were based in France. However Enlightenment thinkers were also active in most of the Major European states of the day, including importantly, Scotland.

The Enlightenment is widely credited with creating a new framework of ideas about human beings and their societies. During the period of the Enlightenment, there was an intense new preoccupation with the social world, which began to be seen as a specific and important realm of human activity.

This focus on the social world generated new questions about human history, political and economic activity and social interaction. These questions were asked within a recognisable paradigm. Paradigm is a set of interconnected ideas, values, principles and facts within which coherent theories are developed. Key aspects of the Enlightenment paradigm included reason, empiricism, science, universalism, progress, individualism, toleration, freedom, secularism etc.

PSEB 11th Class Sociology Solutions Chapter 1 Emergence of Sociology

There had been speculation about human beings and their social, political and historical circumstances. For example, in the seventeenth century, the philosopher Hobbes (1588-1679) and Locke (1632-1704) had both written extensively about social and political issues from a secular and a historical perspective.

That is, they had conceived of human affairs strictly in their own terms. They saw them as produced by human beings and as having definite historical conditions and as such they were thought to be susceptible to positive change. In other words, reflections on how and why circumstances were as they were, could lead tp change in order to improve those circumstances.

It was during the eighteenth century that people began to think more clearly about how social, economic and historical processes might be a complex phenomena with their own laws. Social, cultural and political arrangements began to be thought of as the product of complex processes that were not immediately obvious from a casual observation of the social world. In this sense, the study of societies and their development became more closely related to the scientific study of the natural world and began to draw on similar methodologies.

Two thinkers in particular were highly important in the development of these ideas : Vico (1668-1774) and Montesquieu (1689-1755). Their ‘New Science’ (1725) and ‘Spirit of the Laws’ (1748) respectively were attempts to explain how different social conditions were subject to specific cultural and material determination. In other words, complex historical (and even environmental) factors were taken into account when describing specific societies and their operation.

PSEB 11th Class Sociology Solutions Chapter 1 Emergence of Sociology

Rousseau was another thinker who was also quite important in the development of these ideas. He wrote a book, ‘The Social Contract’ in which he wrote that people of any country must have the right to choose their ruler. He also wrote that if people want to develop themselves then it can be done only under a government of their choosing.

Enlightenment writers rejected the idea that society and estates are the basic units of social analysis. Instead they gave the idea that individual is the basis of social analysis. According to them, individuals have the abilities, qualities and rights inherent among them and society was developed due to social contact between these individuals.

Enlightenment thinkers viewed human reason as dominant in contrast to the system thought where the questioning was discouraged and the sacred had dominated, They supported the idea that every subject of study should be allowed, no unaskable questions should be there and all aspects of human life are subject to examination and study.

PSEB 11th Class Sociology Solutions Chapter 1 Emergence of Sociology

Here they combined the philosophical tradition of abstract rational thought with the tradition of experimentation. The result of this combination comes in a new way. New system of human inquiry attacked the old system, it stressed on faith in science, scientific method and education, raised question over existence of existing institutions and demanded that reasonable institutions must be changed which are contrary to human nature.

All social obstacles must be eliminated which are obstacles in the way of human perfectability. The new approach was not only empirical and scientific but was philosophical as well. Enlightenment thinkers thought that the world was an object of study and people must understand and control it with reason and empirical research. Now social laws must be discovered and society must be improved with the rational and empirical inquiry. This type of thought can be called as reformist which must challenge the old order. These thinkers were very much optimistic about improving the social world with the help of new world order.

Hence a new social thought emerged due to views of Enlightenment thinkers and early sociology also emerged out of this. Auguste Comte a French philosopher, was the first one to coin the word sociology. Firstly he called it social physics which is the science to study society.

Sometime later sociologists also adopted the same idea that sociology is the science of society. The new ideas propounded by the Enlightenment thinkers paved way for the emergence and development of sociology in many ways. Many people believe that sociology emerged due to the Enlightenment ideas and the reaction of conservatives who wanted to restore the old social order.

PSEB 11th Class Sociology Solutions Chapter 1 Emergence of Sociology

Comte was also a part of the conservative reaction who also thought of a return to the old social order. Few early sociologists took few ideas of the Enlightenment and gave the idea that with the help of a few social reforms, old social order could be preserved. As a result, a conservative sociological school was created. Comte was the one who represented the old social order. Then it was Karl Marx who completely worked out the implications of the Enlightenment views. Karl Marx grew up in Germany where Enlightenment was of little importance as it had in Britain, France, or North America. If we observe Marxian views then we can see that these views can be seen as resulting partly from Enlightenment ideas.

PSEB 11th Class Sociology Important Questions Chapter 1 Emergence of Sociology

Punjab State Board PSEB 11th Class Sociology Important Questions Chapter 1 Emergence of Sociology Important Questions and Answers.

PSEB 11th Class Sociology Important Questions Chapter 1 Emergence of Sociology

Multiple Choice Questions

Question 1.
Who said that Sociology is the queen of other sciences?
(a) Comte
(b) Durkheim
(c) Weber
(d) Spencer
Answer:
(a) Comte.

Question 2.
Whose words are these : “Sociology is the illegitimate child of two languages.”?
(a) Maclver
(b) Jinsberg
(c) Bierstdt
(d) Durkheim.
Answer:
(c) Bierstdt.

Question 3.
Which of these is not the follower of synthetic school of Sociology?
(a) Durkheim
(b) Weber
(c) Hobhouse
(d) Sorokin.
Answer:
(b) Weber.

PSEB 11th Class Sociology Important Questions Chapter 1 Emergence of Sociology

Question 4.
Which of these is the feature of nature of Sociology?
(a) It is not a practical science but a pure science.
(b) It is not a concrete science but an abstract science.
(c) It is not a neutral science but an idealistic science.
(d) All of these.
Answer:
(d) All of these.

Question 5.
Why is the subject matter of Sociology not fixed?
(a) Because it is an old science
(b) Because it is a new science
(c) Because background of every society is different
(d) Because social relations are not fixed.
Answer:
(d) Because social relations are not fixed.

Question 6.
Who wrote the book, “Social Order”?
(a) Maclver
(b) Simmel
(c) Robert Bierstdt
(d) Max Weber.
Answer:
(c) Robert Bierstdt

PSEB 11th Class Sociology Important Questions Chapter 1 Emergence of Sociology

Question 7.
Who divided Sociology in Social Morphology, Social Physiology and General Sociology?
(a) Spencer
(b) Durkheim
(c) Comte
(d) Weber.
Answer:
(b) Durkheim.

Question 8.
Which of these according to Weber is correct?
(a) There is Sociology of general things
(b) Nature of Sociology is general
(c) Sociology is not a special science
(d) None of these.
Answer:
(c) Sociology is not a special science.

Question 9.
…………… In which country the study of Sociology was started?
(a) France
(b) Germany
(c) USA
(d) India.
Answer:
(c) USA.

Question 10.
Who said that the name of Sociology should be kept as ‘Ethology’?
(a) Weber
(b) Spencer
(c) J.S. Mill
(d) Comte.
Answer:
(c) J.S. Mill.

PSEB 11th Class Sociology Important Questions Chapter 1 Emergence of Sociology

Fill in the Blanks:
1. …………… gave Sociology its name.
Answer:
Auguste Comte

2. The first printed book in Sociology was ………….
Answer:
Principles of Sociology

3. There are …………… schools of thought associated with the scope of Sociology.
Answer:
two

4. Weber belongs to ………….. school of Sociology.
Answer:
Formalistic

5. Durkheim belongs to ………….. school of Sociology.
Answer:
Synthetic

PSEB 11th Class Sociology Important Questions Chapter 1 Emergence of Sociology

6. The Web of ………….. is known as Society.
Answer:
social relations

7. …………… called sociology as pure sociology.
Answer:
Comte.

True/False:

Question 1.
Max Weber is considered as the father of Sociology.
Answer:
False

Question 2.
The word Sociology was used ffrst time in 1839.
Answer:
True

Question 3.
The book Society was written by Maclver and Page.
Answer:
True

Question 4.
Simmel belongs to Formalistic school of thought.
Answer:
True

Question 5.
There is no contribution of the French Revolution in the Emergence of Sociology.
Answer:
False

PSEB 11th Class Sociology Important Questions Chapter 1 Emergence of Sociology

Question 6.
Enlightenment period had a great impact on the emergence of Sociology.
Answer:
True

One Word/Line Question Answers:

Question 1.
When and who coined the term Sociology ?
Answer:
Auguste Comte coined the term Sociology in 1839 A.D.

Question 2.
Who said that ‘Sociology is the queen of all the Social Sciences’?
Answer:
Auguste Comte was of the view that ‘Sociology is the queen of all the social sciences’.

Question 3.
Who wrote the book ‘Sociology’ ?
Answer:
The book ‘Sociology’ was written by Harry M. Johnson.

PSEB 11th Class Sociology Important Questions Chapter 1 Emergence of Sociology

Question 4.
Who wrote the book ‘Society’ ?
Answer:
Maelver has written the book “Society”.

Question 5.
According to Comte, which are the major parts of Sociology ?
Answer:
According to Comte, Sociology is divided into two parts-Social statics and Social dynamics.

Question 6.
Name the two schools regarding the scope of Sociology.
Answer:
There are two schools about the scope of Sociology-Formalistic school and Synthetic school.

Question 7.
Name the major exponents of the formalistic school.
Answer:
Simmel, Vierkandt, Weber etc. are the major exponents of this school.

Question 8.
Name the major exponents of the synthetic school of Sociology.
Answer:
Durkheim, Sorokin, Hobhouse etc. are the major exponents of this school.

Question 9.
What does Sociology study?
Answer:
Sociology studies social relations and social phenomenon.

PSEB 11th Class Sociology Important Questions Chapter 1 Emergence of Sociology

Question 10.
Who is considered as the father of Sociology?
AnsweR:
Auguste Comte is considered as the father of Sociology.

Question 11.
What is Sociology?
AnsweR:
Science which studies social relations in a systematic way is known as Sociology.

Question 12.
What is Society?
Answer:
According to Maclver and Page, “Society is the web of social relationships.”

Question 13.
Who gave the form of science to Sociology?
Answer:
French Sociologist Emile Durkheim gave the form of science to Sociology.

Question 14.
With which two words Sociology is made up?
Answer:
Sociology is made up of two words i.e. Latin word ‘Socio’ and Greek word ‘logos’.

Vary Short Answer Type Questions

Question 1.
Meaning of Sociology.
Answer:
Science of Sociology is known as Sociology. In Sociology, groups, institutions, organisations, associations, mutual relations of individuals are studied. Most importantly it studies all these in a scientific way.

Question 2.
Name the Founding fathers of Sociology.
Answer:
Auguste Comte : He started Sociology.
Emile Durkheim : He converted Sociology into a science.
Karl Marx : He gave conflict theory to Sociology.
Max Weber : He gave action theory and many other concepts to Sociology.

Question 3.
Subject matter of Sociology.
Answer:
In the subject matter of Sociology many concepts are included and these are social order, social institutions, social process, social codes, cultures, civilization, social organisation, socialisation, status, role, social control,’ social problems etc.

Question 4.
Meaning of Society
Answer:
According to Maclver, ” Society is the web of social relationships.” It means that society is the organisation of specific type of social relations which exist among the people who live in a particular period for a long time.

PSEB 11th Class Sociology Important Questions Chapter 1 Emergence of Sociology

Question 5.
Formalistic School.
Answer:
According to the thinkers of this school, Sociology only studies the forms of social relationships, that’s why it is a special Science. No other science studies the forms of social relationship, only Sociology does such study.

Question 6.
Synthetic School.
Answer:
According to the exponents of Synthetic school, Sociology is a general science because its subject matter is quite wide. Sociology studies whole of society and the concrete form of social relationships.

Question 7.
Importance of Sociology.
AnsweR:

  • Sociology studies whole of society, by considering it as a single unit.
  • Sociology helps us in understanding and solving the social problems.
  • Sociology clearly helps us in understanding different cultures.

Question 8.
Sociology is a Science.-How ?
Answer:
Yes, Sociology is a science because it studies its subject matter with objectivity while studying social relations. That’s why we can call it a science.

Question 1.
Meaning of Sociology.
Answer:
French philosopher, Auguste Comte is known as the Father of Sociology. Sociology has been made by two words-Socio and Logos. Meaning of Socio is society and meaning of Logos is Science. So, literal meaning of Sociology is Science of society. In simple words, Sociology scientifically studies groups, institutions, communities, associations and inter-relations of humans. It also studies the customs, traditions, mores which exist in social relations. Except these, it also studies the culture.

PSEB 11th Class Sociology Important Questions Chapter 1 Emergence of Sociology

Question 2.
Literal Meaning of Sociology.
AnsweR:
The word Sociology is an English word. The word Sociology has been taken from two words ‘Socio’ and ‘Logus’. Socio is a Latin word whose meaning is Society and Logus is a Latin word whose meaning is Science. In this way the meaning of Sociology is Science of Society which studies the human society.

Question 3.
Who is the father of Sociology and in which year name Sociology was given by him ?
Answer:
French philosopher Auguste Comte is known as the Father of Sociology. His book ‘Positive Philosophy’ was published in six volumes between 1830 to 1842. In this book he imagined a science which should study society. To this Science he gave the name of Sociology in 1839.

Question 4.
What is Scientific Method ?
Answer:
Scientific method is the method which helps a Scientist to study any phenomena systematically and in proper sequence. In Scientific method we should select that problem which is able to be studied with this method. We should find out literature related with that problem and that should be checked.

Formulation of Hypothesis is necessary with this so that we can make our thesis on the basis of this. Except that in Scientific method we have to collect data with a proper planning so that it can be analysed and processed. Observation is the main base of Scientific method. That’s why any technique can be used and later on after recording data should be analysed and studied.

Question 5.
Is Sociology a Science ?
Answer:
Yes, Sociology is a Science because Sociology uses scientific methods to collect facts. It not only collects facts of the problem about ‘what is’ but it also studies why and ‘how’. It also tries to know about reality of Sociology. Predictions done by Sociology are proved correct. In this way from this it is clear that Sociology uses scientific method to study anything. That’s why it can be called as a Science.

PSEB 11th Class Sociology Important Questions Chapter 1 Emergence of Sociology

Question 6.
Lack of Experimental method in Sociology.
Answer:
Subject matter of Sociology is society and it studies the human behaviour and relationships. Human behaviour is quite different from each other. If we will take relations of brother-sister, mother-father or mother-son then we will not find same behaviour of two brothers or sisters.

This type of difference does not exist in natural sciences but they have universality of nature of any element. That’s why Experimental method can be used in natural sciences because result of mixing two chemicals will be the same in the whole world. But this type of stability is very less in Sociology. That’s why we cannot use experimental method in Sociology.

Question 7.
Sociology is an independent Science. How ?
Answer:
Different Sociologists have different views about this. According to them Sociology is an independent science because it studies the whole society and it is based on sociological theories to understand its subject matter. It has its own point of view. The supporters of this view are Lesterward, Giddings, Barner etc.

PSEB 11th Class Sociology Important Questions Chapter 1 Emergence of Sociology

Question 8.
Sociological concepts are not Universal. How ?
Answer:
Sociological concepts cannot be proved correct everywhere. It is so because one society is quite different from other society and change comes in every society at different speed. We cannot generalize the relations of sociology by studying it. That’s why in the absence of rules or concept it cannot be called as a science and if it is not a science then its concepts are not universal.

Question 9.
Scope of Sociology.
Answer:
Society is a web of social relationships and sociology studies it scientifically. In its study sociology, studies all the social classes, institutions, associations etc. About the scope and subject matter of sociology there are two types of views.
1. Formalistic School : According to this it is a special science which studies the forms of social relations. Main supporters of this school are Simmel, Weber, Small, Vierkandt, Von Wiese and Ward.

2. Synthetic School : According to this school it is a general science which studies society as a whole. Main supporters of this school are Durkheim, Hobhouse and Sorokin.

Question 10.
Lack of objectivity in Sociology.
Answer:
Sociology lacks objectivity because the Sociologist who is studying anything, is a member of any group or society and he is definitely affected by the values of that group or society. It is almost impossible for him to remove that effect and’bias can come in his study. That’s why there is lack of objectivity in Sociology.

Question 11.
Sociology cannot predict. Comment.
Answer:
Sociology cannot predict like Natural Sciences. It studies the social relations and proceses. These relations and processes are different in each society and they keep changing all the times. Because of this changing nature of subject matter of Sociology it is unable to predict. It cannot predict in that way the way in which Natural Sciences are predicting. It is so because Sociology is related with behaviours or forms of social relations which are unstable. They keep changing. So by looking at the nature of social relations we can say that we cannot bring reality in the study of social relations.

PSEB 11th Class Sociology Important Questions Chapter 1 Emergence of Sociology

Question 12.
Who was Auguste Comte ?
Answer:
Auguste Comte is also known as the Father of Sociology. In 1839, Auguste Comte told that the way in which natural phenomenon are studied by different social sciences, in the same way there is a science which studies society and he gave it the name of Social Physics. Later on he changed the name of Social Physics to Sociology. Comte gave many concepts to Sociology like the Theory of Social Evolution, Hierarchy of Sciences, Positivism etc.

Question 13.
Write about development of Sociology in Europe.
Answer:
In the beginning of 19th Century, great French philosopher Auguste Comte gave the name of Social Physics to science of society. In 1839 he changed its name – to Sociology. J.S. Mill started sociology in England in 1843. Herbert Spencer, in his book Principles of Sociology, studied society in a scientific way.

First of all, Sociology started as an independent subject at Yale University, USA in 1876. Durkheim, through his books, developed Sociology as an independent subject. In the same way Karl Marx and Max Weber gave many theoriec to Sociology and developed it as an independent subject.

PSEB 11th Class Sociology Important Questions Chapter 1 Emergence of Sociology

Question 14.
Enlightenment period and Sociology.
Answer:
The Enlightenment period played a very important role in the emergence of Sociology. This period started in the beginning of 18th century and remained there during the whole century. Many thinkers of this era like Vico, Montesquieu, Rousseou etc, gave many views and these views keep a very important place in the birth of sociology.

They all were of the view that the phenomenon must be studied in a scientific way and believed that everything should have a reason. They also believed that society should be developed on the basis of empirical investigation. In this way these vieWs brought forward a new social idea and earlier Sociologists came out of this idea.

Long Answer Type Questions

Question 1.
Describe the different stages of the origin of Sociology.
Answer:
An individual is a thoughtful person. Right from his early childhood, there is an urge in him to know about his surroundings. Humans collectively tried to face the problems which came in front. Due to interactions between different individuals, social relations came into being and consequently new groups came into being. Human behaviour is controlled by different customs, traditions, norms and values. In this way humans have tried to understand different aspects of society in one way or the other.

Stages of Origin and Development of Sociology:
The origin and development of Sociology can be broadly divided into four stages :

1. First Stage:
The development of Sociology can be better understood by dividing it into two parts.

(i) Vedic and Epic Era. In general sense, the origin of Sociology is widely considered to be in Europe but its history itself tells us that different saints toured India, studied the problems of people and did lot of brainstorm about this. They, as a result, developed the Varna system in Indian society. This thing is explained in the oldest religious book of the world i.e. Rigveda.

Vedas, Upnishdas, Puranas, Ramayana, Mahabharata, Geeta etc. are the scriptures through which Sociology started in India. Except Varna System, Ashrama System, Four Purusharthas, the concept of debt (Rina), joint family etc. are the institutions developed in India. Except these religious scriptures, lot of sociological explanation, about the prevailing Indian problems, is given in the Arthashastra written by Kautilya.

PSEB 11th Class Sociology Important Questions Chapter 1 Emergence of Sociology

(ii) Studies of Greek Scholars. After Socrates, Plato (427-347 B.C.), Aristotle (384-322 B.C.) were the Greek scholars. Plato wrote ‘Republic’ and Aristole wrote ‘Ethics and Politics’ in which they described in detail about family life, customs, traditions, status of women etc. Plato studied around 50 and Aristotle studied around 150 large and small states and gave their views about political, social, religious and economic conditions prevailing during those days.

2. Second Stage:
The age from 6th century to 14th century is considered the second stage of development of Sociology. During the beginning of this stage, help of religion and philosophy was taken to understand social problems. But during 13th century, efforts were made to understand social problems on logical basis. Thomas Acquires and Dante clarified the causal-effect relationship to understand social events. In this way, the rough sketch of Sociology was made during this age.

3. Third Stage:
Third stage of the development of Sociology started in 15th century. During this age, a number of great philosophers used scientific method to study social events. Hobbes, Locke and Rousseau gave Social Contract Theory. Thomas Moore in his book ‘Utopia’, Montesque in his book ‘The Spirit of Laws’ and Malthus though his ‘Theory of Population’ studied social events and gave their contribution in the development of Sociology.

4. Fourth Stage:
Great French scholar Auguste Comte, in the beginning of 19th century, gave the name of ‘Social Physics’ to Sociology. In 1838 A.D., he changed this name to Sociology. He is also known as the ‘Father of Sociology’.

J.S. Mill in 1843, started Sociology in England. Herbert Spencer in his book ‘Principles of Sociology’ and ‘Theory of Organism’ studied society through scientific method. First of all at Tale University’ in U.S.A., the study of Sociology started as an independent subject.

Emile Durkheim gave gregt contribution in the development of Sociology as an independent subject. Max Weber, Karl Marx and other sociologists gave many sociological theories. Presently in almost all the countries of World, it is trying to collect new knowledge as an independent subject.

PSEB 11th Class Sociology Important Questions Chapter 1 Emergence of Sociology

Development of Sociology in India:
The process of development of Sociology in India can be divided into many parts :
1. Development of Sociology in Ancient India. The origin of Sociology in India came about during the ancient times. Maharishi Ved Vyas compiled four Vedas and created the epic of Mahabharta. Ramayana was also written. Except these, Upnishads, Puranas and Smritis throw a great light on ancient Indian Philosophy.

From all these scriptures, it is quite clear that the ideology and philosophy during the ancient India was of topmost quality. From these scriptures, it is also clear that the Indian social problems, needs, events, values, facts, ideals, beliefs etc. were deeply studied. Many social institutions which exist in present age, were actually originated during the ancient age.

Varna, Ashrama, Purusharthas, Religion, Samskaras, Joint family etc. are few of them. Arthashastra of Chanakya, Manu Smriti and ‘Niti Shastra’ of Shukracharya throw a great light on the customs, values, ideals etc. of ancient times.

In this way it is clear that Sociology in itself, in India, originated during the ancient age. During the Medieval age, India was ruled by the Muslims and Mughals. We can get a great deal of knowledge, through the writings of the era, about the prevailing ideology, institutions, values, customs etc.

PSEB 11th Class Sociology Important Questions Chapter 1 Emergence of Sociology

2. Formal Establishment Era of Sociology:
The age between 1914 A.D. to 1947 A.D. is considered as the formal establishment era of Sociology in India. First of all the work of teaching Sociology at Graduate level started in 1914 A.D. in Bombay University. From 1919 A.D. onwards, the work of teaching Sociology at post-graduate level was started by ‘Patric Geddes’.

Famous Sociologist ‘G.S. Ghurye’ was one of his students. Due to the efforts of Prof. Vrijendranath Sheel, the work of teaching Sociology started in Calcutta University in 1917 A.D. Famous Sociologists Dr. Radha Kamal Mukharjee and Dr. D.N. Majumdar were his students. Yet this development till 1947 was quite slow but even then, the work of teaching Sociology was already on in almost all the universities.

3. Expansion Era of Sociology:
After the Independence in 1947, most of the Indian Universities gave their sanction to teach Sociology as an independent subject. Presently, this subject is taught in almost all the colleges and universities all across India. Except at University level, many Sociological research works are going on in different institutions.

Tata Institute of Social Sciences Mumbai, Institute of Social Sciences Agra, Institute of Sociology and Social Work Lucknow, I.I.T Kanpur and I.I.T Delhi are fevy of the major institutions in the country where Sociological researches are going on. With these, the Sociological methods and knowledge are continually increasing.

PSEB 11th Class Sociology Important Questions Chapter 1 Emergence of Sociology

Question 2.
Briefly describe about French Revolution and Emergence of Sociology.
Answer:
Social thought is as old as society itself, yet the. origin of Sociology is traced back to 19th century Western Europe. Sometimes Sociology is called the child of the ‘age of revolution’. The revolutionary changes in the preceding three centuries had decisively changed the way people lived thereby paving the way for the emergence of Sociology as we have today.

Sociology took birth in such a climate of social upheavel. The roots of the ideas developed by the early sociologists lie in the then social conditions that prevailed in Europe.

The modern era in Europe and the conditions of modernity were brought about by three major processes-The Enlightenment, The French Revolution and the Industrial Revolution. Sociology was originated due to the changes brought about by these three processes. The French Revolution and the Emergence of Sociology

The French Revolution erupted in 1789 A.D. and it marked a turning point in the history of human struggle for freedom and equality. It changed the political structure of European society. It put an end to the age of feudalism and brought forward a new order of society. It replaced the age of feudalism by announcing the arrival of democracy.

Before the French Revolution, French society was divided into three classes. First class or order was clergy. Second order was of nobles or nobility and third order was of common people. Total population of first two orders was around 2% of total but they enjoyed unlimited rights. They never paid any taxes to government. But no rights were given to third order and they had to face whole burden of all the taxes.

PSEB 11th Class Sociology Important Questions Chapter 1 Emergence of Sociology

Description of all these three orders is given ahead :
1. The First Order-Clergy. In Europe’s social life, Roman Catholic Church was the most powerful and influential institution. Lot of land in different countries was in Church’s possession.

Except this, church used to get ten per cent (tithe) of the total produce of land. Church was cared by the Priest or Clergy which was the first order of society. Clergy was divided into two parts i.e. Upper clergy and Lower clergy. Priests of upper clergy were related with families of nobles and they had actual rights over church’s property.

Most of the part of tithe was also going in their pockets. They were given special rights and they never paid any taxes to government. They were quite rich and used to live a luxurious life. Priests of Lower clergy belonged to families of general classes. They used to perform their duties with complete devotion and honesty. They used to give religious education to people. They used to perform rituals related to birth, marriage, baptism, death etc. They used to check schools of church as well.

2. Second Order-Nobility. Second order of French society belonged to Nobles. They were only 4 lakhs out of 2.5 crore population of France. It means they were less than 2% of the total population. Right from their early times they used to use sword and used to fight for the protection of general masses. That’s why they were known as Nobles of Sword. NobleS were also divided into two parts i.e. Old nobles and New nobles. Old nobles were owners of l/5th of total land of country.

The status of Nobles was hereditary because of which they were known as real and pure Nobles. All of these were feudal loyds. For quite some time, they performed the functions of administration, Judge and military leader. They lived a luxurious life.

They were also given a number of privileges, New Nobles were those nobles who were given this status by Emperor by taking money from them. This class played a great role in the beginning of French Revolution of 1789. After some time, their status also became hereditary.

PSEB 11th Class Sociology Important Questions Chapter 1 Emergence of Sociology

3. Third Order-Commoners. Only 2% of population belonged to the first and second order but rest of the 98% population belonged to this third order. This was rightless class which included rich industrialists and poor beggars as well. Farmers, middle class, labourers, artisans and other poor people were also included in this class.

These people were not given any type of right. Farmers wanted to eliminate the special privileges of Nobility. That’s why they greatly participated in French Revolution of 1789. Industrialists, businessmen, money-lenders, doctors, lawyers, scholars, teachers, journalists etc. were included in the middle class.

Middle class patronised the French Revolution. Condition of labourers was also not good. They were not only given less wages but they also had to do Begar (forced labour). These people participated in riots due to poverty. They joined the crowd during French Revolution.

Outbreak of Revolution. Louis XVI became the French King and there was a financial crisis in France. As a result, he required money to run the daily affairs of the country. He wanted to levy new taxes on the people. That’s way he was compelled to call a meeting of the Estate General which was the old feudal assembly.

Its meeting was not called during last 150 years. On 5th May, 1789, the Estate Generalmet arid the representatives of third estate wanted that whole of the estate must meet and vote as one assembly. On 20th June 1789, they found that their meeting hall was occupied by the royal guards. But third estate was determined to meet. So it moved to the tennis court to frame a new constitution. This was the beginning of the French Revolution.

PSEB 11th Class Sociology Important Questions Chapter 1 Emergence of Sociology

One of the most important events of the French Revolution took place on 14th July, 1789 when a mob of Paris including few middle class leaders, broke open the Bastill prison. They set all of its prisoners free. In France, this day is celebrated as an Independence day. Now Louis XVI was the French king only by name.

The national assembly was organised to form a new French constitution. It started to enact laws. Then it adopted the famous declaration of the rights of man and citizen. This declaration declared certain necessary points including equality of all men before law, freedom of speech and freedom of press and eligibility of all the citizens for all public offices.

In 1791, the king tried to run away from France but was captured and was brought back. He was thrown in jail and on 21 January, 1793 he was beheaded in public after he was tried in court and was proved guilty of treason. Then France was declared as Republic. King was guillotined. But after this, a Reign of Terror started in France when a number of nobles, priests and few revolutionaries were beheaded who tried to oppose the government. This reign of terror lasted for three years.

Then in 1795, Directorate was established in France. This Directorate lasted for four years. Then in 1799, Directorate was overthrown by Napoleon. He then declared himself as director and later on the king. He provided a stable government to France and French people. In this way French Revolution came to an end when Directorate was overthrown by Napoleon.

PSEB 11th Class Sociology Important Questions Chapter 1 Emergence of Sociology

Effects of French«Revolution: French Revolution exerted lasting effects on France and rest of the world which are given below :
1. Major effect of French Revolution was the destruction of old economic system i.e.
Feudalism and the advent of new economic system. This new economic system was capitalism. .

2. All the privileges of the upper class i.e. clergy and nobles were abolished and were taken back by the government. Whole of property of church was confiscated. All the ancient laws were removed and new laws were made by National Assembly.

3. All the men and citizens were given rights of equality and freedom. The term ‘nation’ was given its modern meaning that France was not only the territories but the ‘French people’. From here on the idea of sovereignty come into being. It means the nation’s law and authority is above its own.

4. French Revolution also had great impacts on the world. It inspired the revolutionaries of other countries to work against the existing autocratic monarchs. It also paved way for removal of ancient systems and establishment of new system of democracy. It also gave the slogan of ‘liberty, equality and fraternity’. As a result of French Revolution, many revolutions occurred in Europe and south central America. Finally monarchy was replaced by democracy.

The French Revolution played a great role in the history of human civilization. It completely changed the Europe’s political scenario and European society. The earlier order was replaced by the new order and as a result new economic order also come into being. Many revolutionary changes took place in France as a number of nobles were either killed or were beheaded. As a result, their role in French society came to an end.

PSEB 11th Class Sociology Important Questions Chapter 1 Emergence of Sociology

A number of laws were made during tenure of National Assembly and the Directorate which brought many fundamental changes in the society. Church was made subordinate to the state and was restricted to take part in the affairs of politics and administration.

Each individual was given certain rights and even laws were made to divide family property among all the sons of family. The French Revolution also exerted a great impact on other countries of the world. A number of political revolutions broke out in different countries during 19th century. Political scenario of those countries was completely changed.

It was the most important factor in the advent of sociology. Many societies were positively affected by these revolutions and it was a main concern of early sociologists. Many early sociologists, who always thought that revolutions only have negative consequences, changed their opinion about revolution.

PSEB 11th Class Sociology Important Questions Chapter 1 Emergence of Sociology

These sociologists including Comte and Durkheim gave their views about the positive consequences of it especially the establishment of theme of – liberty, fraternity and equality. In this way French Revolution played great role in the emergence of sociology.

Question 3.
Briefly describe about Industrial Revolution and the Emergence of Sociology.
Answer:
The foundation of modern industry was laid by the industrial Revolution, which began in England in the late 18th and early 19th centuries. It brought about great changes in the social and economic life of the people first in England, then in other countries of Europe and later in other continents. It had two important aspects.

1. Systematic application of science and technology to industrial production, particularly invention of new machines and harnessing of new sources of powers. These encouraged the production process and gave rise to the factory system and mass manufacture of goods.

PSEB 11th Class Sociology Important Questions Chapter 1 Emergence of Sociology

2. New ways of organizing labour and markets on a scale larger than anything in the past were evolved. The goods were produced on a gigantic scale for distant markets across the world. The raw materials used in their production were also obtained from all over the world. Industrialization threw all societies into turmoil that have been relatively stable for centuries.

New industries and technologies changed the face of social and physical environment. Peasants left rural areas and flocked to the towns, where they worked under appalling conditions. Cities grew at a very fast rate. Social problems became common in the teeming cities. The direction of change was unclear and the stability of social order was under great threat.

The first Industrial Revolution was started in the later part of 18th century. But it was merged into the second Industrial Revolution around 1850 A.D. At that time technological and economic progress took some speed with the invention of steam powered ships and engines railways and later on with the invention of electrical power generation.

Time frame of this merger is still debated among historians as they have different opinions about it. Historians believe that the .industrial revolution was one of the most important events in the human history.

Industrial Revolution exerted a great impact on the society. Rural people started to move towards cities where they had to live in unhygienic conditions. Growing population, increasing demand, increasing output led to demand of other markets. It led to the race between big powers to win over colonies from Asia and Africa. Whole of the world order changed. There prevailed a chaos and disorder in the world. During 1800-1850, different classes started agitating for their rights.

The Significant themes of this Revolution which concerned the early sociologists were the condition of labour, transformation of property, industrial city means urbanism and technology and the factory system. Against such background, some thinkers of that time were concerned about building their society anew.

Those who dealt with these problems are considered as the founding fathers of sociology because they were seriously concerned with these problems in a systematic way. Most notable among the thinkers have been Auguste Comte, Herbert Spencer, Emile Durkheim, Karl Marx and Max Weber. All these pioneers came from different disciplines.

Auguste Comte (1798-1857), who is known as the Father of Sociology, argued that the method used in physics should be used for the study of society. Such a study would reveal the laws of evolution and the laws of the functioning of society. Once this knowledge was available, we would be able to build society.

PSEB 11th Class Sociology Important Questions Chapter 1 Emergence of Sociology

Auguste Comte, who gave sociology its name, identified three stages of human society i.e. Theological (various phenomena were explained in religious terms), Metaphysical (explanations were philosophical) and Positivism (phenomena were explained in terms of the scientific approach to the social world).

The idea of evolution was carried forward in the works of the British sociologist Herbert Spencer (1820-1903). He argued for the universality of the principle of evolution. His view of the evolution of societies is known as Social Darwinism. The credit for developing sociology as an independent discipline and science goes to Emile Durkheim (1858-1917), a French Sociologist.

Durkheim said that sociologists study social facts which are objective and exist in the” consciousness of the collectivity. Thus social fact is exterior to human mind but it puts constraints on human behaviour. Hence social facts do not have their origin in the individual. Further, they should be explained by other social facts, rather than in terms of biological, psychological, environmental or geographical facts.

Among the Germans, the most influential work was of Max Weber (1864-1920). In comparison to Durkheim, Weber said that the sociologist studies ‘social action’ which is an act an individual performs and assigns meaning and the task of sociologist is to understand the subjective meaning of an act. German social thinker Karl Marx’s (1818-1883) ideas were influential in sociology.

He argued that every society was divided into two classes i.e. Haves and Have-nots. He believed that conflict was initiator of change in history. He, therefore, gave central importance to class and class conflict. Thus the development of sociology in France (Comte, Durkheim), Germany (Marx, Weber) and England (Spencer) paved way to development of sociology everywhere in the world.

PSEB 11th Class Sociology Important Questions Chapter 1 Emergence of Sociology

Sociology thus flowered in precisely those societies that had experienced the most pronounced or greatest social changes. France, Germany and England underwent a truly revolutionary social transformation, and in all these countries the study of Sociology had emerged by the end of 19th century.

PSEB 10th Class Agriculture Solutions Chapter 2 Punjab Agricultural University: A Lighthouse of Scientific Knowledge of Farming

Punjab State Board PSEB 10th Class Agriculture Book Solutions Chapter 2 Punjab Agricultural University: A Lighthouse of Scientific Knowledge of Farming Textbook Exercise Questions and Answers.

PSEB Solutions for Class 10 Agriculture Chapter 2 Punjab Agricultural University: A Lighthouse of Scientific Knowledge of Farming

Agriculture Guide for Class 10 PSEB Punjab Agricultural University: A Lighthouse of Scientific Knowledge of Farming Textbook Questions and Answers

(A) Answer in one-two words:

Question 1.
When was Punjab agricultural university established?
Answer:
Year 1962.

Question 2.
When was first agricultural university of India established?
Answer:
Year 1960.

Question 3.
Kalyan Sona and W.L. 711 are varieties of which crop?
Answer:
Wheat.

PSEB 10th Class Agriculture Solutions Chapter 2 Punjab Agricultural University: A Lighthouse of Scientific Knowledge of Farming

Question 4.
Who won the Nobel Prize for developing wheat varieties?
Answer:
Dr. Norman E. Borloug.

Question 5.
In which year did PAU start organizing Kisan Mela?
Answer:
In 1967.

Question 6.
How many varieties developed by PAU have been recommended at national level? .
Answer:
161 varieties uptill year 2017.

Question 7.
For which crop the first ever hybrid was developed in India?
Answer:
H.B.l. of Bajra (Pearl Millet).

Question 8.
For which crops PAU has developed technology for protected cultivation?
Answer:
Capsicum, Tomato, Brinjal.

PSEB 10th Class Agriculture Solutions Chapter 2 Punjab Agricultural University: A Lighthouse of Scientific Knowledge of Farming

Question 9.
Which PAU Department gives weather forecast to farmers?
Answer:
Department of agricultural meteorology PAU.

Question 10.
In which city the PAU is located?
Answer:
Ludhiana.

(B) Answer in one-two sentences:

Question 1.
Name the two Universities which were carved out of PAU.
Answer:
The other two universities are Haryana agricultural university Hissar and Himachal Pradesh agricultural university.

Question 2.
Name the crop that have played big role in bringing green revolution.
Answer:

  • Wheat-Kalyan Sona, W.L. 711
  • Rice-P.R. 106.
  • Maize-Vijay.

These varieties of wheat, rice and maize helped in bringing green revolution.

PSEB 10th Class Agriculture Solutions Chapter 2 Punjab Agricultural University: A Lighthouse of Scientific Knowledge of Farming

Question 3.
What are the functions of Punjab Agricultural University?
Answer:
Main functions of PAU are: protection and security of grains on firm footing, do,research for high-yield varieties and disease resistant varieties.

Question 4.
Name the resource conservation technologies developed by PAU.
Answer:
P.A.U. has developed following agricultural techniques zero tillage, leaf colour chart, tensio meter, happy seeder and laser leveler etc.

Question 5.
Name the international organizations with whom PAU developed linkages to bring green revolution.
Answer:
University developed linkage with ‘maize and wheat development centre’ (CIMMYT) of Mexico and ‘International rice research institute’ (IRRI) Manila (Phillipines) for research on rice.

Question 6.
What role PAU Doot play in agriculture development?
Answer:
They work as a link between agricultural specialists and farmers through mobile phone and internet.

PSEB 10th Class Agriculture Solutions Chapter 2 Punjab Agricultural University: A Lighthouse of Scientific Knowledge of Farming

Question 7.
What is the contribution of PAU in sports?
Answer:
P.A.U. has played an important role in the field of games. Three students of the university remained captain of Hockey team for Olympics.

Question 8.
What was the main purpose to establish PAU?
Answer:
Main objective of the university was to ensure food security for the country. To find and search for solution of problems and challenges related to agriculture and to create infrastructure for sustainable agricultural development.

Question 9.
Which hybrids of various crop have been pioneered by PAU?
Answer:
Hybrid of Bajra H.B.I., single cross hybrid Paras of maize, first hybrid of gobisarson (P.G.S.H. -51).

Question 10.
What is the contribution of PAU in mushroom production?
Answer:
Some techniques have been developed by university for getting mushrooms all the year. 40% of the mushrooms out of the total production of the country is from Punjab.

PSEB 10th Class Agriculture Solutions Chapter 2 Punjab Agricultural University: A Lighthouse of Scientific Knowledge of Farming

(C) Answer in five-six sentences:

Question 1.
Give a brief account of PAU’s extension programme.
Answer:
University is providing high quality education and university is famous in foreign countries for its education standards. University is playing an important role in the field of education, extension and research. University is famous in other countries due to its works in the field of research and extension. University has established good relations with farmers as well as with other departments. University has also started farmer service centre, this concept has been adopted by Indian council of agricultural research in whole of the country.

Directorate of extension services has established direct and good links with farmers through Krishi Vigyan Kendras and farmer advise service schemes. Farmer fraternity is made aware, by organising- trainings and exhibitions. University provides information about the experiments done by the scientists to the farmers, about experiences by organising Kisan melas, field days. University publications and plant clinic is also a good source of contact. University representatives (doots) act as a bridge between agricultural scientists and farmers through mobile phone and internet.

Question 2.
Give a brief information on PAU Kisan Melos.
Answer:
Kisan mela was organised by the university for the first time in 1967 and then it became a regular feature. These fairs were so popular that farmers started coming to these fairs in carvan. These fairs found their mention in the folk songs.
“Jind Make Je chalion Ludhiane,
Uthon wadhia beej Liyane”

“[ਜਿੰਦ ਮਾਹੀ ਜੇ ਚਲਿਉਂ ਲੁਧਿਆਣੇ,
ਉਥੋਂ ਵਧੀਆ ਬੀਜ ਲਿਆਣੇ ]”

University organises Kisan melas every year in the months of March and September before Rabi and Kharif season in Ludhiana and at other places. Various experts from different fields discuss various issues with farmers. University publications are exhibited. New improved seeds, flowering plants and vegetables for kitchen garden are given to farmers in small kits. Various types of machines are exhibited in the fair. About 3 lakhs farmers including women come to the these fairs every year.

PSEB 10th Class Agriculture Solutions Chapter 2 Punjab Agricultural University: A Lighthouse of Scientific Knowledge of Farming

Question 3.
Explain the future challenges to faced by PAU in near future.
Answer:
Main aim of the university is to provide security and protection to grains on firm footing, to solve problems and challenges related to agriculture and to create permanent infrastructure for sustainable development for research in the field of agriculture. University has covered a long span of time, about 50 years, very successfully. University has played an important role in bringing green revolution in the country. Due to green revolution, country is now self dependent on grains.

In future, there may be new type of challenges and university is ready to face those challenges. Challenges which may arise are ; to sustain the production, to save natural resources by diversified cropping, to start research by anticipating the future changes in the climate and to create man power for all these. University has developed plans for the next twenty years for research activities in field of agriculture, education and extension.

Question 4.
What is the contribution of PAU in honey production?
Answer:
Punjab is a leading- state in the production of honey. 37% of the honey out of the total production in the country is from Punjab. This happened because university started rearing of Italian Honey bee. This caused a revolution in the production of honey. Honey bee rearing is an agricultural based occupation. Research is going on to get some substances other than honey. Farmers can get extra income by adopting the business of honey production.

Question 5.
What type of international linkages PAU has developed for agricultural research?
Answer:
Punjab agricultural university has collaborated with various agricultural scientists of international repute and with various universities or institutes which are doing research in the field of agriculture. University has permanently collaborated with international maize and wheat improvement center (CIMMYT) of Maxico for research in wheat and for research in the field of rice, university has collaborated with international rice research institute (IRRI).

At present, university has associations with many famous institutes and universities. Father of ‘dwarf varieties of wheat and nobel prize winner Dr. Norman E. Borloug was a permanent associate of the university and remained so for his entire life. Dr. Gurdev Singh Khush although worked at IRRI, he remained associated with the university. The university is famous in foreign countries for its quality education. Many foreign students are studying in the university.

PSEB 10th Class Agriculture Solutions Chapter 2 Punjab Agricultural University: A Lighthouse of Scientific Knowledge of Farming

PSEB 10th Class Agriculture Guide Punjab Agricultural University: A Lighthouse of Scientific Knowledge of Farming Important Questions and Answers

Multiple Choice Questions

Question 1.
Kalyan Sona is a variety of:
(a) wheat
(b) rice
(c) maize
(d) None.
Answer:
(a) wheat

Question 2.
World’s first hybrid which was developed in our country.
(a) pearl millet
(b) wheat
(c) rice
(d) maize.
Answer:
(a) pearl millet

Question 3.
Where is PAU located?
(a) Amritsar
(b) Ludhiana
(c) Jalandhar
(d) Kapurthala.
Answer:
(b) Ludhiana

Question 4
Name the agricultural techniques developed by P.A.U.
(a) zero tillage
(b) tensiometer
(c) happy seeder
(d) All.
Answer:
(d) All.

PSEB 10th Class Agriculture Solutions Chapter 2 Punjab Agricultural University: A Lighthouse of Scientific Knowledge of Farming

Question 5.
In which month Kisan Melas are organised by Punjab Agricultural University for Rabi crops?
(a) March
(b) December
(c) September
(d) June.
Answer:
(c) September

Question 6.
In which month Kisan Melas are organised by Punjab Agricultural University for Kharif crops?
(a) March
(b) December
(c) September
(d) June.
Answer:
(a) March

Question 7.
Name the Noble Prize winner scientist who is known as ‘father of dwarf wheat varieties’.
(a) Dr. Gurdev Singh Khush
(b) Dr. Norman E. Borloug
(c) Dr. N.S. Randhawa
(d) Dr. G.S. Kalkat.
Answer:
(b) Dr. Norman E. Borloug

PSEB 10th Class Agriculture Solutions Chapter 2 Punjab Agricultural University: A Lighthouse of Scientific Knowledge of Farming

True or False:

1. Punjab is leading state in development and popularisation of farm machinery.
Answer:
True

2. 80% of honey out of total production of honey is from Punjab.
Answer:
False

3. Dr. Norman E. Borlaug is known as father of dwarf variety of wheat.
Answer:
True

4. Kalyan Sona is a variety of rice.
Answer:
False

5. PAU is in Ludhiana.
Answer:
True

PSEB 10th Class Agriculture Solutions Chapter 2 Punjab Agricultural University: A Lighthouse of Scientific Knowledge of Farming

Fill in the blanks:

1. P.R. 106 is a variety of …………… .
Answer:
rice

2. H.B-1 is hybrid variety of ……………… .
Answer:
bajra

3. First Vice Chancellor of P.A.U. was ……………. .
Answer:
Dr. Prem Nath Thapa

4. Cultivation of kinnow started in ………………. .
Answer:
1955-56.

PSEB 10th Class Agriculture Solutions Chapter 2 Punjab Agricultural University: A Lighthouse of Scientific Knowledge of Farming

Very Short Answer Type Questions

Question 1.
In which year, the work of agriculture and education started in Punjab before the partition of India?
Answer:
In the year 1906, Agriculture College and Research Institute, Layalpur.

Question 2.
In which year, agriculture college, Ludhiana started in Punjab?
Answer:
In the year 1957.

Question 3.
Which were the two campuses of P.A.U.?
Answer:
Ludhiana and Hissar.

Question 4.
When was Palampur campus established?
Answer:
In the year 1966.

Question 5.
When did Palampur campus become part of Himachal Pradesh University?
Answer:
July 1970.

Question 6.
How many colleges were there in P.A.U at the time of its establishment?
Answer:
Five colleges.

Question 7.
Which college of P.A.U. became GADVASU?
Answer:
College of Veterinary Sciences.

PSEB 10th Class Agriculture Solutions Chapter 2 Punjab Agricultural University: A Lighthouse of Scientific Knowledge of Farming

Question 8.
When was GADVASU established?
Answer:
In the year 2006.

Question 9.
When was first agricultural university of the country established and where?
Answer:
In the year 1960 at Pant Nagar in Uttar Pradesh.

Question 10.
When was the second agricultural university Odisha established and where?
Answer:
In 1961 at Bhubaneshwar

Question 11.
When was the third agriculture university established and where?
Answer:
In 1962 at Ludhiana, Punjab.

Question 12.
Who was first Vice Chancellor of P.A.U.?
Answer:
Dr. Prem Nath Thapar.

Question 13.
Which varieties of wheat played an important role in bringing green revolution?
Answer:
Kalyan Sona, W.L. 711.

PSEB 10th Class Agriculture Solutions Chapter 2 Punjab Agricultural University: A Lighthouse of Scientific Knowledge of Farming

Question 14.
Which variety of rice played an important role in bringing green revolution?
Answer:
P.R. 106.

Question 15.
Which variety of maize played an important role in bringing green revolution?
Answer:
Vijay.

Question 16.
Who is the father of dwarf varieties of wheat?
Answer:
Dr. Norman E. Borlaug.

Question 17.
Name the scientist who developed high yield dwarf varieties of rice?
Answer:
Dr. Gurdev Singh Khush.

Question 18.
How many different varieties of crops, fruits, vegetables were developed upto the year 2013 by P.A.U.?
Answer:
730 varieties.

Question 19.
Which variety of muskmelon is due to university?
Answer:
Hara Madhu.

Question 20.
Rearing of which species of honey bee was started by university?
Answer:
Italian Honey bee.

Question 21.
When was the cultivation of kinnow started?
Answer:
In 1955-56.

Question 22.
From where kinnow was introduced for its cultivation?
Answer:
From California,

Question 23.
How much KaUar land has been treated and reclaimed due to technical efforts by the university?
Answer:
Six lakh hectare.

Question 24.
Which technique other than drip method and shower method of irrigation does save water?
Answer:
Bed planting technique.

Question 25.
Name some technique which help us for economical use of fertilizers.
Answer:
Leaf colour chart technique.

Question 26.
Which technique has helped to reduce the use of chemicals by 30 to 40 per cent for the crops of Cotton and Basmati?
Answer:
Integrated pest management technique.

PSEB 10th Class Agriculture Solutions Chapter 2 Punjab Agricultural University: A Lighthouse of Scientific Knowledge of Farming

Question 27.
Name one precision farming teachnique.
Answer:
Net house cultivation of vegetables technique.

Question 28.
Which machine is used for sowing wheat in the field in which paddy is harvested but its stubbles still standing (not yet ploughed)?
Answer:
Happy seeder.

Question 29.
Which variety of rice is prepared using bio-technological method by the university?
Answer:
Basmati-3.

Question 30.
Name old student (Alumnus) of the university, who became director general of ICAR.
Answer:
Dr. N. S. Randhawa.

Question 31.
When was P.A.U. adjudged as best university by ICAR?
Answer:
In the year 1995.

Short Answer Type Questions

Question 1.
When was P.A.U came to existence in Punjab?
Answer:
After independence, Agriculture college was established at Ludhiana in 1957. In the year 1962 it was upgraded to the status of Punjab agricultural university.

PSEB 10th Class Agriculture Solutions Chapter 2 Punjab Agricultural University: A Lighthouse of Scientific Knowledge of Farming

Question 2.
At the time of establishment of P.A.U., how many colleges were there and name them.
Answer:
At the time of establishment of P.A.U., there were five colleges named as college of agriculture, college of Basic science and humanities,
college of Agricultural engineering sciences, college of Home science and college of veterinary science.

Question 3.
What is the reason for increase in area under the cultivation of rice?
Answer:
The reason for increase in area under the cultivation of rice is the development of high yielding varieties of rice.

Question 4.
Why was it difficult to store the grains in the 1970 decade?
Answer:
Due to the high yielding varieties of wheat and rice, there was green revolution in the 1970 decade. The production was so high that it became difficult to store the grains.

Question 5.
How many varieties of different crops were developed by P.A.U. upto 2013 and how many varieties have been given recognition at national level?
Answer:
P.A.U. has developed 730 varieties of various crops, flowers, fruits and vegetables upto the year 2013. Out of these, 130 varieties are recommended at national level.

Question 6.
Explain briefly about economical agricultural techniques.
Answer:
Economical agricultural techniques are zero tillage, leaf colour chart, tensiometer, happy seeder and laser leveller.

Question 7.
When was the kinnow cultivation introduced in Punjab?
Answer:
Cultivation of kinnow started in Punjab in the year 1955-56 by bringing this variety from California and now it is one of the main crop of horticulture.

Question 8.
What are the benefits of using integrated pest management technique for the crops of cotton and basmati?
Answer: This technique has helped in reducing the spray of chemicals by 30 to 40%. This helped further in reducing environmental pollution.

PSEB 10th Class Agriculture Solutions Chapter 2 Punjab Agricultural University: A Lighthouse of Scientific Knowledge of Farming

Question 9.
Which machine is used to sow wheat in the harvested field of rice but which is not ploughed?
Answer:
For this purpose happy seeder machine is used. This has helped in reducing the cost by 20%. This also helped in the reduction in pollution which was caused due to burning of the remains in the paddy field after harvesting.

Question 10.
What are the two advantages of sowing wheat by happy seeder?
Answer:
(i) We can directly sow wheat in paddy stubbles and it reduces the cost of sowing by 20 percent.
(ii) Environment pollution caused by burning of paddy straw is also checked.

Long Answer Type Question

Question
How will it help the environment if suggestions given by P.A.U. on the use of agricultural chemicals for the protection of crops are used?
Answer:
Green revolution has increased the production many folds. Farmers started using agricultural chemicals unnecessarily in large amounts. This increased poison in the air, crops, water and soil, many of the friendly pests and birds started dying. P.A.U. Ludhiana has recommended or suggested the use of integrated pest management technique. This does not have bad effect on environment and also does not affect the yield. This technique is used to protect the crop when the harmful pests has increased to such an extent that these can affect the crop badly. This technique has helped in reducing the use of chemicals by 30 to 40%. This helped further in reducing environmental pollution and also do not have bad effect on human health.

PSEB 8th Class Agriculture Solutions Chapter 3 Land Measurement and Documentation of Land Records

Punjab State Board PSEB 8th Class Agriculture Book Solutions Chapter 3 Land Measurement and Documentation of Land Records Textbook Exercise Questions and Answers.

PSEB Solutions for Class 8 Agriculture Chapter 3 Land Measurement and Documentation of Land Records

Agriculture Guide for Class 8 PSEB Land Measurement and Documentation of Land Records Textbook Questions and Answers

(A) Answer in one or two words:

Question 1.
How the land was measured in ancient time?
Answer:
Using a rope.

Question 2.
Which Emperor is called die founder of land reforms?
Answer:
Mughal Emperor Akbar.

PSEB 8th Class Agriculture Solutions Chapter 3 Land Measurement and Documentation of Land Records

Question 3.
How many acres are there in one hectare?
Answer:
2.5 acre.

Question 4.
How may marlas make one kanal?
Answer:
20 marlas.

Question 5.
In which states of India, Murababandi has been done in a systematic way?
Answer:
Punjab and Haryana.

Question 6.
In which decade, Murababandi was started?
Answer:
In the decade of 1950.

Question 7.
Which site is to be seen for Jammabandi?
Answer:
www.plrs.org.in

Question 8.
How many acres are there in a Muraba according to Murababandi Act?
Answer:
25-25 acre pieces of land.

Question 9.
At what time, Girdawary of Rabi crops is prepared?
Answer:
1 March to 31 March.

PSEB 8th Class Agriculture Solutions Chapter 3 Land Measurement and Documentation of Land Records

Question 10.
After how many years, new Jammabandi is carried out?
Answer:
Earlier it was after every four years and now after every five years.

(B) Answer in one or two sentences:

Question 1.
Who corrects the Girdawary of a disputed land?
Answer:
Girdawary of a disputed land can be got corrected in the court of Tehsildar.

Question 2.
What is Jammabandi?
Answer:
Jammabandi is an important document of Punjab land revenue act regarding the ownership of a land. Particulars which are mentioned in this are khepet number, khatauni, name of village pati, name of person according to his share in ownership, name of person who is existing cultivator and source of irrigation.

Question 3.
What is Intkaal?
Answer:
Transfer of ownership right from one owner of land to another owner is calld intkaal.

Question 4.
What instruments are required for measurement of land?
Answer:
Demarcation of the land on all four sides is called measurement. Patwari or Kanungo use shijra and zareeb to mark the length and breadth of the land according to the Khasra number.

PSEB 8th Class Agriculture Solutions Chapter 3 Land Measurement and Documentation of Land Records

Question 5.
What is Goshwara?
Answer:
Total of all cultivated crops in the form of a table is called goshwara.

Question 6.
What is Rehan or Mortgage?
Answer:
When owner of a land gives all or part of his land temporarily to another person for cultivation for mutually agreed amount and for fixed time, it is called mortgage.

Question 7.
What is Khraba/loss of crops, how it is assessed?
Answer:
When crop destroyed on large scale due to natural calamities like heavy rians, floods, attack of insects/pests, drought etc. is called Khraba. Loss or Khraba is assessed by assuming that production of crop in the area is 100%.

Question 8.
What is Shijra and what are its other names?
Answer:
Shijra is a piece (of cloth on which map of village is carved, Khasra numbers of all the land of village land are printed on it. It is also known as Kishatvar, Paarcha or Latha.

Question 9.
What is Murababandi and what are its benefits?
Answer:
Scattered pieces of land in the name of an owner are consolidated as one unit at one place, this is called Murababandi or chakbandi. Its
benefit is that every work related to land becomes easier.

Question 10.
What is Zareeb?
Answer:
Zareeb is a chain made up of iron rings and is used to measure land. It is 10 Karams long i.e. 55 feet long.

PSEB 8th Class Agriculture Solutions Chapter 3 Land Measurement and Documentation of Land Records

(C) Answer in five to six sentences:

Question 1.
What is Girdawary and at what time it is done?
Answer:
It is a survey of the crops. It is called Girdawary or Gardaury. It is done twice in a year. For Rabi crops it is done in the month of March and for Kharif crops it is done in October. Additional Girdawari in also done for Jayad crops in the months of May and December for crops falling between Rabi and Kharif and between Kharif and Rabi season.

Question 2.
Why division of land is essential and how it is done?
Answer:
When there are two or more shareholders of a particular piece of land, then land is divided as per the consent of the shareholders, this is called division of land. After division of land each shareholder is the independent owner of his share of land. Now he can sell the land or mortgage his land. He can take loan against his land.

Question 3.
What is computerization of land record?
Answer:
All the land records have been computerized. The certified copies of Jammabandi and Intkaal can be obtained by paying requisite fee personally from nearby office of Sub-Tehsildar or Tehsildar. The land records can be seen at the site www.plrs.org.in.

PSEB 8th Class Agriculture Solutions Chapter 3 Land Measurement and Documentation of Land Records

Question 4.
What is Theka or Chakota or renting in or renting out of land?
Answer:
The owner of a land gives his land on rent to some other person for cultivation for fixed time period and fixed amount agreed on by both sides. The time period can be one year or two years or five years etc. This is called Theka Or Chakota.

Question 5.
Write a brief note on land registry.
Answer:
When a person who is owner of a piece of land, house, shop etc. mortgaged or sold the same to some other person, then an agreement is entered with photos with mutual consent of both parties in the register maintained in the office of Tehsildar. This is called registry. Registry Bai, Rehan share, transfer of ownership etc. are various types of registries.

PSEB 8th Class Agriculture Guide Land Measurement and Documentation of Land Records Important Questions and Answers

Very Short Answer Type Questions

Question 1.
Who played important role in the work of measurement of land in the regime of Mughal emperor Akbar?
Answer:
Todar Mai.

Question 2.
Before the year 1580, how did people pay tax to the government?
Answer:
In the form of crop.

Question 3.
After the year 1580, in which form tax was paid to the government?
Answer:
In the form of cash.

Question 4.
What is the length of Zareeb?
Answer:
10 karam or 55 feet.

PSEB 8th Class Agriculture Solutions Chapter 3 Land Measurement and Documentation of Land Records

Question 5.
What is Musteel?
Answer:
A piece of 25 acre land is called Musteel.

Question 6.
How many columns are there in intkaal?
Answer:
It has 12 columns.

Question 7.
How many columns are there in Jammabandi form?
Answer:
1-12 Columns.

Question 8.
When is Girdawary of Kharif crop done?
Answer:
1 October to 31 October.

Question 9.
When is the Girdawary of Jmd crop done?
Answer:
May and December.

Question 10.
How is the loss of crop assessed?
Answer:
By assuming 100% production of crop.

PSEB 8th Class Agriculture Solutions Chapter 3 Land Measurement and Documentation of Land Records

Question 11.
1 foot a = …………..
Answer:
12 inches.

Question 12.
1 yard = ……………..
Answer:
3 feet.

Question 13.
1 furlong =…………….
Answer:
220 yards.

Question 14.
1 mile =……….. yard = ………… furlong
Answer:
1760 yard=8 furlong.

Question 15.
1 Karm =……….. inch =…………. foot
Answer:
66 inches=5.5 feet.

Question 16.
1 sq karm=…………. sarsahi
Answer:
1 sarsahi.

Question 17.
1 maria=…………… sarsahian
Answer:
9 sarsahian.

Question 18.
1 maria = ………… sq feet
Answer:
272.

PSEB 8th Class Agriculture Solutions Chapter 3 Land Measurement and Documentation of Land Records

Question 19.
1 maria = ………… sq yard
Answer:
30.

Question 20.
1 Kanal = ………. maria
Answer:
20.

Question 21.
1 Kanal =……… biswa
Answer:
12.

Question 22.
1 acre = …………. kanal
Answer:
8.

Question 23.
1 acre = ……….
Answer:
4000.

Question 24.
1 acre = ……. maria =……. sq foot
Answer:
160 maria=220 x 198 sq foot.

Question 25.
1 acre=………. sq metre
Answer:
4000.

PSEB 8th Class Agriculture Solutions Chapter 3 Land Measurement and Documentation of Land Records

Question 26.
1 biswa = ………. sq foot
Answer:
50.

Question 27.
1 Muraba/1 Musteel =………. acre
Answer:
25.

Question 28.
1 hectare =………….. acre
Answer:
2.5.

Question 29.
1 hectare =………… sq metre
Answer:
10000.

PSEB 8th Class Agriculture Solutions Chapter 3 Land Measurement and Documentation of Land Records

Short Answer Type Questions

Question 1.
At the time of Akbar, how was land tax paid?
Answer:
Earlier land tax was paid in the form of crops and since 1580 the tax was paid in the form of cash.

Question 2.
What are different types of intkaal?
Answer:
Types of intkaal are – Bai, Rehan, exchange, division etc.

Question 3.
Who enters the details in intkaal?
Answer:
Patwari makes enteries in the intkaal, kanungo checks the enteries as per the record. Tehsildar summons both the parties at a specified place and time, Numbardar verifies and Tehsildar approves it.

Question 4.
What type of ownership changes are entered in the Jammabandi?
Answer:
Rehan, Bai, unirrigated to irrigated, rental to crop sharing etc.

Question 5.
What is the reason for loss of crop?
Answer:
There are many reasons of loss or Kaharaba e.g. heavy rains, floods, attack of insects, pests etc.

PSEB 8th Class Agriculture Solutions Chapter 3 Land Measurement and Documentation of Land Records

Long Answer Type Questions

Question 1.
Write a note on Girdawary, land registry.
Answer:
Do yourself.

Question 2.
Write note on theka, division.
Answer:
Do yourself.

PSEB 8th Class Agriculture Solutions Chapter 2 Nursery Raising

Punjab State Board PSEB 8th Class Agriculture Book Solutions Chapter 2 Nursery Raising Textbook Exercise Questions and Answers.

PSEB Solutions for Class 8 Agriculture Chapter 2 Nursery Raising

Agriculture Guide for Class 8 PSEB Nursery Raising Textbook Questions and Answers

(A) Answer in one to two words:

Question 1.
Which fungicide is used for vegetable seed treatment?
Answer:
Captan or thiram.

PSEB 8th Class Agriculture Solutions Chapter 2 Nursery Raising

Question 2.
What is the optimum time for raising the nursery of tomato?
Answer:
First week of November, first fortnight of July.

Question 3.
When should the Chilli nursery be raised?
Answer:
Last week of October to mid of November.

Question 4.
Write the name of two summer season flowers.
Answer:
Sunflower, Zinnia.

Question 5.
Write the names of two winter season flowers.
Answer:
Gulashrafi, Ice plant.

PSEB 8th Class Agriculture Solutions Chapter 2 Nursery Raising

Question 6.
What is the optimum time for raising nursery of eucalyptus?
Answer:
February-March or September-October.

Question 7.
What is the length of poplar cutting for nursery raising purpose?
Answer:
20-25 cm.

Question 8.
Write the method through which true to type plants can be produced.
Answer:
Vegetative propagation-cuttings.

Question 9.
What is the seed rate of onion for one acre?
Answer:
4-5 kg per acre.

Question 10.
Write the name of two fruits and flowers which are raised through budding.
Answer:
Mango, Guava, Apple, Pears.

(B) Answer in one to two sentences:

Question 1.
Which vegetables are raised through nursery?
Answer:
Capsicum, Brinjal, Onion, Tomato, Cabbage, Broccoli, Chinese Cabbage, Chills etc.

PSEB 8th Class Agriculture Solutions Chapter 2 Nursery Raising

Question 2.
Write the seed rate and time of sowing for nursery raising of tomato.
Answer:
Vegetable Time of sowing of nursery Seed rate per acre Tomato First week of November, first fortnight of July 100 gram

Question 3.
Which are two winter season flowers and when these can be sown?
Answer:
Marigold, Gulashrafi; time of sowing: September to March.

Question 4.
Which fungicide is used against damping off of seedlings of vegetables?
Answer:
Seeds are treated with captan or thiram against damping off.

Question 5.
Which fruit plants are vegetatively propagated?
Answer:
Following fruit plants are vegetatively propagated-Mango, Guava, Plums, Citrus fruits, Peach, Grapes, Pomegranate, Fig, Apple, Pears etc.

PSEB 8th Class Agriculture Solutions Chapter 2 Nursery Raising

Question 6.
Which fruit plants are grown through seed?
Answer:
Fruit plants whieh are grown through seed are-Papaya, Karonda, Jamun, Falsa etc.

Question 7.
Write ideal method of nursery raising of poplar.
Answer:
Nursery is raised from one year old plants. Cuttings should be 20-25 cm long and 2-3 cm in diameter. Treat the cuttings with ehlorpyriphos and emisan against termite and diseases. Time of nursery raising is mid January to mid February. By keeping one bud above the soil, plant the cuttings in the soil and keep the soil moist till sprouting starts.

Question 8.
How to collect the seed for preparation of Drake nursery?
Answer:
These seeds are collected in winter from healthy, well growing and tall plants. Best time for collecting seeds is from November-December.

Question 9.
Which are the methods for nursery preparation of fruit plants?
Answer:
Nursery raising for fruit plants is done by using seeds as well as by vegetative propagation. Vegetative propagation methods are-cuttings, budding, layering, grafting etc.

Question 10.
What are the advantages for preparation of plants through cutting?
Answer:
It is a very cheap method and easy also. Plants developed are uniform and of same heredity qualities.

(C) Answer in five to six sentences:

PSEB 8th Class Agriculture Solutions Chapter 2 Nursery Raising

Question 1.
How to develop plants through layering?
Answer:
This is a vegetative propagating method. In this method new plants are developed from mother plant while it remains attached to it. Layered shoots are encouraged to form roots while still attached with the plant. About 30 cm from the shoot tip remove the ring of bark and bury it in the soil keeping the end of shoot exposed. Keep the soil moist, roots will emerge after few weeks. Now separate the plant from the mother plant.

Question 2.
Describe the methods of budding.
Answer:
Budding is a vegetative propagation method. It involves the insertion of a scion on to the stock. A ‘scion’ is detached bud of a plant, while a ‘stock’ is the stem of parent plant. Buds should be taken from healthy plants which are known for their good quality fruits, and are disease free also. Cut in the bark of root stock should precisely match with the size of bud. Tie the bud tightly around the root stock keeping the bud exposed.

PSEB 8th Class Agriculture Solutions Chapter 2 Nursery Raising

Question 3.
Descrbe briefly about the nursery raising of Sisham.
Answer:
Collect riped pods from healthy and straight trees in December to January. Nursery can be raised in poly bags or in seed beds. Suitable time for nursery raising is mid January-February and July-August. Soak the pods in cool water for 48 hours before sowing. Sow the seed at a depth of 1 to 1.5 cm. Seeds start germinating within 10-15 days after sowing. When plants become 5-10 cm high, thinning should be done and spacing should be 15 x 10 cm. For raising nursery 2-3.5 kg pods per acre are required. Nearly 60,000 plants can be obtained.

Question 4.
Describe the method of nursery raising of flowers.
Answer:
Flower nurseries are prepared on raised seed beds or in pots. Take soil, leaf mould, FYM each in 1: 1: 1 proportion and add 75 g super phosphate, 75 g CAN and 45 g murate of potash per m3 area. Mix all these properly. Thick layer of 2-3 cm of thin mixture is applied on raised seed beds. Sow seeds and cover with the same mixture and sprinkle water on these seed beds. Keep the soil of seed beds moist. It takes 30-40 days for nursery to become ready.

Question 5.
What are the methods for nursery preparation of fruit plants?
Answer:
Nursery can be prepared by two methods for fruit plants.
(1) Using seeds
(2) Vegetative propagation.

1. Nursery raising by seeds:
It is easy and cheap method to raise nursery from seeds. But the plants obtained are not uniform and also have different heredity traits and they may grow big in size. Management of such plants becomes very difficult.

2. Vegetative propagation:
There are four methods to raise nursery by using vegetative propagation.

  • By cuttings
  • Layering
  • Budding
  • Grafting.

Plants produced by this method are uniform and true to type plants. Plants grown by this method bear fruit early.

PSEB 8th Class Agriculture Guide Nursery Raising Important Questions and Answers

Very Short Answer Type Questions

PSEB 8th Class Agriculture Solutions Chapter 2 Nursery Raising

Question 1.
What is the future of nursery raising occupation for vegetables with respect to income?
Answer:
It is very profitable occupation.

Question 2.
The land choosen for nursery rasing should get sun shine but for how many hours?
Answer:
At least 8 hours in a day.

Question 3.
Which type of soil is suitable for nursery raising?
Answer:
Sandy Loam or Clayey Loam.

Question 4.
What should be the size of seed bed prepared for nursery raising of vegetables?
Answer:
1.0 to 1.25 m, wide.

Question 5.
How much should be the height of seed bed prepared for nursery rasing of vegetables.
Answer:
15 cm.

PSEB 8th Class Agriculture Solutions Chapter 2 Nursery Raising

Question 6.
What should be the length of seed bed prepared for nursery raising of vegetables?
Answer:
At least 3-4 m.

Question 7.
Which fungicide is used to treat the soil of seed bed prepared for nursery raising of vegetables?
Answer:
Formalin.

Question 8.
What is used to treat the seeds used for nursery raising?
Answer:
Captan or thiram.

Question 9.
What is the time of sowing of nursery for brinjal?
Answer:
October-November, February-March and July.

Question 10.
What is the time of sowing of nursery for early season cauliflower?
Answer:
May-June.

PSEB 8th Class Agriculture Solutions Chapter 2 Nursery Raising

Question 11.
What is the time of sowing of nursery for mid season crop of cauliflower?
Answer:
July-August.

Question 12.
What is the time of sowing of nursery for late season crop of cauliflower?
Answer:
September-October.

Question 13.
What is the time of sowing of nursery for rabi onion?
Answer:
Mid October to mid November.

Question 14.
What is the time of sowing of nursery for Kharif onion?
Answer:
Mid March to mid June.

Question 15.
What is seed rate for sowing nursery of brinjal and capsicum?
Answer:
For brinjal seed rate is 400 gram per acre and for capsicum seed rate is 200 gram per acre.

Question 16.
What is seed rate for cauliflower (early season)?
Answer:
500 gram per acre.

Question 17.
What is seed rate for mid season and late season crop of cauliflower?
Answer:
250 gram per acre for both.

PSEB 8th Class Agriculture Solutions Chapter 2 Nursery Raising

Question 18.
Cultivation of which flowers is profitable?
Answer:
Guldaudi, Dalhia, Seasonal flowers.

Question 19.
In how many days the nursery for flowers is ready?
Answer:
30-40 days.

Question 20.
Which fruit plants are prepared by cutting method of vegetative propagation?
Answer:
Pomegranate, Mango, Pears, Guava.

Question 21.
What should be the spacing between cuttings and what is the number of buds used for nursery raising for fruit plants.
Answer:
Spacing should be 6-8 inches and there should be 3-5 buds.

Question 22.
What is the name given to plant on which scion is fitted?
Answer:
Root stock.

Question 23.
Which type of grafting is done for mango?
Answer:
Side grafting.

Question 24.
Which are the plants for agroforestry?
Answer:
Poplar, Eucalyptus, Drake, Sisham.

PSEB 8th Class Agriculture Solutions Chapter 2 Nursery Raising

Question 25.
What is the length and diameter of poplar cuttings?
Answer:
20-25 cm long and 2-3 cm diameter.

Question 26.
Which chemical is used to treat cuttings of poplar against termite and diseases?
Answer:
Chloropyriphos and emisan.

Question 27.
What is the suitable time for preparing nursery of poplar?
Answer:
Mid January to mid February.

Question 28.
After how many years poplar plants are ready to transplant in the field?
Answer:
One year.

Question 29.
What is suitable time for preparing nursery of Eucalyptus (Safeda)?
Answer:
February-March or September-October.

Question 30.
When are the seeds of Drake collected?
Answer:
November-December.

PSEB 8th Class Agriculture Solutions Chapter 2 Nursery Raising

Question 31.
What is time of sowing for Drake?
Answer:
February-March.

Question 32.
How much time is taken by seeds of Drake for germination?
Answer:
Three weeks.

Question 33.
Which tree is state tree of Punjab?
Answer:
Sisham.

Question 34.
For how much time pods of sisham are to be soaked in cool- water before sowing?
Answer:
48 hours.

Question 35.
What is the seed rate for sisham for preparing nursery for one acre?
Answer:
2.0 to 3.5 kg pods.

PSEB 8th Class Agriculture Solutions Chapter 2 Nursery Raising

Short Answer Type Questions

Question 1.
Which type of vegetables can be grown by nursery raising?
Answer:
Those vegetables, which can tolerate the transplanting shock, can be grown successfully by nursery raising.

Question 2.
Which land should be choosen for preparing nursery of vegetables?
Answer:
A land which gets sunshine for at least 8 hours a day. Land should be free from stones. There should be no big trees near the land which may cause shading.

Question 3.
Why sandy loam or clayey loam is best suited for preparing nursery of vegetables?
Answer:
This soil has required proportion of constituents like clay, sand, silt etc.

Question 4.
Write about the size of seed beds for preparing nursery of vegetables?
Answer:
Seed beds should be 1.0 to 1.25 m wide and 15 cm higher than ground level and should be 3-4 m in length.

PSEB 8th Class Agriculture Solutions Chapter 2 Nursery Raising

Question 5.
After treating the soil, how to eliminate the effect of formalin?
Answer:
The effect can be eliminated by turning the soil in beds once a day for 3-4 days.

Question 6.
What should be the depth for sowing seeds in the nursery and what is row spacing?
Answer:
Seed should be sown at a depth of 1-2 cm and line spacing should be 5 cm.

Question 7.
Give some important points which you keep in mind while transplanting the seedlings?
Answer:

  • When seedlings are 4-6 weeks old, nursery is ready for transplanting.
  • Stop irrigating the nursery before 3-4 days of transplanting.
  • Transplanting should be done in the evening time’
  • Irrigate immediately after transplanting.

Question 8.
Write about fertilizers for preparing nursery of seasonal flowers.
Answer:
Fertilizer requirement for each one cubic metre is 75 gram, super phosphate, 75 gram CAN, 45 gram murate of potash, for equal proportion of soil, leaf mould, and FYM (in the ratio 1:1:1).

Question 9.
What problem may arise for fruit plants prepared from seed?
Answer:
Plants prepared from seed are not uniform, become large in size and it becomes difficult to manage them. They are also not hue to type plants.

PSEB 8th Class Agriculture Solutions Chapter 2 Nursery Raising

Question 10.
Give one advantage of preparing plants by vegetative propagation?
Answer:
The plants prepared by this method are true to type plants and are uniform in size such plants bear fruit early. They bear fruits, which are uniform in size, colour and other characteristics.

Question 11.
Write about cuttings of poplar.
Answer:
Prepare cuttings from one year old plants but not from training and pruning of branches of old plants. Cuttings should be 20-25 cm long and 2-3 cm in diameter.

Question 12.
How will you save cutting of poplar from termite and diseases?
Answer:
Treat the cuttings with 0.5% solution of chloropyriphos 20EC and 0.5% Emisan solution separately against termite and diseases.

Long Answer Type Questions

Question 1.
Give method of taking leaves sample for different fruit plants.
Answer:

Fruit Method to take leaves samples
Mango Take 30 leaves of 5-7 months in March-April. The branch should be bearing flowers or fruits for taking leaves.
Alucha From the branches of the same year take 100 leaves of 3-4 months for mid-May to mid-July.
Peach From the branches of same year take 100 leaves of 3-5 months from mid-May to mid-July.
Guava Take 50-60 leaves from 5-7 months old branches (non-bearing) in August-October.
Citrus family Take 100 leaves 4-8 months old after fruiting is over in July to October.

PSEB 8th Class Agriculture Solutions Chapter 2 Nursery Raising
Question 2.
What do you know about the grafting of mangoes?
Answer:
Mangoes are propagated through grafting. For this purpose stones of mango are sown in August in a well-prepared field. Germination takes place in 2 weeks. These seedlings are transplanted to nursery when leaves are still of light colour and are one-fourth of actual size. Seedlings become graftable upto April. Take a healthy scion for grafting. Remove leaves from this scion. In 7-10 days petioles drop and buds become swollen. Scion is ready for grafting. Give two 4 cm sized horizontal cuts separated by 1-2 cm. Give another cut on the stock at 15 cm height from ground level. Bark from this portion of rootstock is lifted away.

A slanting cut is given to the scion on the base and removes bark also. The length of the scion stick should not be more than 8 cm because the chance of breakage is more for a long stick. Prepared scion is inserted under the bark flap of rootstock. The bark flap is restored to its original position and the graft joint is tied using polythene strips of gauge 150-200 thickness. When scion growth starts the upper part of the rootstock is lopped. This method of propagation is used from March to October in Punjab. The success rate is lower from May to October.

Question 3.
What do you know about Nursery raising of Pear, Peach, and Alucha?
Answer:
1. Pear: Rootstock is Kainth or Batank (rootsucker). Tongue grafting is done during January-February whereas T budding is done from June to August. 1 to 3 years plants are transplanted in mid-February and aged plants are transplanted at the end of December.

2. Alucha (Plum): The plants are transplanted upto mid-January. Plants are in a dormant stage. The rootstock used is Kabul green gaze. The basal part of graft 5 to 7.5 cm is dipped in IAA 100 ppm solution for 24 hours.

3. Peach: These are propagated by budding or grafting. Rootstocks are Sharbati and Khurmani. The other variety Florida has lesser seeds thus is not used as rootstock.

Badminton Game Rules – PSEB 10th Class Physical Education

Punjab State Board PSEB 10th Class Physical Education Book Solutions Badminton Game Rules.

Badminton Game Rules – PSEB 10th Class Physical Education

Question 1.
What do you know about the Badminton Court, Poles, Net, and Shuttle Cock?
Answer:
Badminton Court. Badminton is of two types – Singles and Doubles. The measurement of the court for both these games shall be well marked by white or red lines 1″ × 2″ (5 cm) wide as shown in the diagram.

For the Doubles, the size of the court shall be 44′ × 20′ and for the Singles, 44′ × 17′.

The back gallery and side gallery shall be of 2\(\frac{1}{2}\)‘ and 1\(\frac{1}{2}\)‘ respectively. On both sides of the net there is a short service line of 6\(\frac{1}{2}\)“. A line shall be drawn parallel to the sideline in order to divide the court into two equal parts. The left half of the court shall be called left service, court and the right half shall be called right service court. Two posts are planted in the court. These posts are 5′ – 1” in height from the floor.

Badminton image 1

Poles:
Two poles shall be planted to keep the net strained. These poles shall be 5′ – 1″ high from the floor. They are so firmly implanted as to keep the net strained.

Net:
The net shall be made of fine coloured cord. Its mesh shall be 3.3″ Its breadth should be 2′ – 6″ (0.76 metre). The top of the net should be 5″ from the ground and 5′ – 1″ high from the poles. It shall be firmly tied to the poles on both the sides. Its length should be such that it should extend in both sides of the boundary lines. There should be a double white tape of 3″ on the edges. A cord or’cable runs through the tape which is used to keep the net strained.

Shuttle Cock:
The weight of the shuttle cock should be from 73 to 85 grams. It should have from 14 to 16 feathers fixed tightly in a cork of 1 to 1\(\frac{1}{2}\)” inches. The length of the feathers should be from 2\(\frac{1}{2}\)” to 2\(\frac{3}{4}\)” and its spread from 2\(\frac{1}{3}\)” to 2\(\frac{1}{2}\)“.

The radius of the cork is form 1” to 1\(\frac{1}{2}\)“. The feathers should be firmly tied with a strong thread or some other useful material team which first reaches 14. points is entitled to set the games to 3 points. When the score is 14 all, the side that first reaches 14 is entitled to set the game to 3 points.

When the game is set the score is 0-0 (Love-all). On the game being set, the team that first score 17 points shall be the winner. When the score has reached 14-all the claim to set the game must be made in every case before the next service is delivered. In the game of 11 points the game should be set at 14.

The ladies single game has 11 points. The player who first scores 10 points shall have the option to set the game to 12. In case the score is 10-all, the player who first reaches 10 has the option of setting the game to 12.

Changing Sides:
The two teams shall play three games according to pre-agreement. The team which wins two out of 3 games shall be declared the winner. The players shall change ends at the end of the first game and before the start of the second game, and in case the third game is to be played, the ends shall be changed. In the third game the players shall change ends.

Badminton Game Rules - PSEB 10th Class Physical Education

Doubles and Singles Games in Badminton.

(i) Doubles:
In this game, there are two players on each side. After having been decided which side is to deliver the service first, the player in the right hand service court of that side shall start the game. He shall serve to the opposing player in the right hand service court. This matter is decided by the toss winners, and the other matters by the losing one. It is decided before hand whether the game shall have 15. If the opponent returns the shuttle before it touches the ground to the player who started the game, he shall again return it to the latter.

In this way, the play shall continue until the foul is made or the shuttle falls down on the ground. In case the service is not returned or the foul is made by the opposing side, the player doing the service shall score one point. The members of the team delivering the service shall change their service court. Now the player doing the service shall be in the left hand service court and shall serve to the player of the opposing team in the left hand service court.

In the beginning of each game, each team shall deliver the service from the right hand service court.

(ii) Singles:

All the above-mentioned rules shall be applicable to Singles games but

(i) the player serves from, and receives service in his respective right hand service court. When the player who serves is at 0 or there is an even number of points in the game, the service is always delivered from the right hand service court. In case of odd numbers, the service is delivered from the left hand service court.

(ii) Both the players change service courts after each has scored 1 point.

(iii) The ladies Single game consists of 11 points. When the score is 10-all, the player who first reaches 10 can set the game to 2 points. In case of the score is 10-all, the game is set to 2 points.

Badminton Game Rules - PSEB 10th Class Physical Education

Faults:
In case a fault is committed by a player of the playing side, the player who delivers the service shall be “out”. If the fault is committed by an opponent, the playing side gets one point. It shall be considered a fault:

(a) When the struck or served shuttle is higher than the server’s waist or it is struck by the shaft of the racket higher than the server’s hand holding the racket.
(b) When in serving, the shuttle falls into the wrong service court or falls short of the short service line or beyond the long service line or outside the side boundary fine.
(c) When serving, the player’s feet are not in the service court.
(d) When before or during service any player intentionally obstructs his opponents.
(e) When in service, the shuttle falls outside the boundary of the court, passes through under the net, fails to pass the net, or touches the person or dress of a player.
(f) If the shuttle is struck before it crosses the striker’s side of the net.
(g) When the shuttle is in play, a player touches the net or it supports with his body, racket or dress.
(h) When the shuttle is held on the racket, a player strikes it twice in succession or it is struck twice in succession by the player first and then by his partner.
(i) The opponent shall be reckoned as ready if in play he returns the shuttle or tries to hit it, whether he is in or outside the boundary.
(j) When a player obstructs an opponent.

Badminton image 2

Rules about Service

(i) Only that player shall receive the service who is served to. If the shuttle touches the other player or is hit by him, the one who delivers service gets 1 point. No player can receive two consecutive services in the same game.

(ii) In the first inning, only one player who starts a game shall serve. In the subsequent innings each player can deliver the service. The winning team shall always serve first. Any player of the winning side can serve and any player of the losing side can receive the service.

(iii) If a player serves from the wrong service court or serves out of turn and scores the point it shall be called ‘Let’. But this ‘Let’ should be claimed before the next service is delivered.

Badminton Game Rules - PSEB 10th Class Physical Education

Question 2.
Discuss the main rules of the game of Badminton?
Answer:
General Rules of Badminton

(i) Only that player can receive the service who is served to. No player can receive two consecutive services in the same game.

(ii) The service cannot be delivered until the opposing player is ready.

(iii) In the first innings the player who delivers the service shall serve only once. In the subsequent innings the players of the same team (partners) shall serve one by one.

(iv) Both, the server and the player served to, shall stand within the limits of their own courts. Some parts of both the feet of the players shall remain in contact with the ground until the service is delivered.

(v) If the service delivered is correct but the shuttle touches the net, the player shall be out. But in such a case, it shall not be deemed a fault. If the shuttle falls somehow inside the boundary of the opponent’s court by passing through the poles, it shall be considered a good service. If there is a sudden or indefinite obstruction in the game, the referee can say ‘Let’.

(vi) If a player serves from the wrong service court out of turn and wins a point, the service shall be called ‘Let’. But the condition is that it should be claimed by the other side before the next service is delivered, and it is granted.

(vii) If a player serves from outside his service court and wins the point, the service shall be called ‘Let’ provided the ‘Let’ is claimed before the next service is delivered.

(viii) If in service the shuttle falls beside the net, the service shall be called ‘short’, and the opposing team is awarded service or point.

FOULS PLAY:
Referee or umpire will control the match of tournament by using the yellow and red cards.

YELLOW CARD:
Warning to a player or coach for their misconduct or unsportsman behaviour.

RED CARD:
Suspension for the match or for the tournament.

Badminton Game Rules - PSEB 10th Class Physical Education

Important Information About the Badminton Game

  • The size of the court for double = 44′ × 20′, 13.40 × 6.10 m
  • The size of the court for single = 44′ × 17′, 13.40 × 5.80 m
  • Breadth of the net = 2′ × 06′, 760 m.m.
  • Height of the poles from net = 5′,1″, 1.55 meter
  • The number of feathers of a shuttle = 16
  • Length of feather = 2\(\frac{1}{2}\)” to 2\(\frac{3}{4}\)“, 62 mm – 70 mm
  • Points in double game = 21 points
  • Points for women in a single game = 21 points
  • Size of the side gallery = 1.64, 45 c.m.
  • Size of the back gallery = 2′,6″, 75 c.m.
  • Weight of the Racket + its length = 85 to 140 gm, Length 27″, 686 m.m.
  • Officials = One refree, one umpire, one service umpire, four line men.
  • The game of badminton is of two types-Singles and Doubles. In the singles, there are two players, one on each side, and a substitute. In the doubles, there are four players, two on each side, and two substitutes.
  • For singles, a court is of the dimensions of 44′ × 17′ and for doubles, a court of 44′ × 20′.
  • The one who wins the toss decides whether to serve or choose the end first.
  • In the doubles, the game shall have 15 points.
  • In the singles for girls there are 11 points.
  • Service cannot be delivered until the opponent is fully ready.
  • In the singles the players shall change ends when 1 point is scored.
  • There is no time duration in badminton; rather best of three games are played in it. The team which will win two out of three games is declared the winner.
  • The whistle is not used in the game.
  • Normally, this game is played in an indoor stadium.

PSEB 10th Class Agriculture Solutions Chapter 1 Institutions: Allied to Agriculture

Punjab State Board PSEB 10th Class Agriculture Book Solutions Chapter 1 Institutions: Allied to Agriculture Textbook Exercise Questions and Answers.

PSEB Solutions for Class 10 Agriculture Chapter 1 Institutions: Allied to Agriculture

Agriculture Guide for Class 10 PSEB Institutions: Allied to Agriculture Textbook Questions and Answers

(A) Answer in one-two words:

Question 1.
Which central agency is responsible for the procurement of agricultural produce in Punjab State?
Answer:
PAIC, Food Corporation of India.

Question 2.
Which Corporation carries out the export of agricultural produce?
Answer:
Punjab Agri Export Corporation Limited (PAGREXCO).

PSEB 10th Class Agriculture Solutions Chapter 1 Institutions: Allied to Agriculture

Question 3.
Name the organizations set up jointly by the Punjab Agro Industrial Corporation and Punjab Mandi Board.
Answer:
Punjab Agri Export Corporation Limited (PAGREXCO).

Question 4.
When did the Punjab Horticulture Department came into being?
Answer:
It came into being in 1979-80.

Question 5.
Who is responsible for research, teaching mid extension of Animal Husbandry and Fish farming, in Punjab?
Answer:
Guru Angad Dev Veterinary and Animal Sciences University (GADVASU).

Question 6.
Which Co-operative is engaged in fertilizer production and distribution?
Answer:
Indian Farmers Fertilizers Cooperative Limited (IFFCG).

Question 7.
Which department implements schemes of National Horticulture Mission?
Answer:
Department of Horticulture.

Question 8.
How many field laboratories of NSC are functional to assess the quality of seeds?
Answer:
There are five field laboratories.

PSEB 10th Class Agriculture Solutions Chapter 1 Institutions: Allied to Agriculture

Question 9.
Which corporation involves farmers in seed production?
Answer:
Punjab State Seeds Corporation Limited (PUNSEED).

Question 10.
Which organization is responsible for procurement and marketing milk in Punjab?
Answer:
Milkfed.

(B) Answer in one-two sentences:

Question 1.
Which agriculture items are exported by the Punjab Agro Export Corporation Ltd.?
Answer:
Punjab Agri Export Corporation Limited (PAGREXCO) mainly exports the following agricultural items:

  • Fresh and processed fruits.
  • Export of vegetables and flowers.
  • Other agricultural products.

Question 2.
What facilities are provided to farmers by IFFCO?
Answer:
This corporation helps the farmers to raise their economical status. This corporation also help in marketing of fertilizers and also use various extension activities so that new agricultural techniques could reach the farmers. Facility of free testing of soil and water is also provided to farmers.

PSEB 10th Class Agriculture Solutions Chapter 1 Institutions: Allied to Agriculture

Question 3.
What is the main function of PAIC?
Answer:
Main function of Punjab Agro Industries Corporation Limited (PAIC) is to help in marketing of the agricultural produce, buying the agricultural produce and help in diversified farming through contract farming. This Punjab Agro Foodgrain Corporation (PAFC) procures wheat and rice for food corporation of India.

Question 4.
State any two activities carried out by Punjab Co-operative Department.
Answer:
Activities carried out by Punjab Cooperative Department:

  • To provide self employment opportunities to rural women under the scheme named “Mai Bhago Woman Empowerment Scheme”.
  • To fulfil the supply of essential domestic for rural areas through cooperative societies.

Question 5.
How is MARKFED serving the farmers?
Answer:
Markfed is making available agricultural seeds, fertilizers, pesticides etc. at subsidized rates to the farmer. It also help in marketing and processing of the produce.

Question 6.
What are the three main different tasks performed by PAU?
Answer:
Punjab Agricultural University has the following three functions:
Research in the field of agriculture and allied fields. Education related to agriculture i.e. teaching and extension.

Question 7.
Write briefly note on FAO.
Answer:
This organisation was established in 1943. It is an agency by United Nations with main purpose to defeat hunger and starvation in the world. Its headquarters are in Rome (Italy). Its main objective is food security for each and every person of the world. It also act to save the natural resources.

Question 8.
What was the objective behind establishing the WTO?
Answer:
Main objective behind the formation of WTO:

  • To nullify the restrictions, bans on the sale of agricultural produce.
  • To reduce the subsidy for exporting agricultural produce.
  • To stop or to reduce the subsidy given to farmers for their agricultural needs.
  • To abolish the quota system for exporting and draft a working policy for export.

PSEB 10th Class Agriculture Solutions Chapter 1 Institutions: Allied to Agriculture

Question 9.
Why was the ATMA established?
Answer:
This agency is formed to coordinate various activities related to development and extension of Agricultural activities, performed and arranged by agriculture and allied departments. Agricultural Technology Management Agency (ATMA) has been established by department of agriculture.

Question 10.
What was the purpose behind setting up Punjab Khadi and Gram Udyog Board?
Answer:
The main objective of forming Punjab Khadi and Gram Udyog Board is to facilitate and provide help for rural industry and other.

(C) Answer in five-six sentences:

Question 1.
Briefly describe the Department of Agriculture.
Answer:
Department of agriculture was established in 1881. This department has played an important role in the development of agriculture in Punjab. This department enacts as a link between agricultural scientists and farmers. This department is responsible for implementing all the schemes related to agriculture. This department has established laboratories for testing soil, seed, fertilizers, edible substances etc. ATMA has been formed to co-ordinate the activities related with development and extension of agriculture. .

PSEB 10th Class Agriculture Solutions Chapter 1 Institutions: Allied to Agriculture

Question 2.
Highlight the reason for establishing the Punjab State Farmers Commission.
Answer:
Main objectives of farming Punjab Farmers Commission are:

  • To evaluate, present scenario related to agriculture and allied sectors in the state and that of rural infrastructure.
  • To give suggestions for sustainability of the cropping system and making economy strong.
  • To give directions for increasing agriculture yield, taking care of the produce after harvesting and developing new techniques for processing at low cost.
  • To provide financial help for social and economical issues related to rural areas e.g. increase in loans, suicidal incidences, rural unemployment. Suggesting suitable policies to the government on the above said issues.
  • To suggest suitable policies and solutions to the government on the basis of meetings held with farmer organisations, unions and their representatives for discussing their problems, difficulties and demands.

Question 3.
Discuss the objectives of the PAIC.
Answer:
Punjab Government established PAIC in the year 2002. Main objectives are given ahead:

  • To market the quality agricultural produce.
  • To purchase agri produce and to encourage diversified farming through contractual fanning.
  • To procure wheat-rice from the farmers.

Question 4.
Write a short note on GADVASU.
Answer:
Guru Angad Dev Veterinary and Animal Sciences University (GADVASU) was established in 2005. It works for research, education and extension of livestock, pigs, rabbits, chicken, sheep, goat, horses and fishes etc. 24 x7 hr. facility of Hospital is available, for sick small and large animals. Here Veterinary doctors are well trained and educated. There are four Colleges under the Veterinary University namely Veterinary college, College of Dairy Science and Technology, college of Fishery, college of Veterinary Poly-technic.

There are two departments by I.C.A.R. namely surgery and gynaecology in the Veterinary University, which are nominated as super speciality training centers. There are three Regional research and training centres at Kaljharani (Bhatinda), Booh (Taran-taran) and Talwara (Hoshiarpur) under the university. This university in Punjab is the top most organisation providing all type of facilities and suggestions related to veterinary and animal husbandry in concerned.

Question 5.
Which facilities are provided for dairy development by the Dairy Development Board?
Answer:
Department of dairy development provides training for activities and works related to dairy. Department helps the beneficiaries to get subsidized loans from banks. Subsidy is also provided for some of the works which are given below:

  • Help in getting subsidy for constructing shed and also provide technical know how.
  • Providing help to purchase milch animals and giving back 75% of insurance amount for three years to the beneficiaries.
  • Providing subsidy for purchase of bulk milk coolers.
  • Giving subsidy for milking machine and fodder harvester and fodder cutter machine.
  • Providing subsidy for establishing Dairy service centre for giving machines on rent like automatic dispensing machine, total mix ration wagon etc.

PSEB 10th Class Agriculture Solutions Chapter 1 Institutions: Allied to Agriculture

PSEB 10th Class Agriculture Guide Institutions: Allied to Agriculture Important Questions and Answers

Multiple Choice Questions

Question 1.
In Agmark Laboratory are tested for their quality.
(a) Turmeric
(b) Honey
(c) Chilli
(d) All.
Answer:
(d) All.

Question 2.
Which type of country is India?
(a) Agriculture based
(b) Sports based
(c) Industry based
(d) None.
Answer:
(a) Agriculture based

Question 3.
Punjab Agricultural University came into being in
(a) 1962
(b) 1971
(c) 1950
(d) 1990.
Answer:
(a) 1962

PSEB 10th Class Agriculture Solutions Chapter 1 Institutions: Allied to Agriculture

Question 4.
Rate of subsidy fixed by WTO is
(a) 5%
(b) 25%
(c) 10%
(d) 19%.
Answer:
(c) 10%

Question 5.
Where is Guru Angad Dev Veterinary and Animal Sciences University (GADVASU) located?
(a) Ludhiana
(b) Bathinda
(c) Patiala
(d) Jalandhar.
Answer:
(a) Ludhiana

Question 6.
Name the co-operative organisation for purchasing and marketing of milk in Punjab.
(a) Markfed
(b) Housefed
(c) Milkfed
(d) Sugarfed.
Answer:
(c) Milkfed

Question 7.
In which city Punjab Agricultural University is located?
(a) Ludhiana
(b) Palampur
(c) Hisar
(d) Kamal.
Answer:
(a) Ludhiana

Question 8.
What is the name of website of Guru Angad Dev veterinary and Animal Sciences University?
(a) www.gadvasu.xn
(b) www.pddb.in
(c) www.ndri.res.in
(d) www.pau.edu.
Answer:
(a) www.gadvasu.xn

PSEB 10th Class Agriculture Solutions Chapter 1 Institutions: Allied to Agriculture

Question 9.
What is the name of website of Punjab Dairy Development Board?
(a) www.gadvasu.in
(b) www.pddb.in
(c) www.ndri.res.in
(d) www.pau.edu.
Answer:
(d) www.pau.edu.

Question 10.
In which city Himachal Pradesh Agriculture University is located?
(a) Ludhiana
(b) Palampur
(c) Hisar
(d) Kamal.
Answer:
(d) Kamal.

Question 11.
In which city Haryana Agricultural University is located?
(a) Ludhiana
(b) Chandigarh
(c) Hisar
(d) Patiala.
Answer:
(c) Hisar

Question 12.
Which product is procured through Milkfed in rural areas?
(a) Wheat
(b) Cotton
(c) Milk
(d) Fruit.
Answer:
(c) Milk

PSEB 10th Class Agriculture Solutions Chapter 1 Institutions: Allied to Agriculture

True or False

1. ATMA has also been setup under the department of Agriculture.
Answer:
True

2. Multispeciality hqspital at GADVASU is 24 x 7 hospital, catering to sick animals.
Answer:
True

3. Official website of GADVASU is www.gadvasu.in.
Answer:
True

4. There are eight dairy training and extension centres in Punjab.
Answer:
True

5. Punjab State Seed Corporation Limited started operating from 1990.
Answer:
True

PSEB 10th Class Agriculture Solutions Chapter 1 Institutions: Allied to Agriculture

Fill in the blanks

1. Punjab Govt, constituted the …………… commission under the chairmanship of Dr. G.S. Kalkat.
Answer:
Punjab State Farmers

2. KRIBCO was established in ……………. .
Answer:
1980

3. Headquarter of FAO is situated in ……………. .
Answer:
Rome (Italy)

4. National Seeds Corporation was setup in the year ……………. .
Answer:
1963

5. Soil and water conservation department came into being in …………… .
Answer:
1969.

PSEB 10th Class Agriculture Solutions Chapter 1 Institutions: Allied to Agriculture

Very Short Answer Type Questions

Question 1.
What type of country is India?
Answer:
India is country based on Agriculture.

Question 2.
Who is the chairman of department of agriculture?
Answer:
Director of department of agriculture.

Question 3.
Which lab is there to test honey, turmeric, chilli etc. established by department of agriculture?
Answer:
Agmark laboratory.

Question 4.
Who is the head of department of agriculture and who is head in district?
Answer:
Head of department of agriculture is ‘The director of the department’ and in district head is the ‘chief agricultural officer’.

Question 5.
Which agency has been set up by department of agriculture to coordinate various activities related to development and extension of agriculture and allied departments?
Answer:
ATMA, Agricultural Technology Management Agency.

PSEB 10th Class Agriculture Solutions Chapter 1 Institutions: Allied to Agriculture

Question 6.
When was Punjab Agriculture University established?
Answer:
In the year 1962.

Question 7.
Which colleges were the Model for establishing P.A.U.?
Answer:
P.A.U. was established on the Model of American Land Grant Colleges.

Question 8.
For how many hours, health facility is available for animals in the veterinary university?
Answer:
For 24 x 7 hours.

Question 9.
How many colleges are there under veterinary university?
Answer:
Four.

Question 10.
Which of the two departments of the veterinary university ; have been nominated by ICAR as super speciality training centres 1 for 15 years?
Answer:
Department of surgery and gynecology.

Question 11.
When was department of horticulture established?
Answer:
In the year 1979-80.

PSEB 10th Class Agriculture Solutions Chapter 1 Institutions: Allied to Agriculture

Question 12.
Give one aim of department of horticulture.
Answer:
To increase area under horticulture crops.

Question 13.
When was national horticulture mission launched by department of Horticulture?
Answer:
Since 2005-06.

Question 14.
How many dairy training and extension centres are being run by department of dairy development Punjab?
Answer:
Eight centres.

Question 15.
What is the period of training given for self employment by department of dairy development?
Answer:
Two weeks.

Question 16.
How much amount is returned to the beneficiary for the cost of insurance for three years spent for purchasing milch animals?
Answer:
75%.

Question 17.
How much subsidy is given for the purchase of milking machine and fodder harvester and fodder cutter machine?
Answer:
50%.

PSEB 10th Class Agriculture Solutions Chapter 1 Institutions: Allied to Agriculture

Question 18.
In which year department of fisheries Punjab has established fish farmer development agency?
Answer:
In the year 1975.

Question 19.
For how many days, fish farming training is provided by department of fisheries for free?
Answer:
For five days.

Question 20.
When was soil and water conservation department established?
Answer:
In the year 1969.

Question 21.
What is the name given to head of the department of soil and water conservation? •
Answer:
Chief Soil Conservator of Punjab and at block level soil conservation officer.

Question 22.
When did department of cooperatives come into existence and after which act?
Answer:
It came into existence in 1904 after enactment of act of cooperative.

Question 23.
Which department is running the free of cost Bhai Ghanyia Health Scheme’?
Answer:
Department of Cooperation.

Question 24.
Processing milk from rural areas, its processing and marketing in the city, who does it?
Answer:
Milkfed.

PSEB 10th Class Agriculture Solutions Chapter 1 Institutions: Allied to Agriculture

Question 25.
What is full form of IFFCO?
Answer:
Indian Farmers Fertilizer Cooperative Limited.

Question 26.
Give full form of KRIBCO.
Answer:
Krishak Bharti Cooperative Limited.

Question 27.
Write full form of NFL?
Answer:
National fertilizer limited.

Question 28.
Who was head of Punjab state farmers commission?
Answer:
Dr. G. S. Kalkat.

Question 29.
When was Punjab seeds corporation limited established?
Answer: In 1976.

Question 30.
When was National seeds corporation limited established?
Answer:
In 1963.

Question 31.
How many types of certified seeds of how many crops are being produced by National Seeds Corporation Limited?
Answer:
600 types of certified seeds of 60 crops.

PSEB 10th Class Agriculture Solutions Chapter 1 Institutions: Allied to Agriculture

Question 32.
How many laboratories have been established by NSC as quality control measure for testing standard of seeds?
Answer:
There are five laboratories.

Question 33.
Which corporation is working on tissue culture?
Answer:
National Seed Corporation.

Question 34.
Which corporation does procure wheat-rice for FCI7
Answer:
PAIC through its subsidary branch PAFC.

Question 35.
Where is the main office of ICAR? Or In which city Head office of Indian Council for Agricultural Research (ICAR) is located?
Answer:
New Delhi.

Question 36.
How many institutes and agricultural universities are working under ICAR?
Answer:
101 institutes and 71 state agricultural universities.

Question 37.
When was NABARD established?
Answer:
In 1982.

PSEB 10th Class Agriculture Solutions Chapter 1 Institutions: Allied to Agriculture

Question 38.
Where is Head office of NABARD?
Answer:
In Mumbai.

Question 39.
When was GATT established?
Answer:
In year 1948.

Question 40.
How many members are there in GATT?
Answer:
Initially were 23 and now there are 164 members.

Question 41.
Give full form of GATT.
Answer:
General Agreements on Tariff and Trade.

Question 42.
What is changed named for GATT?
Answer:
World Trade Organisation.

Question 43.
What is rate of subsidy as fixed by WTO?
Answer:
10%.

Question 44.
Give full form of FAO.
Answer:
Food and Agricultural Organisation.

PSEB 10th Class Agriculture Solutions Chapter 1 Institutions: Allied to Agriculture

Question 45.
When was FAO established?
Answer:
In 1943.

Question 46.
Where is head office of FAO?
Answer:
Rome (Italy).

Question 47.
What is the full form of ICAR?
Answer:
Indian Council of Agricultural Research.

Question 48.
Write full form for W.T.O.?
Answer:
World Trade Organisation.

Question 49.
How much subsidy is given on purchase of milking machine by Department of Dairy Development?
Answer:
50%.

PSEB 10th Class Agriculture Solutions Chapter 1 Institutions: Allied to Agriculture

Short Answer Type Questions

Question 1.
Give main objectives of department of Horticulture. Or Write any four functions done by Department of Horticulture Punjab.
Answer:
Main objectives of department of horticulture are:

  • To increase area under cultivation of horticulture.
  • To provide high standard seeds for vegetables and also to provide nursery plants for fruits.
  • To extend and help in reaching technological information upto villages and farmers about horticultural crops.
  • To provide economic help for exhibition of plants and vegetables.

Question 2.
Name four colleges of GADVASU.
Answer:

  • Veterinary College,
  • College of Dairy science and technology
  • College of Fisheries
  • Veterinary polytechnic.

Question 3.
What do you know about National Horticultural Mission run by department of horticulture?
Answer:
Department of horticulture started natioqal horticulture mission in 2005-06. This mission helps farmers for pack house, net house, making poly house, to get more profit by establishing processing units, training farmers.

PSEB 10th Class Agriculture Solutions Chapter 1 Institutions: Allied to Agriculture

Question 4.
Give objectives of animal husbandry department?
Answer:

  • To give improved feeding and management for livestock, (e.g. vaccination and de-worming etc.)
  • To increase genetic potential and improvement in breeding.
  • To provide extension services.

Question 5.
What are the facilities given to farmers by MARKFED?
Answer:
Markfed helps farmers:
To get agri seeds, fertilizers, pesticides etc. at subsidised rates. It also help in processing and marketing of agricultural produce.

Question 6.
What are the main objectives of Punjab seeds corporation limited? When was it established?
Answer:
This corporation was established in 1976. Its main objectives are to provide better quality seed at lower cost to the farmers and to create infrastructure for seed production and storing so as to cater the increasing demand of seeds.

PSEB 10th Class Agriculture Solutions Chapter 1 Institutions: Allied to Agriculture

Question 7.
What are the facilities given to farmers by co-operative department, Punjab?
Answer:
The Co-operative Department played an important role in bringing T Green Revolution in the state. Marketing of the agricultural produce, j production, purchase and marketing of milk in the cities.

Long Answer Type Questions

Question 1.
What do you know about department of fisheries?
Answer:
This is one of the oldest department in Punjab. This department takes care of the fish as in rivers, streams lakes, notified water bodies. Responsibility of this department lies with Assistant Director fisheries at district level. This department earns by lending these resources on rent/lease.

In the year 1975 fisheries department Punjab has established fish farmers development agency to encourage fish farming and new fish breeding farms were also built. This way there was a revolution in fish farming. This department organises a training session for fish farming free for five days in every month at district level. This department grants subsidy and also provide extension services.

Question 2.
Give brief information about department of Dairy development.
Answer:
Department of dairy development was established for all round development of dairy sector in Punjab. Head of the department is Director dairy development and at district level Deputy Director dairy development. This department provides training for dairy farming and also doing the work of extension and development of dairy farming. There are eight dairy training and extension centres in Punjab under this department.

Department provides free training for two week of self-employment training, six week dairy business related to various jobs of dairy farming. Camps are organised in villages to instruct villagers about benefits of dairy farming. Farmers are encouraged to adopt this business. Consumers in the city are made aware of the quality testing measures of milk and also about the possibilities of adultration of milk by organising camps. Trained beneficiaries are helped to get loans from bank, they are also provided with technical information and subsidy.

Question 3.
Write the name of 10 helpful institutions related to Agriculture.
Answer:

  • Department of Agriculture
  • Animal Husbandry Department
  • Department of Dairy Development.
  • Department of Horticulture.
  • Department of Fisheries
  • Department of Cooperation.
  • Punjab Agro-industries Corporation Limited.
  • Punjab State Seed Corporation Limited.
  • National Seed Corporation.
  • Indian Council of Agricultural Research.

PSEB 10th Class Computer Solutions Chapter 4 Web Development

Punjab State Board PSEB 10th Class Computer Book Solutions Chapter 4 Web Development Textbook Exercise Questions and Answers.

PSEB Solutions for Class 10 Computer Science Chapter 4 Web Development

Computer Guide for Class 10 PSEB Web Development Textbook Questions and Answers

1. Multiple Choice Questions

Question 1.
There are four stages of planning a website.
(a) Goal of a site
(b) Designing for viewers
(c) Work strategy and development of subject matter
(d) All of the above
Answer:
(d) All of the above

Question 2.
A good look of a webpage depends upon:
(a) Font size/ colour
(b) background colour
(c) Table and graphics
(d) All of the above
Answer:
(d) All of the above

PSEB 10th Class Computer Solutions Chapter 4 Web Development

Question 3.
No internet connection is needed in:
(a) Offline testing
(b) Online testing
(c) Both of the above
(d) None of these
Answer:
(a) Offline testing

Question 4.
SEO means:
(a) Search engine optimization
(b) System engine optimization
(c) Syncronized engine optimization
(d) None of the above
Answer:
(a) Search engine optimization

Question 5.
SMM Stands for:
(a) Social media marketing
(b) Science media marketing
(c) System macro media
(d) None of the above
Answer:
(a) Social media marketing

PSEB 10th Class Computer Book Chapter 4 Web Development

PSEB 10th Class Computer Solutions Chapter 4 Web Development

2. Fill in the Blanks

1. While planning to build a site, decision about……… site is taken at the end.
Answer:
Publishing

2. …………… is the address of your site.
Answer:
Domain Name

3. After deciding about domain name n&ct step is …………. the domain name.
Answer:
Registration

4. ………… test can be done without the internet.
Answer:
Offline

5. The very first page of any website is called as …………
Answer:
Home page.

PSEB 10th Class Computer Solutions Chapter 4 Web Development

3.True or False

1. There is no link of other pages with the home page.
Answer:
False

2. Address of site ends with .com, .org, .net etc.
Answer:
True

3. Off line testing of a site should be done on a single browser only.
Answer:
False

4. To send the webpages to host, we need FTP client.
Answer:
True

5. During online testing of a site your computer should be connected to the internet.
Answer:
True

PSEB 10th Class Computer Solutions Chapter 4 Web Development

4. Full Forms

1. IP
Answer:
Internet Protocol

2. FTP
Answer:
File Transfer Protocol

3. URL
Answer:
Uniform Resource Locator.

5. Very Short Answer Type Questions

Question 1.
Which is the address of your site.
Answer:
Domain Name.

Question 2.
The copy of the website on computer is …………. version, and the copy on the web is called the …………… version.
Answer:
Local, Online

Question 3.
What helps a company get direct feedback from customers.
Answer:
Social media Marketing

Question 4.
What is necessary to check all of the different features on the website.
Answer:
Test and Validate.

Question 5.
How can Designer prevent loss of data and protect against malware and other damages.
Answer:
By taking regular backup and preventive security measures.

PSEB 10th Class Computer Solutions Chapter 4 Web Development

6. Short Answer Type Questions

Question 1.
Describe the important points to fix the purpose of a site.
Answer:
Following are the important points to fix the purpose of site

  • important purposes of your site.
  • Method to develop the site
  • Fulfilling these requirements.
  • Working strategy of site to achieve the goal.
  • Time of developing the site.
  • Time of updating the site.

Question 2.
What do you mean by Domain Name?
Answer:
Domain name means the name or address of the website. It is like www.yahoo.com

Question 3.
What is role of server in world of internet?
Answer:
In the web world the role of server is very important. Such a specific server is named Web server. Whenever designer opens any site on the browser, it connects to the concerned server. Securing the bandwidth necessary to keep the website running smoothly. Bandwidth is the amount of data transferred within a given time period. Designer may need to buy more bandwidth as the website grows or else the visitors may experience lag, which could drive them away from the website. Many hosts also provide software aid in building the website.

PSEB 10th Class Computer Solutions Chapter 4 Web Development

Question 4.
What points are to be taken care of while designing a webpage?
Answer:
The size of the page is an important point in organizing webpage. The following points must be kept in mind while designing a webpage.
1. Size of a web page should not be more than two screens. If we have to use a longer page, the establish internet link through bookmark.

2. If the document is longer than one screen then show only a part of the viewers and remaining part may be shown only on their demand.

Question 5.
What do you mean by offline testing?
Answer:
No internet connection is required for this test that is why it is named as offline test. In offline test first of all home page is opened in different browser. Then we check all the linked pages one by one. Designer should ascertain it here that all pages have a good appearance. The website should be thoroughly tested to confirm that the design and page structure are displayed as intended.

PSEB 10th Class Computer Solutions Chapter 4 Web Development

Long Answer Type Questions

Question 1.
Write the different steps for planning a website?
Answer:
The website developed by proper planning is always effective. To build a website we should first make its planning. If done with proper planning, the objective of site would be fulfilled. We communicate through websites. Hence we have to decide while planning that what we wish to communicate and by which technique. First & foremost purpose of designing a Website is to keep in mind the goal and target of website. The website should always be built to achieve its goal.

1. The Goal of the Site:
Every site has some specific purpose. This purpose guides us what to include in the site. User can prepare a detailed and decorative site. But the condition is that it must support the purpose of the site. The following facts are to be kept in mind while building a site:

  • Purpose of organization
  • important purposes of your site
  • Method to develop the site
  • Fulfilling these requirement
  • Working strategy of site to achieve the goal
  • Time of developing the site
  • Time of updating the site.

2. Designing for the Audience:
After fixing the aim of website, we have to know about nature of viewers of the site, which type of people will be hitting it: children, students, advocates, doctors or housewives. We have to keep in mind about their expectation from your site.
For example if the designer is building the site for a publisher then the viewer’s certainly would be students, children, teachers, professors and other intellectuals. In such a case the site will be designed according to their interest and expectations.

3. Strategy:
When the designer has decided to build a particular site, we will have to think about its work-strategy. The mode of works to carry out for achieving the goal is called work-strategy. Many kinds of information can be included in the website:

  • Text information
  • Audio or Voice information
  • Video information.

PSEB 10th Class Computer Solutions Chapter 4 Web Development

Question 2.
What is difference between offline and online testing?
Answer:
Following is the difference between online and offline testing:

Offline Testing Online Testing
1. No Internet is required 1. Internet is required
2. This is done before uploading a website 2. This is done after uploading a website
3. It can be dong on any computer. 3. It can be done on computer with internet only.
4. You can change code of web page. 4. You cannot change code of a webpage.
5. Website should be on local computer 5. Website should be on serve
6. Offline testing is first step 6. Online testing is later step.

Question 3.
What is SEO ?
Answer:
SEO means search engine optimization. Search engine optimization is a methodology of strategies, techniques and tactics used to increase the amount of visitors to a website by obtaining a high-ranking placement in the search results page of a search engine including Google, Bing, Yahoo and other search engines.

SEO helps to ensure that a site is accessible to a search engine and improves the chances that the site will be found by the search engine. SEO is typically a set of practices that webmasters and Web content producers follow to help them achieve a better ranking in search engine results.

Question 4.
What is SMM ?
Answer:
SMM is a form of Internet marketing that utilizes social networking websites as a marketing tool. The goal of SMM is to produce content that users will share with their social network to help a company increase brand exposure and broaden customer reach. One of the key components of SMM is social media optimization (SMO). Like search engine optimization (SEO), SMO is a strategy for drawing new and unique visitors to a website. SMO can be done in two ways, adding social media links to content, sharing buttons or promoting activity through social media by updating statuses or tweets, or blog posts.

SMM helps a company get direct feedback from customers (and potential customers) while making the company seem more personable. SMM became more common with the increased popularity of websites such as Twitter, Facebook, My space, Linkedin, and YouTube.

PSEB 10th Class Computer Solutions Chapter 4 Web Development

PSEB 10th Class Computer Guide Web Development Important Questions and Answers

Multiple Choice Questions

Question 1.
What the first page of web site is called?
(a) Main Page
(b) Serach Engine
(c) Home Page
(d) Domain
Answer:
(c) Home Page

Question 2.
What the name of Website is called?
(a) Home Page
(b) Domain name
(c) Search
(d) SCO
Answer:
(b) Domain name

Fill in the Blanks

1. While planning to build a site, decision about……… site is taken at the end.
Answer:
Publishing

2. …………… is the address of your site.
Answer:
Domain Name

3. After deciding about domain name n&ct step is …………. the domain name.
Answer:
Registration

4. ………… test can be done without the internet.
Answer:
Offline

5. The very first page of any website is called as …………
Answer:
Home page.

PSEB 10th Class Computer Solutions Chapter 4 Web Development

Select True/False

1. There is no link of other pages with the home page.
Answer:
False

2. Address of site ends with .com, .org, .net etc.
Answer:
True

3. Off line testing of a site should be done on a single browser only.
Answer:
False

4. To send the webpages to host, we need FTP client.
Answer:
True

5. During online testing of a site your computer should be connected to the internet.
Answer:
True

PSEB 10th Class Computer Solutions Chapter 4 Web Development

Full Forms

1. IP
Answer: Internet Protocol

2. FTP
Answer: File Transfer Protocol

3. URL
Answer: Uniform Resource Locator.

Very Short Answer Type Questions

Question 1.
What should be contents of your site?
Answer:
The important information about the organization.

Question 2.
What do you mean by domain name?
Answer:
Domain name is the address of your website.

Question 3.
How a domain name i§ registered?
Answer:
Domain name can be registered by any ISP f Internet Service Provider) by paying some fees.

PSEB 10th Class Computer Solutions Chapter 4 Web Development

Question 4.
What is role of server in world of internet?
Answer:
Server provides the response to the requests of the users.

Question 5.
What points are to be taken care of while designing a web page?
Answer:

  • Web page should not exceed more than two pages
  • Use bookmark for long pages.

Question 6.
Write the procedure of uploading a site.
Answer:
We can upload our website by testing and registering with ISP.

Question 7.
What do you mean by offline testing?
Answer:
The testing of the website on the local browser. It is called offline because we test it without the Internet.

Short Answer Type Questions

Question 1.
Describe the important points to fix the purpose of a site.
Answer:
The website we design must have some goals:

  • Objectives of the organization
  • Methods of the designing
  • Time
  • Update time
  • Audience
  • Function.

Question 2.
What is meant by designing for viewers? Write in brief.
Answer:
Designing audience means the designer must know about the audience that they are professor, doctor, students etc.

PSEB 10th Class Computer Solutions Chapter 4 Web Development

Question 3.
How will you decide about work-strategy of your site?
Answer:

  • Textual Information
  • Audio
  • Video
  • Charts/ Graphs etc.

Question 4.
Write the different steps for planning a website.
Answer:

  • Objectives of the organization
  • Methods of the designing
  • Time
  • Update time
  • Audience
  • Function.

Question 5.
Describe the necessary direction for implementing website.
Answer:

  • Select a Domain Name
  • Domain Registration
  • Server Selection
  • Website Administration.

Question 6.
What is difference between online and offline testing?
Answer:
Offline is the testing of the website on the local browser. It is called offline because we test it without the Internet. When we test the website by uploading it on the server is called online testing.

Question 7.
What is a URL?
Answer:
It stands for “universal resource locator”. This is the address typed in to view your web page on the Internet. For example, you would type in http:// www.hooverwebdesign.com to access our home page.

PSEB 10th Class Computer Solutions Chapter 4 Web Development

Question 8.
What is a domain name?
Answer:
A domain name is a specific website address that you choose and register with Network Solutions(the official registrar of domain names ending in .com, .edu, and .gov). Our domain name is “hooverwebdesign.com”.

Question 9.
What is web hosting?
Answer:
Web hosting is a monthly fee that you pay to have your site accessible on the Internet. We can provide web hosting for our clients.

Question 10.
Write short note on planning for the website.
Answer:
The website developed by proper planning is always effective. To build a website we should first make its planning. If done with proper planning, the object of the site would be fulfilled. We communicate through websites. Hence we are to decide while planning that what we wish to communicate and by which technique. First and foremost purpose of designing a website is to keep in mind the goal/target of website, the website should always be built to achieve its goal.

Question 11.
What is site maintenance?
Answer:
Site maintenance is a fee paid monthly to keep your site updated with new content that you provide. Most good Web site have new content updated regularly. Fresh content is what will keep your visitors coming back. This i$ an optional service that we provide for our custoihers. If you want to maintain your website yourself you can do so.

Question 12.
Why can’t I find my website in the search engines?
Answer:
Once your site has been submitted to the top Search Engines they may require several week, or even months to actually spider and list your website in their directory. How fast your site is listed depends on each individual Search Engines database Update schedule. Watch your server traffic logs for visiting spiders. We suggest ydii use Guaranteed Search Engine Submit.

Question 13.
How much does a website cost?
Answer:
There are quite a few factors that are going to affect the ultimate cost of your website. These factors include how many pages-you are going to have, if you will sell products on your website, the graphic work involved, and how interactive your future website will be. You will also need web hosting and domain name registration.

PSEB 10th Class Computer Solutions Chapter 4 Web Development

Long Answer Type Questions

Question 1.
Write a note on purpose of website.
Answer:

Purpose of Website:
The initial stage of planning your website is to “Identity the Purpose of the Site”. It could be as follows:

  • To educate people
  • To entertain people
  • To promote/sell a product
  • To promote information on companies, products and sources, sports and games, travel and tourism, medicines and health.

Having specific purpose is a necessary since it provides you with the guidelines on what should be put onto your site; what resources (Software, Hardware, and Manpower) are needs for the project etc.

Question 2.
What do you mean by designing for Audience?
Answer:
Designing for the Audience:
The next step is to “Identify the Target Audience”, their knowledge , background, interests and needs, age, gender, geographic location etc. Determining, who the visitors are likely to be crucial in deciding not only the general appearance (look and feel) of the site, but also the technology that might be used to build the site.

If the website is likely to have visitors who access from home, it is necessary to designate the papers with the understanding that users will have probably slow modem connections. On the other hand, if visitors are expected to be fans of music, rock band, then high-end technology such as Macromedia Flash, Animation with sound effects may be acceptable.

Question 3.
What are the various steps to make a website functional?
Answer:
Choosing Domain Name:
Domain Name is the web address of a website. It is placed in database of server.

Domain Name Registration:
A domain name is a way to identify and locate computers connected to the Internet. When using the internet, you use a domain name when you type a web address, or URL. A web address would look something like given below:

Domain names are registered for a variety of reasons. Some build a website right away, or buy a name to build a site later, while others purchase domain names in order to protect a company name or trademark, and some register a domain name so they can have personalized e-mail addresses. You get a domain name from a domain name registrar. Accredited Domain Registrars in India are :

Choosing Web Server:
One of the keys to a successful online business is the web server. In order for a customer to see the products – or to see the page at all, for that matter – the server has to take the request for the web page and upload it from the disk where the file is. Therefore, if you don’t have the right server, nobody is ever going to see your

Organizing Web Page:
Organizing the website into specific sections and then providing links to those sections at the top of each page is an effective and simple way to make the website easy to navigate. The Webpage should be beautifully organized. So that it gives a balanced look. The size of the page is an important-point in organizing webpage.

Look:
Webpage should have a fine look so that one is attracted to read it. In a webpage with a good look designer should insert links graphics, animation, sound and video clips. The various contents in the webpage should give an impression of diversity and a beautiful view. Usage of proper font size/colour, background colour, table, graph etc. gives a good look to the site.

Validate the Code:
Validate the HTML, CSS, XHTML, JavaScript, and XML codes to ensure that the website has clean code and function as intended for visitors. There are several programs available online that validate each type of code.

Offline Testing:
After designing all the webpages it is tested on the browser. No internet connection is required for this test that is why it is named as offline test. In offline test first of all home page is opened in different browser. Then we check all the linked pages one by one. Designer should ascertain it here that all pages have a good appearance. The website should be thoroughly tested to confirm that the design and page structure are displayed as intended. Specifically, view the website with the most popular browsers, including Chrome, Firefox, Internet Explorer, Opera, and Safari, as those browsers are used by the majority of people who are browsing the Internet.

Uploading the Site:
To make the site available to all the viewers on the internet is called Upload. To transfer.
The webpages to the “Host” we need File Transfer Protocol (FTP) client. For this purpose first of all we set FTP programmer as Cute FTP. Then upload the file after coming online. The copy of the website on computer is called the local versibn, and the copy on the web host is called the production version.

Online Testing:
When the site is uploaded online, next step is to test it online. Make the internet connection, open the browser, and type URL of the site. Check that all the links of the site are working property.

SEO:
Utilize both Meta and ALT tags to ensure that the website not only appears in user searches but that pertinent keyword from the content of the website are dis¬played. Doing so will more likely attract searchers 1 interests and will facilitate more visits to the website. ALT tags are merely a written description to go along with the pictures on the website, and so they are necessary’ to tell search engines and searchers what kind of pictures are there on the website.

Installing Website Analytics:
The statistics will enable to monitor the number of visits website receives, the amount of time visitors stay, the average number of page views for each visitor, and many other useful statistics. Making use of such software will enable to make adjustments to the website to increase its effectiveness.