Judo Game Rules – PSEB 10th Class Physical Education

Punjab State Board PSEB 10th Class Physical Education Book Solutions Judo Game Rules.

Judo Game Rules – PSEB 10th Class Physical Education

Question 1.
Describe the Judo playground, Officials, Costume and Duration of the bout.
Answer:
Playground:
Judo playground is called ‘Shiajo’. It is a square platform. Its each side is 30 feet. It is at some height from the ground. It is covered with 50 mat pieces of canvas. Each mat piece is 3 x 6 in size.

Officials:
Normally, three officials conduct Judo. One of them is a referee and the other two are judges. The bout is conducted by the referee whose decision is final. No appeal can be made against his decision. Keeping himself in the playground, the referee keeps a watch on the performance of the players.
Judo Game Rules - PSEB 10th Class Physical Education 1

Costume:
The Judo player’s dress is known as ‘Judogi’. In case ‘Judogi’ is not available, a player can wear a dress the belt of which is so long as to cover the body twice. After a square knot is tied, 3 inch belt on each side is left. The jacket should be so long that it covers the hips after being tied with a belt. The sleeves should be loose. There should be a gap of 114 inches between the cuffs and i sleeves and should hang upto the mid-arm. Trousers used should also be quite loose. The Judo player cannot wear ring, bracelet, etc. because they may injure a player. Finger nails of players should be properly pared.

Duration of the Competition:
The duration of the competition lasts from 3 to 20 mintues. Under speical circumstances this duration of the game may be increased or decreased.

Judo Game Rules - PSEB 10th Class Physical Education

Question 2.
Mention the various rules which players of Judo have to follow during competition.
Answer:
Rules for Judo Players:

  • The nails of the players’ hands and feet should be properly pared.
  • The Judo player^ cannot wear rings or bracelet or any other thing which may cause injury to the opponent.

The Start of Judo Play and Various Techniques:
Start of Judo Competition. The Judo competitors should stand at a distance of 12 feet from each other. Their faces should be in front of each other. They salute each other in the standing position. Then the referee begins the bout by uttering the world ‘Hijame’ which means ‘begin’.

Judo Game Rules - PSEB 10th Class Physical Education

Judo Techniques:
The following techniques are adopted in Judo-

  • Naga-waja (the technique of throwing)
  • Katma-paja (the ground work technique)

These two techniques are taken into account while giving a decision. Normally, the decision is not given more than one ‘Ippon’ (one full point).

Rules:

  • After some progress has been made in the throwing technique, the player can unhesitatingly take a lying position, and, thus, become offensive.
  • When a player falls while adopting throwing technique or takes offensive, and the rival player falls, even then he can take a lying position.
  • In the standing position and after adopting ground-work technique, if the player makes some progress, then he can unhesitatingly take to the lying position and become offensive.
  • When one or both the players are outside the contest area, the use of any technique is deemed to be futile and is declared invalid.
  • The throwing technique remains valid if the thrower and the maximum body of his opponent remain inside the contest area.

Question 3.
Mention the various Judo weight categories of Judo competition.
Answer:
JUDO WEIGHT CATEGORIES:

Men Women Junior
up to 50 kg. up to 44 kg. up to 38 kg.
up to 55 kg. up to 48 kg. up to 40 kg.
up to 60 kg. up to 52 kg. up to 45 kg.
up to 65 kg. up to 56 kg. up to 50 kg.
up to 71 kg. up to 61 kg. up to 56 kg.
up to 78 kg. up to 66 kg. up to 63 kg.
up to 86 kg. up to+ 66 kg. up to 71 kg.
Up to + 86 Kg. up to+ 71 kg.

MEN = Total of Categories = Eight
WOMEN =Total of Categories = Seven
JUNIOR = Total of Categories = Eight
Judo Game Rules - PSEB 10th Class Physical Education 2

Judo Game Rules - PSEB 10th Class Physical Education

Important Information about the Judo Game

  • Shape of the Judo play ground = Square
  • Size of each side = 10 meter
  • The dress of the Judo known as = ‘Judogi’
  • Judo competition start = ‘Hijame’
  • Height of the mat from ground = about one feet, 30 c.m.
  • Duration of the bout = 10 to 20 minutes
  • Total weight for men = Eight
  • Total weight for women = seven
  • Total weight for Junior = Eight
  • The size of mat to cover platform = 16 x I6m, number 50
  • Total area of areana = 14 x 14 m (98) meter
  • The size of the each mat = 1×2 meter
  • The distance of Judo player = 4 meter
  • while standing with opponent
  • The Judo competition starts with the referee’s calling the word ‘Hijame’, meaning “Begin”.
  • The player cannot wear ring, iron bracelet, etc. The nails of his hands and feet should be properly pared.
  • With the referee calling ‘Osaekami-toaketa’, the hold is broken.
  • If the judge does not agree with the referee’s decision, he can make suggestion to him. If the referee considers the suggestion sound, he may accept it.
  • The duration of the Judo contest lasts from 3 to 20 minutes.
  • During the duration of the game, pressing the belly or putting pressure on the head or neck with legs is considered to be a foul.
  • If a player refuses to participate in a competition, his rival is declared the winner by fesetcho (winner by default).
  • If a players, during the competition, gets hurt because of some fault of his opponnet, he (the injured player) is declare the winner.

PSEB 12th Class Sociology Solutions Chapter 12 Social Issues: Old Age and Disability

Punjab State Board PSEB 12th Class Sociology Book Solutions Chapter 12 Social Issues: Old Age and Disability Textbook Exercise Questions and Answers.

PSEB Solutions for Class 12 Sociology Chapter 12 Social Issues: Old Age and Disability

Sociology Guide for Class 12 PSEB Social Issues: Old Age and Disability Textbook Questions and Answers

Multiple Choice Questions:

1. The imposing of power by young on elderly of the family creates:
(a) Love
(b) Tension
(c) Stress
(d) Conflict
Answer:
(b) Tension

2. What does the shift in family structure makes elders feel?
(a) Neglected
(b) Poor
(c) Angry
(d) Weak
Answer:
(d) Weak

PSEB 12th Class Sociology Solutions Chapter 12 Social Issues: Old Age and Disability

3. By which act does the maintenance and welfare of parents and senior citizens take place?
(a) Senior Citizen’s Act 2009
(b) Senior Citizen’s Act 2008
(c) Senior Citizen’s Act 2007
(d) Senior Citizen’s Act 2006
Answer:
(c) Senior Citizen’s Act 2007

4. What is the other name for Continuity theory?
(a) Undeveloped theory
(b) Developing theory
(c) Development theory
(d) Non continuity theory
Answer:
(c) Development theory

5. The term ……………. carries with it the connotation of a deficiency mental, physical or sensory.
(a) Blindness
(b) Mental retardation
(c) Disability
(d) Cerebral palsy
Answer:
(c) Disability

6. Children with physical disability whose non-sensory physical limitations or health problems interfere with school attendance or leaving have:
(a) Orthopaedic disability
(b) Cerebral palsy
(c) ADHD
(d) Learning disability
Answer:
(d) Learning disability

7. Embracing which model do the disabled individuals assert a positive identity not only in being disabled but also in being impaired?
(a) Social model
(b) Affirmative model
(c) Politics of disablement model
(d) Structural model
Answer:
(a) Social model

8. The rights of people with disabilities are best promoted by:
(а) Family and friends
(b) Formulating various policies
(c) People with disabilities themselves
(d) Social and government construction
Answer:
(a) Family and friends

Fill in the Blanks:

1. The study of social and sociological aspects of aging is called ………………..
Answer:
Social gerontology

2. Arthritis, high blood pressure, diabetes, heart disease etc. are age related ……………….. diseases.
Answer:
Chronic

3. One of the most challenging phenomenon worldwide in 21st century is ……………….. population.
Answer:
Aging

4. The new housing system for the elderly is known as ……………….
Answer:
Old age homes

PSEB 12th Class Sociology Solutions Chapter 12 Social Issues: Old Age and Disability

5. The ……………… department can take an active role in preparing employees to face retirement and old age issues.
Answer:
Social justice and welfare

6. ………………. is a condition where a person suffers from total blindness or visual acuity not including 6/60 or 20/200 vision.
Answer:
Visual disability

7. The first policy statement in which recognised the rights of people with various impairment is equal opportunities is ……………….
Answer:
The Rehabilitation Council Act

True/False:

1. The Parents’ Maintenance Act was passed in Himachal Pradesh.
Answer:
True

2. The inequality between the young and old in society is explained in the Modernization theory.
Answer:
False

3. Old age people do not have any role problems.
Answer:
False

4. The old age people experience financial insecurity at this age.
Answer:
True

5. Old age people are not considered much productive due to age factor.
Answer:
True

6. The people with Disabilities Act 1995 recognises the need to replace emphasis on medical rehabilitation with emphasis on social rehabilitation.
Answer:
True

Match The Columns:

Column A Column B
Withdrawl from society Activity Theory
Change in socioeconomic status Social Problems
Elders should be more active Disengagement theory
Field of study that aims to study Economic Insecurity
the process of ageing Unable to sustain themselves Gerontology

Answer:

Column A Column B
Withdrawl from society Disengagement theory
Change in socioeconomic status Economic Insecurity
Elders should be more active Activity Theory
Field of study that aims to study Gerontology
the process of ageing Unable to sustain themselves Social Problems

PSEB 12th Class Sociology Solutions Chapter 12 Social Issues: Old Age and Disability

Very Short Answer Type Questions:

Question 1.
According to United Nation, what is the cut off age for older population?
Answer:
This age is 60 + years.

Question 2.
How much would India’s elderly population go upto by 2020?
Answer:
140 million.

Question 3.
On which day is the UN International day for older persons celebrated?
Answer:
1st October.

Question 4.
Which are the five stages of a person’s life?
Answer:
Infancy, Childhood, adolesence, adulthood and old age.

Question 5.
What is the age of retirement in India?
Answer:
60 years.

Question 6.
What do you understand by the term disability?
Answer:
Disability is the consequence of impairment in terms of functional performance and activity.

Question 7.
Distinguish between handicap and impairment.
Answer:
Handicap means deficiency of any physical organ and impairment means loss of psychological, physical or anatomical structure.

Question 8.
What is inclusion?
Answer:
The meaning of inclusion is including any disable person in any work.

Question 9.
What is learning disability?
Answer:
When any person is unable to learn anything, it is called learning disability.

Question 10.
Define social model in your own works.
Answer:
The meaning of social model is that unequal relation in society in which disable persons are not given any importance.

PSEB 12th Class Sociology Solutions Chapter 12 Social Issues: Old Age and Disability

Short Answer Type Questions:

Question 1.
What are the physical signs which mark an individual as old?
Answer:
There are few physical signs which mark an individual as old. Some of these signs are tooth decay, grey hair, hunched back, hearing loss, slow pace of walk, vision impairment etc.

Question 2.
What are the causes of loneliness and depression found among the old age people in society?
Answer:
When the children of old age people go for job or to cities for work, they remain alone at home. With time, authority of family goes in the hands of young one’s. Nothing remained in the hands of old age people because of which they becomes the victim of laneliness and depression.

Question 3.
How inclusion is different from integration?
Answer:
In Inclusion, disable persons are included in any work due to any pressure but in Integration, they are made the part of any work and they become a necessary part of that work.

Long Answer Type Questions:

Question 1.
How does the Government help in the rehabilitation of the old age population?
Answer:
After independence, the Indian government started doing a lot for the welfare of old age population. In 1999, United nations decided to celebrate the same year as the International year for the aged population. After this on 13 January 1999, the Indian government made a national policy for them so that they can get benefits from this. In 2007, ‘Maintenance and welfare of parents and Senior Citizens Act’ gave legal status to the rights of aged people. Along with these, many other programmes were initiated from them such as old age security, old age pension, construction of old age homes, expansion of old age services, to make housing policy for old age etc.

Question 2.
Highlight the housing and health related problems faced by the old age people in our society.
Answer:

  • Housing problems: The aged people have to face housing problems. Out of total old age people, most of them are widows and females, and they lack proper house to live in. There is a common complaint that they feel lonely at home or family members force them to live alone.
  • Health problems: In this age, the immunity power of the body declines considerably. People become weak from physical and psychological points of view. They suffer from many diseases such as no digestion, tooth decay, high blood pressure, sugar etc.

Question 3.
What do you understand by ‘social security benefits’?
Answer:
In the changing situations of the present society, economic dependency on children is quite a difficult task. That’s why the importance of social security benefits given by government has increased. It means that the government gives some help in old age. But in our country, India, old age people are given very less social security. 90% of the total old age people work in unorganise sector and they do not get pension or any other benefits. Government gives some help to poor old age people such as

  • National old age pension which is ₹ 75 per month but is given only to those whose age is 65 years and above.
  • Many state governments have made schemes in which ₹ 60-250 per month are given. This is given only to those whose age is 65 years and above and those who live below the poverty line.
  • Widows are given ₹ 150 per month.

Question 4.
Write about the disability discourse in India in your own words.
Answer:
In almost whole of the world, more than 100 crore people are living with one or the other disability. We might have seen many people around us who are disable and face many problems in living an easy life. Disable persons face many crunches in life such as education, employment and other benefits. Along with this, a social curse is attached with it which is an obstacle in the way of their normal economic and social life. Out of 100 crore disable persons in whole of the world, three crore in India are facing any type of disability. These people are either hated or mercy is shown to them. They cannot use all the basis facilities of life and that’s why lack many things in life. Around 2% of the total Indian population is living with any type of disability.

PSEB 12th Class Sociology Solutions Chapter 12 Social Issues: Old Age and Disability

Question 5.
Disability need not to be an obstacle to success. Discuss.
Answer:
There is no denying the fact that if any individual wish to achieve any thing, no obstacle can stop him. This thing is correctly applicable even on disable persons. In any disable person wish to achieve anything, he can achieve that. We have many examples who achieved success even if they were disable. In Special Olympics, such people take part and make their country proud.

Very Long Answer Type Questions:

Question 1.
Write a detailed note on the theories of ageing.
Or
Explain Activity and Modernisation theory of Ageing.
Or
Discuss modernisation and activity theory of Ageing.
Answer:
There are many theories of ageing which are given below:

1. The Disengagement Theory: According to this theory, old age is such condition in which society and an individual start to move away or disengage from each other. Authority of family moves out of the hands of aged people and goes in the hands of young one’s with which society works efficiently. So, according to this theory, when an individual becomes old, his physical efficiency does not allow him to do more work and he starts to move away from society. That’s -why, every thing goes in the hands of young one’s.

2. The Activity Theory: Activity theory says that, to remain happy in old age, it is necessary for an old man to continue with his work. This theory says that if existing relations are no more, they must be replaced. Change in roles and relations is necessary because with the decline in human ability to do work, decline also comes in his level of satisfaction.

3. The Continuity Theory: Continuity theory also known as development theory. This theory says that the old people try to maintain and preserve internal and external structures by using methods which maintain continuity. This theory has great capability for explaining how people adopt to their own ageing.

4. Modernisation Theory: This theory says that elder persons typically fail to change to satisfy the rules of the modernisation process such as material economy, technological maturity, achievement orientation etc.

5. The Age Stratification Theory: This theory tells us which inequalities exist in any society among young one’s and old persons. This theory also says that the relative inequality of the aged at any given time and in any cultural situation depends upon two types material experiences. First one is those life experiences with which physical and psychological changes come in them and the second is their historical experiences that with which group he is related.

Question 2.
Explain the various problems faced by old age people in society.
Or
Write a detailed note on the problems of the aged.
Answer:
Elders not have to face one or two problems but have to face many problems which are given below:
1. Problems due to Technological Development. Elders were very much respected in ancient times because it was believed that elders have the knowledge of any art. People need those elders to get knowledge of that art. But it is not so in today’s age. Now elders are unable to get that respect due to technological development because any type of knowledge can be saved with the help of technology. That’s why the respect of the aged, which they were getting in earlier times, has been reduced. Now there is no importance of aged for the society. They are considered as useless and misbehaved because of which problems occurred for them.

2. Problem due to decreasing effect of caste system. Many types of laws were made after independence because of which the importance of caste system was reduced to a great extent. Occupation of person, in ancient times, was determined according to his caste, person has to adopt the occupation of that caste in which he is born. He was not allowed to change his occupation even if he had the ability. Elder people of the caste were used to give some secrets of the occupations to the younger members of the family. But after independence, the importance of caste system was reduced because of which now person can adopt anx occupation with his ability. In this way the importance of the secrets given by elders was reduced and their need remains no more. They were considered as useless and their problems were started.

3. Problems due to Spread of Education. Yet the spread of education is good for society but many a times it brings problems for the elders. People of villages send their children to cities to get better education. After getting education they get job in cities. They start to live in cities and even marries over there. In the start they regularly go back to villages and even send money to their parents. But due to increasing business they stop going back to villages and even stop sending money to their parents. Parents has no option except living quitely. From here economic problem starts for them.

4. Problem of Economic Dependency. Generally it has been seen that dependence of money also becomes a reason of problem in old age. If father has died and mother has no source of income then she becomes helpless and becomes dependent upon children. She is left with no option except depending on children to run their daily expenditure. She becomes helpless. In this way dependence upon children also becomes a reason of problem in old age.

5. Spending whole Income on Children. It is very difficult to save money in today’s age of inflation. A middle class family has to do a lot of expenditure. Lot of money is required to meet expenditure of house and expenditure of education of children etc. Every person wants to give better education to his children. Better education is very expensive these days. They spend whole of their income and saving on children to give them good education so that they could be given a good future.That’s why nothing is left with them for old age. Children get good education and good job and even make their own house after marriage. Parents enter in an old age but economic problems surround them. In this way they have to face economic problems.

6. Problems related to Health. Person works with great heart for his whole life. When he becomes old then his body stops responding to them. They surrounds by many diseases like sugar, blood pressure, heart problem etc. They have to take the help of medicines to control these diseases. Their body hardly responds to them. They are unable to do anything. In this way health related problems are very important problems.

7. Problems due to Industrialization. Problems of many aged persons were started after the advent of industries. People are going to cities from villages in search of work. They have to go to cities to save themselves from unemployment and economic problems. They hesitate to take elders to the cities. In this way elders have to live alone in the villages. If there is no economic problem then its fine unless elders hardly get and economic and social help. They struggle themselve to lives because their children do not take their elder’s responsibilities.

8. Another problem is related to the sex of the aged means whether the aged person is male or female. If the aged person is male then he will have to face less problem. But if it is female then there are more chances of misbehaviour with her. She had to do every type of work of the family. She has to take care of the house when her daughter in law goes out for job and has to take care of children. In this way she has to face many problems. After the death of her husband, her economic and social security comes to an end. Widow has to depend upon others and has to live in a pitty condition.

9. It has also been seen that boys create more problems for their elders as compared to girls. Girls give more help to their elder parents. Unmarried children are even more irresponsible. Boys hardly care about their parents because of which daughter in law also stop to do so and elders have to do every type of work themselyes.

10. Quarrel between mother in law and daughter in law also becomes a reason of problem of the aged. Elders depend upon their children. Its reason is that they are wasting their money by spending it on their elders. When situation goes out of control then elders are left with no option except finding other place to live. In some cases some boys send their elders to old age homes. Except this if parents were working in an unorganized sector they are hardly left with any saving for their old age. Their health deteriorates in the old age and have to face many types of problems in the absence of money.

11. Aged people were given a very important place in family and society in traditional Indian Society. Any important decision of the family has been taking according to the wish of the person. But due to the reducing effect of joint family system and with the advent of modern industrial society, many important changes came in social structure. Economic factor was given more importance according to new conditions and the social status of the person now depends upon the socio¬economic condition of the person. That’s why lot of changes have come in the conditions of the aged because they lack money. Their position is changed from earlier conditions. They have to face disrespect and that’s why they have to face psychological tension. Even their children hardly give respect to them.

12. Problem of Leisure Time. Person has to face another problem in the aged condition and that is the problem of spending leisure time. Aged persons have a lot of time and they don’t know what to do with their leisure time. People are working for 8-12 hours in a day in cities and in villages they are working more than that. But after retirement, it becomes very difficult to spend their leisure time. They hardly know that what to do with their leisure time. In this way it has been seen that young generation is leaving their elders in the changed circumstances and in changed values. They are running away from their responsibility of being a child. On the other side parents are spending whole of their income and saving in the upbringing of their children because of which they become useless in their old age.

PSEB 12th Class Sociology Solutions Chapter 12 Social Issues: Old Age and Disability

Question 3.
How can the problems of old age people be solved?
Answer:
In the present age, almost all the countries have started using social, legal and reformative methods to solve the problems of old age people. Some of the methods are given below:

1. Old Age Homes: Few elders are unable to maintain balance with their families and were left alone by them. They even do not keep any relations with their elders. Sometimes, such elders become the victims of tension. For such elders, many countries have started opening old age homes to give them physical, medical and economic security.

2. Welfare Programmes: Almost in all the countries, many welfare programmes for elders have been started such as old age pension, accidental facilities, free medical help etc. To provide the economic security many legal and welfare programmes were started such as provident fund, gratuity, life insurance etc.

3. Jobs: To take care of elders, many methods have been adopted but it is necessary to keep them busy even after their retirement. That’s why few easy jobs have been created for them to take advantage of their experienca

4. Stronger Family Care System: Society must take some steps to have a stronger family care system which could care about elders because one is emotionally attached with his family. There must be a system in which family itself should take care of its elders. In family, members of atleast three generations live together and their relation must be so strong that they must not leave their elders. Traditional values must be so strong that elders must not be left alone.

5. Effective Laws: Different governments have made many laws for the security of elders but there is a need to strictly implement them. There must be a provision that if any one will leave its elder alone, their property will be confiscated and will sent behind bars. Due to this fear, people will not disrespect their elders.

6. Better Medical Facilities: Our present medical facilities are not capable enough to meet the needs of old age people. That’s why we must develop our medical facilities so that the elders can live a happy life.

Question 4.
Write a note on types of disabilities.
Or
Highlight types of disabilities.
Or
Describe Hearing and Mental disability as type of disability.
Answer:
There are many types of disabilities and some of the important one are given below:

1. Locomotor Disability: According to the PWD Act, locomotor disability is the disability of bones, joints or muscles. It leads to the substantial restrictions of the movement of limbs. It also includes cerebral palsy.

2. Visual Disability: Visual disability or low vision can be divided into two parts and these are the blind and the partially sighted. The PWD Act says that the vision of an individual becomes so weak that he is unable to see anything without any external help i.e. spectacle. He is unable to do anything without its help.

3. Hearing Disability: Those individuals who can not hear anything beyond a fixed level come under this category. They need to take help of a machine to hear anything.

4. Mental Disability: This disabilities starts before the age of 18 years and creates hurdle in the normal functioning. His brain cannot work normally. He cannot think properly, brain works in a limit and cannot speak read and write properly. Such disability is known as mental disability.

5. Speech Disability: Those individuals who cannot speak, can speak few limited words or have lost their voice, come under the category of speech disabilities.

Question 5.
What are th’e problems encountered by the people with special needs?
Or
Highlight two problems encountered by differently abled people.
Answer:
1. Social oppression: People with special needs are oppressed in society. They are either hated or are shown mercy by the people. No one gives them a hand full of love. It is so because people feel that they are not normal like them and have some sort of disability. Due to this thinking of common people, such people feel neglected.

2. Inequality: While living in society, they encounter inequality as well. They are behave in an unequal way. They cannot enjoy all the facilities which a common man enjoy. They are discriminated everywhere and on most of the occasions, they are not included. That’s why, they become the victims of tension.

3. Health Related problems: People with special needs are those who are the victims of any type of disability. They cannot hear or cannot see or cannot understand or cannot move freely. In this way they need to take help of anyone to do any work. It is quite difficult for them to do any work of their own.

4. Poverty: Those who are physical disable get very few chances to earn money. Due to their physical inability, they are unable to fully use their ability and that’s why, they always have the problem of money. So, they remain poor.

5. Segregation: Disable people face the problem of segregation. More physical disability leads to more feeling of segregation. Their own behaviour increases the feeling of segregation. Sometimes situation goes out of control and their disability becomes an obstacle in the way of their participation in any work.

PSEB 12th Class Sociology Solutions Chapter 12 Social Issues: Old Age and Disability

Question 6.
In what way legislation can play an important role in empowering the people with special needs?
Or
In what way legislation has played an important role in empowering the people with special ability.
Answer:
There is no denying the fact that legislation can play a very important role in empowering the people with special needs. Actually, along with love and sympathy of society, few legal constraints are required so that the people with special needs can live a happy and prosperous life. It can happen only if the government must makes laws for this.

During last few decades, to include them in the mainstream of our country, few anti discrimination laws were made, equal chances were provided and many programmes were made. But this is possible if few people will collectively work in this field. That’s why in 1986, The Rehabilitation council of India was organised. It is an autonomous organisation which gives training to the people who work for the rehabilitation of people with special needs. It was given the legal status under ‘The Rehabilitation Council Act, 1992 with which this organisation was empowered to give training. According to this law, the work of training will be checked from time to time and it will be provided help with new inventions.

Many laws were passed for them such as:

  • Persons with Disabilities (Equal Opportunities, Protection of Rights and Full Participation) Act, 1995.
  • National Trust for the welfare of persons with Autism, Cerebral Palsy, Mental Retardation and Multiple Disability Act, 1999.
  • Rehabilitation Council of India Act, 1992.

Major objectives of these acts was to provide equality to the people who live with any type of disability. These laws help us to provide facilities to such people who are disable and have no family support. These laws help those organisations or non-government organisations who are engaged in rehabilitation of these people. Few seats in government jobs are kept reserved for them to give them a happy life.

PSEB 10th Class English Grammar Tenses

Punjab State Board PSEB 10th Class English Book Solutions English Grammar Tenses Exercise Questions and Answers, Notes.

PSEB 10th Class English Grammar Tenses

Supply the correct form (Present Indefinite Tense) of the verbs in brackets.

1. Who (swim) in the pond every day?
2. We (burn) fuel to get heat.
3. Here (come) the bride.
4. The sun (rise) in the east.
5. They (come) to school by bus.
6. I (go) for a walk every day.
7. The Governor (arrive) tomorrow morning.
8. Raindrops (fall) from the clouds.
9. You always (speak) the truth.
10. I (be) the people, the mob, the crowd.
11. Father asked me, “How (be) you ?”
12. I (not object) to this proposal.
13. He (not like) mangoes.
14. When (leave) the train ?
15. The boys (know) the answer.
Answer:
1. swims
2. burn
3. comes
4. rises
5. come
6. go
7. arrives
8. fall
9. speak
10. am
11. are
12. do not object.
13. does not like
14. does (the train) leave
15. know.

PSEB 10th Class English Grammar Tenses

Fill in the blanks with the Present Continuous form of the verbs given in brackets.

1. What ………………… you ………………… now ? (do)
2. They ……………… to London next week. (go)
3. Meera ………………… to see me tomorrow. (come)
4. We ………………… football. (play)
5. I ……………….. notes. (not take)
6. Why ……………. he ……………… at me ? (laugh)
7. Rajan ………………… a book. (write)
8. The boys ………………… in the river. (not swim)
9. The workers ……….. (paint)
10. Why ………………. he …………….. his clothes ? (change)
11. She ……………….. the candles. (blow out)
12. The old man …………….. with cold. (shiver)
Answer:
1. are (you) doing
2. are going
3. is coming
4. are playing
5. am not taking
6. is (he) laughing
7. is writing
8. are not swimming
9. are painting
10. is (he) changing
11. is blowing out
12. is shivering.

Rewrite the following sentences using the Present Perfect Tense of the verbs in brackets.

1. We (know) each other for the past ten years.
2. The appointed day (come).
3. Do you know what (happen) to his leg ?
4. I (finish) my work.
5. I (never deceive) you.
6. The train ……………….. just ……………….. . (arrive)
7. I shall go there after he (finish) his homework.
8. Why ………………. they …………….. there ? (go)
9. ………. She …………. her meals ? (have)
10. I (never see) the Taj.
Answer:
1. We have known each other for the past ten years.
2. The appointed day has come.
3. Do you know what has happened to his leg?
4. I have finished my work.
5. I have never deceived you.
6. The train has just arrived.
7. I. shall go there after he has finished his homework.
8. Why have they gone there ?
9. Has she had her meals ?
10. I have never seen the Taj.

Complete the following sentences, using the Present Perfect Continuous Tense of the verbs given in brackets.

1. We ………………. for you for two hours. (wait)
2. It ………………… since morning. (rain)
3. Who ……………… at the door for ten minutes ? (knock)
4. They ………………. here since 1997. (live)
5. The girls …………….. for two hours. (sing)
6. ……………….. he ………………… from fever since Monday ? (not suffer)
7. You ………………… this book since January. (write)
8. ………………… the tap ……………….. for two hours ? (not run)
9. Why ………………… you ………………. since yesterday ? (fight)
10. Why …….. to school for three days ? (not come)
Answer:
1. have been waiting
2. has been raining
3. has been knocking
4. have been living
5. have been singing
6. Has (he) not been suffering
7. have been writing
8. Has (the tap) not been running
9. have (you) been fighting
10. has (he) not been coming.

PSEB 10th Class English Grammar Tenses

Fill in the blanks with the Past Indefinite form of the verbs given in brackets.

1. Meera ……………….. (turn) and ………………. (move) to the door.
2. We. ……………. (see) a lion in the jungle.
3. I ………………… (meet) him yesterday.
4. While the girls …………………… (sing), we ………(dance).
5. He…….. (go) out for ten minutes.
6. Who ………. (break) the window yesterday ?
7. She ………………. (send) him a letter last month.
8. They …………….. (know) the answer.
9. We ……….. (copy) from the blackboard.
10. The dog …….. (bite) the postman.
11. The birds ………………… (fly) away.
12. The little girl ………………. (cry) bitterly.
Answer:
1. turned, moved
2. saw
3. met
4. sang, danced
5. went
6. broke
7. sent
8. knew
9. copied
10. bit
11. flew
12. cried.

Rewrite the following sentences, using the Past Indefinite Tense of the verbs.

1. He counts the books.
2. The peon rings the bell.
3. We play cricket.
4. Mohan helps his father.
5. She reads a story.
6. Neetu drinks a glass of milk.
7. Suman shuts the window.
8. He rides a bicycle.
9. A thief steals some money.
10. The policeman holds up his hand.
Answer:
1. He counted the books.
2. The peon rang the bell.
3. We played cricket.
4. Mohan helped his father.
5. She read a story.
6. Neetu drank a glass of milk.
7. Suman shut the window.
8. He rode a bicycle.
9. A thief stole money.
10. The policeman held up his hand.

Fill in the blanks with the Past Continuous Tense of the verbs given in brackets.

1. I ………………. the truth. (speak)
2. A spider ….. over my body. (crawl)
3. When we arrived, they …………….. lunch. (have)
4. When I came, she ………………… (sing)
5. What . ….. when you arrived ? (do)
6. The plane ………………… violently. (shake)
7. My mother ………………. rice. (cook)
8. Why ………………. you ……….. (run)
9. What ………….. you ……. ……. last evening ? (do)
10. We …………….. a film when they came. (watch)
Answer:
1. was speaking
2. was crawling
3. were having
4. was singing
5. was (he) doing
6. was shaking
7. was cooking
8.were (you) running
9. were (you) doing
10. were watching.

PSEB 10th Class English Grammar Tenses

Fill in the blanks with the suitable form (Past Perfect Tense) of the verbs given in brackets.

1. He ……………….. just ………….. his breakfast when I arrived. (finish)
2. The Nawab ……………. (die) years before his son took over.
3. The train ……………. (leave) before he reached the station.
4. The patient …………….. (die) before the doctor arrived.
5. The ship ………………. (sink) before help could reach.
6. He ………………… (completed his work when Meera came.
7. Why ……………… you ……………….. home till then ? (not reach)
8. I ……………(never expect) it to come this way.
9. ……… they …………. (buy) the tickets before the train arrived ?
10. Mother ………………. (tell) him not to go there.
11. Mahmood ………………… (be known) well throughout the city.
12. We ………………… often ………………… such messages. (receive)
Answer:
1. had (just) finished
2. had died
3. had left
4. had died
5. had sunk
6. had completed
7. had (you) not reached
8. had never expected
9. Had (they) bought
10. had told
11. had been known
12. had (often) received

Fill in the blanks with the Past Perfect Continuous Tense of the verbs given in brackets.

1. We …….. (wait) for you for ten hours when you came.
2. He said that he ………………… (live) here for ten years before they met him.
3. She told me that she ………………… (work) for four hours before the light went off.
4. Seema ………………. (suffer) from fever for a month before her examinations started.
5. She ………………. (knit) a sweater for a month before she fell ill.
6. It …………….. (rain) for two days.
7. The farmer ………………. (milk) the cow for an hour before the bell rang.
8. She ……………….. (teach) us English since 2001.
9. The police ……………… (look for) this thief for the last five years.
10. The boys ………………… (learn) their lessons for two hours before the test started.
Answer:
1. had been waiting
2. had been living
3. had been working
4. had been suffering
5. had been knitting
6. had been raining
7. had been milking
8. had been teaching
9. had been looking for
10. had been learning.

Rewrite the following sentences, changing the verb in each sentence into the Future Indefinite Tense.

1. Malcom closed his eyes.
2. I am going home.
3. The boys have been playing cricket.
4. She has finished her homework.
5. I had written a letter.
6. They paint pictures.
7. We are locking the door.
8. Madan is listening to the radio.
9. The teacher teaches us a new lesson.
10. Kalpana has been dancing and singing.
11. Did you go there?
12. Why did you break the windowpane?
Answer:
1. Malcom will close his eyes.
2. I will go home.
3. The boys will play cricket.
4. She will finish her homework.
5. I shall write a letter.
6. They will paint pictures.
7. We shall lock the door.
8. Madan will listen to the radio.
9. The teacher will teach us a new lesson.
10. Kalpana will dance and sing.
11. Will you go there ?
12. Why will you break the windowpane ?

Rewrite the following sentences after changing the Tense into the Future Continuous.

1. I boarded a plane.
2. She was playing on the harmonium.
3. The peon rings the bell.
4. Hari bought this watch from this shop.
5. They are reading newspapers.
6. We have been playing football.
7. Mamta has cooked the dinner.
8. She sang a beautiful song.
9. The children have eaten a chocolate ice cream.
10. He had been collecting stamps.
Answer:
1. I shall be boarding a plane.
2. She will be playing on the harmonium,
3. The peon will be ringing the bell.
4. Hari will be buying this watch from this shop.
5. They will be reading newspapers.
6. We shall be playing football.
7. Mamta will be cooking the dinner.
8. She will be singing a beautiful song.
9. The children will be eating a chocolate ice cream.
10. He will be collecting stamps.

PSEB 10th Class English Grammar Tenses

Fill in the blanks with the Future Perfect Continuous Tense of the verbs.

1. It ………………. (snow) in Shimla since morning.
2. What ………………… you ………………… ? (write)
3. We ……………….. (play) for three hours when you come here.
4. Anand ……………… (live) in Jaipur for ten years.
5. She ……………… (read) this book for ten days.
6. I ………………… (live) in Chennai for two months.
7. ……………… the tap …………….. (run) for an hour before you turn it off ?
8. The mechanic ………………… (repair) my car for an hour.
9. He ……. (suffer) from fever for six days before you get him admitted to the hospital.
10. Sita ……………….. (knit) my sweater for a month before she leaves for Mumbai.
Answer:
1. will have been snowing
2. will (you) have been writing
3. shall have been playing
4. will have been living
5. will have been reading
6. will have been living
7. Will (the tap) have been running
8. will have been repairing
9. will have been suffering
10. will have been knitting.

Correct the following sentences.

1. She had left yesterday.
2. I had gone to Chennai last week.
3. She is reading the ‘Gitanjali’ for the last six days.
4. She finished her work when I met her.
5. When I finished my dinner, I shall read a book.
6. The train left the station before I reached there.
7. I lived in Chandigarh since 1978.
8. Edison has invented the gramophone.
9. She had been born in 1980.
10. They are working hard since last month.
Answer:
1. She left yesterday.
2. I went to Chennai last week.
3. She has been reading the “Gitanjali’ for the last six days.
4. She had finished her work when I met her.
5. When I have finished my dinner, I shall read a book.
6. The train had left the station before I reached there.
7. I had been living in Chandigarh since 1978.
8. Edison invented the gramophone.
9. She was born in 1980.
10. They have been working hard since last month.

Tense (काल)-Verb के जिस रूप से यह पता चले कि क्रिया कब हुई है, उसे Tense कहा जाता है।

Tense तीन प्रकार के होते हैं
(A) Present Tense (वर्तमान काल)
(B) Past Tense (भूतकाल)
(C) Future Tense (भविष्य काल)

(A) present tense

1. Present Indefinite Tense

प्रयोग – इस Tense का प्रयोग निम्नलिखित स्थितियों में किया जाता है-…
1. सदा-सत्य बातों के लिए –
(The sun shines by day, and the moon by night.)

2. चरित्र-सम्बन्धी स्थायी आदतों के लिए –
(He never tells a lie.)

3. वास्तविक वर्तमान और निकट भविष्य के लिए –
1. I understand what you say
2. He leaves for Mumbai tomorrow.

नियम — (1) इस Tense में Verb की पहली फार्म का प्रयोग किया जाता है।
(2) यदि subject एकवचन हो, तो verb की पहली फार्म के साथ s या es का प्रयोग किया जाता है।
(3) Negative तथा Interrogative वाक्यों में Helping Verb के रूप में do/does का प्रयोग किया जाता है।
(4) बहुवचन subject के लिए do का, तथा एकवचन subject के लिए does का प्रयोग किया जाता है। Does के साथ प्रयोग की जाने वाली Verb की पहली फार्म के साथ 8 या es नहीं लगाया
जाता है।
(5) I तथा you के लिए प्रयोग की जाने वाली Verb की पहली फार्म के साथ s या es नहीं लगा जाता है। इनके लिए बहुवचन subject की भान्ति केवल Verb की पहली फार्म का’ प्रयोग किया जाता है।

2. Present continuous Tense

प्रयोग – इस Tense का प्रयोग निम्नलिखित स्थितियों में किया जाता है.
1. बोलने या लिखने के समय चल रही किसी घटना का वर्णन करने के लिए; जैसे
(He is writing a letter.)

2. किसी आदत अथवा व्यवहार का वर्णन करने के लिए भी कभी-कभी इस Tense का प्रयोग किया जाता है; जैसे
(She is working regularly these days.)
नियम – इस Tense के वाक्यों में is / am / are लगा कर Verb के ing वाले रूप का प्रयोग किया जाता है।
Subject + is / am / are + Verb का ing वाला रूप + …………..

Note : Present Continuous Tense तथा Present Indefinite Tense के अन्तर को अच्छी
प्रकार समझ लेना चाहिए। निम्नलिखित नियम याद रखिए
Present Indefinite Tense – for habitual actions; for universal truths; for actions going to take place in near future.
Present Continuous Tense – for actions in progress at the time of speaking.

3. Present Perfect Tense
प्रयोग – इस Tense का प्रयोग अभी-अभी (वर्तमान में) पूरी हुई किसी घटना का वर्णन करने के लिए किया जाता है। नियम – इस Tense के वाक्यों में has / have लगा कर Verb की तीसरी फार्म का प्रयोग किया जाता है; जैसे
1. She has just finished her work.
2. I have spent all my money on books.

PSEB 10th Class English Grammar Tenses

4. Present Perfect Continuous Tense
प्रयोग – इस Tense का प्रयोग तब किया जाता है जब कोई क्रिया भूतकाल में आरम्भ हुई हो और अब भी ।
चल रही हो; जैसे
1. He has been reading English for two years.
2. They have been reading this book since morning.

नियम –
(1) इस Tense के वाक्यों में has / have + been + V1-ing + since / for at sem किया जाता है।
(2) For का प्रयोग तब किया जाता है जब क्रिया के जारी रहने की अवधि (period of time) दी हुई हो; जैसेfor fifteen minutes; for half an hour; for a month; for three years; for a long time.
(3) Since का प्रयोग तब किया जाता है जब क्रिया के आरम्भ होने का निश्चित समय (point of time) दिया हुआ हो; जैसे since Sunday; since breakfast; since yesterday; since Diwali; since January 1998; since the first of May.

Past Tense

1. Past Indefinite Tense
प्रयोग – इस Tense का प्रयोग तब किया जाता है जब कोई घटना भूतकाल में आरम्भ होकर भूतकाल में ही समाप्त हो गई हो।
(We learnt English at school.)
नियम –
(1) इस Tense के affirmative वाक्यों में Verb की दूसरी फार्म का प्रयोग किया जाता है।
(2) Negative वाक्यों में did not + Verb की पहली फार्म का प्रयोग किया जाता है।
(3) Interrogative वाक्यों में Did + subject + Verb की पहली फार्म का प्रयोग किया जाता है।
(4) Did का प्रयोग करने के बाद सदा Verb की पहली फार्म का ही प्रयोग किया जाता है।

2. Past continuous Tense
प्रयोग – इस Tense का प्रयोग तब किया जाता है जब कोई क्रिया भूतकाल में किसी निश्चित समय पर चल रही हो।
(He was writing a letter when I saw him.)
नियम – इस Tense के वाक्यों में was / were लगा कर Verb के ing वाले रूप का प्रयोग किया जाता है।
Note : Past Continuous Tense तथा Past Indefinite Tense के अन्तर को अच्छी प्रकार से समझ लेना चाहिए। निम्नलिखित नियम याद रखिए
Past Indefinite Tense for completed activity.
Past Continuous Tense – for. continuity in past.

3. Past Perfect Tense
प्रयोग – इस Tense का प्रयोग तब किया जाता है यदि कोई क्रिया भूतकाल में किसी निश्चित समय (moment) से पहले या किसी निश्चित समय तक पूरी हो चुकी हो।
1. The patient had died before the doctor came.
2. I had finished my work by evening.
नियम – इस Tense में had लगा कर Verb की तीसरी फार्म का प्रयोग किया जाता है।

Note : यदि किसी वाक्य में भूतकाल में घटी हुई दो घटनाओं का वर्णन हो, तो उनमें से जो घटना पहले घटी हो, उसके लिए Past Perfect Tense का प्रयोग किया जाता है, और जो घटन अपेक्षाकृत बाद में घटी हो, उसके लिए Past Indefinite Tense का प्रयोग किया जाता

4. Past Perfect continuous Tense
प्रयोग – इस Tense का प्रयोग तब किया जाता है यदि कोई क्रिया भूतकाल में आरम्भ होकर भूत ही किसी निश्चित समय पर चल रही हो; जैसे
(When I reached there at 2 p.m.he had been waiting for 1:30 p.m.).
नियम- इस Tense के वाक्यों में had + been + V1-ing + since / for का प्रयोग कि

Future Tense

1. Future Indefinite Tense प्रयोग -इस Tense का प्रयोग साधारण रूप में भविष्य में होने वाली किसी घटना का वर्णन करने के लिए किया जाता है; जैसे
(The post will arrive late. We shall start early.)
नियम- इस Tense के वाक्यों में will / shall लगा कर Verb की पहली फार्म का प्रयोग किया जाता है।
Note : Will और Shall सम्बन्धी प्रयोग के लिए निम्नलिखित नियम ध्यान में रखिए

Assertive alert
1. यदि किसी भविष्य की घटना का केवल साधारण रूप से ही वर्णन हो, तो First Person के लिए shall का प्रयोग किया जाता है। Second और Third Persons के लिए will का प्रयोग किया जाता है।
2. यदि वाक्य में किसी भविष्य-सम्बन्धी आदेश (command), प्रण (promise), निश्चय (determination), धमकी (threat), आदि का वर्णन हो, तो First Person के लिए will का प्रयोग किया जाता है।
3. यदि वक्ता अपने किसी भविष्य-सम्बन्धी उद्देश्य (intention) को प्रकट करना चाहता हो तो वह अपने लिए will का प्रयोग करेगा। अर्थात् ऐसे वाक्यों में First Person के साथ will का प्रयोग किया जाता है।

Interrogative वाक्यों में
1. प्रश्नवाचक वाक्यों में प्रायः Will I और Shall you का प्रयोग नहीं किया जाता है।
2. Third Person के लिए will अथवा shall, किसी का भी प्रयोग किया जा सकता है।
Shall he – भविष्य-सम्बन्धी आदेश, आदि के लिए।
Will he – भविष्य-सम्बन्धी साधारण क्रिया के लिए।

2. Future Continuous Tense
प्रयोग- इस Tense का प्रयोग तब किया जाता है जब भविष्य में किसी विशेष समय का वर्णन हो, और कोई क्रिया उस विशेष समय से पहले आरम्भ होकर उसके बाद में पूरी होनी हो; जैसे (We shall be waiting for you when you get back tomorrow.)
नियम- इस Tense के वाक्यों में will / shall के साथ be लगा कर Verb के ing वाले रूप का प्रयोग किया जाता है।
Note: Future Continuous Tense तथा Future Indefinite Tense के अन्तर को अच्छी तरह से समझ लेना चाहिए।
निम्नलिखित नियम याद रखिए
Future Indefinite Tense – for an action which begins at a certain future moment.
Future Continuous Tense – for an action which begins before and finishes after a certain future moment.

PSEB 10th Class English Grammar Tenses

3. Future Perfect Tense प्रयोग – इस Tense का प्रयोग तब किया जाता है जब कोई क्रिया भविष्य में किसी समय से पहले पूरी होनी हो; जैसे
(I will have finished my homework by evening.)
नियम- इस Tense में will / shall + have लगा कर Verb की तीसरी फार्म का प्रयोग किया जाता है।

4. Future Perfect Continuous Tense प्रयोग-इस Tense का प्रयोग तब किया जाता है यदि क्रिया भविष्य में किसी निश्चित समय
(point of time) तक अथवा किसी निश्चित अवधि (period of time) के लिए जारी रहनी हो; जैसे
(By six o’clock, I will have been sitting here for ten hours.)
नियम- इस Tense में will / shall + have been लगा कर Verb के ing वाले रूप का प्रयोग किया जाता है।

Indefinite Continuous Perfect Perfect Continuous
PRESENT
PAST
FUTURE
write (s)
wrote
will/shall write
is/am/are writing was/were writing will/shall be writing has/have written
had written
will/shall have written
has/have been writing had been writing will/shall have been writing

I. Fill In the blanks with the Present Indefinite form oF the verbs given in the brackets.

1. He ……….. for a walk every day. (go)
2. She ……….. up early in the morning. (get)
3. The peon ……… the bell at 9 o’clock. (ring)
4. I ……….. my parents. (obey)
5. We ……….. our teachers. (respect)
6. We ……….. our prayers in the morning. (set)
7. She ……….. sweetly. (sing)
8. I do not ……….. sweets. (like)
Answer:
1. goes
2. gets
3. rings
4. obey
5. respect
6. say
7. sings
8. like

II. Fill in the blanks with the Present Continuous form of the verbs given in the brackets.

1. ………. it ……….. today? (rain)
2. …….. the peon ……….. the bell? (ring)
3. ………. the boys ……….. football? (play)
4. He ………. a picture. (paint)
5. We ………. our lesson. (learn)
6. She ……….. not ……….. food. (cook)
7. I……….. a letter. (write)
8. You ……….. a race. (run)
Answer:
1. Is, raining
2. Is, ringing
3. Are, playing
4. is painting
5. are learning
6. is, cooking
7. am writing
8. are running.

III. Fill in the blanks with the Present Perfect form of the verbs given in the brackets.

1. I …… my homework. (finish).
2. He ………………….. first in the class. (stand)
3. ………………………. you ……………. your scooter? (sell)
4. ……… she ……………. a car? (buy)
5. They ……….. their enemy. (defeat)
6. We …………….. the match. (win)
7. The peon ………………….. the bell. (ring)
8. We …………………… our duty. (do)
Answer:
1. have finished
2. has stood
3. Have, sold
4. Has, bought
5. have defeated
6. have won
7. has rung
8. have done.

IV. Fill in the blanks with the Present Perfect Continuous form of the verbs given in the brackets.

1. ……………… since morning. (rain)
2. She ………………. from fever for a week. (suffer)
3. I ………………… for you for half an hour. (wait)
4. He ………………… his brother with money for five years. (help)
5. We ……. for a long time. (fight)
6. She ………………… for a job for several months. (look)
7. …………………… he ……………………. books from you since 1991 ? (borrow)
8. ……… she…… in this office since 1987 ? (work)
Answer:
1. has been raining
2. has been suffering
3. have been waiting
4. has been helping
5. have been fighting
6. has been looking
7. Has been borrowing
8. Has been working

V. Fill in the blanks with the Past Indefinite form of the verbs given in the brackets.

1. India ……………….. independence in 1947. (get)
2. He ……………………. government service in 1980 (join)
3. It ………………….. heavily last night. (rain)
4. ……………….. he …………………. you money ? (lend)
5. She ……………….. not ………………… to my proposal. (agree)
6. Why …………………. he …………………… angry with you ? (become)
7. The teacher …………………. the student. (punish)
8. He …………………. to go for a walk daily. (use)
Answer:
1. got
2. joined
3. rained
4. Did, lend
5. did, agree
6. did, become
7. punished
8. used.

VI. Fill in the blanks with the Past Continuous form of the verbs given in the brackets.

1. It …………….. in the morning. (rain)
2. The peon …………………. the bell. (ring)
3. Why ……………. she (weep)
4. She ……………….. clothes. (wash).
5. …………………… she …………………… food ? (eat)
6. …………. the hunter …………………….. birds ? (kill)
7. It …………………… Since
6. She ……….. not food …………… (cook)
7. I ………………….. a letter. (write)
8. You ……………………. a race. (run)
7. He ………………….. a novel. (read)
8. My grandmother ………. a story. (tell)
Answer:
1. was raining
2. was ringing
3. was, weeping
4. was washing
5. Was, eating
6. Was, killing
7. was reading
8. was telling.

PSEB 10th Class English Grammar Tenses

VII. Fill in the blanks with the Past Perfect form of the verbs given in the brackets.

1. He ……… a tiger before I reached the forest. (kill)
2. She …………………. a sweater before I bought a new one. (knit)
3. I …………….. money from my friend before I received my salary. (borrow)
4. The river …………………… its banks before the dam was built. (overflow)
5. …………………… she ………………….. a new dress before his father came ? (buy)
6. Why …………….. he ……………. ……. you before everybody ? (abuse)
7. My uncle ……………… a new house before he retired from service. (build)
8. …….. you in the race before you defeated him in boxing ? (beat)
Answer:
1. had killed
2. had knitted
3. had borrowed
4. had overflowed
5. Had,bought
6. had, abused
7. had built
8. Had, beaten.

VIII. Fill in the blanks with the Past Perfect Continuous form of the verbs given in the brackets.

1. We ………. in Delhi for ten years. (live)
2. He ……… in this office since 1990. (work)
3. She …………………. in this school for ten years. (teach)
4. ……………………. you ……………………. your brother for five years ? (look after)
5. Who ………………….. you with money all these years? (help)
6. The farmer …………………. the fields for many days. (plough)
7. The teacher …………………… the students for a long time. (guide)
8. They …………………… their country for thirty years. (serve).
Answer:
1. had been living
2. had been working
3. had been teaching
4. Had, been
looking after
5. had been helping
6. had been ploughing
8. had been guiding
8. had been serving.

IX. Fill in the blanks with the Future Indefinite form of the verbs given in the brackets.

1. I ……………….. to Delhi.(go)
2. We …….. you with money. (help)
3. The peon ……………….. the bell at 9 o’clock. (ring)
4. …………. she ………………….. in time ? (crime)
5. …………………… he …………………… you his book ? Glend)
6. She ……………………. a rich man. (marry)
7. The train …………………… in time. (arrive)
8. They …………………… a match tomorrow. (play)
Answer:
1. shall go
2. shall help
3. will ring
4. Will, come
5. Wil, lend
6. will marry
7. will arrive
8. will play

X. Fill in the blanks with the Future Continuous form of the verbs given in the brackets.

1. She ………………….. a picture. (paint)
2. I ……. a new car. (buy)
3. He ………………….. to Delhi tomorrow.(go)
4. They …………………… their friends. (help)
5. People ……………………. their work. (do)
6. ……………………. she ………………….. food ? (cook)
7. ….. in the river ? (bathe)
8. He …………………. not …………. his friends. (cheat)
Answer:
1. will be painting
2. shall be buying
3. will be going
4. will be helping
5. will be doing
6. Will, be cooking
7. Will, be bathing
8. will, be cheating

XI. Fill in the blanks with the Future Perfect form of the verbs given in the brackets.

1. She ……….. her work in time. (finish)
2. He ……………………. you with money. (help)
3. They …………………. their clothes. (wash)
4. I. ……………… the situation. (handle)
5. She ……………….. her promise. (break)
6. He ……………………. you money. (lend)
7. she ………. you English? (teach)
8. ………… bravely? (fight)
Answer:
1. will have finished
2. will have helped
3. will have washed
4. shall have handled
5. will have broken
6. will have lent
7. Will, have taught
8. Will, have fought.

PSEB 10th Class English Grammar Tenses

XII. Fill in the blanks with the Future Perfect Continuous form of the verbs given in the brackets.

1. It …………….. for two hours. (rain)
2. They ……………………. here for many years. (live)
3. She …………………. English since 1980. (learn)
4. He ………………… Mathematics for many years. (teach)
5. …………………. she ……………………. in this office since 1985 ? (work)
6. He ………………….. you for a long time. (cheat)
7. They ………………….. the poor since 1982. (help)
8. ……………. she ……………… food for the whole family for several years? (cook)
Answer:
1. will have been raining
2. will have been living
3. will have been learning
4. will have been teaching
5. Will, have been working
6. will have been cheating
7. will have been helping
8. Will, have been cooking.

PSEB 11th Class Sociology Solutions Chapter 10 Social Stratification

Punjab State Board PSEB 11th Class Sociology Book Solutions Chapter 10 Social Stratification Textbook Exercise Questions and Answers.

PSEB Solutions for Class 11 Sociology Chapter 10 Social Stratification

Sociology Guide for Class 11 PSEB Social Stratification Textbook Questions and Answers

Answer the following very short answer questions in 1-15 words each:

Question 1.
What do you mean by social stratification ?
Answer:
The process of dividing society in different layers and on different basis is known as stratification.

Question 2.
Name the forms of social stratification,
Answer:
There are four forms of social stratification caste, class feudalism and slavery.

Question 3.
Name the elements of social stratification.
Answer:
It is universal and social, inequality exists in it and it has different base in different societies.

PSEB 11th Class Sociology Solutions Chapter 10 Social Stratification

Question 4.
What is estate system ?
Answer:
This system prevailed in the medieval European society in which an individual was made feudal lord by giving a large piece of land.

Question 5.
From where has the word ‘Caste’ been derived ?
Answer:
The word ‘Caste’ has been derived from a Spanish and Portuguese word ‘Casta’ which means race, lineage or breed.

Question 6.
What is Varna System?
Answer:
The system of ancient India in which society was divided into four parts on the basis of occupation.

Question 7.
Name the hierarchical positions of the different Varnas in Hindu society.
Answer:
Ancient Hindu society had four Varnas : Brahmins, Kshatriyas Vaishyas and Shudras.

Question 8.
What do you mean by untouchability?
Answer:
During the times of caste system, different castes were not allowed to touch each other which is known as untouchability.

PSEB 11th Class Sociology Solutions Chapter 10 Social Stratification

Question 9.
Name some reformers who protested against untouchability.
Answer:
Raja Ram Mohan Roy, Jyatiba Phuley, Mahatma Gandhi, B.R. Ambedkar etc.

Question 10.
What is Class?
Answer:
Class is a group of people having similarity on any basis such as money, occupation, property etc.

Question 11.
Name the types of Classes.
Answer:
Mainly three classes exist in society-upper class, middle class and lower class.

Question 12.
What are the two classes mentioned by Marx?
Answer:
Capitalist Class and Labour Class.

PSEB 11th Class Sociology Solutions Chapter 10 Social Stratification

Answer the following short answer questions in 30-35 words each:

Question 1.
What is social inequality ?
Answer:
When all the members of the society do not get enough chances to develop their personality, differences prevail among them on the basis of caste, birth, race, colour, wealth, occupation etc. then this is known as inequality.

Question 2.
Name two forms of social stratification.
Answer:

  1. Caste : Caste is a form of stratification in which stratification prevails among different castes.
  2. Class : Many classes prevail in society and difference exists among them on different basis.

Question 3.
Write two features of caste system.
Answer:

  1. Membership of caste is based upon birth and one cannot change his caste even if he has the ability to do so.
  2. Caste is an endogamous group and marriage among different castes is not allowed.

Question 4.
What is endogamy ?
Answer:
Endogamy is a type of marriage in which one needs to marry within his group i.e. caste or sub-caste. If any one tried to break this rule, he was severely punished and thrown out of the group. That’s why every one preferred to marry in his group;

Question 5.
What do you mean by pollution and purity ?
Answer:
The hierarchy of caste was attached was the concept of pollution and purity. It means that traditionally few castes were considered pure and they had higher status in society. Few castes were considered impure or polluted and they had low status in society.

PSEB 11th Class Sociology Solutions Chapter 10 Social Stratification

Question 6.
Write a short note on industrialisation and urbanisation.
Answer:
The meaning of industralisation is advent of large scale industries in the country. When people migrate from rural areas to urban areas it is known as urbanisation. Both these processes played a very important role in the decline of caste system. ,

Question 7.
Write two features of class system.
Answer:

  1. Each class is conscious about the fact that its status is higher or lower than the others.
  2. Members of one class prefer to keep relations within their own class and have very limited relations with other classes.

Question 8.
Write a short note on new middle class.
Answer:
During last few decades, a new middle class has emerged in our society. Doctors, engineers, managers, small traders, job-oriented people etc. come in this class. Upper class exploits lower class with the help of middle class.

Answer the following short answer questions in 75-85 words each:

Question 1.
Write down four characteristics of social stratification.
Answer:

  1. Stratification is a universal process. There is no society where this process doesn’t exist.
  2. In stratification, all the members of society have an unequal status. Someone has higher status and someone has lower status.
  3. In stratification, society is divided into different layers which determines an individual’s status. All the classes have mutual relations based on superiority or inferiority.
  4. Yet many layers are there in this but these layers have mutual interdependence.

Question 2.
How is class related to social stratification? Discuss it briefly.
Answer:
Social stratification is always related with class. We can see that there exist many classes in society. Classes in different societies, ancient or modern, depend upon different basis and these bases can be caste, occupation, money, wealth, race, religion etc. All the classes depend upon each other for their own existence.

PSEB 11th Class Sociology Solutions Chapter 10 Social Stratification

Question 3.
Differentiate between caste and class.
Answer:
Class:

  • One gets social status according to one’s personal ability.
  • Membership of class is based upon wealth, money, occupation etc.
  • An individual gets more freedom in class system.
  • Mutual difference is quite less in different classes.
  • Class system is based upon the concept of democracy.

Caste:

  • There was no place of personal ability in this and social status was based upon birth.
  • Membership of caste is based upon birth.
  • Many restrictions are imposed on an individual such as keeping relations, exchange of eatables, marriage etc.
  • Different castes are quite far away from each other.
  • It is completely against the system of democracy.

Question 4.
Write the four factors of change in caste system.
Answer:

  • During 19th and 20th centuries, many socio-reform movements started which greatly affected the caste system.
  • After independence, Indian government passed many laws and many provisions were kept in the constitution which brought many changes in caste system.
  • With the advent of industrialisation, members of different castes started working with each other which reduced the caste based restrictions.
  • In urban areas, people belonging to different castes live with each other which has reduced the caste’s rule of keeping relations with the same caste.
  • Spread of education has also contributed a lot in reducing the impacj of caste system.

Question 5.
Distinguish between caste and class as two major forms of social stratification.
Answer:
Class:

  • One gets social status according to one’s personal ability.
  • Membership of class is based upon wealth, money, occupation etc.
  • An individual gets more freedom in class system.
  • Mutual difference is quite less in different classes.
  • Class system is based upon the concept of democracy.

Caste:

  • There was no place of personal ability in this and social status was based upon birth.
  • Membership of caste is based upon birth.
  • Many restrictions are imposed on an individual such as keeping relations, exchange of eatables, marriage etc.
  • Different castes are quite far away from each other.
  • It is completely against the system of democracy.

Answer the following short answer questions in 250-300 words each:

Question 1.
Define stratification. What are the features of social stratification ?
Answer:
Eight from the ancient times, humans have tried to make a society based on equality and where there will be no class in it. In other words society based on equality is that society in which there is no class, social and economic status of all the members is equal, every one gets equal number of facilities. But till today none of the society of this type has come into being. Different types of classes exist in all the societies and all the societies are stratified.

All the societies, from ancient times till today are divided in different classes. In earlier times, society was divided on the basis of age, sex, head of the societies etc. but due to increased complexity, modern societies are divided in higher or lower classes on different basis. If we observe our society carefully then we will come to know that there are many inequalities existing in our society.

PSEB 11th Class Sociology Solutions Chapter 10 Social Stratification

For example, some persons are rich and some are poor. Our society has been divided on the basis of political, social, religious, economic basis etc. Because of this division, relations of different individuals in our society are based on higher and lower positions. In this way the division of society in different parts is known as stratification.

(1) According to Sorokin, “Social Stratification means the differention of a given population into hierarchically superposed classes. It is manifested in the existence of upper and lower social layers. Its basis and very essence consist of unequal distribution of rights and privileges, duties and responsibilities, social values and privation, social power and influences among the members of a society.”

(2) According to Kurt B. Mayer, “Social Stratification is a System of social position whose occupants are treated as superior, equal or inferior relative to one another in social important respects.”

(3) According to Kingsley Davis, “Social inequality is thus an unconsciously evolved device by which societies ensure that the most important positions are consciously filled by the most qualified persons. Hence every society, no matter how simple or complex must differentiate persons in terms of both prestige and esteem.”

(4) According to Raymond W. Moorey, “Stratification is a horizontal division of society into higher and lower units.” On the basis of these definitions, we can conclude that the social stratification determines the higher and the lower social groups and status and roles of different humans.

It shows hierarchy among persons on the basis of birth, caste, occupation, gender, money, power etc. Relations of inferiority and superiority exist among different groups and every person has a definite position m society. That is why man gets status and respect in society.

PSEB 11th Class Sociology Solutions Chapter 10 Social Stratification

Features or Characteristics of Stratification:
1. Stratification is social:
Differences exist on the basis of stratification in different societies. Whenever we differentiate anything, which exists in society, from other thing and until that difference is not accepted by all the members of society, we cannot accept that difference as the base of stratification.

It means that until members of a group will not determine the stratification, this stratification cannot exist in society. Stratification is possible only then when all the members of society will accept these differences. In this way, it is social because it is accepted by all the members of society.

2. Stratification is a universal process:
Process of stratification exists in every society. We can check every type of society, whether it is ancient, tribal, rural or modern complex society. Then we can see that definitely there were and there are some differences among people. Difference of Gender is natural on the basis of which we can divide the humans. There are many bases of stratification in modern complex society.

It means that yet the bases of stratification are different in different societies but stratification exists in every type of society. Each country and society is divided in different layers on different basis yet inequalities may be different. So we can say that it is a universal process.

3. Inequality of status of different classes:
Status and role of humans is not the same in social stratification. Any one has higher status and any one has low status. Position of persons never remains the same all the times. Changes keep on coming in this. It can go higher at anytime and can go to a low level. It means that inequality exists in position of humans.

PSEB 11th Class Sociology Solutions Chapter 10 Social Stratification

If any one has higher position on the basis of money then other might have lower position. Anyone is officer and other one is clerk. Position of both is unequal. Yet the base might be different like gender, age, money, status, job etc. but the position of different classes is unequal.

4. Relation of upper and lower classes:
Society has been divided into different layers in stratification which determine the position of a person. Generally society can be divided in two parts higher and lower. Some people in society have higher position and some people in society have low status. Some people exist between them. In this way in higher and lower classes, there exists one middle class. All of them have some relations of higher and lower positions.

5. Stratification restricts interaction:
The interactions in the process of stratification are only restricted to a specific layer. Generally we can see that every person establishes relations with the members of his layer or class. That is why he shares his feelings with them. Person has friends in his class only. Sometimes man is unable to adjust by keeping contacts with the members of other strata.

Like in modern age interaction between a rich person and a poor person is not possible. Stratification restricts the interaction between different classes. Every class has class consciousness because of which they interact .with other classes in a limited way. In this way stratification restricts the interaction.

PSEB 11th Class Sociology Solutions Chapter 10 Social Stratification

6. It develops the sense of competition:
The process of stratification produces the sense of hard work in person. In this every person is conscious about his social status. He always tries to move forward because he thinks that people around him are of higher strata. He tries to move forward by using his capabilities in competition with them.

In this way this consciousness produces the sense of competition, Every person wishes to take himself up in society and he can do this by hard work. He does this hard work and competes with members of other classes and takes himself up in stratification.

Question 2.
Discuss in detail the forms of stratification.
Answer:
(i) Varna Stratification:
After the advent of the Aryans in India, society was divided among the Aryans and the original inhabitants of India. Later on Aryan people, on the basis of their traits and behaviour, were divided among Brahmins, Kshatriyas, Vaishyas and Shudras. In this way, society was divided among four Varnas and this form of stratification came in front.

In this hierarchy, Brahmins had the highest place, Kshatriyas came second, Vaishyas at third and at the end, people of fourth varna were there. In this system, occupation of each varna was fixed and separate from each other. Initial form of Varna system was not based on birth but was based on individual traits and one was free to change his varna. But it was quite a difficult process to change one’s varna.

(ii) Slavery Stratification:
Slave is a human who is completely controlled by the other individual. He lives on the mercy of his owner. He has no rights. In certain cases he is protected by his owner such as to protect him from becoming other’s slave. But still he is an individual without rights. He is considered as the property of his owner.

So, there existed a lot of inequality in slave societies. This custom prevailed, during 19th century, in America, Africa etc. Owner was free to sell his slave. He had to work very hard for his owner. With time, this custom was strongly opposed and gradually came to an end. Slave became farmers but still some sort of this stratification existed among farmers and labourers.

PSEB 11th Class Sociology Solutions Chapter 10 Social Stratification

(iii) Feudalism:
Along with slavery, the institution of feudalism came into being. Feudal lords were the owners of large piece of land and they rented out their land to others on project sharing basis. During the medieval period, feudalism had legal sanction in Europe and feudal lords had special status, special privileges and duties.

Farmers, during those days, had very few rights. They had to depend upon the mercy of feudal lords for justice. Major power was in the hands of feudal lords and clergy. Zamindars existing in India were very much different from the feudalism existing in Europe. So stratification based on feudalism existed in society.

(iv) Racial Stratification:
Stratification on the basis of race also exists in different societies. Whole of the world is divided on the bases of race. Mainly three racial groups are there : Caucasion (white), Mongoloid (yellow or brown) and Negroid (black). A system of hierarchy exists among these races. White race is considered superior among all.

Yellow race is considered at middle leval and black race is at lower level. Racial discrimination in U.S. A. also exists on this base. People of different races never marry eaph other. Yet few changes are coming in modern society but still this system prevails in the world.

PSEB 11th Class Sociology Solutions Chapter 10 Social Stratification

(v) Caste Stratification:
The stratification on the basis of birth is known as caste stratification because status of a child was determined according to his birth. In ancient and traditional Indian society this type of statification prevailed. It was having great impact on the Indian society. Mainly four castes existed-Brahmins, Kshatriyas, Vaishyas and the Shudras. This form of stratification was more stable because one was not allowed to change his caste. ,

(vi) Class Stratification:
It is also known as universal stratification because such stratification exists in every society. It is an open stratification and bases of this stratification are income, power, property, religion, education, occupation etc. One gets a definite position in this and people with equal status form a class. With this, different classes are formed and relations are established among them. One can change his status or class with his efforts.

Question 3.
What factors are causing change in caste system?
Answer:
1. Socio-Religious Reforms Movements:
Even before the advent of British empire many religious movements had criticised the caste system. Buddhism, Jainism, Islam and Sikhism had criticised caste system. Gautam Buddha had criticised caste system 2500 years back. Except this Islam and later on Sikhism had also criticised caste system.

In 19th century many social reformers had started movements against this. Some of these movements Brahmo Samaj by Raja Ram Mohan Roy, Arya Samaj by Dayanand Saraswati, Rama Krishna Mission etc. were important. Except these Jyoti Ba Phule established Satya Shodhan Samaj in 1873 whose main aim was to provide equality to every person. Mahatma Gandhi and B.R. Ambedkar also criticised the caste system.

2. Efforts of Indian Government:
During British empire and after independence many important laws were passed by government which contributed towards weakening of caste system. Caste and rural panchayats were very powerful before British rule. These panchayats had the rights to give punishment to criminals.

PSEB 11th Class Sociology Solutions Chapter 10 Social Stratification

During British empire One Law i.e. ‘Caste Disabilities Removal Act, 1850’ was passed which weakened the caste Panchayats. In this way ‘Special Marriage Act, 1872’ gave approval to the marriage of different castes. After independence a number of laws like Untouchability Offences Act, 1955 and Hindu Marriage Act, 1955 also weakened the caste system. In 1949 Hindu Marriage Validation Act was passed in which legal sanction was given to inter-caste marriage.

3. Contribution of the Britishers:
A comprehensive opposition against the caste system began during the British reign. The British had applied the rule of equality in front of law. Rights from caste based Panchayats were taken back. Educational system of the British was secular. Government jobs were open to everyone.

The British started modern industries, rails, buses etc. which was a strong slap on the face of caste system. All the people jointly worked in the industries and travelled in rails and buses with each other which resulted in the establishment of contacts between different castes.

4. Industrialization:
Industrialization played an important role in bringing change in caste system. It increased the importance of ability of the person. Importance of materialism has also been increased. People came out of their houses to go to job. Everyone started to work in industries. In industries no one asks for anyone’s caste but they look to each other’s abilities. Lower castes have also got higher status with their hard work.

5. Modern Education:
Modern education has also put a great effect on the caste system. In ancient Hindu Society, education was confined only to higher castes and education was also based upon religion. But with the advent of Britishers, a rule of equality was started by Britishers. Then educational institutions were opened for everyone.

PSEB 11th Class Sociology Solutions Chapter 10 Social Stratification

Western Education was started instead of religious education. Boys and girls both started to get education. In this way modern educational system started to give importance to individual’s abilities instead of any one’s caste. With this intercaste relations started to establish. After independence Indian Constitution also started to implement democratic values which was a great setback to caste system.

6. Urbanization:
Urbanization was also developed with industrialization because people came out of their houses for work. Urban features like more density of population, individual’s feelings, social mobility, more occupations etc. have weakened the caste system. People live with each other in big cities. Feeling of assimilation of higher and lower caste was increased. The individual abilities started to control the society. Man has to achieve status in society.

Difference on the basis of gender in cities was decreased. Males and females started to work together. In this way females came out of the four walls of house and started to work in offices. They became economically independent. Urbanization has increased the mutual contacts between different castes which resulted in exogamy instead of endogamy.

7. Importance of Money:
Caste System started to weaken due to increase in materialistic approach of the people. People get status due to money in society. Every one gives respect to rich persons irrespective of his caste. In Modern Society a person works only for the sake of his profit. Every one tries to earn more and more money. It increses the importance of individuals’ abilities. Inthisthe importance of moneyhas been increased and the importance of caste system has been reduced.

PSEB 11th Class Sociology Solutions Chapter 10 Social Stratification

Question 4.
Define class system. Write down its characteristics.
Answer:
The base of social stratification is class. Status of a person in class depends upon his role in class. Position of all the persons is not same in all the societies. Some type of inequality is always there in class and because of this inequality of classes came into being. Especially because of westernization, industrialization, educational system, modernization etc. classes came into being in India. Stratification in Western Societies is also Based upon class system. Many classes also came into being in India like Teacher class, Business class, Doctor class etc. ‘

Meaning and Definitions of Class:
Every society has been divided into classes and every class has a different status in the society. On the basis of status person’s status is high or low. In this way when different persons achieve special social status in society, then it is known as class system. Every class is economically different from the other.

Different Sociologists have given different views about class system which are given below :
(1) According to Maclver, “A social class is any position of Community marked off from the rest by Social Status.”

(2) According to Morris Ginsberg, “A class is group of individuals who through common descent, similarity of occupation, wealth and education have come to have a similar mode of life, n similar stock of those ideas, feelings, attitudes and forms of behaviours and who on any or all of these grounds meet one another on equal terms and regard themselves, with varying degrees of explicitness as belonging to one group.”

(3) According to Gilbert, “A social class is a category of group of persons having a definite status in a society which permanently determines their relationships to other groups.”

(4) According to Ogburn and Nimkoff, “The fundamental attribute of social class is thus its local position of relative superiority or inferiority to other social classes.”

On the basis of given definitions we can say that social class is a class of many persons which has one specific status in a specific time. That is why they have some special power, rights and duties. Ability of an individual is important in class system. That is why every person wants to achieve higher status in society with hard work.

Every society is divided in many classes. Status of a person is not definite in class system. There is some sort of mobility existing in his status. That is why it is known as open stratification. Person determines his class status himself. It is not based on birth.

PSEB 11th Class Sociology Solutions Chapter 10 Social Stratification

Characteristics of Class:
1. Feelings of Superiority and Inferiority: Relationships of inferior and superior exist in class system. For example, people of higher class think themselves as different and superior from lower class. Rich persons are coming in higher class and poor people are coming in lower class. Rich people have higher status in society and poor people live at different places. By looking at the residence of the person we can imagine about the class of the person.

2. Social Mobility:
Class system is not definite for person. It keeps on changing. Man can achieve higher status with hard work and can go to lower status with wrong deeds. Every person wants to increase his prestige in society. That is why class system makes the person active. So in this way social mobility is there in class system.

For example if a person, who is working as a clerk in any office, does a lot of hard work and passes the I.A.S. exam then his status and position will be completely changed. It means that class system has social mobility in which person can make from one place to another with his hard work and ability.

3. Openness:
Openness exists in the class system because in this every person is free to do anything. He is free to adopt any occupation. Any one can become the member of any class on the basis of his ability. Person from lower class can go to higher class with his hard work. In this there is no value of birth of the person.

Status of person depends upon his ability. A boy from rich family can become rich only if he has the property. If this property will finish then he can become poor. This class system gives opportunity to every one to move forward. In this way openness exists in class system.

PSEB 11th Class Sociology Solutions Chapter 10 Social Stratification

4. Limited Social Relations:
Social relations of a person are limited in class system. Persons of every class love to establish relations with the people of their own class. Every class wants to establish contacts with persons of their own class. They don’t like to keep contacts with the people of other castes.

5. Development of Sub-classes:
We can divide class system into three parts from economic point of view and these are :

  1. Upper Class
  2. Middle Class
  3. Lower Class.

These classes are again divided into sub-classes. For example, we can see difference between rich people. Some one is Billionaire and some one is Millionaire. In the same way we can see sub-classes in middle class and lower class. In every class we can see sub-classes. In this way class is made up of sub-classes.

6. Different Basis :
Classes are made on different basis. According to Karl Marx, the main base of class system is economic. According to him, there are two classes in society. First one is capitalist class and second is labour class. According to Ogburn and Nimkoff, Maclver and Gilberg, social base is important for class. Ginsberg and Lapire has accepted cultural base as the main base of class system.
In this way we can say that there is not a single base of class system but there are many bases of class system.

7. Identification of Class:
External outlook is important in class system. Sometimes just by external outlook we can imagine about the class of the person. In modern society big house, car, scooter, T.V., V.C.R., Fridge etc. symbolise towards the position of the person. In this way external symbols tell us about class differences. Life Style of one class is almost same and their necessities are generally same.

PSEB 11th Class Sociology Solutions Chapter 10 Social Stratification

Question 5.
What new classes have emerged in India ?
Answer:
Durings the last few decades, the caste system has been replaced by the class system.After independence, many new laws were passed, people started taking education which resulted in the decline of the caste system and the advent of class system. Now class system is not a simple concept. In modern times, many new classes have emerged on different basis and the process is going on.

For example, after the Indian Independence, many land reforms were introduced which brought many changes in the rural economy. Green revolution greatly contributed in it. Along with old farmers, who had large pieces of land, a new farmer class emerged which had experience of new methods of agriculture.

These were the people who were retired from army or administrative services. They started investing their money in agriculture and earning lot of money. This is not the class of traditional farmers but are known as Gentlemen Farmers. Along with this, a new class of farmers, Capitalist farmers, is also emerging.

PSEB 11th Class Sociology Solutions Chapter 10 Social Stratification

These are the farmers who earn a lot of money by using new techniques, HYV seeds, new techniques of agriculture, modern irrigation facilities, taking loans and by using modern means of transport and communication. But small farmers were unable to take advantage of this and are still poor.

They are unable to take advantage of the land reforms introduced by the government. After this, a middle class has also emerged which gave birth to the culture of consumerism. This middle class was seen as a potential market and many multinational companies get attracted towards this group. In the advertisements of different companies, upper middle class is seen as the most important consumer.

These days, a new middle class is emerging which gives more importance to its taste and consumption and it has become a cultural idea. In this way with the emergence of middle class, the concept of economic liberalism is also emerging. One of the important features of existing class system in modern India is that all these classes have helped in creating a national economy.

Now people from the far off villages are becoming a part of middle classes. People living in villages and engaged in different occupations have not remained isolated. Now caste based restrictions have come to an end and class based consciousness is coming forward.

PSEB 11th Class Sociology Solutions Chapter 10 Social Stratification

Question 6.
Bring out the main features of class system in India.
Answer:
The base of social stratification is class. Status of a person in class depends upon his role in class. Position of all the persons is not same in all the societies. Some type of inequality is always there in class and because of this inequality of classes came into being. Especially because of westernization, industrialization, educational system, modernization etc. classes came into being in India. Stratification in Western Societies is also Based upon class system. Many classes also came into being in India like Teacher class, Business class, Doctor class etc. ‘

Meaning and Definitions of Class:
Every society has been divided into classes and every class has a different status in the society. On the basis of status person’s status is high or low. In this way when different persons achieve special social status in society, then it is known as class system. Every class is economically different from the other.

Different Sociologists have given different views about class system which are given below :
(1) According to Maclver, “A social class is any position of Community marked off from the rest by Social Status.”

(2) According to Morris Ginsberg, “A class is group of individuals who through common descent, similarity of occupation, wealth and education have come to have a similar mode of life, n similar stock of those ideas, feelings, attitudes and forms of behaviours and who on any or all of these grounds meet one another on equal terms and regard themselves, with varying degrees of explicitness as belonging to one group.”

(3) According to Gilbert, “A social class is a category of group of persons having a definite status in a society which permanently determines their relationships to other groups.”

(4) According to Ogburn and Nimkoff, “The fundamental attribute of social class is thus its local position of relative superiority or inferiority to other social classes.”

PSEB 11th Class Sociology Solutions Chapter 10 Social Stratification

On the basis of given definitions we can say that social class is a class of many persons which has one specific status in a specific time. That is why they have some special power, rights and duties. Ability of an individual is important in class system. That is why every person wants to achieve higher status in society with hard work.

Every society is divided in many classes. Status of a person is not definite in class system. There is some sort of mobility existing in his status. That is why it is known as open stratification. Person determines his class status himself. It is not based on birth.

Characteristics of Class:
1. Feelings of Superiority and Inferiority: Relationships of inferior and superior exist in class system. For example, people of higher class think themselves as different and superior from lower class. Rich persons are coming in higher class and poor people are coming in lower class. Rich people have higher status in society and poor people live at different places. By looking at the residence of the person we can imagine about the class of the person.

2. Social Mobility:
Class system is not definite for person. It keeps on changing. Man can achieve higher status with hard work and can go to lower status with wrong deeds. Every person wants to increase his prestige in society. That is why class system makes the person active. So in this way social mobility is there in class system.

For example if a person, who is working as a clerk in any office, does a lot of hard work and passes the I.A.S. exam then his status and position will be completely changed. It means that class system has social mobility in which person can make from one place to another with his hard work and ability.

PSEB 11th Class Sociology Solutions Chapter 10 Social Stratification

3. Openness:
Openness exists in the class system because in this every person is free to do anything. He is free to adopt any occupation. Any one can become the member of any class on the basis of his ability. Person from lower class can go to higher class with his hard work. In this there is no value of birth of the person.

Status of person depends upon his ability. A boy from rich family can become rich only if he has the property. If this property will finish then he can become poor. This class system gives opportunity to every one to move forward. In this way openness exists in class system.

4. Limited Social Relations:
Social relations of a person are limited in class system. Persons of every class love to establish relations with the people of their own class. Every class wants to establish contacts with persons of their own class. They don’t like to keep contacts with the people of other castes.

PSEB 11th Class Sociology Solutions Chapter 10 Social Stratification

5. Development of Sub-classes:
We can divide class system into three parts from economic point of view and these are :

  1. Upper Class
  2. Middle Class
  3. Lower Class.

These classes are again divided into sub-classes. For example, we can see difference between rich people. Some one is Billionaire and some one is Millionaire. In the same way we can see sub-classes in middle class and lower class. In every class we can see sub-classes. In this way class is made up of sub-classes.

6. Different Basis :
Classes are made on different basis. According to Karl Marx, the main base of class system is economic. According to him, there are two classes in society. First one is capitalist class and second is labour class. According to Ogburn and Nimkoff, Maclver and Gilberg, social base is important for class. Ginsberg and Lapire has accepted cultural base as the main base of class system.
In this way we can say that there is not a single base of class system but there are many bases of class system.

7. Identification of Class:
External outlook is important in class system. Sometimes just by external outlook we can imagine about the class of the person. In modern society big house, car, scooter, T.V., V.C.R., Fridge etc. symbolise towards the position of the person. In this way external symbols tell us about class differences. Life Style of one class is almost same and their necessities are generally same.

Question 7.
What are the Marxian and Weberian perspectives on class?
Answer:
Marxian Conflict Theory of Stratification. Karl Marx has given conflict theory of social stratification and this theory comes out because of political and social conflicts of 19th century. According to Marx, economic factor is the alone factor of social stratification and struggle in different classes. Marx has given this theory on the base of division of labour.

According to him, labour is of two types, physical and mental and this difference is the main reason of difference in social classes. Marx was of the view that there are only two classes in society. First class is the owner of the means of production and second class is not the owner of means of production.

PSEB 11th Class Sociology Solutions Chapter 10 Social Stratification

On the basis of this ownership the position of owner class is higher and position of non-owner class is lower. According to Marx, owner class is capitalist class and non-owner class is labourer class. Capitalist class economically exploits the labourer class and labourer class fights with capitalist class to get their rights. This is the result of stratification.

Marx was of the view that the main reason of stratification is the unequal distribution of property. The nature of stratification depends upon the classes of that society and the nature of the classes depends upon the means of production. Ways of production depend upon technique. Class is a group in which relations of its members with forces of production are equal.

In this way all those persons, who control the forces of production, come in first class i.e. capitalist class. Second class is that class which is not the owner of forces of production but it earns its livelihood by selling its labour and that is labourer class. Their name in different societies is different. For example, Feudal Lords and agricultural labourers in Feudal societies and capitalist and labourer in capitalist societies.

Capitalist class has all the forces of production and labourer class has only its labour to sell with which it earns its livelihood. In this way the classes made on the basis of ways of production and unequal distribution of property are, according to Marx, social classes.

According to Marx, society today comes out of four stages or societies and these are :
(a) Primitive ancient society or communism
(b) Ancient society.
(c) Feudal society
(d) Capitalist society

According to Marx, classes did not come into being in first type of society but in later societies two main classes came into being. In ancient society owner and servant, Feudal Lords and agricultural labourer in Feudal society and Capitalist and Labourer class in Capitalist society came into being. In every society labour was being done by second class. Labour class is more in number and capitalist class is less in number.

PSEB 11th Class Sociology Solutions Chapter 10 Social Stratification

Marx has given two classes in every type of society but on this point his views were not the same. Marx was of the view that there are three classes in capitalist society and these are labour class, capitalist class and land owners. Marx has given difference in these three classes on the basis of means of income, profit and rent of land. But Marx’s this three classes system never came into being in England.

Marx has written that with the development of capitalism three classes system will change into two classes system and middle class will come to an end. About this he has written in Cfommunist Manifesto. Marx also wrote about other classes in specific society. He has divided the capitalist class into two sub groups and these are effective capitalists and smaller capitalists.

Effective capitalists are those capitalists which are bigger capitalists and industrialists which give work to thousands of labourers in their industries. Small capitalists are those small industrialists or shopkeepers whose business is at low level and they are not giving work to many labourers. They are doing most of their work themselves.

Here Marx again says that with the development of capitalism middle class and small capitalists will* come to an end and will join hands with labourer class. In this way, there will be two classes in society and that is capitalist class and labourer class. Relations between Classes. According to Marx, the capitalist class always exploits the labourer class and labourer class always fights for its rights.

PSEB 11th Class Sociology Solutions Chapter 10 Social Stratification

That is why the relations between both the groups are of opposition. Yet this opposition between these groups will hide due to their mutual interests but this opposition is always there. It is not necessary that we can see this opposition directly or opposition never comes in front of us but they know about each other’s opposition.

According to Marx, the relations between the classes depend upon the mutual interdependence and conflict. We can take example of capitalist society in which two classes are there. First class is of capitalist class and second class is of labour class. These both classes depend upon each other for their existence. Labour class doesn’t have the ownership of forces of production.

It doesn’t have any other mean to earn its livelihood except selling its labour. Labourers sell their labour to the capitalist class and are dependent upon them. They give their labour to capitalist and for that capitalist gives money to labourers for their labour. With this money or rent of labour, labourer takes care of the needs of the family. Capitalist also depends upon the labour of labourer because without their work, production in his factory is not possible and accumulation of capital is also not possible.

In this way both these classes depend upon each other. But this dependency doesn’t mean that they have relations of equality. Capitalist class always exploits the labour class. They want to make things in their factory by giving less money so that they can earn more profit. Labourer wants more money so that he can take care of the needs of his family. Capitalist tries to sell his product with more value by paying less money so that he can earn more profit.

In this way conflict of interests is always there between both the classes. This conflict will give birth to communism later on in which there would be no opposition, there would be no exploitation and there would be no conflict of interests. This society will be classless society. Karl Marx has explained the conflict theory of stratification on historical basis.

PSEB 11th Class Sociology Solutions Chapter 10 Social Stratification

Important things in the conflict theory of stratification of Marx are given below :
1. Two classes in Society. Marx was of the view that generally two types of classes exist in every type of society. First one is that which has all the means of production in its hands and this class is known as capitalist class.

Second class is that which doesn’t have any means of production and which earns money only by selling its labour. This class is known as labour class. First class exploits the other class. It means that capitalist exploits and labourer is being exploited by capitalist.

2. Right over means of production:
While explaining stratification on histrical basis Marx says that the stratification in society is based on the right over means of production. There exist two types of classes in every society on this base. First class is that which has the right over all the means of production. Second class is that which doesn’t have any right over means of production and which earns money by selling its labour.

3. Modes of production:
The nature of social stratification depends upon the modes of production. Position of that class is higher than other classes which has all the means of production. According to Marx, this class’ is known as capitalist or Bourgoisie. Second class is that which doesn’t have m^ans of production, which is not satisfied by its position and which wants to change its position. Marx has given it the name of labour class or proletariat class.

4. Human History-History of class struggle:
Marx was of the view that human history is the history of class struggle. We can take example of any society. Struggle in classs is going on, in every society, in one form or the other. In this way Marx was of the vew that two types of classes exist in all the societies- capitalist and labour class. Class struggle always goes on in both the classes.

There are many reasons of class struggle in both the classes for example too much economic differences between both the classes because of which class struggle is going on. Capitalist becomes rich even without doing any hard work and labourer becomes poor even after doing a lot of hard work.

PSEB 11th Class Sociology Solutions Chapter 10 Social Stratification

With the passage of time, labour class makes its organization to meet its demands and this organisation does struggle with capitalist class to meet its demands. Result of this struggle between both the classes comes in the form of revolution which labour class does against the capitalist class.

After revolution, labourer class will eliminate the capitalist class and establishes its authority. Capitalist class tries to start anti-revolution movement against labourers but this movement will be suppressed and authority of the labourer class will be established. First of all communism and then the state of socialism will come in which every one will get according to his needs and ability.

There will be no class in society and this will be a classless society in which every one will get equal share. No one will be of higher or lower status and the authority of labour class will remain there. Marx was of the view that this state has not yet come but it will come very shortly and stratification in society will come to an end.

Max Weber gave the theory of stratification in which he explained class, status group and party differently. Weber’s theory of stratification is considered as practical and rational. That’s why his theory is given enough importance by American Sociologists.

Weber has explained stratification from three aspects and these are class, status and party. All these groups could be called as interest groups which not only can fight within themselves but they can fight even against each other. They tell us about a specific authority and are interrelated as well.

PSEB 11th Class Sociology Solutions Chapter 10 Social Stratification

Now we will explain them one by one :
CLASS. Karl Marx has defined class on economic basis and in the same way Weber has also defined class on economic basis. According to Weber, “Class is a group of those people which are at equal status in structure of social economic opportunities and which live in same condition. These conditions depend upon their form and quantity of economic power.”

In this way Weber talks about a type of group in which a specific number of people have equal chances in life. Yet this concept of Weber is not very much different from Marx’s concept of class but Weber has imagined class as the group of people living in same economic conditions q,ot as a group of self-consciousness.

Weber has given three types of classes which are given below :

  1. A Property Class
  2. An Acquisition Class
  3. A Social Class.

1. A Property Class:
A property class is the group whose position depends upon the fact that how much property it has?

This class is again further divided into two parts :
(i) The Positively Privileged Property Class. This class owns a lot of property and it lives on the income generated from its property. This class can keep monopoly over selling or buying of consumer goods, by collecting property or on taking education.

(ii) The Negatively Privileged Property Class:
Illiterate, poor, property less and people under debt are major members of this group. But there is one another group between these two groups and that is Privileged Middle class in which members of both the given classes are included. According to Weber, Capitalist is member of this group due to his privileged position and Labourer is its member due to his negatively4 privileged position.

PSEB 11th Class Sociology Solutions Chapter 10 Social Stratification

2. An Acquisition Class:
It is that type of group whose position is determined by taking advantage from opportunities of services available in the market.

This group is of three types :
(i) The Positively Privileged Acquisition Class. This class keeps monopoly over administration of producer manufacturers. These factory owners are bankers, industrialists, financiers etc. These people not only keep control over administrative system but they exert influence on government’s economic policies as well.

(ii) The Middle Privileged Acquisition Class. This class belongs to middle class people in which small professional people, artisans, independent farmers etc. are included.

(iii) The Negatively Privileged Acquisition Class. People of lower classes are part of this group which include trained, semi trained and untrained labourers.

3. Social Class:
Most numbers of people are included in this group. This class observes definite changes due to progress made by different generations. But Weber does not explain social class according to privileges. According to him, people of labour class, lower middle class, intellectual class, property owner class are included in it.

PSEB 11th Class Sociology Solutions Chapter 10 Social Stratification

According to Weber, members of class work with each other under specific circumstances and to this protest of doing work is being given the name of class action by Weber. According to Weber, feeling of mutually related gives birth to class action. Weber has not believed that the thing like class action could take place all the times.

Weber, was of the view that there is no class consciousness in class but its nature is completely economic. There is no possibility among them that they would struggle collectively to achieve their common objectives. A class is only a group of people whose economic condition is same in the market.

They can feel changes in their lives while collecting those things which have some respect in society and there is a possibility that they would collectively perform s,ome action. Weber was of the view that if it does so then class can take the form of community.

Status Group:
Status group is generally considered as opposite to economic class stratification. Class is only based on economic assumption which is a group of same interests due to market conditions. These are not statistical classes but these are actually those groups whose life-style is common, outlook towards the society is common and which keep unity among them.

According to Weber, there is some difference between status group and class. Each has its own style and people can be unequal among them. For example, teacher of a school. Yet his income might be 8-10,000 per month which is quite less in today’s age but his status is quite high due to his sacred profession.

PSEB 11th Class Sociology Solutions Chapter 10 Social Stratification

But on the other hand any smuggler or a prostitute could earn lakhs in a month but their status group will remain low because their profession is not sanctioned by society. In this way difference is there between both the groups. Any occupational group can be called as a status group because in each type of profession, people get equal opportunities to earn money.

This group also leads to same life-style of people. Members of one occupational group remain near to each other, wear same type of clothes and even have same type of values. That’s why its members have quite a wide circle.

Party:
According to Weber, Party represents the determined interests associated with class status or a status group. This party enrolls those members, in any condition, whose ideology matches with the ideology of party. But it is not necessary that the party could become status party for them. Weber was of the view that Parties always want to keep control over power.

It means power should remain in their hands. Weber was of the view that yet parties are a part of political authority but even then power could be gained through various means like wealth, influence, pressure, rights etc.

Parties want to obtain power of State and State is an organisation. Each activitiy of the party is concentrated on the fact that how the power could be obtained ? Weber analysed the state and from here he gave the theory of Bureaucracy. According to Weber, parties are of two types.

First one is Patronage party in which there are no class rules, concepts, ideology etc. These are made for special purposes and could be left after the completion of objective. Second type of party is party of Principles which has clear and strong rules. These parties are not made for specific purposes.

Weber was of the view that there is quite much difference between these three i.e. class, status group, and party but the mutual relationship is always there among them.

PSEB 11th Class Sociology Solutions Chapter 9 Social Structure

Punjab State Board PSEB 11th Class Sociology Book Solutions Chapter 9 Social Structure Textbook Exercise Questions and Answers.

PSEB Solutions for Class 11 Sociology Chapter 9 Social Structure

Sociology Guide for Class 11 PSEB Social Structure Textbook Questions and Answers

Answer the following very short answer questions in 1-15 words each:

Question 1.
Give the meaning of the term social structure.
Answer:
Systematic form of interrelated parts of society is known as social structure.

Question 2.
From which word the word ‘structure’ is derived ?
Answer:
The word ‘structure’ is derived from the Latin word ‘Staruere’ whose meaning is ‘building’.

Question 3.
Who was the first sociologist to use the term social structure ?
Answer:
Herbert Spencer was the first sociologist to use the term social structure,

PSEB 11th Class Sociology Solutions Chapter 9 Social Structure

Question 4.
Name the elements of social structure.
Answer:
Status and role are the elements of social structure.

Question 5.
Who wrote the book ‘The Principles of Sociology’?
Answer:
This book was written by Herbert Spencer.

Question 6.
What is Status ?
Answer:
Status is a position given to a person while living in society.

Question 7.
Name two types of social statuses.
Answer:
Ascribed status and Achieved status are the two types of social statuses.

Question 8.
Who gave the terms ascribed and achieved status?
Answer:
These terms are given by Ralph Linton.

PSEB 11th Class Sociology Solutions Chapter 9 Social Structure

Question 9.
Give two examples of ascribed status.
Answer:
Status of father and brahmin are the examples of ascribed status.

Question 10.
Give two example of achieved status.
Answer:
The status of Prime Minister and Deputy Commissioner are the examples of achieved status.

Question 11.
Define Role.
Answer:
According to Ogburn and Nimkoff, “Role is a set of socially expected and approved behaviour patterns consisting of both duties and privileges, associated with a particular position in a group.

Question 12.
Mention any two characteristics of Role.
Answer:
(i) Role is the functional aspect of status.
(iii) Role is always having social sanction.

Answer the following short answer questions in 30-35 words each:

Question 1.
Define social structure.
Answer:
According to Talcott Parsons, “ The term social structure applies to the particular arrangement of the interrelated institutions, agencies, social patterns, as well as the statuses and roles which each person assumes in the group.”

PSEB 11th Class Sociology Solutions Chapter 9 Social Structure

Question 2.
Give two points of similarities between status and role.
Answer:

  • Status and role are the two sides of same coin.
  • Status is the position of an individual in society and role is the functional aspect of status.
  • Both status and role change with time and circumstances.

Question 3.
Give the diagrammatic representation of structure of family.
Answer:
PSEB 11th Class Sociology Solutions Chapter 9 Social Structure - 1

Question 4.
Distinguish between ascribed and achieved status.
Answer:

  • One gets ascribed status according to his birth but one gets achieved status according to his ability.
  • There are many bases of ascribed status but the only base of achieved status is one’s hard work.

Question 5.
In what ways are roles learned behaviour ?
Answer:
It is true that roles are learned behaviour as they are the collection of rules which are learned either through socialization or observation. After learning, whatever meaning man gives to it is a social role.

PSEB 11th Class Sociology Solutions Chapter 9 Social Structure

Question 6.
Write a short note on status and role.
Answer:
status:
Status is a position given to a person while living in society.

Role:
According to Ogburn and Nimkoff, “Role is a set of socially expected and approved behaviour patterns consisting of both duties and privileges, associated with a particular position in a group.

Question 7.
What is Status ?
Answer:
The position in a group, given to an individual, is known as social status. It is the position which one gets through his gender, age, birth, occupation, activities, patterns of work etc. For example an officer is respected by every one due to his post. Specific patterns related with his activities are known as status.

Question 8.
What is role set?
Answer:
While living in society, an individual gets many statuses. The collection of roles related with all such statuses is known as role set. For example students of 11th class of any school need to meet many persons in their daily routine and have to behave differently with them. Collection of roles related with all is known as role set.

PSEB 11th Class Sociology Solutions Chapter 9 Social Structure

Question 9.
What do you mean by role conflict ? Give its example.
Answer:
Every individual has many a status and a particular role is attached with each status. One has to fulfill all the roles attached with him. When he is unable to maintain balance with all of them and is not in a position to do justice with all of them, it is known as role conflict.

Answer the following short answer questions in 75-85 words each:

Question 1.
State the three characteristics of social structure.
Answer:
(i) Different social structures of different societies : Social structure of each society is different because the social life of different parts of a society is different. Every society has its different institutionalised rules. That’s why structures of all the societies are different.

(ii) Social structure is abstract : Social structure is abstract because the units with which this structure is formed like institution, association, norms etc. all are abstract. They don’t have any concrete form, we can only feel them. That’s why they are abstract.

(iii) Formed due to interactions : No proper planning is made to keep all the social units in a system. It is developed due to human interactions. That’s why no conscious efforts are required for its formation etc.

PSEB 11th Class Sociology Solutions Chapter 9 Social Structure

Question 2.
What is ascribed status ? Give its example.
Answer:
Ascribed status is the status which a person gets without doing any effort or hard work. Like, Brahmans have the higher status in caste system of Hindu society. Person gets social status according to his caste in which he was born. Sex, caste, birth, age, kinship all are ascribed status which a person gets without any effort.

Question 3.
Role is an element of social structure. Discuss in brief.
Answer:
Sub groups are the units of social structure and in these groups, members are given roles according to definite rules. Interactions take place among humans and to clarify them, roles are given to individual. Role is the behaviour of an individual in a particular situation which is associated with his status. If any change comes in social structure, change often comes in the status and role of an individual. Due to these roles, people establish contacts with each other and consequently social structure is maintained.

Question 4.
Status is an element of social structure. Discuss.
Answer:
There is no denying the fact that status is an element of social structure. Sub-groups are the units of social structure and every one gets many a status in these groups. People mutually interact and to clarify them, many status and roles are given to the people. When one gets any status, he needs to behave differently in different circumstances. If any change comes in social structure, change also comes in the status of people. Due to these statuses, people establish mutual relations and social structure is maintained.

Question 5.
Discuss how status and role are interrelated ?
Answer:
It is true that status and role are intererelated. Actually they are two sides of the same coin. If out of these two only one is given, other is of no importance. It means rights are given but not responsibility or vice versa. In the absence of one, other cannot work properly. If any one is given the status of an officer but he is not given any responsibility, the officer is of no advantage for people. If any one is given responsibility but no status is given, he will not be able to fulfill his role. So, they both are deeply related.

PSEB 11th Class Sociology Solutions Chapter 9 Social Structure

Answer the following short answer questions in 250-300 words each:

Question 1.
Define social structure and discuss its characteristics.
Answer:
Society is not an unbreakable system. Society is made up of many parts. These parts of society are interrelated with each other by doing their respective functions and they produce one type of balance. In the words of Sociology this balance is known as social system. On contrary to that when these different interrelated parts join each other and make a structure then this structure is known as social structure. In short the meaning of structure is the collection of those units or parts of society which are interrelated with each other.

(i) According to Maclver, “Social structure is abstract and many groups like family, class, caste and community come in this.–MacIver has accepted the stability and changing nature of social structure. According-to Maclver, “For a while the social structure itself is unstable and changeful, it has a definite character at every stage and many of its major elements have shown greater persistence of type through change.”

PSEB 11th Class Sociology Solutions Chapter 9 Social Structure

(ii) According to Morris Ginsberg, “Ginsberg has not differentiated between social structure and organization. He used the word social structure for systematic relations. According to him humans combine themselves with groups, institutions, associations etc. to achieve any purpose with which social structure is formulated.

According to Ginsberg, “The study of social structure is concerned with the principal forms of social organization i.e. types of groups, associations and institutions and the complex of these which constitute societies…full account of social structure would involve a review of the whole field of comparative institutions.”

(iii) According to Harry M. Johnson, “The structure of anything consists of relatively stable inter-relationship among its parts, moreover the part itself implies a certaip degree of stability since a social system is composed of the inter-related acts of people, its structure must be sought in some degree of regularity or recurrence in these acts.”

1. Different societies have different social structure. Every society has its own different rules because the relations which exist in different units of society have different place in social life. Except this social structure in different times is different. This difference is so because the relations which exist in units of society are different in different societies. It is related with specific society. That’s why social structure is related with specific society. Its different units like family institution, group, caste etc. have different forms.

PSEB 11th Class Sociology Solutions Chapter 9 Social Structure

2. It refers to the external aspect of society. Social structure is not related to internal system of society but is related with external aspect of soceity. For example the way in which different parts of human body make the full body and make the external structure of body, in that same way different parts of society combine and form the external structure of society. Hands, legs, head, nose etc. only show the external parts of body.

3. Social structure is abstract. Social structure is the sequence of interrelations of different units of society. Groups, castes, institutions, categories etc. are these units. This sequence of social structure doesn’t have any concrete form. That’s why it cannot be touched and seen. It can be felt only. Different relations which exist in different units are without any form and that’s why structure is abstract.

4. Social structure is changeable. Brown was of the view that mobility and continuity exist in social structure. It is not static. The way in which physical body changes in the same way change comes in structure of society but it doesn’t mean that the basic elements of structure also change.

5. Hierarchy of sub-structure in a structure. Our physical body is made up of many small structures, like backbone, neck, hands, feet etc.All these small structures form a big structure. In the same way we can take structure of educational institution. Staff, Principal office etc. are sub-structures which form the complete structure of educational institutions. In the same way in society, different categories and layers are there which jointly make a social structure.

PSEB 11th Class Sociology Solutions Chapter 9 Social Structure

6. Every unit of social structure has a definite position. Our social structure is made up of various units. Their position is definite and limited. No unit can take place of the other and cannot go beyond its limits. For example religion, school, family, caste etc. are different units of social structure. All of these have different place in social structure.

Religion never does function of school, school never does function of family etc. because every unit works in its limited area. If any unit comes out of its limits and works in the area of other unit then it will not be accepted by society. Every unit has different and definite place in society in different times. That’s why social structure is maintained.

7. Social structure is the product of social interactions. Development of social structure in every society is the product of social interactions. Different units of social structure are interrelated with each other. That’s why single unit is of no importance. Social interactions are very helpful in giving sequence to family, group, institution, association etc.

PSEB 11th Class Sociology Solutions Chapter 9 Social Structure

Question 2.
Which system helps in the maintenance of social structure ?
Answer:
In social structure, all the human beings have organised themselves into different associations to pursue some common goals. Such goals can be achieved if the social structure is based upon operational systems which help in its maintenance. Few of such systems are given below :

1. Normative System : Normative system presents some ideals and values in front of members of society. Members of society attach emotional importance to these values and ideas. Different groups, associations, institutions, communities etc. are interrelated according to norms and values. Different members of society perform their roles according to these norms. .

2. Position System : Position system refers to status and roles given to different individuals. Every one has unlimited and multiple aspirations and expectations. Different individuals in different societies have different status. For example, an individual in a family is a father, son, brother, uncle, husband etc. When he is in conversation with his wife, he acts as her husband and he forgets about other status. In the same way, while interacting with his son, he acts like a father. In other words, for the smooth functioning of social structure it is a must to properly allocate status and roles in society.

3. Sanction System: For the proper implementation of rules, society also provides a sanction system. To maintain balance between different parts, it is necessary to properly implement norms and values. Sanction can be negative as well as positive. Those who follow norms and values are rewarded by society and those who do not follow them are punished. Stability of social structure depends upon the effectiveness of sanction system. ‘

4. System of Anticipated Responses : A system of anticipated responses expects the individuals to participate in the social system. With their participation, social structure sets in metiori. The successful working of social structure depends upon the realisation of duties by the individuals. Members of society internalise the sanctioned behaviour with the help of socialisation with which they anticipate the experted behaviour of others in different situations. So the system of anticipated responses becomes one of the reason of stability-of a social structure.

5. Action System : Talcott Parsons gave special-stress on the concept of social action. He was of the view that society (web of social relationships) has emerged out of the action and interactions of the individual. Thus, the action system becemes one of the important elements that makes society active and sets the social structure in motion.

PSEB 11th Class Sociology Solutions Chapter 9 Social Structure

Question 3.
What is social structure ? What are the elements of social structure ?
Answer:
Our society is the web of social relationships. It has different units which are related with each other. They cannot do anything without each other’s help. It means they have the sense of cooperation These units are groups, institutions, associations, organizations etc. These units don’t have any independent existence, in fact when they relate with each other then they take the form of one structure. One sequence is there in their relations. With this sequence our society works properly.

We clarify the words sequence and arrangement pattern in an easy way with another example. If desk, bench, black-board, teacher, principal, peon, student and building can be kept at one place then it cannot be called as school. It can be called as school at that time when these different units will work in proper sequence with a proper arrangement pattern and on their definite place. Then only it can be called a school. We can take another example that we buy cloth for the shirt then it cannot be called as shirt until it doesn’t have any shape.

PSEB 11th Class Sociology Solutions Chapter 9 Social Structure

In this way every society has different social structure because there is always some difference in the units of the structure which makes the social structure. Our society is changeable. Time to time change comes in this due to natural forces or due to inventions by humans. That’s why social structure also changes. Its units are not concrete because we cannot touch them.

Yet these units of social structure like family, religion, institution, association, economy etc. are like each other but their types are different. Like any society is Patriarchal and any society is Matriarchal. It means that except some similarity its types are different. In short we can say that social structure it that systematic arragngement through which social relations can be tied in one thread.

Elements of Social Structure:
According to Harry M. Johnson and Talcot Parsons, there are four main elements of social structure which are given below :
1. Sub-Groups. According to Johnson and Parsons, every social structure is made up of units or sub-groups. Bigger group is made up of some sub-groups.

For example under educational group, school, college, university, family, religion etc. all these sub-groups are included which are related with educational group in one way or the other. Humans are getting roles and status through these groups and sub-groups. Place of every status and role is definite in the society.

Humans get birth and dying in society but these roles and status are definite. Humans get them after birth and after their death, other humans get their place. For example if principal of any school dies then other person takes his responsibilities by taking his status and role by becoming principal of that school. It means that sub-groups are short and permanent. They never come to an end. Their members are changing due to birth and death. Family, school, college etc. remain at their same place as they were 50 years ago but the members working in it are changing with time.

2. Roles. In sub-groups of social structure, humans are related to their roles through definite patterns. Society is the web of social relationships. Interactions take place between humans and groups to develop these relations. To clarify the activeness of these interactions, status and roles are defined.

Role is related with that behaviour of person which humans perform in specific condition and whichever function person has to perform related with specific status, are determined by social sanctions. Roles and status of members of society are changed when changes come in social structure. Social structure is maintained with these roles and definite social relations.

3. Social Norms. Roles and sub-groups are related with social norms because functions of humans are determined by these norms. That’s why roles and sub-groups become static. Social norms have many rules and sub-rules. These are those sanctioned ways of individual behaviour with which social structure is being formulated. Social ideals are related with these norms.

PSEB 11th Class Sociology Solutions Chapter 9 Social Structure

Humans would not be able to know about their responsiblities in the absence of these norms and our social structure cannot be maintained in its absence. For example, humans which are getting roles of father- son, mother-daughter, brother-sister, teacher-student etc.

are told about their responsibilities through these social norms. That’s why these are very important for social structure. Behaviour of humans is being regulated and directed by social norms in specific conditions with which roles and sub-groups are maintained. It is the third important element of social structure.

4. Social Values. According to Harry M. Johnson, “Value may be defined as a conception or standard cultural or merely personal, by which things are compared and approved or disapproved relative to one another held to be relatively desirable or undeiable, more meritorious or less, more or less correct. All kinds of things may be evaluated, feelings, ideas, actions, qualities, objects, persons, groups, goals and means.”

According to Johnson, values are measured because through them social norms are being evaluated. They appeal to the feelings of the members of society. Whenever person decides about any thing then he is definitely under the effect of his feelings. According to Johnson, everything is evaluated through values.”

PSEB 11th Class Sociology Solutions Chapter 9 Social Structure

The word ‘norm’ is used for specific behaviour pattern but values are simple measurements. These can be called as the norms of higher level. Social values are very important for social system and to stop social disorganization. Feelings of group are also related with these values. They also have functional relation between them because of which web of social relationship never breaks up.

With this our social structure and social system are maintained. With them balance is generally established between the feelings of human and group with which values are used as measures for the selection of behaviour. Human functions are divided in good or bad, high or low classes through these social values.

Question 4.
Define Status. Write its characteristics in detail.
Answer:
Society is the web of social relationships. The system of society is maintained through relations. No society can live without system. So to maintain this social system, every person in society is given one specific position. It is necessary for the maintenence of social system and organization that different persons should work according to their status in an efficient way and society expects from them that they should perform their duties in a proper way.

In this way every person has a position or status in society. Some persons are at higher posts and some persons are at lower posts. Status is the social position of a person which a person gets while living in society. Every person is related with some status.

All these statuses are the part of social position of a person because of which all these are the basis of social system. We can come to know about importance of status by comparing it with other status. Society has been divided into different parts due to status and as a result identity of person establishes in society.

PSEB 11th Class Sociology Solutions Chapter 9 Social Structure

In simple words, word ‘status’ is taken as social prestige. Higher status leads to more prestige. Social position of a person depends upon the evolution done by society. In sociology, meaning of status is taken by the position of person in society. There are many statuses in society and person gets some of them. Number of status, which a person gets, depends upon his membership of different groups.

In this way we can say that status is the position of a person which is given to him by organisation of group. Person gets status due to his age, gender, equality, birth, duty and his relations with other members. Every person has got some status like status of father, son, uncle, peon, officer etc. Person has to do some work according to his status. In this way we come to know about status by its functions. Person gets different status in different situations.

Definitions of Status:

  •  According to Secard and Berkman, “Status is the worth of a person as estimated by a group or a class of persons.”
  • According to Kingsley Davis, “Status is a position in the general institutional system recognized and adopted by the entire society, spontaneously evolved rather than deliberately created, rooted in the folk ways and customs.”
  • According to Linton, “The place in a particular system which a certain individual occupies at a particular time will be referred to as his status with respect to that system The role is what the individual has to do in order to validate his occupation of the status.”
  • According to Maclver and Page, “Status is the social position that determines for its possessor apart from his personal attribute or social service, a degree of respect, prestige and influence.”

In this way on the basis of these definitions we can say that whichever position a person gets in specific group is his status. Because status is in group, that’s why number of status depends upon the number of groups of which a person is the member. In this way status is the social position of a person which a person gets due to his abilities, birth, gender, age, qualities etc. Person has to do a number of works related with his status. Person has to obey the orders of person of higher status than him. It maintains the social system and social discipline. Social prestige is also related with every status.

Characteristics of Social Status:
1. Every status has a place in society : Every status is known by the related rights, duties, norms and prestige of the group because a person has to do functions related to that. Like status of high ranked officer and low ranked officer is different in an office and this status can be known on the basis of group.

PSEB 11th Class Sociology Solutions Chapter 9 Social Structure

2. Status is determined by the culture of the society : Status is determined by the specific cultural values of a specific society that which status should be given to which person and what would be the related rights and duties. Person has to do functions according to social status. Like an elder member of the house father gets status and related roles automatically. All in all we can say that the status of every person is determined by the culture of that society.

3. Status is always comparable : Status is always comparable because we can come to know about our status by comparing it with the status of another person. If there would be no comparison of two status then how can we come to know that which status is higher or lower. For example, the status of owner of a factory is definitely higher than the status of a manager and we can come to know about this only by comparing it.

4. Every status has psychological base : Person always does hard work to get higher status because of which feelings also come in person. Respect and disrespect are also related with every status and these are related with psychological sector of person. When person achieves that social status with hard work then he gets mental satisfaction. In this way status has a psychological base.

5. Sthtus is of two types : Two types of status are there for every person. First one is Ascribed Status which a person gets without any effort and hard work. For example son, elder brother, elder sister etc. Second type of status is Achieved Status and this type of status person achieves with his hard work while living in society like officer, clerk etc.

PSEB 11th Class Sociology Solutions Chapter 9 Social Structure

6. Role is determined by status : Any role is definitely related to every status and this role is determined on the basis of social values. Person performs his role according to his status. Some statuses in society are very important and the roles of these statuses are also very important which the relative person has to perform. For example D.C. or S.S.P.

7. Similarity of status but not of functions : Many times it happens that many statuses in society are equal but their functions are different, for example, professors of any college. Status of all of them is same but their function, means subject of teaching is different. They teach different subjects or do different functions but their status is same. There are many engineers in a factory but their functions may be different.

Question 5.
Define role. Write its characteristics in detail.
Answer:
Every person has definitely any status in the society and some demands and responsibilities are also related to that status. These demands tell us that what a person has to do. Person achieves many status on the basis of ability, age, caste, sex etc. and person has to do a number of functions on the basis of tradition of that status. In this way it is expected from the person that what specific function he has to do in specific condition and this function is his role.

Importance of social role is at that time when person performs relative role. In this way status and role are the two sides of the same coin. Humans are differentiated on the basis of their functions. For example doctor, teacher, engineer etc.

It means functions of person are divided on the basis of different sectors. In this way person is given any function in social status on the basis of rules, laws or traditions. This function is role. Role is related with every status.

PSEB 11th Class Sociology Solutions Chapter 9 Social Structure

In this way we can say that every status has a set of relative functions. This set of functions is known as role. Person is always there on any status and some responsibilities are also there related with those status. The collection of those responsibilities is known as role.

Role of every one is different. In this way roles tell the person about that behaviour which is expected from the person who has that status. Role and status cannot be differentiated. Role is related with status. To know the more clear meaning of status now we will see the definitions of role.

Definitions:
1. According to Ogburn and Nimkoff, “A role is a set of socially expected and approved behaviour patterns, consisting of both duties and privileges, associated with a particular position in a group.”

2. According to Ginsberg, “Status is a position and a role is the manner in which that position is supposed to be filled.” .

3. According to Fitcher, “When a number of interrelated behaviour patterns are clustered around a social function we call this combination a social role.”

4. According to Kingsley Davis, “Role is the manner in which a person actually carries out the requirements of the position.”
In this way on the basis of these definitions we can say that the meaning of role is related with the specific behaviour of a person which he does in specific conditions.

Role is the way with which person fulfils his responsibilities or functions related with his status. For the maintenance of our social system it is necessary because society cannot run without doing work. In this way role is the accepted way in which a person performs his duties related with his status and uses rights of his status.

PSEB 11th Class Sociology Solutions Chapter 9 Social Structure

Characteristics of Role:
1. One person has many roles. A person gets many statuses while living in society and automatically gets many roles related with those status because he is able to perform those responsibilities or roles. For example, role of father and husband in family, role of clerk or officer in office, role of chairman in club etc. In this way one person performs many roles.

2. Role is determined by our culture. Because a person has many statuses, that’s why he needs to perform roles related with status according to the relative rules, laws, values and traditions. These laws, rules, traditions and values are the part of our culture. That’s why role is regulated by our culture.

3. Role is functional. Role always has one functional aspect. The meaning of functional aspect is that to do work related with that status. Person has to do work related to the status which he has and this is the functional aspect of role.

4. Role is determined by the social sanctions. The nature of humans is not same. If the members of the society will be allowed to work according to their wish then no work would be done in an efficient way. It is so because some will not be able to do that work and some will work against the values of society. That’s why only those roles are accepted by society which have social sanctions. These are determined by our culture that which role would be performgd by which person.

5. Different importance of different roles. S.ome roles in society are very important because they are related with any specific aspect and for them, person needs special training. That’s why they have more importance. In the same way some roles are of less importance because their status is of less importance and there is no need of special training for them. For example, there is a great difference between the role of the I.A.S. officer and a clerk.

6. Importance of ability in Role. Individual’s ability is of great importance in performing any role. It is so because it is not necessary that he can perform his role in proper way. One person performs one role successfully and in another he fails. It means that person can perform his role in right or wrong way according to his ability.

PSEB 9th Class Welcome Life Solutions Chapter 5 Creative Thinking

Punjab State Board PSEB 9th Class Welcome Life Book Solutions Chapter 5 Creative Thinking Exercise Questions and Answers.

PSEB Solutions for Class 9 Welcome Life Chapter 5 Creative Thinking

Welcome Life Guide for Class 9 PSEB Creative Thinking InText Questions and Answers

Textbook Page No. 28

1. Here are two maps of Punjab in front of you. In the first picture draw or write on the map about the present scenario of Punjab, What you see today.
2. In the second picture, draw or write about the scene you imagine and wish to see our ‘Future Punjab’.
PSEB 9th Class Welcome Life Solutions Chapter 5 Creative Thinking Img 1

Answer:
Do it yourself with the help of -your creative thinking.

3. In our village, wastewater gets collected in a pond after domestic use. This water is not used for any useful purpose. Can we make this water useful or suggest some alternative for it. Write ten lines about it.
Answer:
By installing a water treatment plant in the village, domestic water of the village can be treated and then used to grow vegetables and flowers. It will save a lot of water and money can be earned as well by selling flowers and vegetables in the market.
PSEB 9th Class Welcome Life Solutions Chapter 5 Creative Thinking Img 2

Textbook Page No. 29

Let’s think of some new ideas.

Question 1.
The water from the taps in your school seeps into the pond. How can we make proper use of it?
Answer:
A garden can be made in the school and flowers can be planted over there. Tap water can be given to the garden and flowers and we can save a lot of water.

PSEB 9th Class Welcome Life Solutions Chapter 5 Creative Thinking

Question 2.
Your father is a farmer. He only does farming. His income is low. What other activities related to agriculture, can you advise your father?
Answer:
There is enough talking these days about diversity in agriculture. I would also advise my father that if you want to make more profit in agriculture, you have to give up the old crops and start growing the new ones. For example, a fruit orchard can be planted and flowers can be cultivated. The profit in this is quite high.

Question 3.
In your school, rainwater gets collected in your ground and dries after several days. It produces mosquitoes and filth. What solution can we suggest?
Answer:
This problem can have two solutions. Firstly, rainwater can be pumped into the ground with the help of pipes so that the groundwater level should not fall down. Another way is to collect rainwater and use it to feed school gardens and trees. This can save a lot of water.

Question 4.
You have dreams to be someone great become in life. Which are the obstacles in the way of fulfillment of this dream? Which solutions are you thinking about?
Answer:
Everyone has a dream to become something in life and there are obstacles in the way of fulfilling that dream such as competition, homely atmosphere, money, etc. There is a solution to all these problems. For the competition, we can do a lot of hard work and fulfill our dream. The atmosphere of the family can be changed after having a discussion with family members. Money issue comes everywhere. This loan can be taken from the bank and can be repaid in installments. In this way, we can find the solution to every problem.

5. For example, you want to become a doctor.
Prepare its table by yourself as given below :
PSEB 9th Class Welcome Life Solutions Chapter 5 Creative Thinking Img 3
Answer:
Do it yourself.

You want to outshine in studies by scoring high scores. Prepare a table as given below about your problem and solutions.
PSEB 9th Class Welcome Life Solutions Chapter 5 Creative Thinking Img 4
Answer:
Do it yourself.

PSEB 9th Class Welcome Life Solutions Chapter 5 Creative Thinking

PSEB 9th Class Welcome Life Guide Creative Thinking Important Questions and Answers

Multiple Choice Questions:

1. The base of human life is ………………. thinking.
(a) Creative
(b) Personal
(c) Social
(d) None of these
Answer:
(a) Creative

2. A person with creative thinking wants to create something.
(a) Old
(b) New
(c) Personal
(d) Social
Answer:
(b) New

3. When the mother mixes the leftover vegetables in the dough and makes parathas at home, what type of thinking it is?
(a) Old
(b) Sarcastic
(c) Creative
(d) No one
Answer:
(c) Creative

4. Life can be ………………. with creative thinking.
(a) changed
(b) reminded
(c) static
(d) No one
Answer:
(a) changed

5. ………………… keeps coming up at every turn of life.
(a) New turns
(b) New issues
(c) New problems
(d) All of these
Answer:
(d) All of these

6. To solve his problems, one needs to find ……………. solutions.
(a) New
(b) Old
(c) Both (a) and (b)
(d) None of these
Answer:
(a) New

7. Dasrath Manjhi lived in ……………..
(a) Jharkhand
(b) Gujrat
(c) Bihar
(d) Chattisgarh.
Answer:
(c) Bihar

8. Who is known as the ‘Mountain Man?
(a) Dasrath Manjhi
(b) Jyotiba Pauley
(c) Raja Ram Mohan Roy
(d) Swami Vivekanand.
Answer:
(a) Dasrath Manjhi

9. What important work was done by Dasrath Manjhi?
(a) Broke mountain
(b) Made road by cutting a mountain
(c) Dig a canal
(d) Cut down trees from the forest
Answer:
(b) Made road by cutting a mountain.

PSEB 9th Class Welcome Life Solutions Chapter 5 Creative Thinking

10. What is required to find a new solution to a problem?
(a) Thinking
(b) Behaviour
(c) Courage
(d) All of these
Answer:
(d) All of these

11. We must know how to ……………………. ourselves in front of others.
(a) Express
(b) Spoil
(d) Destroy
(d) None of these
Answer:
(a) Express

Fill in the Blanks:

1. We face problems at every step of ………………….
Answer:
life

2. The skill of …………… can take us to great heights.
Answer:
expression

3. Rock Garden was made by ……………………..
Answer:
Nek Chand

4. Rock Garden is situated in ……………….
Answer:
Chandigarh

5. ………………… thinking is the base of human life.
Answer:
Creative

Tick the Right (✓) or Wrong (x) Statement:

1. Dasrath Manjhi made a road in a river.
Answer:
x

2. Nek Chand made Rock Garden.
Answer:

3. Nature always creates something new.
Answer:

4. Creative thinking brings changes.
Answer:

5. There is a solution to every problem.
Answer:

Match the Following:

(A) (B)
Dasrath Manjhi Chandigarh
Creative thinking Bihar
Problems Wish to create new
Nek Chand Solution
Rock Garden Rock Garden

Answer:

(A) (B)
Dasrath Manjhi Bihar
Creative thinking Wish to create new
Problems Solution
Nek Chand Rock Garden
Rock Garden Chandigarh

PSEB 9th Class Welcome Life Solutions Chapter 5 Creative Thinking

Very Short Answer Type Questions:

Question 1.
What is the base of human life?
Answer:
The basis of human life is creative thinking.

Question 2.
How students can do their work in a new way?
Answer:
Students can use creative thinking to do their work in a new way.

Question 3.
How can anything new be created?
Answer:
Something new can be created with creative thinking.

Question 4.
Does nature have any creative power?
Answer:
Yes, nature does have creative power.

Question 5.
How can we bring creative power into ourselves?
Answer:
By changing the way we look at things, we can put creative power into ourselves.

Question 6.
What does creative thinking mean?
Answer:
Creative thinking means the tendency to do something new, unique, and original.

Question 7.
When would a person with creative thinking get social respect?
Answer:
He gets social respect when he creates something new and develops himself.

Question 8.
What do we get at every turn of life?
Answer:
At every turn of life, we encounter new issues and new difficulties.

Question 9.
What man has achieved so far is the result of which thinking?
Answer:
Whatever man has achieved so far is the result of his creative thinking.

Question 10.
Who was Dasrath Manjhi ?
Answer:
Dasrath Manjhi lived in Bihar who worked hard for 22 years to make a road by cutting a mountain.

Question 11.
Why did Dasrath Manjhi make a road by cutting a mountain?
Answer:
Because his wife died by slipping from a hill and they did not reach the hospital on road due to lack of a road.

Question 12.
Who is known as the ‘Mountain Man’?
Answer:
Dasrath Manjhi is known as the ‘Mountain Man’

Question 13.
What is required to find new solutions?
Answer:
Finding new solutions requires thinking and courage.

Question 14.
What is the benefit of making the right decision at right time?
Answer:
The right decisions made at the right time make our lives more meaningful.

PSEB 9th Class Welcome Life Solutions Chapter 5 Creative Thinking

Question 15.
What type of age is the present age?
Answer:
The present age is the age of presenting oneself in front of others in a better way.

Question 16.
Who is successful in life?
Answer:
One who has the art of presenting himself along with knowledge becomes successful in life.

Question 17.
Why was Nek Chand famous?
Answer:
Because Nek Chand made Rock Garden from the waste products.

Short Answer Type Questions:

Question 1.
Explain the development of creativity.
Answer:
The meaning of creativity is to create or to do something new, unique, and original. People with a creative mind, always think of new ideas and always try to express such ideas in a unique way. Different individuals have different qualities and traits. An individual with a creative mind uses this quality to develop himself and that’s why he gets social respect. Such focus can be associated with any field i.e. art, literature, science, etc. If such creativity will be developed among students, we can properly use their energy to create new ideas.

Question 2.
Write a note on Nature’s power of creativity.
Answer:
Nature is always creating something new around us. Crumbs sprouted on the branches of the trees. New fruits and flowers appear on the trees and plants. All the planets or the earth are constantly revolving around the sun. High mountains, rivers, lakes, waterfalls, everything is created by nature. We are also created by nature. There is an infinite power of nature that beings something new every day. In this way, we too must create something new so that the cycle of nature continues.

Question 3.
How can we find a new solution or a new path?
Answer:
We live in the world and live life. Every step we take in life brings us new twists and turns and we face many problems at every turn. Every day we face many difficulties. At that time it becomes important for us to find a solution to that problem. Everything that human beings have achieved from primitive man to the present day is the result of all the efforts that have been made to overcome the difficulties. When the need arises man thinks and finds ways to solve the problem. This is how new solutions or new paths are found.

Question 4.
“Necessity is the mother of invention”. Explain the statement with an example.
Answer:
It is true that necessity is the mother of invention. Here we can take the example of a thirsty crow who was moving here and there in search of water. Then he found a jug but the water was quite less. It was not possible for the crow to drink the water. Here crow found the new solution. Few stones were lying there around the jug. Crow picked stones one by one and put them in the Jug. The water level rose up. Crow drank the water and moved on. In this way whenever any need arises, we find a unique solution.

Question 5.
Why is Dasrath Manjhi called the ‘Mountain Man’?
Answer:
Dasrath Manjhi lived in Bihar and his village was surrounded by mountains or hills where he worked. Once his wife was coming to him to give lunch and died by slipping from a hill. The hospital was 55 km away and she did not reach the hospital on time so she died. That’s why Manjhi worked hard for 22 years. He cut the mountain and made a 360 feet long and 30 feet wide road. Initially, he was called crazy but once the road was built, he was given the name of the ‘Mountain Man’.

Question 6.
What is the significance of the art of presentation in today’s world?
Answer:
In today’s world, the art of presentation is of great importance. The meaning of the presentation is presenting oneself in front of the world in a better way. One who has knowledge along with the art of Presentation can achieve great success in life. No matter is which field the person is in, an individual with the art of presentation can achieve great heights. When we present ourselves, in front of others, in a better way, others can be highly impressed. In this way, this art is very important in the present age.

Long Answer Type Question:

Question 1.
What did you learn from this chapter? Explain in detail.
Answer:
We learned many things from the chapter such as :

  • Everyone must have a trait of creative thinking with which he can create something new.
  • Nature always creates something new. In the same way, we can also create something new.
  • While living in society, we face many problems and we need to find the best solution to such problems.
  • If a person thinks something, he can do it with hard work. For example, Dasrath Manjhi cut down a mountain and made a road.
  • While finding solutions to problems, we need to take the right decision at right time. It makes life meaningful.
  • Everyone must have the art of presentation, Knowledge, and art of presentation can make an individual quite successful.

PSEB 9th Class Welcome Life Solutions Chapter 5 Creative Thinking

Source-Based Question:

Question 1.
Read the source and answer the following questions.
A man named Dasrath Manjhi was a resident of Bihar. His village was surrounded by mountains. He worked between the hills. His wife Falguni Devi was coming to give him his lunch. She fell down from the hill. The hospital was 55 km away from his village. The actual distance was 15 km if there were no mountains in between. If his wife would have rushed to the hospital in time, she could have survived. So she died. With these thoughts in mind, Manjhi, constantly worked hard for 22 years to cut the mountain and made a 360 ft. long and 30 ft. wide road. At first, people made fun of him. by calling him crazy but once the road was built he came to be known as “The Mountain Man”.

1. Who was Dasrath Manjhi ?
Answer:
Dasrath Manjhi lived in Bihar who made a road by cutting a mountain.

2. How big was the road made by Manjhi?
Answer:
Manjhi worked hard for 22 years to cut the mountain and make a 360 feet long and 30 feet wide road.

3. Why is Dasrath Manjhi called the ‘Mountain Man’?
Answer:
Dasrath Manjhi is called the ‘Mountain Man’ because he cut the mountain and cut the road for the convenience of the public.

4. Why did Manjhi make a road by cutting a mountain?
Answer:
Manjhi’s wife slipped from a hill and died when she was coming to him to serve the lunch and that’s why he made a road so that people can reach the hospital very easily and quickly.

5. How did Manjhi’s wife die?
Answer:
She died by slipping from a hill while she was on the way to serve lunch to her husband Dasrath Manjhi.

PSEB 9th Class Computer Solutions Chapter 5 Introduction to MS-Access

Punjab State Board PSEB 9th Class Computer Book Solutions Chapter 5 Introduction to MS-Access Textbook Exercise Questions and Answers.

PSEB Solutions for Class 9 Computer Science Chapter 5 Introduction to MS-Access

Computer Guide for Class 9 PSEB Introduction to MS-Access Textbook Questions and Answers

1. Fill in the Blanks

1. ………………. is a relational database management system.
(a) Excel
(b) Word
(c) Powerpoint
(d) Access
Answer:
(d) Access

2. ………………… is the main part of the database.
(a) Query
(b) Table
(c) Form
(d) Module
Answer:
(b) Table

3. One field is the collection set of ………………..
(a) Database
(b) Tables
(c) Data items
(d) Forms
Answer:
(c) Data items

4. Queries are used for tables to convert, …………….., ………………… and ………………..
(a) Store, Forms, Update
(b) For delete, Create table, Update
(c) For Store, Paste, Copy
(d) Copy Queries, Make modules, create reports
Answer:
(b) For delete, Create table, Update

5. Important setting for a field is called ………………..
(a) Database
(b) Macro
(c) Data types
(d) Reports
Answer:
(c) Data types

2. Short Answer Type Questions

Question 1.
Write the name of components of MS-Access.
Answer:
M-S Access has various components. All of the components along with their descriptions are shown below :
Table. Access 2010 Program Window Elements

Name Description
Title bar Appears at the top of the program window and displays the name of the database and the program. The buttons on the right side of the Title bar are used to minimize, maximize, restore, and close the program window.
Quick Access toolbar Appears on the left side of the Title bar and contains frequently used commands that are independent of the tab displayed on the Ribbon.
Ribbon Extends Extends across the top of the program window, directly below the Title bar, and consists of a set of tabs, each of which contains groups of related commands.
Navigation pane Appears on the left side of the program window and displays a list of all the objects in a database.
Object window Appears below the Ribbon and displays open database objects.
Status bar Appears at the bottom of the program window and displays information about the database and provides access to certain program functions.

Question 2.
Write data types that are used in MS-Access.
Answer:
Data is stored in the computer according to its type. MS-Access supports various data types which are :
Text. The field can contain any characters. The Field Size property defines the maximum number of characters. The maximum cannot be above 255 characters.
Memo. Like a text field, but the maximum number of characters is 65,535. Access takes more time to process a memo field, so use text fields if adequate.
Number. The field can contain a number. The Field Size property defines what kind of number. ,,
Integer. A small integer. It must be in the range -32,768 to +32,767 (a 16-bit integer).

  1. Long Integer. It must be in the range of around -2,140 million to +2,140 million (a 32-bit integer).
  2. Single. A decimal number in the range from -3.4*1038 to +3.4*1038 with an accuracy of 6 or 7 significant digits (a 32-bit floating-point number).
  3. Double. A decimal number in the range from -1.8*10308 to +1.8*10308 with 14 significant digits (a 64-bit floating-point number).
  4. Decimal. A very long integer with a decimal point placed somewhere. Intended for monetary calculations where rounding must be strictly controlled. In the book, we use Single or Double instead.

PSEB 9th Class Computer Solutions Chapter 5 Introduction to MS-Access

Question 3.
What are the advantages of MS-Access?
Answer:
Various advantages of using MS Access are :
1. Easy to install and use —Access gives data managers a fully functional, relational database management system in minutes. Like many other Microsoft applications, Access contains Wizards that walk you through each step of the way. The user interface is intuitive; accelerating data information retrieval.

2. Ease to integrate—Access works well with many of the developing software programs based in Windows. It also can be used in the front-end as back-end tables with products like Microsoft SQL Server and non-Microsoft products like Oracle and Sybase.

3. NET-friendly—Access is a go-to choice for users who plan to develop software using .NET; linking to Access database. Its graphical user interface also offers easy functionality and setup.

4. Widely popular—Microsoft Access is the most popular desktop database system in the world.

Question 4.
What do you mean by record?
Answer:
A record is sometimes referred to as a row, while a field is also known as a column. There are several ways to delete, add or edit records in a table using Microsoft Access. Users can directly manipulate records in Datasheet view. A query can be created and designed to edit and view records by simply running the query. Alternatively, a form can also be designed and created based on a database query or table then used to manipulate records.

Question 5.
What is table 7-Name the different ways to create a table?
Answer:
A table is a database object that you define and use to store data. Each table contains information about a particular subject (such as customers). A table consists of records and fields. Each record contains data about one instance of the table subject (such as a particular customer). Each record consists of one or more fields. Each field contains data about one aspect of the table subject (such as a customer’s first name or email address). Because other database objects depend so heavily on tables, you should always start your design of a database by creating all of its tables, and then creating any other objects. In Datasheet view, a table is similar in appearance to an Excel worksheet in that data is stored in rows (records) and columns (fields). The first row contains column headers (field names). In this format, the table is often simply referred to as a datasheet.

There are two ways to create a table in MS Access which are:

  • Creating Tables in Datasheet View
  • Creating Tables in Design View

Question 6.
What do you mean by Form?
Answer:
A Form is a database object which allows you to view the data one record at a time, unlike a Table where you can view the data as a continuous list of records. A Form is a convenient tool for data entry purposes because it allows the user to see all the Field entries in a single record at one time, unlike the Table view (the Datasheet View) which will often be unable to show all the data fields of a single record across the screen.

Question 7.
What is the report?
Answer:
A report is an object in Microsoft Access that is used to display and print your data in an organized manner. The Navigation Pane is where you can find all of the saved reports in the database. To view your reports, make sure that all objects are visible in the Navigation Pane. To do this, click on the Navigation Pane menu and select “Object Type” from the popup menu. Click on the Navigation Pane menu one more time and select “All Access Objects” from the popup menu. Now the Navigation Pane should display all of the tables, queries, forms, reports, and modules that are in your database. You should now be able to see all of your report objects.

3. Long Answer Type Questions

Question 1.
What are the instructions to design the database? Explain it.
Answer:
Various instructions to create a Database are :
The rule of thumb that should guide you, when planning a database, is that it becomes increasingly difficult to make changes the further along you go in the process of building a new database. If you think about it, this is true of anything you create. Here, then, are some words of wisdom that you should bear in mind when designing a database.

Taking your time upfront saves time later on:
The database you create will have a long, useful life if you take the time to plan it carefully. After you have decided on the fields to include with each record, and before you create the database, you should still invest time designing layouts for reports. Thinking about reports will cause you to think about what data you plan to put in the database.

Teamwork helps:
During the planning stage, run your ideas by others who are familiar with the kind of database you have in mind. Network among your friends. Tell them what you have in mind. Ask them to review your design. You’ll be surprised how many valuable ideas they’ll come up with that may have escaped you if you had relied on your own resources. Another good idea is to involve your students in the design. This will help them learn skills that will benefit them throughout their lives.

Keep fields simple:
The more “atomic” your fields the more flexible will be your database. Atomic here means “reduced to its simplest form.” For example, in a database of names and addresses, you would keep each part of the person’s name as a separate field. The first name should be stored by itself; the same for the middle name and last name. That way you can sort the names by first or last name. You can print a listing last name first or first name last, with or without the middle name, and so on. You will have choices. Lumping the whole name under one field limits your options.

PSEB 9th Class Computer Solutions Chapter 5 Introduction to MS-Access

Question 2.
Write steps to make table through datasheet view.
Answer:
Creating Tables in Datasheet View: In the Datasheet view, you can enter data into a new table without first defining the table’s structure.

To create a table in Datasheet view :
On the Create tab, in the Tables group, click the Table button. A new, blank table opens in the Object window in Datasheet view.
Adding Fields by Entering Data. You can add a new field to the table by entering data in the Click to Add column (the last column) of the datasheet; Access will automatically assign a data type based on the data that you enter.
To add a field by entering data :

1. Click in the first cell in the Click to Add column, enter the first item of data for the new record, and then press the Tab or Enter key to move to the first cell in the column to the right. Access assigns the value 1 to the ID field, assigns the name Field to the second field, and moves the Click to Add label to the third column. The icon on the row selector changes to a pencil to indicate that the record has been changed, but has not yet been saved, and the asterisk (*) icon moves to the row selector of the next row.

2. Click the pencil icon in the row selector. This saves the first record with the value 1 assigned to the ID field; subsequent records will be numbered sequentially.

3. Continue entering items of data in consecutive cells, and pressing the Tab or Enter key.

4. When you finish entering all the data for the first record, click anywhere in the row below to save the record. After you complete the first record of a new table, you should change the default field names to something more meaningful. For instructions, see the Renaming Field section of this handout. After you enter several rows of data, it is a good idea to save the table. For instructions, see the Saving Table section of this handout.

PSEB 9th Class Computer Solutions Chapter 5 Introduction to MS-Access

Question 3.
How does the table create in design view? Write steps.
Answer:
To create a table in Design view various steps are:

1. On the Create tab, in the Tables group, click the Table Design button. A new, blank table opens in the Object window in Design view.

To define fields various steps are:

  1. In the Field Name column, type a name for the first field.
  2. In the Data Type column, click the down arrow and select a data type from the list (see Figure). The Field Properties pane displays the available properties for the selected data type.
  3. In the Description column, type a description for the field.
  4. Repeat steps 1 through 3 to add additional fields to the table. After you add all of your fields, you must save the table before you can add any data.

Question 4.
What are the filters? Write steps to implement it.
Answer:
Filters allow you to view only the data you want to see. When you create a filter, you set criteria for the data you want to display. The filter then searches all of the records in the table, finds the ones that meet your search criteria, and temporarily hides the ones that don’t. Filters are useful because they allow you to focus on specific records without being distracted by the data you’re uninterested in. For instance, if you had a database that included customer and order information, you could create a filter to display only customers living within a certain city or only orders that contain a certain product. Viewing this data with a filter won11 be far more convenient than searching for it in a large table.

Steps to create a filler
1. Click the drop-down arrow next to the field you want to filter by. We will filter by city because we want to see a list of customers who live in a certain city.
2. A drop-down menu with a checklist will appear. Only checked items will be included in the filtered results. Use the following options to determine which items will be included in your filter :

  • Select and deselect items one at a time by clicking their checkboxes. Here, we will deselect all of the options except for Cary.
  • Click Select All to include every item in the filter. Clicking Select All a second time will deselect all items.
  • Click Blank to set the filter to find only the records with no data in the selected field.

3. Click OK.

PSEB 9th Class Computer Solutions Chapter 5 Introduction to MS-Access

Question 5.
What is sorting? How do you implement it on your document?
Answer:
Sorting is the tool in MS Access that lets you organize your data. When you sort data, you are putting it in some order. When you sort records, you are putting them into a logical order, with similar data grouped together. For example, the information in a database belonging to a bakery could be Sorted in a number of ways:

  • Orders could be sorted by order date or by the last name of the customers who placed the orders.
  • Customers could be sorted by name or by the city or zip. code where they live.
  • Products could be sorted by name, category (like pies, cakes, and cupcakes), or price.

You can sort both text and numbers in two ways: in ascending order and descending order. Ascending means going up, so an ascending sort will arrange numbers from smallest to largest and text from A to Z. Descending means going down, or largest to smallest for numbers and Z to A for text. First, you have to move to the column on which the sort is to be based:

  1. Press <Tab> to move to the Surname field
  2. Click on [Ascending] in the Sort & Filter group on the Home tab of the Ribbon. The names of the students are now in alphabetical order. Note that only the screen display is sorted – the records are still stored in the order in which they were typed, and they always will be.
  3. Use the [Remove Sort] button to reset the data to its original unsorted order.

PSEB 9th Class Computer Guide Introduction to MS-Access Important Questions and Answers

Fill in the Blanks

1. ………………… is the main file of the database.
(a) Table
(b) Field
(c) Database
(d) Record
Answer:
(c) Database

2. ………………. provides facility to store data.
(a) Row
(b) Column
(c) Table
(d) Field
Answer:
(c) Table

3. ………………… is the special setting of the field.
(a) Data
(b) Database
(c) Data type
(d) Data field
Answer:
(c) Data type

4. …………….. is a unique Key.
(a) Secondary
(b) Candidate
(c) Foreign
(d) Primary
Answer:
(d) Primary

True or False

1. Access is a product of Microsoft company
Answer:
True

2. Forms are used to view data.
Answer:
False

Short Answer Type Questions

Question 1.
What is Query?
Answer:
A query allows the user to view, change, and analyze data in different ways like combining data from two different tables (Customers and Orders) to create a user’s own custom view (London Orders for April). Can also be used as the source of records for forms, reports, and data access pages.

Question 2.
Define form and report in Ms access.
Answer:
Form: A form allows a user to enter/change/update data to the table(s)
Report: A report is an effective way to output your data in a printed format in the way you want it

Question 3.
Explain how you can import data from other sources into the Access database?
Answer:
To import data into the Access database :

  • In the main menu, click on EXTERNAL DATA, in the Import and Link group
  • Choose the type of file you want to import
  • To know which type of file can be imported or link the Access database, follow the instruction in the Get External Data wizard

PSEB 9th Class Computer Solutions Chapter 5 Introduction to MS-Access

Question 4.
Explain what is the size limitation for an Access database?
Answer:
The Access 2.0 database has a size limitation of 1 gigabyte.

Question 5.
Between different data’s what are types of relationships can be formed?
Answer:
The table contains your data can build three types of relationships:

  • One-to-one relationships: A single piece of data in one table is linked with a single data in another table.
  • One-to-many relationship: A single piece of data in a table is linked to several data’s in another table
  • Many-to-many relationship: Where several data’s in one table is related to several other data’s in another table

Question 6.
Explain how you can build a relationship between the different databases in Access?
Answer:
When you establish a relationship between two data, the first table for your data is referred to as the primary key while the new field in another data is called a foreign key.

Question 7.
Name some of the file extensions for MS Access.
Answer:
One of the file extensions for MS Access is

  • Access database.accdb
  • Access project.adp
  • Access project.mdw .
  • Access blank project template.adn
  • Access workgroup.mdw
  • Protected access database.accde

Long Answer Type Questions

Question 1.
Explain how you can create a form in Microsoft Access 2013?
Answer:
Forms allow inserting data across multiple tables. There are different methods for creating forms but with the Form Wizard method, you can always modify the form later using Design View. To create a form

  • From the main menu, click on CREATE and then choose the FORM option
  • It will create a new form in Layout view, based on the fields in the Customer table
  • Scroll the drop-down arrow under the View icon and select Form View. This is how the user will see the form.
  • On the form, you will see fields like Customer, First Name, Last Name, and Date Created
  • After filling in all details in the form, you can see the newly created record with data in the table
  • Once you completed filling the field in the form, confirm that you click on the save button on the top of the ribbon

Question 2.
In MS Access 2013 what are the different ways you can enter data?
Answer:
Different methods you can enter data in MS Access are

  • Datasheet View
  • Form
  • SQL View
  • Import from External Data (XML, Data Services, HTML, etc.)

Question 3.
How do you import data from another access database?
Answer:
The process of importing data from another Access database follows these general steps they are. % Preparing the document for import operation and make sure that extensions are not in .mde or .accde because in that extension you can import only tables. % Source should be closed automatically when the process is completed % Make sure that you have permission to reading and write.

PSEB 9th Class Computer Solutions Chapter 5 Introduction to MS-Access

Question 4.
What types of applications can we build with Microsoft Access?
Answer:
There really is no limit on the types of applications that can be built with Microsoft Access. Accounting, order management, inventory, contact management, estimating, and project management are just a few types. For example, some companies find that available accounting software packages do not give them the flexibility they need to capture their accounting information and choose to build a custom Access application designed specifically for their business needs. The same holds true for order and inventory management.

Microsoft makes available many Microsoft Access templates for common needs such as contact management, inventory, etc. which can be customized further to meet a particular business need. These templates are available on the Microsoft.com website. Regardless of whether an existing template exists, Microsoft Access can Be used to design powerful, multi-user applications that can drive extraordinary efficiencies in your business.

PSEB 10th Class Computer Solutions Chapter 7 Microsoft Publishers-I

Punjab State Board PSEB 10th Class Computer Book Solutions Chapter 7 Microsoft Publishers-I Textbook Exercise Questions and Answers.

PSEB Solutions for Class 10 Computer Science Chapter 7 Microsoft Publishers-I

Computer Guide for Class 10 PSEB Microsoft Publishers-I Textbook Questions and Answers

1. Multiple Choice Questions

Question 1.
Choose an application used to design and produce attractive advertising and promotional material.
(a) Document
(b) Spreadsheet
(c) Publication
(d) Presentation
Answer:
(c) Publication

Question 2
Publisher enables us to produce quick publications by using:
(a) Manual
(b) Wizards
(c) Customize
(d) All of these
Answer:
(b) Wizards

PSEB 10th Class Computer Solutions Chapter 7 Microsoft Publishers-I

Question 3
To open the Microsoft publisher by keyboard, what we need to type in search bar?
(a) WordPad
(b) Notepad
(c) Access
(d) Publisher
Answer:
(d) Publisher

Question 4
Each tab is divided into:
(a) Groups
(b) Status Bar
(c) Menus
(d) None of these.
Answer:
(a) Groups

PSEB 10th Class Computer Book Chapter 7 Microsoft Publishers-I

Question 5
After creating publication, save the publication by clicking on save option in:
(a) Groups
(b) Home
(c) Insert
(d) View
Answer:
(a) Groups

Question 6
Close the publication by clicking button in File menu.
(a) Open
(b) New
(c) Print
(d) Close
Answer:
(d) Close

PSEB 10th Class Computer Solutions Chapter 7 Microsoft Publishers-I

2. Fill In The Blanks

1. We can also add the objects to the blank Layout like ………….. word art, and auto shapes etc.
Answer:
Text, Pictures

2. The handles centered on the lines of the box will stretch the object ………… and …………. .
Answer:
Vertically and Horizontally

3. We can …………. and …………… on the handles to resize our frame.
Answer:
Click and Drag

4. To view additional features within each group, click the dialog box launcher (arrow) at the bottom of each ……………..
Answer:
Right Comer, Group

5. When we click on a small circles appear around the edge of ……………. the frame. These are called
Answer:
Frame , Handles.

PSEB 10th Class Computer Solutions Chapter 7 Microsoft Publishers-I

3. True or False

1. A Template is a tool used in Publisher to help us easily create basic publication.
Answer:
True

2. Most publications are divided into several different areas called frames.
Answer:
True

3. The comer handles will resize the object proportionally.
Answer:
True

4. Before exiting Publisher, we should not close all the publications.
Answer:
False

5. We cannot add items to the quick access toolbar by click on any item.
Answer:
False

PSEB 10th Class Computer Solutions Chapter 7 Microsoft Publishers-I

Very Short Answer Type Questions

Question 1.
Extension used to save a publication is?
Answer:
.pub

Question 2.
To move objects which cursor is used?
Answer:
Crosshairs

Question 3.
Online Templates are available in?
Answer:
Office.com

Question 4.
List of our recently used Publisher files are in?
Answer:
Recent

Question 5.
AZX The text is arranged around the object by using which option?
Answer:
Wrap text

PSEB 10th Class Computer Solutions Chapter 7 Microsoft Publishers-I

Short Answer Type Questions

Question 1.
What is Publisher?
Answer:
Publisher is an application software which is used to create publication for professional and personal use. It is a product of Microsoft company. It is one of the major software of Desktop Publishing.

Question 2.
Write the steps for Moving Objects in publisher.
Answer:
Following are the steps to Move Object in Publisher:
1. Click on the Object.
2. Place the cursor on solid line so that you see cross hairs.
3. Click and Drag the Object to desired location.

Question 3.
Define Templates?
Answer:
Template is a set of Predefined design styles that can be used to create a publication of document. It can be customized as per our needs.

Long Answer Type Questions

Question 1.
How to create a publication using blank layout in publisher?
Answer:
We can create new Publication by following methods:

  • By using blank layout.
  • By using installed templates.
  • By using online templates.

Creating a publication using Blank Layout:
Following are there steps to start with a blank publication-

  • Click the File menu, and then click New.
  • Under Available Templates, click a blank publication template, and then click Create.
  • You can create a publication with our own specifications in Publication. You can also add the objects to the blank layout like text,picture, word art, and auto shapes etc.
  • After creating publication, save the publication by clicking on save option in File menu.
  • The Save As dialog box appears, type a name for our publication, select the folder in which we want to save it, and then click save button.

PSEB 10th Class Computer Solutions Chapter 7 Microsoft Publishers-I

Question 2.
How to add text using text box and write the steps for editing text in publisher?
Answer:
Adding Text in Publication. Following steps are used to add text in publication:

  • From the Home or Insert Tab, select Draw Text Box.
  • Place the cursor on the page where we want to draw a text box.
  • Click and drag the cursor across the page to the desired size. The size of the text box can be changed after we have drawn it.
  • When we let go of the left click on the mouse, we are brought to the format tab which gives us more options for the text box.
  • Type the text in text box.

Editing Text in MS Publisher:
1. Highlight the text we want to edit.
2. If we are not brought to the Text Box Tools Format Tab, then select it.
3. Text Group Options :

  • Text Fit. Defines how the text will fit in the text box : Best Fit, Shrink Text on Overflow, Grow Text Box to Fit, Do Not Auto-Fit.
  • Text Direction. Changes direction to horizontal or vertical.
  • Hyphenation. Changes hyphenation behavior of selected text.

4. Font Group Options. Style Font Size, Bold, Italics, Underline, Text Spacing, & Color.
5. Alignment Group Options. Text Box Alignment, Columns, Margins.
6. Effects Group Options. Shadow, Outline, Engrave, Emboss.

Question 3.
How to Print your Publication? Write their steps.
Answer:
There are two basic ways to print your publication :
First one is to click on the print icon on toolbar. This will print one copy of our publication with the default print options.

1. Click on the File menu and click Print.
2. When the print window appears, select the desired number of copies.
3.Choose any other print settings:

  • All Pages, Selection, Current Page, or Custom Range
  • Manually enter page numbers we want to print
  • How many pages print per sheet of paper
  • Paper Size .
  • 1-sided or 2-sided printing.

4. Click Print.

PSEB 10th Class Computer Solutions Chapter 7 Microsoft Publishers-I

PSEB 10th Class Computer Guide Microsoft Publishers-I Important Questions and Answers

Multiple Choice Questions

Question 1.
A pre defined design is called?
(a) Publication
(b) ClipArt
(c) Design
(d) Template
Answer:
(d) Template

Question 2.
Publications include:
(a) Advertising Material
(b) Promotional Material
(c) Both of these
(d) None of these
Answer:
(c) Both of these

Fill in the Blanks

1. Publisher is used to ………….. , …………… and ……………. publication.
Answer:
Design, Promotional, Advertising

2. …………. area is the blank area of the publisher window.
Answer:
Publication

3. ………….. is the small window on the left side of Publisher Window.
Answer:
Task Pane

4. Various invitation card types all displayed in ………………… .
Answer:
Preview Gallery

5. The advertising and promotional material is called ……………… .
Answer:
Publications.

PSEB 10th Class Computer Solutions Chapter 7 Microsoft Publishers-I

Select True/False

1. Publisher is used to print document.
Answer:
True

2. The status bar is present at the bottom of the publisher window.
Answer:
True

3. The personal information is filled in personal information dialog box.
Answer:
True

4. The publications of publisher are saved with extension .ppt.
Answer:
False

5. Before existing publisher, it is not necessary to close all the publications.
Answer:
True.

PSEB 10th Class Computer Solutions Chapter 7 Microsoft Publishers-I

Very Short Answer Type Question

Question 1
What is Publisher?
Answer:
Publisher is an application that is used to. design and produce advertisement and promotional materials.

Short Answer Type Questions

Question 1.
Write the steps to open the Publisher.
Answer:
The following are the steps to open publisher:
1. Click on start button.
2. Select MS Publisher from the program.
3. Click OK.

Question 2.
Write the name of component of Publisher Window.
Answer:
On the start menu, point to all programs, point to microsoft office, and then click Micro soft office publisher. The Microsoft publisher window will appear.

PSEB 10th Class Computer Solutions Chapter 7 Microsoft Publishers-I

Question 3.
What are the two ways of creating a Publication?
Answer:
The following are the two ways of creating a publication:
1. By Wizards
2. By Using blank layout.

Question 4.
Write the steps to Save Publication.
Answer:
The following are the steps to save of publication :
(i) On the File Menu, Click Save. The Save As dialog box appears. The default name of the publication is Publication 1.
(ii) Select the folder in which you want to save the application, type name in the File Name box and then click Save.
The publication is save in the selected folder with a pub extension.

Long Answer Type Questions

Question 1.
Write the difference between word and publisher.
Answer:

Word Publisher
1. Word is an example of Word Processing Software 1. Publisher is an example of DTP software
2. Word Document has extension .doc 2. Publisher document has extension of .pub
3. Word is mostly used of common typing purpose 3. Publisher is used for designing professional objects.

PSEB 10th Class Computer Solutions Chapter 7 Microsoft Publishers-I

Question 2.
Explain the components of Publisher Window.
Answer:
Components of publisher window:
There are three most important components that we should remember as we work within Publisher 2010. These are:
PSEB 10th Class Computer Solutions Chapter 7 Microsoft Publishers-I 1
1. Quick Access Toolbar:
The quick access toolbar is a customizable toolbar that contains commands that we may want to use. We can place the quick access toolbar above or below the ribbon. To change the location of the quick access toolbar, click on the arrow at the end of the toolbar and click Show below the Ribbon. We can also add items to the quick access toolbar, simply click on any item and if will be added to our toolbar.

2. Ribbon:
The ribbon is the panel at the top portion of the document it has six tabs: Home, Insert, Page Design, Mailings, Review, and View. Each tab is divided into groups

3. File Window:
When we click on the File menu, we are brought to the Info screen. It looks like that our document is gone, but it is not. As we click on the options in the File menu, the screen will change accordingly.

  • Save: Save the file as a 2010 file.
  • Save As: Allows you to choose a different file type (i.e. PDF, Word).
  • Open: Browse to a Publisher file.
  • Close: Closes the file but keeps Publisher running.
  • Info: Edit Business information, use Design Checker, and set Commercial Print Information.
  • Recent: List of our recently used Publisher files.
  • New: New Publication Screen.
  • Print: Print Options.
  • Save & Send: Options for saving e mailing the file.
  • Help: Microsoft Help.
  • Options: Set default options.
  • Exit: Closes Publisher (file and program).

Question 3.
How to create a publication using blank layout?
Answer:
Creating a publication using blank layout:
Following are the steps to start with a blank publication:
1. Click the File menu, and then click New.

2. Under Available Templates, click a blank publication template, and then click Create.

3. Now, we can create a publication with our own specifications in publication. We can also add the objects to the blank layout like text, picture, word art, and auto shapes etc.

4. After creating publication, save the publication by clicking on save option in File menu. The Save As dialog box appears, type a name for bur publication, select the folder in which you want to save it, and then click save button. The publication is saved with a .pub extension.

5. Close the publication by clicking close button in File menu. A dialog box appears, if we want to save the changes, then click yes button, otherwise click no. Before exiting Publisher, we should close all the publications, then Click Exit in File menu or click cross button on title bar.

PSEB 10th Class Computer Solutions Chapter 7 Microsoft Publishers-I

Question 4.
How you can load MS Publishers?
Answer:
Microsoft Publisher:
Microsoft Publisher is differing from Microsoft Word in that the emphasis is placed on page layout and design rather than text composition and proofing. Microsoft Publisher is a business desktop publishing program that enables users to easily create professional-looking marketing materials.

The Microsoft Publisher offers more design options with over 2,000 professionally designed publication templates and hundreds of design elements for users to mix and match within their publications. A flexible wizard model allows users to work the way they want, and automated design expertise helps them achieve professional results without design expertise. Stronger office integration and a complete print-to-web publishing solution enable users to deliver professional looking results.

Question 5.
What are the steps to save Publication in MS Publisher?
Answer:
There are two basic ways to save our publication. First one is to Point and click on the save icon on our toolbar.

Follow these step:

  • Click on the File menu and Save As.
  • When the Save As Dialogue Box appears Click Browse and find the location on computer where we want the file saved.
  • Type the name of our publication in the File Name field.
  • Click on the Save button.

Question 6.
Write the steps to modify a page design.
Answer:
Page Design:
1. Click the tab Page Design if needed, to change templates, adjust page margins, apply ruler guides, or apply built-in color schemes to the chosen template.

2. We can use the Built-in Ruler Guide templates to help in aligning text boxes, pictures, or other objects. To apply a Built-in Ruler Guide template click on the command Guides in the group Layout, and then choose a template.

3. To add a vertical or horizontal ruler guide repeat the above step, then click on Add Vertical or Horizontal Ruler Guide.

4. To add additional guides, move the mouse pointer over the vertical or horizontal ruler, drag the guide in the desired direction when the pointer changes to a two headed arrow.

PSEB 10th Class Computer Solutions Chapter 7 Microsoft Publishers-I

Question 7.
Write the steps of Creating a Publication with Templates.
Answer:
Creating a publication with Templates:
We can create a publication in Publisher by using template.
Available Publication Types : Publisher 2010 allows us:
1. To apply built-in templates.
2. To apply our own custom templates.
3. To search from a variety of templates available on Office.com. Office.com provides a wide selection of popular Publisher templates, including newsletters and flyers.

To find and apply a template in Publisher 2010, dp the following:
1. On the File tab, click New.
2. Under Available Templates, do one of the following:

  • To use a template that we already have installed, click My Templates, click the template that we want, and then click Create
  • To use one of the pre-built templates installed in Publisher, under Most Popular or More Templates, click the category that we want, click the template that we want, and then click Create.
  • To find and apply a template on Office.com, under Most Popular or More Templates, click the category that we want, click the template that we want, and then click Download.

PSEB 9th Class Welcome Life Solutions Chapter 7 Decision Making

Punjab State Board PSEB 9th Class Welcome Life Book Solutions Chapter 7 Decision-Making Exercise Questions and Answers.

PSEB Solutions for Class 9 Welcome Life Chapter 7 Decision Making

Welcome Life Guide for Class 9 PSEB Decision Making InText Questions and Answers

Textbook Page No. 39-40-41

Activity song that asks questions.

Those who answer are brilliant.

1. To wake up late or rise early
Which habit is good?
Answer::
To rise early.

2. Neat clothes / dirty clothes. What is suitable?
Answer:
Neat clothes.

3. One time / Always late.
Who will rise high?
Answer:
On-time.

PSEB 9th Class Welcome Life Solutions Chapter 7 Decision Making

4. Hardworker / Copycat Who is the wise child?
Answer:
Hard worker.

5. Decent child / Mischievous Who will score well?
Answer:
Decent child.

6. Happy child / Irritated Who will get more love?
Answer:
Happy child.

7. Responsible / Careless Which is bad?
Answer:
Careless.

8. Cheat / Genuine Who will live long?
Answer:
Genuine.

9. Truth / Lie Which is good?
Answer:
Truth.

10. Active / Lazy
Who will reach the destination?
Answer:
Active.

11. Wellwisher / Enemy Which is the bad way?
Answer:
Enemy.

PSEB 9th Class Welcome Life Solutions Chapter 7 Decision Making

12. To be together / To fight What should we do?
Answer:
To be together.

13. Sweet talk / To be abusive Which habit is bad?
Answer:
To be abusive.

14. To be obedient or quarrelsome
Which behavior is good?
Answer:
To be obedient.

15. Burger, Noodles, Fruits, Salad Which is good for health?
Answer:
Fruits, salad.

16. Cold drink / Lassi
Which is healthy?
Answer:
Lassi.

17. Watching movies / Exercise physical
Affect eyes badly?
Answer:
Watching movies.

PSEB 9th Class Welcome Life Solutions Chapter 7 Decision Making

Textbook Page No. 41

Practice

Question 1.
Which habits do you like?
Answer:

  • I like my habit that I do any work with utmost diligence and keeping on working for it till it is completed.
  • I do everything with full concentration so that the work should be done in the best possible way.
  • I am punctual. I knew the urgency of the situation and would finish the work before its too late.

Question 2.
Write about those habits of you which you don’t like.
Answer:

  • I get so obsessed with completing any task that I don’t even notice anything.
  • I want everyone to follow and obey me which is not possible.
  • I get angry at people very quickly which is wrong. I should talk peacefully with other people.

Question 3.
Do you use the Internet?
Answer:
Yes.

Question 4.
Do you play video games?
Answer:
No.

PSEB 9th Class Welcome Life Solutions Chapter 7 Decision Making

Question 5.
For how much time do you give spend on your mobile phone?
Answer:
15 minutes.

Question 6.
Give an example about the bad effects of drug addiction from our surroundings.
Answer:
Drugs cause many deaths which ruin their families.

PSEB 9th Class Welcome Life Guide Decision Making Important Questions and Answers

Multiple Choice Questions:

1. ………………… is of great importance in life.
(a) Decision
(b) Not taking a decision
(c) Lie
(d) Jealousy
Answer:
(a) Decision

2. One right decision can …………….
(a) Destroy the life
(b) Change the life
(c) Stops the life
(d) None of these
Answer:
(b) Change the life

3. While taking a decision we must :
(a) think of the short term consequences
(b) think of the long term consequences
(c) don’t think of the consequences
(d) none of these.
Answer:
(b) think of the long-term consequences.

PSEB 9th Class Welcome Life Solutions Chapter 7 Decision Making

4. Decisions in ………………… age are taken with the help of friends.
(a) adolescent
(b) young
(c) old
(d) early
Answer:
(a) adolescent

5. We must adopt ………….. habits.
(a) good
(b) bad
(c) both (a) and (b)
(d) none of these.
Answer:
(a) good

6. There is a need to identify ………………
(a) good habits
(b) personality
(c) bad habits
(d) all of these
Answer:
(c) bad habits.

7. To reach our destination ……………….
(a) there is a need to move in the right direction.
(b) don’t care about direction.
(c) do the work without thinking
(d) all of these.
Answer:
(a) there is a need to move in the right direction.

8. …………….. is a must to complete any work.
(a) Dishonesty
(b) Dedication
(c) Ego
(d) No one.
Answer:
(b) Dedication.

Fill in the Blanks:

1. We must know us………………..
Answer:
destination

2. ……………….. is must to reach our destination.
Answer:
education

3. Misuse of …………………. can take us in the wrong direction.
Answer:
social media

4. ………………. is of great importance in life.
Answer:
Decision

5. Don’t take any decision under anyone……………….
Answer:
pressure

Tick the Right (✓) or Wrong (x) Statement:

1. Taking a decision is a must.
Answer:
x

2. Take decisions under someone’s pressure.
Answer:
x

3. Just think about long-term consequences before making a decision.
Answer:

4. Dedication is a must to complete any
Answer:

5. We must leave bad habits.
Answer:

PSEB 9th Class Welcome Life Solutions Chapter 7 Decision Making

Match the Following:

(A) (B)
Decision Good habit
Completing work Right time
Effect of friends Dedication
Taking drugs Adolescent age
Be honest Bad habit

Answer:

(A) (B)
Decision Right time
Completing work Dedication
Effect of friends Adolescent age
Taking drugs Bad habit
Be honest Good habit

Very Short Answer Type Questions:

Question 1.
What is the importance of right decisions in life,?
Answer:
Right decisions can change the whole life.

Question 2.
What should be kept in mind while taking decisions?
Answer:
We should be kept in mind that what could be the long-term effect of that decision.

Question 3.
By whom the decisions are influenced in adolescent age?
Answer:
In adolescent age, decisions are influenced by friends.

Question 4.
What is necessary to reach any destination?
Answer:
Movement in the right direction is necessary to reach any destination.

Question 5.
What type of problem drug abuse is?
Answer:
Drug abuse is a social problem.

PSEB 9th Class Welcome Life Solutions Chapter 7 Decision Making

Question 6.
What is the disadvantage of misusing social media?
Answer:
Misuse of social media can lead us in a- wrong direction.

Question 7.
How can we come to know that our dedication is in the right direction?
Answer:
If we know about our destination, we realize that our dedication is in the right direction.

Short Answer Type Questions:

Question 1.
How do we need to make decisions? Write a note on it.
Answer:
We live in social life in which we have to make many decisions. So decisions are quite important in life and one right decision can bring a great change in life. But while taking decisions, we need to look into all of its aspects. We need to think about the long-term effects of any decision. Decisions taken in the adolescent age are not influenced by parents but by friends.

Question 2.
What is the importance of good and bad habits in life?
Answer:
Everyone is having a few good and bad habits. The main thing is which part is more strong. If good habits are more and bad habits are less then the person will definitely do progress in life. But if bad habits are more in number then life can be ruined. That’s why it is a must for us to shunt out bad habits and adopt good habits.

Question 3.
Why is it necessary to give the right direction to one’s dedication?
Answer:
There is no denying the fact that it is necessary to give the right direction to one’s dedication. Everyone is having an aim in his life and there is a need to move in the right direction to reach that aim. If we will move in the wrong direction, we will not be able to achieve our aim. There are many things that give us stability but a few things attract us as well. We must be attracted to right things. For example, drugs attract us but we must not get attracted.

Long Answer Type Question:

Question 1.
What did you learn from this chapter?
Answer:
We learned many things from this chapter such as :

  • We take a lot of decisions in life and therefore decisions are very important in our life.
  • Because we make so many decisions in life, even one decision can change our life.
  • When making any decision, we should think about all aspects of that decision. It is also important to think about the far-reaching consequences of that decision,
  • No decision should be made under pressure. If something is not right then it should not be done.
  • Everyone has some good and bad habits. We must give up bad habits and adopt good ones.
  • Everyone has a goal. It is important to direct your dedication to achieve the goal. We must not get attracted to bad things.

PSEB 9th Class Welcome Life Solutions Chapter 7 Decision Making

Source-Based Question:

Question 1.
Read the source and answer the questions that follow :
Seerat was the only child of his parents. He was too pampered. His school friends used to smoke. They used to offer cigarettes to Seerat. His parents had told him about right and wrong. Seerat used to refuse to smoke. One day, his friends started making fun of him. He got annoyed and smoked slowly he got addicted to it.

1. Should Seerat have refused to smoke strictly?
Answer:
Yes, Seerat should have refused to smoke.

2. If you would have been in Seerat’s place, what you would have done?
Answer:
I definitely would have refused to smoke and complained to teachers about this.

3. What strength do we have to say ‘no’?
Answer:
A great determination is needed to say ‘no’ to anything which is wrong.

4. What did Seerat’s friends do in school?
Answer:
Seerat’s friends frequently smoked cigarettes in school.

5. What did Seerat do in anger?
Answer:
Once Seerat’s friends made fun of him. Seerat became angry and smoked, Gradually he got addicted to it.

PSEB 12th Class Sociology Important Questions Chapter 11 Female Foeticide and Domestic Violence

Punjab State Board PSEB 12th Class Sociology Important Questions Chapter 11 Female Foeticide and Domestic Violence Important Questions and Answers.

PSEB 12th Class Sociology Important Questions Chapter 11 Female Foeticide and Domestic Violence

Multiple Choice Questions:

1. Why is female foeticide takes place?
(a) Wish to have a son
(b) To save dowry
(c) For the continuation of family
(d) All of these
Answer:
(d) All of these

2. After how many weeks of pregnancy, sex determination test is conducted?
(a) 10 weeks
(b) 14 weeks
(c) 18 weeks
(d) 22 weeks
Answer:
(c) 18 weeks

3. What is sex ratio in India?
(a) 1000: 943
(b) 1000: 956
(c) 1000: 896
(d) 1000: 953
Answer:
(a) 1000: 943

4. In 2011, what was sex ratio in Punjab?
(a) 1000: 846
(b) 1000: 895
(c) 1000: 876
(d) 1000: 882
Answer:
(b) 1000: 895

PSEB 12th Class Sociology Important Questions Chapter 11 Female Foeticide and Domestic Violence

5. ……………….. district of Punjab has the highest sex ratio.
(a) Ludhiana
(b) Patiala
(c) Amritsar
(d) Hoshiarpur
Answer:
(d) Hoshiarpur

6. Which district of Punjab has the lowest sex ratio?
(a) Patiala
(b) Bathinda
(c) Amritsar
(d) Ludhiana
Answer:
(b) Bathinda

7. When was the Pre-Natal Diagnostic Technique (Prohibition of Sex Selection) Act passed?
(a) 1994
(b) 1995
(c) 1996
(d) 1997
Answer:
(a) 1994

Fill in the Blanks:

1. In female foeticide, female foetus is terminated in the ……………… of mother.
Answer:
womb

2. Wish to have a ………………… is the major reason of female foeticide.
Answer:
boy

3. Female foeticide disturbs ………………..
Answer:
sex-ratio

4. Abortion is not allowed under the section ………………… to ………………… of Indian Penal Code.
Answer:
316, 320

5. In ………………., members of family are beaten.
Answer:
domestic violence

True/False:

1. Punjab in India, has the highest sex ratio.
Answer:
False

2. Bhatinda in Punjab has the lowest sex ratio.
Answer:
True

3. It is illegal to know the sex of foetus.
Answer:
True

4. Domestic violence is done against women.
Answer:
True

5. There is no mental violence against women.
Answer:
False

One Word/One Line Questions Answers:

Question 1.
What is meant by crime against women?
Answer:
It means physical or psychological atrocities against women.

Question 2.
Give few examples of crimes against women.
Answer:
Rape, sexual violence, abduction, beating, orostitution etc.

Question 3.
What is meant by female foeticide?
Answer:
After knowing the sex of foetus, terminating of female foetus is called female foeticide.

Question 4.
After how much time of pregnancy, test is conducted?
Answer:
After 18 weeks of pregnancy.

Question 5.
What is meant by sex ratio?
Answer:
Number of females behind 1000 males in a given area.

PSEB 12th Class Sociology Important Questions Chapter 11 Female Foeticide and Domestic Violence

Question 6.
What was sex ratio in India in 2011 A.D?
Answer:
Sex ratio in India in 2011 was 1000: 943.

Question 7.
What sex ratio in Punjab in 2011 A.D?
Answer:
It was 1000: 895 in 2011 A.D.

Question 8.
Which districts of Punjab have highest and least sex ratio?
Answer:
Hoshiarpur (961) and Bhatinda (869) respectively.

Question 9.
Give one reason of female foeticide.
Answer:
Wish to have a male child and to arrange dowry.

Question 10.
Give one result of female foeticide.
Answer:
Bad impact on female’s health and disturbance in sex ratio.

Question 11.
What is meant by domestic violence?
Answer:
Beating up of wife and children is known as domestic violence.

Question 12.
Give types of domestic violence.
Answer:
Physical violence, sexual abuse, emotional violence, verbal abuse etc.

Question 13.
What is the normal reason of wife battering?
Answer:
Dissatisfaction from dowry and problem with wife.

Question 14.
What is the most common form of domestic violence?
Answer:
Wife battering and violence against women.

Very Short Answer Type Questions:

Question 1.
Female Foeticide.
Answer:
People wish to have a boy and that’s why when their wives get pregnant, they conduct a sex determination test. In case of female foetus, abortion takes, place and female foetus is killed in the womb of mother. It is known as female foeticide.

Question 2.
Sex Ratio.
Answer:
Number of females behind 1000 males at a particular given time in a particular area is known as sex ratio. Just by looking at sex ratio, we can come to know about the status of women at that place. It was 1000: 943 in India in 2011 A.D.

Question 3.
Reasons of Female Foeticide.
Answer:

  • People wish to have a boy and that’s why they opt for female foeticide.
  • Dowry is given at the time of girl’s marriage. To save dowry, people opt for this work.
  • Boy is headed for the continuation of family. That’s why people opt. for female foeticide.

Question 4.
Consequences of Female Foeticide.
Answer:

  • Sex ratio of society gets disturbed and number of females declines.
  • Violence against women increases such as rape, prostitution, beating, abduction, etc.
  • It leads to lower status of women in India.

Question 5.
Domestic Violence.
Answer:
Domestic violence is a type of socially unaccepted behaviour which one member of family does against the other members such as beating giving threat, showing fear etc. It mainly happens with females and children.

Short Answer Type Questions:

Question 1.
Gender.
Answer:
Generally the word Gender is used to express the physical and social differences between a male and a female. It means that which are physical differences between a male and a female which are given by nature and which are social differences between them which they get only while living in society. So the word Gender is used to express these differences.

Question 2.
Gender Discrimination.
Answer:
In simple wqrds the differences exist between male and female are given the name of Gender Discrimination. Two types of Humans Male and Female, live over in this world. Any one can be differentiated only by looking at its physical features that whether its male or female. Nature has also kept few differences among them. Male and female both have their different physical features. On the basis of these features, we can differentiate between them. So whatever difference exists between them, is given the name of gender discrimination.

Question 3.
Sex Ratio.
Answer:
In simple words, the number of females for every 1000 males is given the name of sex ratio. It means that, in any particular area, how many females are there behind every 1000 males. It is known as Sex Ratio. Sex ratio is related with demo-graphic traits of any country’s population and the knowledge of sex ratio is necessary to get knowledge about population. In 2001, Sex ratio in India was 1000: 933.

PSEB 12th Class Sociology Important Questions Chapter 11 Female Foeticide and Domestic Violence

Question 4.
Cause of Declining Sex Ratio
Answer:

  • People want to have a boy child and they never hesitate to abort the female foetus. It leads to a decline in sex ratio.
  • Sex ratio declines with increase in female foeticide.
  • Sex ratio declines with the custom of killing new born girls i.e. female infanticide.
  • Emigration of males from one place to another also leads to decline in sex ratio.
  • In traditional societies birth of girl is considered as a curse because of which boys are preferred over girls. It also leads to decline in sex ratio:

Question 5.
Consequences of Declining Sex Ratio.
Answer:

  • Declining Sex ratio leads to increase in violence against women.
  • The custom of polyandry encouragement with declining sex ratio.
  • Declining sex ratio leads to lower social status of women.
  • Health of women deteriorates with it.
  • Trade of women also takes place with declining sex ratio.

Question 6.
Sex Ratio in India.
Answer:
The condition of sex ratio in our country is quite worried. According to census survey of 2001, there were only 933 females behind every 1000 males. In our country, only Kerala is a state and Puduchery is a union territory where females are more as compared to males. In rest of the states and union territories, females are less as compared to male. This situation is quite worried in Punjab, Haryana, Mizoram, Chandigarh etc. Sex ratio is continuely declining in our country.

Question 7.
Sex determination test.
Answer:
In our society, this problem is going on from least few decades. When a lady becomes pregnent, then her in laws family expects that the new born baby should be a baby boy. That’s why after sometime of her pregnency, they opt. for an ultrasound test so that the sex of child could be determined in the womb of the mother. This is known as sex determination test. If the child in the womb is boy then its fine but if the child is a girl then lady is forced to abort the child. This is the reason that sex ratio in our country is going down. Presently this is 1000: 940.

Question 8.
Domestic Violence.
Answer:
The concept of Domestic violence is a complex concept. It is very difficult to define it. When any dispute occurs in the two members of the family and one member is physically and mentally tortured by other member then it is known as Domestic violence. In this pushing, slapping, punching, knifing, shooting, throwing things etc. are included. It not only physically hurts the members but it tortures the person mentally as well.

Question 9.
Definition of Domestic Violence.
Answer:
According to Pagelow, “Domestic violence is an act of commission or omission by family members and any condition resulting from such acts which deprives other family members of equal rights and freedom and interferes with their proper development and choice of freedom.”

Question 10.
Cause of Domestic Violence.
Answer:

  • People use alcohol to get relief from the tension. When wife and children ask them not to do so then they start to beat them and increases domestic violence.
  • Many people are angry by nature and become angry even on small-small things and beat their children.
  • Many persons are drug addict. If they are unable to get money to buy drugs then they beat their family members to get money.
  • Many persons always remains in tension due to poverty and many times they beat up their wives and children due to this.

Question 11.
Wife Battering.
Answer:
This is one of the major disadvantage of male dominated society that wives are physically assaulted by their husbands. Meaning of wife battering is use of violence by husband for his wife. Actually husbands feel that wives are their slaves and whatever they will say, wives need to accept that. But actually, these days, women are getting education with which they come to know about their rights. Now they strongly oppose the wrong doing of their husbands and that’s why they are physically assaulted.

Long Answer Type Questions:

Question 1.
Explain the causes of declining sex ratio in India.
Answer:
There are number of factors which affect sex ratio in any society and these are given below:

1. Biological cause. If sex ratio in any country decreases then its first reason is always biological. It is quite possible that more numbers of males are born in any particular society which leads to decline in sex ratio. From few researches it has been seen that, in our country, the rate of death of girl child, up to the age of one month, is more as compared to male child. As a result, sex ratio has been declined in our country. During the decade of 1981-1990, only 100 girls were there for every 109.5 boys in our country. In this way biological factor could be considered as a cause of declining sex ratio.

2. Migration: Emmigration or migration could also be considered as a cause of declining or increasing sex ratio. It is quite possible that few male members of a state might went over-to other state in search of job. It can increase or decrease sex ratio of both the ’states. Generally it has been seen that when any one migrates from one place to another in search of employment then he never takes his wife and children with him. He stays there for many years to earn money and occasionally he visit his native state. This visit is generally for a short duration because longer duration can lead to loss of money or even employment. We can take example of Punjabi youths who went over to foreign countries or natives of U.P. Bihar, who generally come to Punjab to earn money. This leads to change in sex ratio in the state like Punjab.

3. Female Foeticide: In last few decades, the major cause of declining sex ratio has been the female foeticide. Meaning of female foeticide is killing of unbprn girls in the tomb of her mother. People generally like to have a male child because of which they conduct a sex determination test on the pregnant lady. If it is boy then it’s fine but if it a girl then they opt for abortion. In this way they kill the girl child even before her birth. Female foeticide leads to decrease in number of girls as compared to boys and sex ratio shows positive trend toward boys. Yet, these days, sex determination is legally banned and even abortion is also legally banned and strict punishment is there for both of these but still this test and abortions are going on.

4. Female Infanticide: In many groups of our country, it is a tradition to kill the girl child right after the birth. This custom was quite popular in many tribes of our country. According to this custom, people used to kill their girl child exactly after the birth. They are helped by the mid wives to do this work. The main reason of this is the belief that they need to upbring the girl, then they will have to give dowry at the time of marriage. So to save their money, they prefer to kill the newly born girl child. British government and even Indian Government tried to eliminate this custom, but still it is going on. As a result, sex ratio declines.

5. Traditional Society: Sex ratio declines more in traditional societies as compared to developed societies. If we compare developed countries like America, Japan, Germany etc. with traditional societies like India, Pakistan, Bangladesh etc. then we will find that sex ratio is less in traditional societies. It is so because people have a tendency in traditional society that they want to have a boy as compared to girl for the continuation of family and they could perform rituals after death. Due to different tendencies of traditional societies, sex ratio declines over there. In this way sex ratio declines in traditional societies.

6. Wish to have a male child: People generally want that they must have a boy so that he can help in continuation of family and he could perform rituals after their death. Except this, people want to have a boy because they know about the fact that they will have to shell out a lot of money at the time of her marriage. Even after marriage they are required to give a lot for rest of her life. That’s why they prefer to have a boy and they does lot of efforts to take a boy. They never hesitate to opt for abortion. In this way wish to have a boy leads to decline in sex ratio.

7. Leaving girl child after her birth: From last few years, a common tendency is developing among people that if the girl child is born then they leave their newly born girl child at railway station or bus stand. It is so because they think that they already have one girl at home and they don’t want another girl child. Instead they want to have a male child. When the girl child takes birth then they leave her to die. She dies in the absence of proper care which leads to decline in sex ratio.

8. Sons are considered pivotal for family welfare. There is a general tendency among people that sons are considered pivotal for family welfare as they not only take care of them in their old age but they will take cpre of the family as well. That’s why they do everything to have male child and they never hesitate to abort the girl child. It also leads to decline is sex ratio.

9. Dowry System: Dowry system is also one Sf the cause of decline in sex ratio. People know about the fact that at the time of marriage of their girls, they will have to shell out a lot of money to give dowry. Even they will have to take the loan to meet the demands of parents of bridegroom. But if they will have a boy then dowry will come to their house. That’s why they prefer to have a boy child instead of girl child which leads to decline in sex ratio.

10. Daughter means Double Loss: A number of people feel that daughter means a double loss to them. Double means when she will marry then she will not only leaves her family but she will be a source of marriage expense. People will have to spent a lot of money on daughter even before her marriage and after marriage she will go to another family which means a double loss for them.

PSEB 12th Class Sociology Important Questions Chapter 11 Female Foeticide and Domestic Violence

Question 2.
What are the consequences of the declining sex ratio in India?
Answer:
Following are the consequences of declining sex ratio:
1. Violence with women. First consequence of declining sex ratio is that it lead to increase in violence with women. Girls are being killed before birth, new born girls are being either killed or they are left out to die. Women have to face violence because they have given birth to girls not to boys. Sexual violence can also increase like rape, abductions prostitution etc.

2. Polyandry. One of the wrong consequences of declining sex ratio is that it gives encouragement to polyandry. When sex ratio declines then number of females remains less then number of males in society and as a result, one female will have to marry with two or more then two males. That’s why polyandry or fraternal polyandry gets encouragement. All the brothers become husbands of that female. It will have wrong impact on her health. Morality comes down in society and status of females also comes down in society.

3. lower social status of women. A declining sex ratio leads to lower status of women as well. If any female is unable to give birth to a male child then she is forced to go for abortion. After this she is always taunted to unable to give birth to a male child. Social evils and social institutions are also responsible for this and they are also responsible for lower status of women,

4. Bad effect on Health. It any females is unable to give birth to a male child then she is being taunted and even is tortured. She is forced to conduct sex determination test and if the sex of foetus is female then she is forced to opt for abortion. It exerts a bad impact on her wealth and even on her mental health as well.

5. Purchasing of women. The declining sex ratio also leads to the purchase of women. If any one is unable to get married then he tries to purchase women to fulfil his sexual desires. In
ancient times, a custom of bride price was also there.

6. Shortage of females. The declining sex ratio also leads to shortage of females in society. In India sex ratio is 1000: 933. It means that only 933 females are there behind every 1000 males. In this way declining sex ratio leads to a shortage of females in society.

7. Increasing imbalance in society. The declining Sex ratio leads to imbalance in society. More number of males as compared to less number of females creates a lot of problems in society. It can even lead to quarrels Jor women in society. In this way, we can say that declining sex ratio leads to drastic consequences on society.