PSEB 8th Class Science Solutions Chapter 3 Synthetic Fibres and Plastics

Punjab State Board PSEB 8th Class Science Book Solutions Chapter 3 Synthetic Fibres and Plastics Textbook Exercise Questions and Answers.

PSEB Solutions for Class 8 Science Chapter 3 Synthetic Fibres and Plastics

PSEB 8th Class Science Guide Synthetic Fibres and Plastics Textbook Questions and Answers

Exercises

Question 1.
Explain why some fibres are called synthetic.
Answer:
Some fibres are called synthetic fibres because they are not obtained from natural sources. They are made by human beings. The raw materials used for preparing synthetic fibres are petrochemicals, which in turn are produced from fossil fuel, petroleum.

Question 2.
Mark (✓) the correct answer.
Rayon is different from synthetic fibres because
(a) it has a silk-like appearance
(b) it is obtained from wood pulp
(c) its fibres can also be woven like those of natural fibres.
Answer:
(b) It is obtained from wood pulp.

PSEB 8th Class Science Solutions Chapter 3 Synthetic Fibres and Plastics

Question 3.
Fill in the blanks with appropriate words.
(а) Synthetic fibres are also called …………… or ……………….. fibres.
(b) Synthetic fibres are synthesised from raw material called ………………. .
(c) Like synthetic fibres, plastic is also a ………………… .
Answer:
(a) Man made, artificial
(b) Petrochemicals
(c) Synthetic.

Question 4.
Give examples which indicate that nylon fibres are very strong.
Answer:
Parachutes, ropes for climbing, tents made of nylon.

Question 5.
Explain why plastic containers are favoured for storing food.
Answer:
Advantages of using plastic containers for storing food:

  1. They do not react with food, air and water.
  2. They are strong and light in weight.
  3. They can have different sizes, shapes and colours.

Question 6.
Explain the difference between thermoplastic and thermosetting plastics.
Answer:
Differences between the Thermoplastics and Thermosetting Plastics

Thermoplastics Thermosetting plastics
1. It can bend easily. 1. It cannot bend but breaks.
2. On heating, it gets deformed. 2. Heating has no affect on it.
3. It can be used again and again. 3. It cannot be reused.
4. It can be moulded into various shapes on heating. Examples : Polythene, PVC. 4. It can be moulded only once, on heating.

Examples : Bakelite, Melamine.

Question 7.
Explain why the following are made of thermosetting plastics.
(а) Saucepan handles
(b) Electric plugs/switches/plug boards
Answer:
(a) Saucepan handles are made of thermosetting plastics because plastic is bad conductor of electricity, fire resistant and heat tolerant.

(b) Electric plugs/switches/plugboards are made of thermosetting plastics because this plastic is bad conductor of electricity and durable.

Question 8.
Categorise the materials of the following products into ‘can be recycled’ and ‘cannot be recycled’.
Telephone instruments, plastic toys, cooker handles, carry bags, ball point pens, plastic, bowls, plastic covering on electric wires, plastic chairs, electrical switches.
Answer:
Can be recycled. Plastic toys, carrybags, ball point pens, plastic bowls, plastic chairs, plastic covering on electric wires.
Cannot be recycled. Telephone instruments, cooker handles, electrical switches.

Question 9.
Rana wants to buy shirts for summer. Should he buy cotton shirts or shirts made from synthetic material ? Advise Rana, giving your reason.
Answer:
Rana should buy cotton shirts.
Preference of cotton clothes to synthetic materials in summers.

  1. Cotton clothes are porous while synthetic materials are non-porous or air resistant.
  2. Cotton clothes soak sweat and give a dry feeling while synthetic clothes have little water absorbing property.

PSEB 8th Class Science Solutions Chapter 3 Synthetic Fibres and Plastics

Question 10.
Give examples to show that plastics are non-corrosive in nature.
Answer:
Plastics are non-corrosive in nature. Plastics do not react with air, water etc. so, they do not get corroded.
For example –

  1. Different chemicals are stored in plastic bottles.
  2. Water is kept into plastic bottles.
  3. Pickles and food items are stored in plastic containers.

Question 11.
Should the handles and bristles of a toothbrush be made of the same material ? Explain your answer.
Answer:
No, different materials should be used for making handles and bristles of toothbrush because bristles help in cleaning teeth and handle is just for support. Bristles must be soft and delicate and powerful while handle should be hard and rigid.

Question 12.
‘Avoid plastics as far as possible’. Comment on this advice.
Answer:
Plastics are not environment friendly. They release poisonous gases on burning. They are non-biodegradable, so pollute soil or water in which they are dumped. Therefore, use of plastic should be avoided as far as possible.

Question 13.
Match the terms of Column A correctly with the phrases given in Column B.

Column A Column B
(i) Polyester (a) Prepared by using wood pulp
(ii) Teflon (b) Used for making parachutes and stockings
(iii) Rayon (c) Used to make non-stick cookwares
(iv) Nylon (d) Fabrics do not wrinkle easily

Answer:

Column A Column B
(i) Polyester (d) Fabrics do not wrinkle easily
(ii) Teflon (c) Used to make non-stick cookwares
(iii) Rayon (a) Prepared by using wood pulp
(iv) Nylon (b) Used for making parachutes and stockings

Question 14.
‘Manufacturing synthetic fibres is actually helping conservation of forests’. Comment.
Answer:
Natural fibres are obtained from natural resources i.e. natural plants. But synthetic fibres are obtained from other materials. So, synthetic fibres are not dependent on natural vegetation or crops grown in the field. Thus manufacturing synthetic fibres actually helps conservation of forests.

Question 15.
Describe an activity to show that thermoplastic is poor conductor of electricity.
Answer:
PSEB 8th Class Science Solutions Chapter 3 Synthetic Fibres and Plastics 1
Activity.
Take a few samples of thermoplastic such like polythene, PVC, Nylon, Polystyrene etc.
Now set up the circuit as shown in fig. and insert a piece of Nylon between the two terminals A and B of copper wire. If bulb starts glowing then it is good conductor otherwise it is a bad conductor. Repeat the experiment using different samples of thermoplastics.
In each case, bulb would not glow indicating that thermoplastics are bad conductor of electricity.

PSEB 8th Class Science Solutions Chapter 3 Synthetic Fibres and Plastics

PSEB Solutions for Class 8 Science Synthetic Fibres and Plastics Important Questions and Answers

Multiple Choice Questions

Question 1.
In the following diagram, a boy is seen using rope for going up a rock. Tell rope made of which material is most suitable for this purpose ?
PSEB 8th Class Science Solutions Chapter 3 Synthetic Fibres and Plastics 2
(a) Cotton
(b) Wood
(c) Nylon
(d) None of these.
Answer:
(c) Nylon.

Question 2.
Which of the following is called artificial silk ?
(a) Rubber
(b) Teflon
(c) Rayon
(d) Polythene.
Answer:
(c) Rayon.

Question 3.
…………… is used for making polyester clothes.
(a) P.E.T.
(b) Acrvline
(c) Terrylene
(d) None of these.
Answer:
(c) Terrylene.

Question 4.
Today while studying in the class Nisha came to know that there is such a type of plastic which melts when heated. Name this plastic. (From Board M.Q.P.)
(a) Plastic
(b) Thermoplastic
(c) Acrylic
(d) All of the above.
Answer:
(b) Thermoplastic.

Question 5.
Which out of the following is natural fibre ?
(a) Rayon
(b) Terylene
(c) Wool
(cl) Nylon.
Answer:
(c) Wool.

Question 6.
Which out of the following fibres is made by man ?
(a) Cotton
(b) Wool
(c) Rayon
(d) Silk.
Answer:
(c) Rayon.

Question 7.
Which out of the following is biodegradable ?
(a) Metal
(b) Plastic
(c) Paper
(d) All of these.
Answer:
(c) Paper.

PSEB 8th Class Science Solutions Chapter 3 Synthetic Fibres and Plastics

Question 8.
Which of the following material is used to make ropes ?
(a) Cotton
(b) Wool
(c) Nylon
(d) None of the above.
Answer:
(c) Nylon.

Question 9.
Which type of thermoplastic is used to make switches, which is poor conductor of heat and electricity ?
(a) Nylon
(b) Backelite
(c) Melamine
(d) Polythene
Answer:
(b) Backelite.

Question 10.
Which out of the following is thermoplastic ?
(a) Nylon
(b) Polythene
(c) Acrylic
(d) Backelite
Answer:
(d) Backelite.

Question 11.
Synthetic fibres are made from small units called:
(a) Cell
(b) Molecules
(c) Polymer
(d) None of the above.
Answer:
(c) Polymer.

Question 12.
Sericulture is the bringing up of which creature ?
(a) Sheep
(b) Goat
(c) Hare
(d) Silk worm
Answer:
(d) Silk worm

Question 13.
Natural Polymer is:
(a) Rayon
(b) Cotton
(c) Nylon
(d) Polyster
Answer:
(b) Cotton.

Very Short Answer Type Questions

Question 1.
Name few natural fibres.
Answer:
Cotton, wool, silk.

PSEB 8th Class Science Solutions Chapter 3 Synthetic Fibres and Plastics

Question 2.
Name a natural polymer.
Answer:
Cellulose.

Question 3.
Name a fibre which is silk like but man made.
Answer:
Rayon.

Question 4.
Which fibre is obtained from woodpulp ?
Answer:
Rayon.

Question 5.
In which year, Nylon was made ?
Answer:
In 1931.

Question 6.
Which fibre was made from coal, air and water ?
Answer:
Nylon

Question 7.
Of which fibre, parachutes and tents are made of ?
Answer:
Nylon

Question 8.
What is PET ?
Answer:
PET. It is a form of Polyester.

PSEB 8th Class Science Solutions Chapter 3 Synthetic Fibres and Plastics

Question 9.
Why do parachutes and ropes for climbing rocks are made of Nylon ?
Answer:
Due to its strength.

Question 10.
Give few characteristics of plastics.
Answer:
Plastics can be recycled, reused, coloured, melted, rolled into sheets or made into wires.

Question 11.
What are Polythene and PVC ?
Answer:
Thermoplastics.

Question 12.
Bakelite is an example of which type of plastic ?
Answer:
Thermosetting plastic.

Question 13.
Where is Teflon used ?
Answer:
For making kitchen cookware and tape sealing.

Question 14.
Which of these fibres is costly-wool, rayon ?
Answer:
Wool.

Question 15.
Why does hot water deform plastic bottles ?
Answer:
Because they are made of thermoplastic, which melts on heating.

PSEB 8th Class Science Solutions Chapter 3 Synthetic Fibres and Plastics

Question 16.
Which thermosetting material is versatile, heat resistant and fireproof ?
Answer:
Melamine.

Question 17.
Why is plastic used in cars, aircrafts etc. instead of metals ?
Answer:
Because it is lighter than metals.

Question 18.
Why are plastic containers convenient to use ?
Answer:
Plastic containers are light, cheap, strong and can be handled easily.

Question 19.
Which synthetic fibre resembles wool ?
Answer:
Acrylic.

Question 20.
Give two reasons for prefering synthetic fibres over natural fibres.
Answer:

  1. Durability and
  2. affordability.

Question 21.
Give one disadvantage of synthetic fibres.
Answer:
They melt on heating.

Question 22.
Which substances are non-biodegradable ?
Answer:
Non-biodegradable substances: Those substances which cannot be decomposed by bacteria are called non-biodegradable substances.

PSEB 8th Class Science Solutions Chapter 3 Synthetic Fibres and Plastics

Question 23.
Which material or thing is responsible for choking drains and death of herbivores ?
Answer:
Polythene bags.

Question 24.
What is 4R principle ?
Answer:

  1. Reduce,
  2. Reuse,
  3. Recycle and
  4. Recover.

Question 25.
Plastics are non-biodegradable. Are they environment friendly or environment non-friendly ?
Answer:
Environment non-friendly.

Short Answer Type Questions

Question 1.
What are polymers ? Give an example of natural polymer. Are polymers found in nature ?
Answer:
Polymer.
A Polymer is a long chain consisting of lakhs of small units (molecules). It is made by combining together small molecules of chemical substances. Cellulose is natural polymer.

Polymers are found in nature. As for example, cotton is a natural fibre which in fact is cellulose. Cellulose is made up of large units of glucose. Similarly, wood pulp is cellulose from which rayon is manufactured. Therefore, rayon also a polymer.

Question 2.
What are synthetic fibres ?
Answer:
Synthetic Fibres.
The fibres other than natural fibres which are made by human beings are called synthetic fibres.
These are made of very large units which in turn are made up of similar small units.

Question 3.
Give few examples of synthetic fibres.
Answer:
Rayon, Nylon, Polyester, Plastic, Acrylic, Terylene etc. are synthetic fibres.

Question 4.
Give uses of Rayon and Nylon.
Answer:
Rayon is used to make clothes, bedsheets and carpets.
Nylon is used to make clothes, socks, ropes, tents, tooth brushes, belts, sleeping bags, curtains, parachutes etc.

PSEB 8th Class Science Solutions Chapter 3 Synthetic Fibres and Plastics

Question 5.
List the characteristics of synthetic fibres which make them popular dress material.
Answer:
Characteristics of Synthetic Fibres:
Synthetic fibres possess the following unique characteristics:

  1. They are durable.
  2. They are less expensive.
  3. They dry up quickly.
  4. They are readily available.
  5. They are easy to maintain.
  6. It is easy to wash and does not wrinkle.
    These characteristics make them popular dress material.

Question 6.
What happens when different synthetic fibres like Nylon, Polyester and Acrylic burn in air ?
Answer:
On burning the different fabrics, the following results are obtained :

1. Nylon Burns with difficulty, fabric shrinks from flame, forming hard beads, smells of burning hair.
2. Polyester Same as nylon, produces a black smoke on burning.
3. Acrylic Shrinks from flame forming a black bead and a sooty flame.

Question 7.
Why plastic material like polythene is preferred over natural materials ?
Answer:
Advantages of Plastic material over Natural Material. Following are some advantages of plastic material (polythene etc.) over natural materials:

  1. It is cheaper and can be made on a large scale.
  2. It is light weight and can be easily transported.
  3. It is unbreakable, corrosion free, tough and flexible.
  4. It can be easily moulded.

Question 8.
Give uses of polythene.
Answer:
Uses of Polythene.
Polythene sheets are used for packing, satchels are used for packaging milk, polythene containers and pipes are used for storing and transporting water, oil and other materials. Polythene is also used as a water-proofing material.

Question 9.
Give some uses of PVC.
Answer:
Uses of PVC. PVC is used to make bottles, floor coverings, rain coats, soles of shoes, sandals and leather like materials.

Question 10.
What is blended fabric ? Why is it more comfortable to wear them than fabrics from pure synthetic fibres ?
Answer:
Blended Fabric (Polycot and Polywool).
It is a mixture of synthetic (man-made) and natural fibres such as terrycot (polyester and cotton fibres), terrywool etc. Pure synthetic fibres do not absorb sweat so well, so they stick to the body in hot weather. Some synthetic fibres catch fire very easily. To overcome this defect, synthetic fibres are mixed with natural fibres to make blended fabrics.

PSEB 8th Class Science Solutions Chapter 3 Synthetic Fibres and Plastics

Question 11.
What are biodegradable and non-biodegradable substances ?
Answer:
Biodegradable Substances.
Substances which are decomposed by microbes (bacteria) are known as biodegradable substances. Bodies of dead animals, human excreta and many other substances are decomposed into simpler compounds or elements by bacteria. Such substances are biodegradable substances.

Non-biodegradable substancs.
Those substances which are not decomposed into simpler compounds by naturalprocessesor or bacteria are known as non-biodegradable substances.

Question 12.
What are natural and synthetic polymers ?
Answer:
1. Natural Polymers. The polymers which occur in nature and are obtained from plants and animals e.g. rubber, starch, cellulose, proteins etc. are called natural polymers.

2. Synthetic Polymers. The polymers which do not occur in nature and have been synthesised in laboratory are called synthetic polymers. These are also called manmade polymers e.g. polythene, poly-vinyl chloride, teflon, bakelite etc.

Question 13.
Suggest some ways to reduce the use of plastic materials.
Answer:
Plastic is non-biodegradable and is therefore, not environment friendly. The best way to reduce its use is to follow the 4R principle, which is as follows:

  1. Reduce – use less
  2. Reuse – use again
  3. Recycle – cycle again
  4. Recover – get again

Question 14.
Which way the plastic/polythene bags and wrappers thrown carelessly be harmful to animals ?
Answer:
The plastic/polythene bags and wrappers thrown carelessly after use are swallowed by stray animals. These plastic made materials are non-biodegradable either choke the respiratory canal of the animals or forms a lining in their stomach resulting in the cause of their death.

Question 15.
In which ways excessive use of plastic materials is harmful for environment and society ?
Answer:
Plastic is harmful for environment and the man in the following ways:

  1. Since Plastic is synthesised from petrochemicals so its excessive use would lead to exhaustion of non-renewable petrochemical the reserve of which is limited.
  2. Plastic is non-biodegradable and clogs the drains and sewage system if thrown carelessly after use which usually happens.
  3. Plastic does not burn completely and releases lots of poisonous fumes in the atmosphere causing air pollution.
  4. Sometimes carelessly thrown plastic/polybag are swallowed by animals resulting in their death.

Question 16.
Why it is not advised to wear polyester clothes while working in a kitchen ?
Answer:
Polyester is a synthetic fibre. It easily catches fire and melts so that it sticks to the body causing harmful and painful burns. That is why women are advised not to wear polyester clothes while working in kitchen.

Question 17.
As a sensible and responsible citizen what measures would you adopt in your individual capacity to keep public places free from plastic ?
Answer:

  1. I would not throw plastic carry bags in water bodies and on the road after use.
  2. While going to market for shopping I would take cotton or jute bag with me or I would insist on the shopkeeper to give me paper bag.
  3. I would use steel lunch box instead of one made from plastic.

PSEB 8th Class Science Solutions Chapter 3 Synthetic Fibres and Plastics

Question 18.
Four students planned to climb the top of mountain. They have selected the rope according to the table shown below. Which student has selected the correct rope and why ?

Name of the Students Rope
Inderjeet Cotton
Gopal Silk
Saloni Nylon
Karamjit Wool

Answer:
Saloni has choosen the correct rope because the rope of nylon is stronger than silk and wool.

Long Answer Type Questions

Question 1.
Give uses of the following:
(a) Polyester fibres
(b) Teflon
(c) Polythene
(d) Polypropylene
Answer:
(a) Uses of Polyester Fibres:

  1. Polyester fibres are used in textile industry for making a variety of clothes, such as sarees, dress materials, curtain clothes, etc.
  2. Polyester fibres mixed with natural fibres are used for making blended textiles such as terrycot (mixed with cotton), terry wool (mixed with wool).
  3. It is used for making sails of sail boats.
  4. It is used for making water hoses for fire fighting operations.

(b) Uses of Teflon:

  1. It is used for coating inside of non-stick cooking utensils.
  2. It is used in the manufacture of seals and gaskets.

(c) Uses of Polythene:

  1. It is used in the manufacture of bags, toys and pipes.
  2. It is used for covering electric cables because it is a good electrical insulator.

(d) Uses of Polypropylene:

  1. It is used to prepare seat covers.
  2. It is used for making ropes, fishing nets etc.

Question 2.
State four important properties and uses of nylon fibres.
Answer:
Properties of Nylon Fibres:

  1. Nylon fibres are very strong.
  2. Nylon fibres absorb very less water. Therefore, these can be dried rapidly.
  3. Nylon is wrinkle resistant and keep permanent creases.
  4. Nylon fibres have high wear and tear resistance and therefore, have longer life.

Use of Nylon:

  1. Nylon is used for a large number of purposes where high strength fibres are required.
  2. Nylon is used for making parachute fabrics, fishing nets, tyrecord, ropes, stockings (socks) and other textiles.
  3. Nylon is mixed with wool to make long-lasting fabrics.

Question 3.
Give the properties common to Nylon and Polyester fibres.
Answer:
Properties of Nylon and Polyester Fibres:

  1. Nylon and polyester fibres are very strong threads in comparison to silk, cotton, and wool.
  2. Both the threads have excellent resistance to wrinkles.
  3. Both the threads absorb very little water, so they dry out quickly.
  4. They have the high abrasion resistance and are not attacked by moths.
  5. Ordinary chemicals have no effect on them.
  6. They are lightweight and fine in texture.
  7. They are insoluble in common solvents.

Question 4.
What is plastic? What are its different types? Give properties of plastics which render them as a material of choice. Also, give its uses.
Answer:
Plastic. It is a polymer like synthetic fibre.
Example. Polythene

Types of Plastic. All plastics do not have the same arrangement of units. There are two types of plastics: One has a linear arrangement of units and the other has a cross-linked arrangement of units.

Properties of Plastics:

  1. Plastic is not attacked by air and water. That is they are non-reactive and non¬corrosive.
  2. Plastic is light, strong, and durable.
  3. Some plastics can be easily deformed on heating and some others do not soften on heating.
  4. Plastics are poor conductors of heat and electricity.

Uses of Plastics:

  1. In Health Care Industry. Plastics find extensive use in the Health care industry for packaging tablets, threads used for stitching wounds syringes, doctor’s gloves, and many other instruments.
  2. In Kitchen Cookwares. Plastic is used for making special cookwares to be used in micro-ovens which can withstand high temperatures.
  3. In making non-stick cookwares on which Teflon, a kind of plastic is used, oil and water do not stick.
  4. Fire Proof Plastics. Melamine plastic is used for coating the uniforms of firemen. This makes the uniform flame resistant.

PSEB 6th Class Physical Education Solutions Chapter 1 Health

Punjab State Board PSEB 6th Class Physical Education Book Solutions Chapter 1 Health Textbook Exercise Questions and Answers.

PSEB Solutions for Class 6 Physical Education Chapter 1 Health

Physical Education Guide for Class 6 PSEB Health Textbook Questions and Answers

Question 1.
How many kinds are there of health?
Answer:
According to World Health Organisation “Health is a state to complete physical, mental & social well being and not merely the absence of disease or infirmity.
Kinds of Health:
1. Physical Health
2. Mental Health
3. Social Health
4. Emotional Health

1. Physical Health:
A physical health is that all organs of the healthy person work properly. His body become active, healthy and ready to do the physical work. His body structure remains beautiful. He looks scout & beautiful. His all systems, circulatory, respiratory, excretory, digestive system work properly.

2. Mental Health:
Mental Health means a person should take right, decision with his mind. His confidence must be remained up. He adjusts himself according to the circumstances.

3. Social Health:
In social health, the relationship of a person describes with his family & society as we know man is a social animal who has to go in hand with his family & society to fulfil his daily needs. He gets respect from his family or society. A person is incomplete without society.

4. Emotional Health:
In a different situation, different type of emotions arise in our mind Fear, Happiness, Anger etc. These emotions require a great balance in our life. So, we can perform our work very well.

PSEB 6th Class Physical Education Solutions Chapter 1 Health

Question 2.
What kind of food should children eat?
Answer:

  • Children should eat balance diet, it must consist of necessary elements, like children should eat pure
  • Balanced diet. It should contain all the necessary elements, like proteins, carbohydrates, oily substance, minerals & water.
  • Wash your hands properly before your meals.
  • They should not take hot & cold water.
  • Children should not take food while watching T.V. or working on computers.
  • They should take food while sitting straight, do not eat it while lying down.
  • Fast food like-Pizza & burger is harmful to health, children should prefer homemade food.
  • The food should be clean from dust & flies.
  • The fruits should be clean & wash properly before eating.

Question 3.
Which things should we take care of to remain healthy?
Answer:
(a) Medical check up:
Children should take medical check up time-to-time. Vaccination is also important. If there is any injury treatment is necessary.

(b) Nature:
Children should lead happy life. Good nature also requires for health. Irritating nature has bad effect on our health.

(c) Habits:
Children should follow the good habits to maintain the health. To wake up, eat, read, play or rest in time. Somebody has rightly said in Punjabi “vele da kam, kuvele diyan takkran.”

(d) Exercise, Games & Yoga:
Children should do exercise and yoga daily to keep themselves fit. Yoga & exercise should be performed empty stomach. Airy & open environment should require. Before participating in any game children should warm up properly.

PSEB 6th Class Physical Education Solutions Chapter 1 Health

Question 4.
Which things should we take care of while eating?
Answer:

  • We should wash hands properly before & after taking meal.
  • We should take balanced diet.
  • Always refrain from fast food and take homemade food.
  • They should not take hot & cold food.
  • Food should be taken according to need & chew it properly.
  • Don’t take food while watching T.V. & working on computer.
  • Don’t eat food while lying down.
  • We should take meal while sitting straight.
  • Fruits should be washed properly before eating.

Question 5.
Write a short note on the following:
1. Cleanliness of the skin
2. Cleanliness of the hair
3. Cleanliness of the eyes
4. Cleanliness of the ears
5. Cleanliness of the nose
6. Cleanliness of the teeth
7. Cleanliness of the nails
Answer:
1. Cleanliness of the skin:
The skin covers all of our body parts and protects them. It is helpful in maintaining our body temperature. It beautifies our body. If we neglect the cleanliness of our skin, then skin pores will be blocked with dust particles, due to which unwanted & harmful elements do not exit our body & many kinds of skin diseases develop.

2. Cleanliness of the hair:
Long hair add charm to one’s beauty. Balanced diet contributes a lot to make the hairs beautiful & strong. Hair should be combed daily with a clean comb. The hairs should be dried properly after washing. Let lice not be developed. Lice do not develop if you want your hair keep clean and healthy.

3. Cleanliness of the Eyes:
Eyes are more sensitive part of the body. We cannot enjoy scenic beauty of nature without eyes. Therefore, care of eyes is very necessary, wash your eyes 2-3 times daily with cold water. Protect your eyes from dizzling light. Sunglasses should be used while going out in the sun.
PSEB 6th Class Physical Education Solutions Chapter 1 Health 1
4. Cleanliness of the Ears:
Cleanliness of ears is equally impotant as of the other orgAnswer: The ear drums of our ears are very delicate. We should not insert any sharp thing inside the ear, as it can tear the ear drum. Do not listen music on mobile while putting head phone.

5. Cleanliness of the Nose:
We breathe through nostrils & mouth, but breathing through nostrils is useful. Breathing through nostrils makes the inhaled air pure & in accordance with the body temperature when it enters the body. Nose works as a filter. The tiny hair in the opening of the nose like filter hold the dust particles & germs in them. If any tiny particle does not get stuck in these tiny hair of the nose, it sticks to the inner side of the nose. In this way the nose purifies the air that goes to our lungs. We should clean our nose also while breathing.

6. Cleanliness of the teeth:
Teeth help us in chewing the food. Chewed food is good for digestion. We should daily brush our teeth in morning. Always gargle properly after eating anything, so that no food particle should be left stuck in teeth. Teeth start becoming hollow inside which results in the weakning of teeth.
PSEB 6th Class Physical Education Solutions Chapter 1 Health 2
7. Cleanliness of the Nails:
Cleanliness of nails of hands & feet is also very important like other parts of body. Dirt gets stuck in long grown nails. As a result of it enters our body while eating. That is why we should wash our hands & feet properly. Nails should be pared once or twice in a week.

PSEB 6th Class Physical Education Solutions Chapter 1 Health

Question 6.
Write about five healthy habits to maintain good health.
Answer:

  • Always take balanced diet and fresh food.
  • Internal organs of our body like lungs. We should know the complete knowledge of all organs.
  • Take proper sleep according to your age.
  • Always take medical check up time-to-time.
  • We should exercise & stall according to the age.
  • Always inhale from nose.
  • Always live in fresh air.
  • We should wear the clothes according to the seasons.
  • Always remain happy.
  • Always keep standing posture, sitting & walking posture.
  • Always wear neat & clean clothes.

PSEB 6th Class Physical Education Guide Health Important Questions and Answers

Multiple Choice Questions

Question 1.
Write the types of health.
(A) Physical health
(B) Mentle health
(C) Emotional health
(D) All mentioned above.
Answer:
(D) All mentioned above.

Question 2.
Which type of foods you will provide to the children?
(A) Balanced diet
(B) Clean the hands before taking meals.
(C) Don’t take food very hot.
(D) All mentioned above.
Answer:
(D) All mentioned above.

PSEB 6th Class Physical Education Solutions Chapter 1 Health

Question 3.
Which things be born in mind to lead healthy life?
(A) Medical check-up
(B) Good habits
(C) Exercise, games & yoga
(D) All above.
Answer:
(D) All above.

Question 4.
How you will keep your skin clean?
(A) Taking bath with fresh water everyday.
(B) You must go toilet before bath.
(C) Don’t take bath after taking meal.
(D) All above.
Answer:
(D) All above.

Question 5.
How you will clean your teeth?
(A) Keep your teeth clean early morning and sleeping at night with brush.
(B) Don’t take very hot milk or tea.
(C) Never prick the teeth with iron stick.
(D) All above.
Answer:
(D) All above.

Question 6.
Write the rules of personal hygiene.
(A) Clean and Balanced diet
(B) Inhale with nose
(C) Always be happy
(D) All above.
Answer:
(D) All above.

PSEB 6th Class Physical Education Solutions Chapter 1 Health

Question 7.
How you will clean your hair when hair fell the clutch of dandruff?
(A) Take 250 gram fresh water and pour borik of one spoon and wash your hair.
(B) Use coconut oil in hair.
(C) Use glycerine with lemon in hair.
(D) All above.
Answer:
(D) All above.

Very Short Answer Type Questions

Question 1.
What we should call the Science which give us knowledge of health?
Answer:
Personal Health Hygiene.

Question 2.
Where the healthy mind lives?
Answer:
In Healthy Body.

Question 3.
If we do not clean the skin properly which diseases are caused?
Answer:
Internal & External diseases.

PSEB 6th Class Physical Education Solutions Chapter 1 Health

Question 4.
What parts of eyes are called in our body?
Answer:
Soft and costless.

Question 5.
What we should do in a day to clean the eyes?
Answer:
Wash it with cold water.

Question 6.
What we should do daily to clean our teeth?
Answer:
Brush or Datun.

Question 7.
How for we should keep the eyes from books?
Answer:
30 cm or 1 feet.

Question 8.
If we do not clean the teeth then what will happen?
Answer:
Pyorrhoea.

Question 9.
What should we do to clean the skin daily?
Answer:
Taking bath.

PSEB 6th Class Physical Education Solutions Chapter 1 Health

Question 10.
What type of clothes we should wear after bath?
Answer:
Neat & Clean.

Question 11.
Do, we read books while sitting on train or bus?
Answer:
No.

Question 12.
What thing is not used to clean our ears?
Answer:
Pen or sharp objects.

Question 13.
If anything enters in our eye then what we should do?
Answer:
Do not rub your eyes.

Question 14.
Which posture is harmful for us to study?
Answer:
Lying down or bending while sitting.

Question 15.
In which disease we should have to give more attention to the child?
Answer:
Chicken pox.

PSEB 6th Class Physical Education Solutions Chapter 1 Health

Question 16.
Which part of our mouth is safe to respirate?
Answer:
Nose.

Question 17.
If teeth are not present in our mouth then what would happened?
Answer:
Our Taste will end.

Question 18.
In which stage permanent teeth will grow in a child’s mouth?
Answer:
6 to 12 years.

Question 19.
If dust is collected in our ears then which thing is used to clean it?
Answer:
Hydrogen Peroxide.

PSEB 6th Class Physical Education Solutions Chapter 1 Health

Question 20.
By which things nails should not be cut?
Answer:
With mouth.

Question 21.
If peek is collected in our ears then how should we clean it?
Answer:
By using Boric Acid Or Glycerine.

Question 22.
How we can cut our growing nails?
Answer:
By using nail cutter.

Question 23.
The hair present in our nose work as a?
Answer:
Net.

Question 24.
Beautiful hair make a lady?
Answer:
Attractive.

Short Answer Type Questions

Question 1.
Give five steps to live healthy?
Answer:

  • Eat neat & clean food.
  • Always respiratef through nose.
  • Take proper sleep.
  • Always be happy.
  • Take regular medical check-up.

PSEB 6th Class Physical Education Solutions Chapter 1 Health

Question 2.
Why should we always respirate through nose?
Answer:
We always respirate through nose because small hairs-are present in our nose. When we respire with oxygen we also inhale a lot of impurities. These hair catch that impurities in it & fresh air passes to wind pipe. If we take breath through mouth then the impurities also enter in our lungs through wind pipe, it causes many diseases in our body.

Question 3.
If we do not clean our skin then what will happen?
Answer:
Skin makes safe our internal body organs. If we do not clean skin then skin pores will be blocked with dust particles, due to which unwanted and harmful elements do not exit our body and many diseases develop.

Question 4.
How we prevent dandruff present in our hair?
Answer:
If dandruff is present in our hair then take 250 gms water put one spoon of Boric Powder, mix it well and wash your hair with it. After washing your hairs put coconut oil in it. It is always prevented by Glyerine or lemon.

Question 5.
Why it is important to clean our teeths?
Answer:
Teeths are the important part of our body. If our teeths damages then heart also. Our mouth also releases bad smell. A person can also make irritate others. It also causes a disease named Pyorrhoea. That’s why it is important to clean our teeth well.

Long Answer Type Questions

Question 1.
Why it is important to clean our hair? How we can clean them?
Answer:
Long hair add charm to one’s beauty. Long and beautiful hair make our body beautiful and attractive. If we don’t give proper care to hair then they become weaker and falling down. They causes with dandruff and some more diseases can also cause. So, that’s why it is important to clean our hair. We should clean our hairs by following these steps-

  • Comb your hair before sleeping at night.
  • Properly comb your hair with clean comb.
  • Comb them daily at morning also.
  • Do not use sharp pins in your hair.
  • Do not leave your hair more oily and more rough.
    PSEB 6th Class Physical Education Solutions Chapter 1 Health 3
  • Always take proper hair wash & after washing it rub it with clean towel.
  • Wash your hair with Egg, Amla, Curd, Soap or Shampoo of better . company. In summer in one week wash your hair atleast for 2 times and in winter atleast one time.
  • Sometimes also put some coconut oil in your hair.
  • In your daily food eat, butter, cheese, salad, green vegetables & fruits.

PSEB 6th Class Physical Education Solutions Chapter 1 Health

Question 2.
What is called Personal Hygiene?
Answer:
To take care of your body is called personal hygiene. It is made of two words-Personal and Hygiene. Personal is a English word which means Self and Hygiene is a European word Hygienous which means without diseases. Now-a-day it means life test. To prevent from diseases there is compulsory to have a knowledge about personal health.

Personal hygiene is that part which gives the knowledge to maintain ourself. By this education we know about environment, its causes & prevention also. By this knowledge we also physically & mentally developed. The importance of health of a person is like a fragrance of flowers. To live healthy personal hygiene helps us a lot. It is that branch by which we get the knowledge about the rules of disease free life.

Question 3.
What rules are followed to science of personal hygiene?
Answer:

  • Always take fresh food.
  • Take proper knowledge about internal and external parts of our body.
  • Take proper sleep according to your age.
  • Take proper medical check up time-to-time.
  • Do exercise daily.
  • Always respirate through nose.
  • Take breath in open air.
  • Wear clothes according to climatic conditions.
  • Always be happy.
  • Always stand, sit & walk in a good posture.

Question 4.
Write the harmful effects of dirty hair.
Answer:
If we do not take proper care of our hair then it causes a lot of problems which are as follows-
1. Dandruff: Dandruff takes place at rough hair. They cause due to dust particles and soap.

2. Treatment:
If there a lot of dandruff is present in your hair then take 250 gms water and one spoon of Boric powder mix it well and wash your head with this mixture. Before washing your hair massage your hair with coconut oil. It is also prevented by glycerine as well as lemon. It is also prevented with the usage of amla.

3. Lice:
If we do not give proper attention to hair then lice grow in our hair. One louse gives 300 eggs at one time. After two weeks these eggs break and they start growing. Except daily cleanliness some suggestions are also there to prevent from lice; these are-

  • Do not use others comb, handkerchief, cap, turban etc.
  • Do not lie down your head on seat of bus, cinema hall on chair.
  • Use clean comb. Try to place the comb at dust free area in clean box.

4. Falling of hair:
If we don’t take proper care of hairs then they start falling down. To prevent from these give proper attention to your hair. Always take proper balance diet and use shampoo of good company.

5. Change in Colour:
If we do not take proper balanced diet then our hair become white before old age. If we want to prevent it then eat well balanced diet, and clean your body daily.

PSEB 6th Class Physical Education Solutions Chapter 1 Health

Question 5.
Why hair of our nose are advantageous for us?
Answer:
We breathe through nose and mouth, but breathing through nose is useful. Breathing through nose makes the inhaled air pure and in accordance with the body temperature when it enters the body. Nose works as a filter. The short hair in the opening of the nose like a filter held the dust particles and germ in them. If any tiny particle does not get stuck in these tiny hair of the nose, it sticks to the inner side of the nose. In this way the nose hair purifies the air that goes to our lungs. We should clean our nose also while bathing. This results in protecting our body from many diseases. So, that’s why hair of nostrils are more advantageous.

Question 6.
How we clean our feet?
Answer:

  • It is also important to clean our feet as same as our body. During bath we also have to wash & clean our feet and spaces between our fingers of foots.
  • Always wear neat and clean socks.
  • Before sleep at night we should also have to wash our feet and properly rubbed with towel.
  • Always wear slippers & shoes of your own size.
  • Do not move without slippers.
  • Cut your nails of feet at proper time.
  • Sometimes massage your feet with oil or glycerine.

PSEB 6th Class Physical Education Solutions Chapter 1 Health

Question 7.
How should we dean our hands?
Answer:

  • Always wash your hands with soap after and before taking meal.
  • Always keep your hands soft and clean.
  • Massage your hands with cream or glycerine.
  • Wash your hands with clean water. By which we can prevent it from a lot of diseases.

PSEB 8th Class Science Solutions Chapter 6 Combustion and Flame

Punjab State Board PSEB 8th Class Science Book Solutions Chapter 6 Combustion and Flame Textbook Exercise Questions and Answers.

PSEB Solutions for Class 8 Science Chapter 6 Combustion and Flame

PSEB 8th Class Science Guide Combustion and Flame Textbook Questions and Answers

Exercises

Question 1.
List conditions under which combustion can take place.
Answer:
Conditions necessary for combustion:

  1. Presence of a combustible substance.
  2. Presence of a supporter of combustion.
  3. Attainment of ignition temperature.

Question 2.
Fill in the blanks.
(a) Burning of wood and coal causes ……………… of air.
(b) A liquid fuel, used in homes is ………………
(c) Fuel must be heated to its …………………………………… before it starts burning.
(d) Fire produced by oil cannot be controlled by …………………..
Answer:
(a) Pollution.
(b) Kerosene.
(c) Ignition temperature.
(d) Water.

PSEB 8th Class Science Solutions Chapter 6 Combustion and Flame

Question 3.
Explain how the use of CNG in automobiles has reduced pollution in our cities.
Answer:
CNG is a clean gaseous fuel. It burns completely in air and does not produce any harmful gases. So, the use of CNG in automobiles has reduced pollution in our cities.

Question 4.
Compare LPG and wood as fuels.
Answer:
LPG is a clean fuel. It is liquefied petroleum gas and is filled in cylinders. It burns with a blue flame and leaves no residue. Its calorific value is high. Wood is not a clean fuel. It burns and release lots of smoke and ashes are left behind. It give very low amount of heat.

Question 5.
Give reasons:
(a) Water is not used to control fires involving electrical equipment.
(b) LPG is a better domestic fuel than wood.
(c) Paper by itself catches fire easily whereas a piece of paper wrapped around an aluminium pipe does not.
Answer:
(a) The substance used for extinguishing fires on electrical appliances or circuit should not be good conductor of electricity as there are chances of electrocution. So, water being a good conductor of electricity, is not used for extinguishing fires on electrical appliances or circuit. Carbon-tetrachloride (non-electrolyte) is used for this purpose.

(b) LPG is liquefied petroleum gas. It has high calorific value of 50 kJ/g. It is neat and clean fuel. It burns with a smokeless flame and does not produce poisonous gases. While wood has less calorific value of 17 kJ/g. It gives out smoke and poisonous gases on burning. So, LPG is better fuel than wood.

(c) When paper wrapped around an aluminium pipe is brought near a flame, it does not burn because the heat gets transferred to aluminium pipe and the ignition temperature of paper is not achieved.

Question 6.
Make a labelled diagram of a candle flame.
Answer:
PSEB 8th Class Science Solutions Chapter 6 Combustion and Flame 1

Question 7.
Name the unit in which the calorific value of a fuel is expressed.
Answer:
Kilojoules per kilogram (kJ/kg).

Question 8.
Explain how CO2 is able to control fires.
Answer:
CO2 gas is heavier than air. So, it forms an envelope around the burning fire. This, cuts off the supply of oxygen gas and fire stops burning and gets under control.

Question 9.
It is difficult to burn a heap of green leaves but dry leaves catch fire easily. Explain.
Answer:
Green leaves have a high moisture content in them and in the heap of green leaves, oxygen present is very less. Whereas dry leaves have no moisture content and there is lot of oxygen available in this heap. So, it is difficult to burn a heap of green leaves than a heap of dry leaves.

PSEB 8th Class Science Solutions Chapter 6 Combustion and Flame

Question 10.
Which zone of flame does a goldsmith use for melting gold and silver and why ?
Answer:
Goldsmith usually uses the upper most, non-luminous, blue flame for melting gold and silver because it is the hottest part of the flame.

Question 11.
In an experiment 4.5 kg of a fuel was completely burnt. The heat produced was measured to be 180,000 kJ. Calculate the calorific value of the fuel.
Solution:
Mass of fuel = 4.5 kg
Heat produced = 180,000 kg
Now, Calorific value of a substance = \(=\frac{\text { Heat produced }}{\text { Mass }}\)
= \(\frac{180,000}{4 \cdot 5}\) kj/kg
= \(\frac{40,000}{1}\)
= 4 × 104 kj/kg

Question 12.
Can the process of rusting be called combustion ? Discuss.
Answer:
Rusting.
When iron is exposed to moist air, it gets coated with hydrated iron oxide. This process is called rusting and the coating formed is called rust. Chemically rust is hydrated form of ferric oxide, Fe2O3. xH2O. It is reddish brown in colour.
The overall reaction for rusting is:
PSEB 8th Class Science Solutions Chapter 6 Combustion and Flame 2
Combustion is an oxidation reaction and rusting is also an oxidation reaction but very slow. So, rusting can be termed as slow combustion reaction.

Question 13.
Abida and Ramesh were doing an experiment in which water was to be heated in a beaker. Abida kept the beaker near the wick in the yellow part of the candle flame. Ramesh kept the beaker in the outermost part of the flame. Whose water will get heated in a shorter time.
Answer:
Ramesh’s beaker will get heated in a shorter time because the outermost part of flame is the hottest part.

PSEB Solutions for Class 8 Science Combustion and Flame Important Questions and Answers

Multiple Choice Questions

Question 1.
With the help of the following diagram tell the colour of its flame?
PSEB 8th Class Science Solutions Chapter 6 Combustion and Flame 3
Answer:
The colour of the flame of lamp: yellow
The colour of the flame of candle : yellow
The colour of the flame of bunsen burner : blue.

Question 2.
In the figure below various parts of candle flame are given. Tell which one of them is less hot ?
PSEB 8th Class Science Solutions Chapter 6 Combustion and Flame 4
(а) Outer Zone
(б) Inner Zone
(c) Middle Zone
(d) None of these.
Answer:
(c) Middle Zone.

Question 3.
Fuel is:
(a) Solid
(b) Liquid
(e) Gas
(d) Solid, liquid and gas
Answer:
(d) Solid, liquid and gas

Question 4.
Which of the following gas is supporter in combustion?
(a) Oxygen gas
(b) L.P.G.
(e) Nitrogen gas
(d) Carbondioxide gas
Answer:
(a) Oxygen gas.

PSEB 8th Class Science Solutions Chapter 6 Combustion and Flame

Question 5.
Which of the following is combustible substance ?
(a) Iron nail
(b) Glass
(c) Paper
(d) A piece of stone
Answer:
(c) Paper

Question 6.
The conditions for combustion are:
(a) Fuel and air
(b) Fuel, air and ignition temperature
(c) Fuel and ignition temperature
(d) Air and ignition temperature.
Answer:
(b) Fuel, air and ignition temperature.

Question 7.
Which out of the following has minimum ignition temperature ?
(a) Petrol
(b) Kerosene
(c) Coal
(d) L.P.G.
Answer:
(d) L.P.G.

Question 8.
Which of the following gas causes acid rain ?
(a) H2
(b) N2
(c) Carbon-monoxide
(d) Oxides of sulphur and nitrogen
Answer:
(d) Oxides of sulphur and nitrogen.

Question 9.
While extinguishing fire of electric wires and electric instruments, which of the following item is not used ?
(a) Sand
(b) Water
(c) Foam
(d) Carbondioxide
Answer:
(b) Water.

Question 10.
The unit of Calorific value of a fuel is:
(a) Joule
(b) Kilo joule/kg
(c) Kilo joule
(d) None of the above.
Answer:
(b) Kilo joule/kg.

Very Short Answer Type Questions

Question 1.
List the fuels used in rural areas in our country.
Answer:
Wood, agricultural wastes and cow-dung cakes.

PSEB 8th Class Science Solutions Chapter 6 Combustion and Flame

Question 2.
Which of the following solid fuels has the highest heat value: Cow-dung cakes, coal, wood?
Answer:
Coal.

Question 3.
Name the most commonly used liquid fuel in Indian homes.
Answer:
Kerosene.

Question 4.
Name three liquid fuels.
Answer:
Kerosene oil, Petrol, Diesel.

Question 5.
When fuels burn, what do they produce?
Answer:
Heat and light.

Question 6.
What is ignition temperature?
Answer:
Ignition temperature. The lowest temperature at which a substance catches fire in the presence of oxygen, is called its ignition temperature.

Question 7.
Name two liquids which have low ignition temperatures.
Answer:

  1. Alcohol and
  2. ether.

Question 8.
What type of fire èxtinguisher is used to extinguish fire caused by
electricity?
Answer:
Carbon tetrachioride (CCl4) fire extinguisher.

PSEB 8th Class Science Solutions Chapter 6 Combustion and Flame

Question 9.
What is combustion ?
Answer:
Combustion.
It is the process of heating of a substance in the presence of oxygen with the evolution of heat and light.
It is an oxidation reaction in which substance (fuel) burns in the presence of oxygen so as to liberate heat and light.

Question 10.
Define heat value of a fuel.
Answer:
Heat value of fuel. The amount of heat liberated when 1 kg of substance is burned, is called heat value of that fuel.

Question 11.
Name the type of fire extinguisher used for extinguishing oil fires.
Answer:
Foam type fire extinguisher.

Question 12.
Why charcoal is considered better fuel than wood ?
Answer:
It is because calorific value of charcoal is higher than that of wood.

Question 13.
Name the zones of a candle flame.
Answer:

  1. Cold innermost zone,
  2. middle zone,
  3. outermost non-luminous zone.

Question 14.
Name two substances which may be effective in fire fighting.
Answer:
Water and Foam.

Question 15.
Name three combustible substances.
Answer:
Paper, wood and cooking gas are three combustible substances.

PSEB 8th Class Science Solutions Chapter 6 Combustion and Flame

Short Answer Type Questions

Question 1.
What are fuels ? In which different states fuels are found?
Answer:
Fuels. The materials which are burnt to produce heat and light, are called
fuels.
Fuels are found in three states:

  1. Solid (wood, coal, charcoal etc.)
  2. Liquid (petrol, kerosene, diesel)
  3. Gases (natural gas, coal gas, bio-gas etc).
    Fuels are found in Maharashtra and Gujarat states.

Question 2.
How will you prove that air is required for combustion?
Answer:
A burning coal or wood piece stops burning after some time, if it is covered with a glass vessel. This is because the supply of air is cut off, which stops combustion. If air is blown on this burning piece, it again starts burning with a blaze. It is therefore, concluded that air (supporter of combustion) is required for burning of a substance.

Question 3.
How can accidental fires be extinguished?
Answer:
Accidental fires can be extinguished by controlling any one of the three conditions responsible for producing fire:

  1. by cutting supply of air (oxygen) so that the combustible substance does not come in contact with the supporter of combustion.
  2. by cooling the burning substance or by lowering its ignition temperature.
  3. by removing nearby combustible substances so that fire does not spread.

Question 4.
Why do Goldsmiths use a blow-pipe?
Answer:
Goldsmiths use a blow-pipe to intensify a kerosene lamp flame for moulding pieces of gold or silver into desired shapes. The air blown through the pipe aids combustion of unburnt particles of fuel, thereby making the flame hotter.

Question 5.
Why do combustible substances not catch fire on their own ?
Answer:
Combustible substances cannot catch fire on their own as their ignition temperature is higher than normal temperature. When the temperature is lowered than ignition temperature, they catch fire.

Question 6.
Explain Ignition temperature, combustible substance, supporter of combustion in reference to conditions of combustion.
Answer:
Ignition temperature is the minimum temperature at which fuel catches fire. Each substance has definite ignition temperature below which it will not catch fire.

Combustible substance is that which readily catches fire. Paper, LPG, cloth etc. are combustible substances.

Supporter of combustion is that substance which helps in burning the combustible substance. Combustible substances like petrol, LPG will not burn till supporter of combustion like oxygen is supplied in ample amount.

Question 7.
Given the reaction:
C + O2 → CO2 + 385 kJ
Calculate the calorific value of carbon (atomic weight of C = 12, O = 16).
Solution:
According to equation, 1 mole of carbon or 12 g of carbon on burning produce 385 kJ of heat.
Thus
12 g of carbon produce heat = 385 kJ
1 g of carbon produces heat = \(\frac{385}{12}\)
∴ Calorific value of carbon = 32.1 kJ/g

PSEB 8th Class Science Solutions Chapter 6 Combustion and Flame

Question 8.
Why is a match stick lighted on rubbing it on the rough surface provided on the side of the match box ?
Answer:
This is due to the fact that when we rub the match stick on the rough surface of the match box, the work done during rubbing produces heat due to friction. This heat raises the temperature of the chemical present on the match stick head to its ignition temperature. Therefore, the chemical substance catches fire and the match stick starts burning.

Question 9.
Why is coke considered a better fuel than coal ? Give four reasons.
Answer:
Coke is considered a better fuel than coal because of the following reasons:

  1. Coke has higher calorific value than coal.
  2. Ignition temperature of coke is less than that of coal.
  3. Coke produces less smoke than coal.
  4. Coal on burning produces some pollutants like CO2, CO and small quantities of SO2 whereas coke does not
    produce these pollutants.

Question 10.
What do you mean by fire fighting ?
Answer:
Fire Fighting.
By fire fighting we mean to put out the fire. A fire may be due to an accident, short circuiting or human negligence. The combustion of a substance requires combustible substances, oxygen (or air) and heat. Therefore, to put out fire the air or oxygen supply should be cut off.

Question 11.
What should you do to put out the fire ?
Answer:
A fire may be due to an accident, short circuiting or human negligence. The combustion of a substance requires combustible substance, oxygen and heat. Therefore, to put out fire the air supply should be cut off. The fire can be put out by using carbon dioxide, water, sand etc.

Question 12.
Why should water not be used to extinguish fire due to :
(i) Kerosene or Petrol
(ii) Short circuiting ?
Answer:
(i) This is because kerosene and petrol being lighter than water, float on it and may further spread fire.

(ii) This is because water conducts electricity and it can cause a fatal shock to the person who is putting out the fire.

Question 13.
Why do we wrap a blanket around a person who has caught in lire ?
Answer:
When a person is caught in fire is wrapped with blanket does not get proper supply of oxygen which is necessary for combustion to take place.

Question 14.
Why are we advised not to sleep in a room with a burning coal ingithi in it ?
Answer:
In a closed room there is limited supply of oxygen and due to incomplete combustion of coal, carbon monooxide gas is produced. This gas is poisonous and may prove fatal. So we are advised not to sleep in a closed room with burning coal ingithi in it.

PSEB 8th Class Science Solutions Chapter 6 Combustion and Flame

Question 15.
Explain Global warming.
Answer:
Global Warming. Combustion of most fuels releases carbondioxide in the air resulting in the increase of temperature of the atmosphere which is believed to be the cause of Global warming. Global warming results in melting of polar glaciers causing floods in the low lying coastal areas.

Question 16.
What is acid rain ?
Answer:
Acid Rain.
Burning of coal and diesel releases sulphur dioxide gas which is very pungent and suffocating. Moreover, petrol engines give off oxides of nitrogen. These oxides of sulphur and nitrogen dissolve in water of rain to form acids. Such rain is called Acid rain.

Question 17.
Why does the flame shown in the picture extinguishes when a glass jar is put on the burning candle ?
PSEB 8th Class Science Solutions Chapter 6 Combustion and Flame 5
Answer:
We know that oxygen is necessary for burning but when we put a glass jar on the burning candle, the amount of oxygen becomes less. The flame of candle extinguishes because of shortage of oxygen.

Long Answer Type Questions

Question 1.
Discuss the various combustion zones of a candle flame with the help of a diagram.
or
Explain the zones of candle with the help of a diagram.
Answer:
PSEB 8th Class Science Solutions Chapter 6 Combustion and Flame 6
A candle flame has three distinct zones.
1. Dark inner Zone
2. Luminous Zone
3. Non-luminous Zone.

1. Dark inner zone.
The innermost zone is dafk and is the coldest part of the flame. It consists largely of the hot vapours of wax (the combustible material). Introduce one end of a glass tube in the zone, you will see white vapours coming out from the other end of the tube. On being lighted with a matchstick, these emerging vapours burn with a flame.

2. Luminous Zone.
The middle zone is a bright luminous zone. In this zone the fuel partially burns forming carbon particles. It is the glow of these particles that makes this zone luminous. The carbon particles leave the flame as smoke and soot.

3. Non-luminous Zone.
It is the outer zone which is faintly bluish in colour. In this zone oxygen from the air mixes with the fuel bringing about complete combustion. This zone is the outermost non-luminous zone. It has the highest temperature of around 1800°C.

Question 2.
Describe
(i) Rapid combustion
(ii) Spontaneous combustion
(iii) Slow combustion
(iv) Explosion.
Answer:
(i) Rapid Combustion.
The oxidation reaction in which heat and light is produced in a short time is called rapid combustion. For example, when a burning splinter is brought near the gas burner, the gas tap of which is opened, the gas immediately starts burning with the production of heat and light. Similarly, a candle starts burning when a burning splinter is brought close to its wick.

(ii) Spontaneous Combustion.
Combustion which takes place without the application of any external heat is known as spontaneous combustion.
White phosphorus is the best example of a substance burning with spontaneous combustion.

(iii) Slow Combustion.
It is a slow oxidation process in which no light is produced. In such a reaction the heat liberated is at such a low rate that we cannot feel it.
Rusting of iron and the process of respiration are examples of slow combustion.

(iv) Explosion.
Such a process of combustion, where a large number of gases with the evolution of the tremendous amount of heat and light are evolved is called an explosion. During the Diwali festival, we observe that certain crackers explode only when pressure is applied. In this process, the oxidation of the chemicals in the cracker takes place at a very high speed. Large amounts of gases are liberated with the evolution of a tremendous amount of heat and light.
Gunshot, when fired, is called an explosion.

PSEB 8th Class Science Solutions Chapter 2 Microorganisms: Friend and Foe

Punjab State Board PSEB 8th Class Science Book Solutions Chapter 2 Microorganisms: Friend and Foe Textbook Exercise Questions and Answers.

PSEB Solutions for Class 8 Science Chapter 2 Microorganisms: Friend and Foe

PSEB 8th Class Science Guide Microorganisms: Friend and Foe Textbook Questions and Answers

Exercises

Question 1.
Fill in the blanks:
(а) Micro-organisms can be seen with the help of a ……………. .
Answer:
microscope

(b) Blue green algae fix ……………….. directly from air to enhance fertility of soil.
Answer:
nitrogen

(c) Alcohol is produced with the help of …………………
Answer:
yeast

(d) Cholera is caused by ……………. .
Answer:
bacteria

PSEB 8th Class Science Solutions Chapter 2 Microorganisms: Friend and Foe

Question 2.
Tick the correct answer:
(a) Yeast is used in the production of:
(i) sugar
(ii) alcohol
(iii) hydrochloric acid
(iv) oxygen.
Answer:
(ii) alcohol

(b) The following is an antibiotic :
(i) Sodium bicarbonate
(ii) Streptomycin
(iii) Alcohol
(iv) Yeast.
Answer:
(ii) streptomycin.

(c) Carrier of malaria-causing protozoan is:
(i) female anopheles mosquito
(ii) cockroach
(iii) housefly
(iv) butterfly.
Answer:
(i) female anopheles mosquito.

(d) The most common carrier of communicable diseases is :
(i) ant
(ii) housefly
(iii) dragonfly
(iv) spider.
Answer:
(ii) housefly.

(e) The bread of idli dough rises because of:
(i) heat
(ii) grinding
(iii) growth of yeast cells
(iv) kneading.
Answer:
(iii) growth of yeast cell.

(f) The process of conversion of sugar into alcohol is called:
(i) nitrogen fixation
(ii) moulding
(iii) fermentation
(iv) infection.
Answer:
(iii) fermentation.

Question 3.
Match the organisms in Column ‘A’ with their action in Column ‘B’

Column A Column B
(i) Bacteria (a) Fixing nitrogen
(ii) Rhizobium (b) Setting of curd
(iii) Lactobacillus (c) Baking of bread
(iv) Yeast (d) Causing malaria
(v) A protozoan (e) Causing cholera
(vi) A virus (f) Causing AIDS
(g) Producing antibodies

Answer:

Column A Column B
(i) Bacteria (а) Causing cholera
(ii) Rhizobium (b) Fixing nitrogen
(iii) Lactobacillus (c) Setting of curd
(iv) Yeast (d) Baking of bread
(v) A protozoan (e) Causing malaria
(vi) A virus (f) Causing AIDS

PSEB 8th Class Science Solutions Chapter 2 Microorganisms: Friend and Foe

Question 4.
Can micro-organisms be seen with the naked eye ? If not, how can they be seen ?
Answer:
No, micro-organisms cannot be seen with naked eye because they are too small. So, we can only see them under microscope.

Question 5.
What are the major groups of micro-organisms ?
Answer:
The various groups of micro-organisms are:

  1. Bacteria
  2. fungi
  3. protozoa
  4. algae
  5. virus.

Question 6.
Name the micro-organisms which can fix atmospheric nitrogen in the soil.
Answer:

  1. Rhizobium bacteria
  2. Blue green algae.

Question 7.
Write 10 lines on the usefulness of microorganisms in our lives.
Answer:
Micro-organisms are bacteria, fungi, algae and protozoans. The beneficial aspects of Micro-organisms are as given ahead:
Beneficial aspects of Bacteria:

  1. Formation of milk products like curd and cheese.
  2. Tenderization of meat by breaking down tough muscle fibre.
  3. Formation of vinegar and wines.
  4. Decomposition of organic matter.
  5. Tanning of leather.
  6. Conversion of atmospheric nitrogen to usable nitrogenous compounds.

Beneficial aspects of Fungi:

  1. Production of bakery products like bread and cakes.
  2. Other products like idli, dosa, processed cheese, etc.
  3. Beverages like wines, beers, etc.
  4. Mushrooms are edible fungi.
  5. Medicines such as penicillin are made from fungi.

Beneficial aspects of Algae:
They help in the production of organic matter through photosynthesis which provides food to aquatic animals.

  1. Algae cell extracts like agar and alginic acid are used for preparing medicines, food and cosmetics, etc. Kelp that is a brown algae is a rich source of iodine and potassium.
  2. The cell walls of diatom (an alga) are a natural source of fine silica.
  3. Many sea weeds are used as food in China and Japan.

Beneficial aspects of Protozoans:

  1. They form an important link in the food chain.
  2. They feed on fungi and bacteria. Mix it with potato glucose solution prepared earlier. Store the mixture so obtained in the suitable container. The PDA medium is ready and can now be used to culture microorganisms in petri dishes or test tubes.

Question 8.
Write a short paragraph on the harms caused by microorganisms.
Answer:
Harmful effects of Microorganisms:
1. These microorganisms cause a large variety of diseases in plants, animals and human beings.
2. They spoil food items as well as other articles like clothes, leather etc.
3. Micro-organisms spoil food by:

  • breaking down its molecules and make new products called (amines) which are generally smelly. This changes its chemical composition as well as its texture and physical appearance.
  • some microbes secrete poisonous substances called toxins which if consumed lead to food poisoning.
  • micro-organisms grow in the food and sometimes form a whole colony consisting of such large numbers that this food, if consumed can cause illness. It is called food poisoning.

Question 9.
What are antibiotics ? What precautions must be taken while taking antibiotics ?
Answer:
Antibiotics. These are those chemical secretions which are secreted by certain microorganisms and inhibits the growth of other microorganisms without harming the host.
Alexander Fleming, an English scientist in 1929, discovered Penicillin.
Precautions to be taken while taking antibiotics
Given ahead precautions should be taken while taking antibiotics:

  1. Antibiotics should be taken only on the advice of a qualified doctor,
  2. You must finish the course prescribed by the doctor,
  3. Antibiotics, however, are not effective against cold and flu as they are caused by viruses.

PSEB Solutions for Class 8 Science Microorganisms: Friend and Foe Important Questions and Answers

Multiple Choice Questions

Question 1.
The following slide shows which micro-organism ?
PSEB 8th Class Science Solutions Chapter 2 Microorganisms Friend and Foe 1
(a) Spirogyra
(b) Amoeba
(c) Bacteria
(d) Fungi on bread.
Answer:
(c) Bacteria.

PSEB 8th Class Science Solutions Chapter 2 Microorganisms: Friend and Foe

Question 2.
Is of which micro-organism is shown in the diagram ?
PSEB 8th Class Science Solutions Chapter 2 Microorganisms Friend and Foe 2
(a) Spirogyra
(b) Amoeba
(c) Bacteria
(d) Fungi on bread
Answer:
(c) Bacteria

Question 3.
The slide which is being shown below with the help of microscope is of which micro-organism ?
PSEB 8th Class Science Solutions Chapter 2 Microorganisms Friend and Foe 3
(a) Amoeba
(b) Bacteria
(e) Paramecium
(d) Virus
Answer:
(d) Virus.

Question 4.
Which of the following micro-organisms can be seen only with the help of microscope ?
(a) Virus
(b) Bacteria
(c) Yeast
(d) All of the above.
Answer:
(d) All of the above.

Question 5.
Today the teacher in the class showed a slide to his students with the help of microscope. To which micro-organism does this slide belong ?
PSEB 8th Class Science Solutions Chapter 2 Microorganisms Friend and Foe 4
(a) Amoeba
(b) Bacteria
(e) Paramecium
(d) Penciliam
Answer:
(c) Paramecium.

Question 6.
For what purpose yeast is used ?
(a) Sugar
(b) Wine
(c) Hydrocloride Acid
(d) Oxygen
Answer:
(b) Wine

Question 7.
Which of the following is antibiotics ?
(a) Sodium Bicarbonate
(b) Streptomycin
(c) Alcohol
(d) Yeast
Answer:
(b) Streptomycin.

Question 8.
The carrier of malaria-causing protozoan is:
(a) Female anopheles mosquito
(b) Cockroach
(c) Housefly
(d) Butterfly
Answer:
(a) Female anopheles mosquito.

PSEB 8th Class Science Solutions Chapter 2 Microorganisms: Friend and Foe

Question 9.
The most common carrier of communicable diseases is:
(a) Ant
(6) Housefly
(c) Dragonfly
(d) Spider.
Answer:
(b) Housefly

Question 10.
The bread or idli dough rises because of:
(a) Heat
(b) Grinding
(c) The growth of yeast cells
(d) Kneeding
Answer:
(c) The growth of yeast cells.

Question 11.
The process of conversion of sugar into alcohol is called:
(a) Nitrogen fixation
(b) Moulding
(c) Fermentation
(d) Infection.
Answer:
(c) Fermentation.

Question 12.
Which instrument is used to see micro-organisms ?
(a) Magnifying glass
(b) Microscope
(c) Telescope
(d) All the above.
Answer:
(b) Microscope.

Question 13.
Which of the following micro-organisms is responsible for causing cholera ?.
(a) Virus
(b) Protozoa
(c) Bacteria
(d) None of these.
Answer:
(c) Bacteria.

Very Short Answer Type Questions

Question 1.
Fill in the blanks:

1. Microorganisms can be seen with the aid of ……………….. .
Answer:
microscope

2. Bacteria normally multiply by ……………….. .
Answer:
binary fission

PSEB 8th Class Science Solutions Chapter 2 Microorganisms: Friend and Foe

3. Disease producing microbes are called ……………….. .
Answer:
pathogens

4. The poisonous substances produced by some pathogenic bacteria are known as ……………… .
Answer:
toxins

5. Algae can make their own food because they can ………………… .
Answer:
photo- synthesise

6. The chief source of food for fishes is ……………….. .
Answer:
algae

7. The product of algae used for raising bacterial culture is called ……………….. .
Answer:
agar

8. Algae are plant-like but ……………….. are animal-like.
Answer:
protozoans

9. Mushroom is a type of ………………. .
Answer:
fungus

10. Microorganisms which form the borderline between the living and nonliving world are called …………..
Answer:
viruses

PSEB 8th Class Science Solutions Chapter 2 Microorganisms: Friend and Foe

Question 2.
Define microscope.
Answer:
Microscope. It is an optical instrument which enables us to see the very tiny organisms called microorganisms.

Question 3.
Which micro-organism lies on the borderline dividing the living world from the non-living ?
Answer:
Virus lies on the borderline dividing the living and non-living.

Question 4.
Name four antibiotics.
Answer:
Penicillin, Streptomycin, Tetracycline and Gramicidin.

Question 5.
What are micro-organisms ?
Answer:
Micro-organisms. These are small organisms which are too small to be seen with naked eyes.

Question 6.
Name the major groups of micro organisms.
Answer:
The major groups of microorganisms are:
Bacteria, Fungi, Protozoa, Algae and Viruses.

Question 7.
Write the average size of bacterium.
Answer:
1.25 mm (1μm = \(\frac{1}{1000}\) mm) in diameter.

Question 8.
Which is the smallest bacteria ?
Answer:
The smallest is rod-shaped bacteria measuring 0.15 mm.

Question 9.
Name the largest bacteria.
Answer:
Spiral shaped bacteria measuring upto 15 mm in length and 1.5 μm in diameter.

PSEB 8th Class Science Solutions Chapter 2 Microorganisms: Friend and Foe

Question 10.
Name two examples of Bacillus.
Answer:
Lactobacillus, Pseudomonas.

Question 11.
Write examples of blue-green algae.
Answer:
Nostoc, Anabaena, Oscillatoria.

Question 12.
How much nitrogen is fixed by blue-green algae in a paddy field in a year ?
Answer:
About 625 kg of nitrogen in one square km area.

Question 13.
Which micro-organism is used in the preparation of bread and alcohol ?
Answer:
Yeast.

Question 14.
Name two nitrogen fixing algae.
Answer:
Nostoc and Anabaena.

Question 15.
What are the two major groups of fungi ?
Answer:
Yeast and moulds.

Question 16.
Under which group of micro-organisms Amoeba fall ?
Answer:
Protozoa.

Question 17.
Name two antibiotics.
Answer:

  1. Streptomycin
  2. Erythromycin.

PSEB 8th Class Science Solutions Chapter 2 Microorganisms: Friend and Foe

Question 18.
Who discovered vaccination ?
Answer:
Louis Pasteur.

Question 19.
Name unicellular micro-organism.
Answer:
Bacteria, Protozoa.

Question 20.
Name multicellular micro-organisms.
Answer:
Algae, Fungi.

Question 21.
Name a micro-organism which can live independently.
Answer:
Amoeba.

Question 22.
Name micro-organisms which live in groups.
Answer:
Fungi and Bacteria.

Question 23.
For which purpose antibiotics are used ?
Answer:
Antibiotics are used for curing diseases.

Question 24.
Which micro-organisms are used to prepare antiboitics ?
Answer:
Bacteria and Fungi.

Question 25.
When and who first invented first antiboitic ?
Answer:
Alexander Fleming in 1929, invented first antibiotic.

PSEB 8th Class Science Solutions Chapter 2 Microorganisms: Friend and Foe

Short Answer Type Questions

Question 1.
Are all micro-organisms of similar sizes ?
Answer:
No, all micro-organisms are not of similar size. The size of bacteria ranges from 0.2 to 100 microns. The size of yeast ranges from 5 to 10 micron and that of moulds from 2 to 10 micron. The size of algae ranges from 1 micron to several metres in length. The size of protozoa ranges from 2 to 200 microns. The size of viruses ranges from 0.015 to 0.2 micron.

Question 2.
Give examples of a slow and fast growing bacteria.
Answer:
Examples of slow growing bacteria:

  1. Mycobacterium tuberculi
  2. Mycobacterium leprae

Examples of fast growing bacteria:

  1. Pseudomonas
  2. E. coli.

Question 3.
What are the two groups of organisms of fungi ?
Answer:
Fungi consists of two main groups:
Yeasts and Moulds.

  1. Yeasts. They are usually unicellular.
  2. Moulds. They are usually multicellular and have a filament-like appearance.

Question 4.
How do microbes survive adverse conditions ?
Answer:
Micro-organisms are very hardy. They can survive under extreme conditions of temperature and dryness by forming a hard outer coating called a cyst. Within this protective shell, they remain inactive as such, until more favourable conditions return. They, then emerge from their shell, multiply and go through their life cycles.

Question 5.
In what ways, are viruses different from other microbes ? Name two plant viruses and two animal viruses.
Answer:
Viruses are different from other microbes due to the following facts:
1. They are the smallest microbes.
2. They cannot be totally called living beings because they do not grow on their own.
3. They are mostly harmful and cause a number of diseases.

Plant viruses.

  1. Tobacco mosaic virus (TMV)
  2. Bacteriophage.

Animal viruses.

  1. Foot and mouth disease virus (FMDV)
  2. Measle virus.

Question 6.
Why are viruses placed on the border line between living and nonliving things ?
Answer:
Viruses resemble living objects due to following reasons:

  1. They contain nucleic acids.
  2. They grow and multiply like living beings.

Viruses resemble non-living things due to the following reasons:

  1. They do not contain cytoplasm and definite nucleus.
  2. They can be crystallized like salts or sugar.

Question 7.
Differentiate between yeasts and moulds.
Answer:
Differences between Yeasts and Moulds

Yeasts Moulds
1. They are unicellular. 1. They are multi-cellular.
2. They range in size from 5-10 microns. 2. They range in size from 2-10 microns.
3. Yeasts are both aerobic as well as anaerobic. 3. Moulds are aerobic.

PSEB 8th Class Science Solutions Chapter 2 Microorganisms: Friend and Foe

Question 8.
Write some examples of commercial products obtained from fungi.
Answer:

  1. Some fungi are directly used in the preparation of dishes.
  2. Some antibiotics are obtained from fungus.
  3. Some fungi are used in the preparation of bread and alcohol.
  4. Wines, beers are prepared with the help of certain fungi.

Question 9.
What are Bacteriophages ?
Answer:
Bacteriophage. Viruses are heterotrophic. Virus which depend on bacteria are called bacterial viruses or bacteriophages.
It is shaped like a rod. They destroy bacteria which are responsible for spoilage of organic matter.
PSEB 8th Class Science Solutions Chapter 2 Microorganisms Friend and Foe 5

Question 10.
Describe the various products involving action of fungi.
Answer:
The various products involved are as follows:

  1. Bakery products. Bread and cakes from wheat flour.
  2. Food products. Wines, beers from fruit juices or barley ; idli and dosa from a mixture of powdered rice and dal.
  3. Processed cheese.
  4. Some fungi such as mushrooms are directly used as food products.
  5. Some very important medicines, such as penicillin are made from fungi.
  6. Moulds spoil food, damage potato and crop plants, corn and wheat. They also cause rotting of clothes, shoes and wooden materials.
  7. Some fungi cause diseases like athlete’s foot and ringworm.

Question 11.
How is bread formed ?
Answer:
When yeast together with some sugar and warm water is mixed with flour (atta or maida), the dough begins to rise. The presence of sugar and the warmth stimulates rapid growth of the yeast cells. During their reproduction, yeast cells produce carbon dioxide. Bubbles of CO2 fill the dough and make it rise. When baked into a loaf, the bread becomes light and spongy.

Question 12.
How is the mixture of ground rice and dal made sour ?
Answer:
The mixture of ground rice and dal is allowed to stand for a few hours. It becomes sour. It is the growth of yeast cells that causes the mixture to rise and become sour.

Question 13.
Suggest some methods to prevent the growth of moulds.
Answer:

  1. Keep the things at low temperatures.
  2. Keep the things in clean closed containers.
  3. Keep the things in dry condition in dry storage.
  4. Keep the food in the form of syrups, pickles, in the form of preserved food.
  5. Keep the articles away from the reach of microorganisms present in the air.

Question 14.
Write the importance of fungi in medicines.
Answer:
Antibiotics are obtained from fungi, and Penicillin is obtained from the fungus, Griscofulvin is extracted from the fungus Griscofulvum.

PSEB 8th Class Science Solutions Chapter 2 Microorganisms: Friend and Foe

Question 15.
What are the major differences between algae and fungi ?
Answer:

Algae Fungi
1. Green in colour. 1. Colourless or non-green.
2. Outer cell wall is formed by cellulose. 2. Outer cell is formed of fungus cellulose.
3. Autotrophic. 4. Saprophytic or Parasitic.
4. Aquatic in habitat. 3. Heterotrophic.
5. Grow on wet surfaces. 5. Grow on moist organic surface.

Question 16.
What are vaccines ?
Answer:
Vaccines.
A vaccine consists of antigens of mild strains of pathogens of a specific disease. When injected into the blood stream, it stimulates while blood cells to produce antibodies.

Question 17.
Describe the role of blue green algae in the fertility of soil.
Answer:
Blue green algae play an important role in the fertility of soil due to the following reasons:

  1. They make the nitrogen available to the soil.
  2. They increase the humus content of the soil.
  3. They support the crop growth.
  4. They improve the water holding capacity of the soil.

Question 18.
Describe some of the important landmarks in the study of microorganisms.
Answer:
Important landmarks in the study of microorganisms are as follows:

Name of the scientist Year Contribution
Robert Hooke 1665 Observed cork cells, spermatozoa and bacteria using a simple microscope and named them as tiny animalcules.
Louis Pasteur 1857

1859

Fermentation is a biochemical process.

Microbes produce only from pre-existing microbes of same species.

Robert Koch 1872 Tubercle bacillus is the main cause of tuberculosis germ theory of disease.
Shikabasaburo

Alexander Fleming

1889

1929

Tetanus disease is due to Tetanus bacillus.

Antibiotic penicillin from Penicillium notatum (a fungus).

Question 19.
What is food poisoning ?
Answer:
Food Poisoning. Sometimes the microorganisms grow on our food items and spoil it. When we eat this food, it causes food poisoning. It causes serious illness and even death.

Question 20.
Explain the following terms in brief:
(a) Immunity
(b) Antibodies
(c) Vaccination.
Answer:
(a) Immunity.
Immunity is the ability of a person (or organism) to resist the development of a disease even when infective dose of the pathogen has been introduced. The science of development of resistance or defence to the causative agents of the diseases is termed as immunology. Foundations of immunology were laid by Edward Jenner (1796) who successfully developed first vaccine against small pox.

(b) Antibodies.
It is a substance occurring naturally in the blood or produced in response to the presence of antigen which is able to overcome the toxic effect of an antigen.

(c) Vaccination.
It is a process of injecting a substance (Vaccine) into a healthy person in order to develop immunity against a specific disease.

PSEB 8th Class Science Solutions Chapter 2 Microorganisms: Friend and Foe

Question 21.
Write three ways of entering microorgnisms into the body.
Answer:
Entry of microorganisms into the body

  1. Through the air we inhale.
  2. Through the water we drink, and the food we eat.
  3. Through skin.

Question 22.
What is vaccine ? Describe the importance of vaccination.
Answer:
Vaccine. A vaccine consists of a small amount of dead or weakened germs of a particular disease that are injected into the body. Injecting or swallowing a vaccine is called the vaccination when the vaccine is injected into our body. Our body produces antibodies that fight with those dead or weakened germs. These antibodies stay in our body to prevent the future attack of such kind of microbes. Thus, our body develops immunity against the particular disease for which vaccination is provided.

Question 23.
Write a note on cyanobacterial cell.
Answer:
PSEB 8th Class Science Solutions Chapter 2 Microorganisms Friend and Foe 6
Cyanobacteria.
These are chlorophyll containing autotrophic microscopic bacteria, also called blue green algae. They may be filamentous or colonial in form. Main examples are Oscillatoria, Spirulina, Nostoc, Stigonema.

A typical cyanobacterial cell consists of a four layered cell-wall followed by plasma membrane. The cytoplasm contains gas vacuoles, ribosomes photosynthetic pigments such as chlorophyll a, carotenoids and circular double stranded naked DNA. The reserve food is in the form of cyanophycean starch, liquid globules and cyanophycean protein granules.

Question 24.
What are diatoms ? Sketch a few examples of diatoms.
Answer:
Diatoms.
They are microscopic unicellular algae found in fresh water springs, estuaries and marine water of ocean. They occur mostly as individual cells and some form colonies. Diatoms deposit silicon dioxide in their cell wall. They reproduce asexually as well sexually.
Examples of Diatoms
PSEB 8th Class Science Solutions Chapter 2 Microorganisms Friend and Foe 7

Question 25.
Ajit kneaded 1/2 kg maida along with lukewarm water. He also added some sugar and yeast in it. What will be the effect on kneaded flour after 2 hours ? Give reason for your answer.
PSEB 8th Class Science Solutions Chapter 2 Microorganisms Friend and Foe 8
Answer:
The dough begins to rise. The presence of sugar and yeast stimulates rapid growh of the yeast cells. During their reproduction, yeast cells produce carbon dioxide. Bubbles of CO2 fill the dough and make it rise.

PSEB 8th Class Science Solutions Chapter 2 Microorganisms: Friend and Foe

Long Answer Type Questions

Question 1.
Sketch few of the micro-organisms.
Answer:
PSEB 8th Class Science Solutions Chapter 2 Microorganisms Friend and Foe 9

PSEB 8th Class Science Solutions Chapter 2 Microorganisms Friend and Foe 11

Question 2.
Give in a tabulated form some of the common diseases affecting man and their mode of transmission and methods of prevention.
Answer:
Some Common Human Diseases Caused by Micro-organisms:
PSEB 8th Class Science Solutions Chapter 2 Microorganisms Friend and Foe 12
PSEB 8th Class Science Solutions Chapter 2 Microorganisms Friend and Foe 13

Question 3.
Give some of the common plant diseases caused by micro-organisms.
Answer:
Common Plant Diseases Caused by Micro-organisms

Plant Diseases Micro-organism Mode of Transmission
Citrus canker Bacteria Air
Rust of wheat Fungi Insects and seeds
Yellow vein mosaic of Ladyfinger Virus Insect

Question 4.
What is meant by food preservation? Explain the different methods of food preservation used for foods.
Answer:
Food Preservation. The processes by which the perishable food materials are treated to prevent their spoilage and retain their nutritive value for long periods
is called food preservation.
The substances used for food preservation are called food preservatives.
Different Methods of Food Preservation:

1. Dehydration and Sun Drying.
The process of removal of water from fruits, vegetables is called dehydration. It reduces the moisture content of food materials and, therefore, prevents the food from spoilage. Drying in the sun is one of the oldest methods of food preservation.

2. Preservation by Salt and Sugar.
Common salt and sugar are good preservatives. These stop the bacterial growth in the food material. Pickles, jam, jelly, ketchup, squash, etc. are preserved by adding salt and sugar.

3. Deep Freezing. It is a direct method for the prevention of bacterial growth. In this method, the food materials are cooled below 0 C. Fruits vegetables, meat, fish, etc. can be easily preserved by this method.

4. Chemical Preservation. Certain chemicals can be used to preserve food. The substances which are added to the food materials to prevent their spoilage are called food preservatives. Benzoic acid, Potassium metabisulphite, etc. can be used. Irradiation, canning, and bottling are also used for the preservation of food.

Diving Game Rules – PSEB 10th Class Physical Education

Punjab State Board PSEB 10th Class Physical Education Book Solutions Diving Game Rules.

Diving Game Rules – PSEB 10th Class Physical Education

Question 1.
Describe the rules of Diving?
Answer:
Special Rules for Diving
1. All diving competitions at the international level shall be subject to the regulations of the FINA.

2. The spring board, the fixed boards and all diving installations shall be in accordance with the present regulations, and shall be tested and approved by the delegates of the FINA prior to the start of the competition.

3. All diving centres shall be available to the listed competitors for use at least eight days before the competition. On the day of the competition, the diving centres shall remain open for training when no contest is in progress.

4. The order of starting shall be decided by lot.

5. The drawing by lot shall be public and the place and time of such drawing shall be announced along with that of the contest.

6. If the number of dives in one diving competition is excessive, the competition shall be divided into several groups of dives in order to ensure that the number of dives in any one group does not exceed 210.

7. Before the start of each dive, the referee or the official announcer shall announce in the language of the country the name of the competitor, and the type of dive he is going to execute.

8. The number of the dives to be performed and the manner of execution shall be displayed on an indicator board, visible’to both divers and judges. The dive to be executed shall not be announced until the diver has taken his position on the board or platform.

9. The dive shall be executed after the referee has given signal. If a competitor dives before the signal he shall repeat the dive.

10. Only listed dives shall be executed.

11. Each competitor shall deliver to the diving secretary four copies of a complete statement of the dives selected on an official form written in ink, or typewritten, not less than 24 hours before the date of each competition. This list should be in English or French language. If any other language is used, the competitor shall have to attach along with a translated version in English or French, for the accuracy of which he is entirely responsible in accordance with Rule 13.

The following details shall be given on this form:

  • The group, the number and the denomination of each dive according to the FINA diving list.
  • The manner of take-off (running or standing), only for highboard contests.
  • The execution of dive-(a) straight, (b) with pike, (c) with tuck.
  • The height of the board or platform.
  • The degree of difficulty.

12. Like voluntary dives, the required dives shall not be repeated, and all dives of the same number shall be deemed as the same dive.

13. The competitors shall follow the list of dives, and the dives shall be executed in the order listed on the diving forms by the competitors. Once the closing date has passed, as provided in Rule No. 11, no change shall be permitted in the dives to be performed. Each competitor is entirely responsible for the accuracy of the statements in the list.

14. A competitor is not admitted to the competition unless the list is submitted in time.

15. The referee shall examine the list. In case the statement is not in accordance with the rules, he shall decide before the start of the competition as to whether or how the statement can be corrected. The competitor must be informed of the referee’s decision immediately or at least one hour before the competition.

16. All dives shall be executed by the divers themselves with no assistance from any other person. Any assistance in dives is not allowed.

Diving Game Rules - PSEB 10th Class Physical Education

Question 2.
What are the rules for the execution of the Dive?
Answer:
Rules for the Execution of the dive
Dives shall be executed on the following principles:

1. The starting position shall be free and unaffected. The approach to the starting position shall not be taken into consideration.

2. In the starting position, the competitor stands on the front end of the board or platform, with his body straight, head erect, arms straight and to the sides or above the head. The arm swing commences when the arms leave the starting position. If a competitor fails to assume the correct standing position, each judge shall deduct 1 to 3 points from his award.

The starting position of a running dive shall be assumed when the diver is ready to take the first step of the run. Forward take-off dives from the spring board may be performed either standing or running on the opinion of the diver. A prior declaration of the manner of take-off is not essential. The judge shall award points for a standing dive keeping in view the height and standard of execution.

3. The run should be smooth, straight and unhesitant. In a running dive from the spring board or platform the diver shall take at least four steps, including the take-off from one or both feet. If the diver takes less than four steps, one referee shall deduct two points from the award of each judge.

4. The take-off shall be bold, quite high and confident. In running dive, the take-off from the spring board shall be from both feet simultaneously, but from fixed boards the take-off may be from one foot only. While executing a standing dive, the diver shall not bounce on the board before the take-off.

While executing a running dive, the diver shall not be permitted to stop his run before the end of the board and to make more than one jump on the same spot before the final take-off. If a competitor, preparing for the take-off in backward dives, lifts his feet slightly off the board, it shall not be taken as a bounce but as an involuntary movement, but the judges may make a deduction from their awards according to individual opinion.

If in a dive, the diver touches the end of the board, or dives to the side of the direct line of flight, it indicates, no matter how well the dive may have been executed, that he was quite close to the heal’d for proper execution. Each judge shall decide about the deduction of awards according to his individual opinion.

If, in an Arm Stands Dive, a steady balance in the straight position is not shown, the judges shall deduct 1 to 3 points from the award. If the diver loses his balance of mind and reattempts the dive, he shall receive 2 points less. In case of a strong wind, the referee may give all divers the right to make a second attempt without deduction of points.

5. In all flying somersault dives, a straight position should be clearly shown for nearly half a somersault.

6. In straight dives with one half or full twist, the twisting should not manifestly be done from the board. In pike dives with twist, the twist must not be started until there has been a marked pike position. In somersault dives with twist, the twist may be performed at any time during the dive at the opinion of the diver.

Diving image 1

Protest

  1. In case of any dispute, the protest, in writing, shall be given to the referee.
  2. Protest, the reason of which is already known, shall be lodged before the test of the contest.
  3. No protest can be lodged in respect of marking by the judges.
  4. Decisions regarding protests shall be given by the Jury.
  5. Protest against incidents not covered by these regulations shall be referred to the International Diving Committee of FINA which shall consider them at the earliest.

Diving Game Rules - PSEB 10th Class Physical Education

Important Information About the Diving Game

  1. The arrangement for diving in the deep side of the swimming pool by erecting a board is made.
  2. The order of starting is decided by lot.
  3. All dives are made without a person’s help.
  4. It is essential to get one’s name notified for diving well in time.
  5. The participation only in listed dives is permitted.

Diving image 2

Swimming Game Rules – PSEB 10th Class Physical Education

Punjab State Board PSEB 10th Class Physical Education Book Solutions Swimming Game Rules.

Swimming Game Rules – PSEB 10th Class Physical Education

Question 1.
Mention the officials appointed to conduct the swimming competition.
Answer:
Officials for Olympic and International Swimming Competitions and other Swimming Competitions:

  1. Referee – 1
  2. Starter – 1
  3. Chief Time Keeper – 1
  4. Time Keepers – 3 per lane
  5. Chief Judge – 1
  6. Finishing Judges – 3 per lane
  7. Inspectors of Turns – 1
  8. Announcer – 1 each at both ends
  9. Judges of Strokes – 2
  10. Recorder – 1
  11. Clerk of the House – 1

For other competitions, the following minimum officials shall be as under:

  1. Referee – 1
  2. Starter – 1
  3. Time Keepers – 1 per lane
  4. Finishing Judges – 1 per lane
  5. Inspectors of Turns and strokes – 1 per every two lanes
  6. Recorder – 1

Swimming Game Rules - PSEB 10th Class Physical Education

Question 2.
Describe the main Rules of swimming?
Answer:
Rules For Swimming
1. The swimmer who obstructs any other swimmer during the swim shall be disqualified.

2. If a foul endangers the chance of success of a swimmer, the judges shall have the right to allow him to complete in the next round. If a foul occurs in the final, the referee can allow him to swim again.

3. On return a competitor shall touch the end of the pool or end of the track with one or both hands. Diving from the bottom of the pool is not allowed.

4. A swimmer who stands on the both shall not be declared disqualified, but he shall not move.

5. Only the swimmer who covers the entire course shall be declared the winner.

6. In relay race, the competitor whose feet have lost touch with the starting block before his or her partner, going ahead of him or her touches the wall, shall be disqualified. If the defaulter returns to original starting point – at the wall, it is not essential to return to the starting platform.

swimming image 1

Question 3.
How heats in swimming competition are organised?
Answer:
Heats and finals in Swimming Competitions
Seeding of Heats and finals:
The heats in all semi-finals and final swimming competitions shall be seeded as follows:

(i) Trial Hit:

(1) The names, the order of time and the competitive time of all entrants are recorded on the admission form which is, then, sent to the competition committee. The competitor who does not get his or her time recorded in the form is listed at the bottom of the list. If there are more than one such competitors, their positions are decided by lots.

(2) The faster swimmer of team is placed in the last heat, the next to him/it is placed in the last but one heat, and so on. In this way, all the swimmers or teams are fixed in various heats.

(3) When the lanes are in odd numbers, the fastest swimmer or team is placed in the central lane; in case there are 6 or 5 lanes, the fastest swimmer or team is placed in third or fourth lane. The next to him/it in speed is placed to the right of the fastest swimmer/team, and in this way, the other swimmers/teams are placed right or left according to their timing. The lane position for the swimmers with equal timing is decided by lots.

Finals:
The lanes are determined in accordance with the above mentioned rule 3 where the starting heats are not required. Where the starting heats have already been over, the lanes are determined according to Rule No. 3.

Swimming Game Rules - PSEB 10th Class Physical Education

Question 4.
How many types of swimming competitions are there?
Answer:
Breast Stroke, Butterfly Stroke, Back Stroke, Free Style Swimming

1. Breast Stroke Swimming:
In this type of swimming, the body and breast shall be balanced and both the shoulders shall be above the water level. The actions of hands and feet shall be simultaneous, and they should be in line. Both the hands should move together ahead of the breast inside or above water or backward.

In the action of the legs, the feet should bend from the back forward. Action cannot be like that of a fish. At the time of turning or finishing, both the hands must touch the inside or outside water. A part of the head should remain above the water level.

2. Butterfly Stroke:
In this type of. swimming, both the arms have to be brought together, forward to backward, above the surface of water. The weight of the body should be on the chest and both the shoulders should be in line with the water level. After the first arm stroke after the start of the race, the feet should act together. At the time of finish or touching the ends, both the hands should simultaneously touch. In the initial stage the swimmer is allowed to use leg kicks and arm pull.

3. Back Stroke:
In it, the competitors shall stand, holding the starting grip with the hand and facing the starting end. On the signal they shall swim across the entire course on their backs. The competitor who changes the normal back position shall be declared disqualified. The feet must remain in water. No competitor is allowed to stand in pit.

4. Free Style Swimming:
Free style swimming means any type of swimming. In style or manner, it is different from butterfly stroke, breast stroke or back stroke swimming. In free style swimming, the swimmer need not touch the wall of the tank with his hand while bending and at the time of ending. He may touch it with any part of his body.

Coaching:
No coaching is allowed when swimming or diving is in progress.

Allowing Points:
Points are awarded in this manner – first three positions respectively (5, 3, 1) and in relay races (16, 6, 2) Swimming Competitions at School-level Following types of swimming competitions are held at the school – level:

For Girls:

  1. Free Style – 100, 200 and 400 m.
  2. Back Stroke – 100 m.
  3. Breast Stroke – 100 m.
  4. Butterfly Stroke – 100 m.
  5. Relay – 4 × 100 metre free style.
  6. 4 × 100 metre Medley (Breast Back Stroke)

For Boys

  1. Free Style – 100, 200, 400, 800, 1500 m.
  2. Back Stroke – 100, 200 m.
  3. Breast Stroke – 100, 200 m.
  4. Butterfly Stroke – 100 m.
  5. Relay – 4 × 100 mdtre free style.
  6. 4 × 100 metre Medley (Breast, Back, Butterfly, Free Style)

Swimming Game Rules - PSEB 10th Class Physical Education

Important Information About the Swimming Game

  • The length of the swimming pool is = 50 Metre
  • Minimum width of the pool = 21m – 25m
  • The depth of water in the pool is = 1.8 Metre or above
  • Which kick is not allowed in Breast stroke = Dolphin
  • Officials of Swimming = One Referee, one starter. Time keeper for every lane, Finishing judge for every lane.
  • Inspector of turn and stroke = One for each Iona
  • Recorder = One
  • Swimming competition = Breast stroke, Butter¬fly stroke, Back stroke, Free style Relay = 4 × 100 Free style 4 × 400 Metre Medley
  • In all events of swimming, it is essential for all the swimmers to have physical touch with the end of the swimming pool.
  • The swimming pool is 50 metre long and minimum 21 metre wide. The depth of water in the swimming pool is 1.8 metre.
  • There shall be a concession of 0.3 metre above and below the surface of water lengthwise.
  • In breast-stroke swimming, the swimmer cannot make use of dolphin kick.
  • No player can use anything which he cannot wear and any such thing as may help increase his swimming pace.
  • In butterfly stroke, both the arms should be brought together forward to backward simultaneously.
  • In back stroke swimming, a contestant who change his normal back position is disqualified.
  • In free style swimming, swimming can be done in any manner or style.
  • Coaching is not allowed during swimming and diving.
  • A swimmer cannot use oil or any greasy substance on his or her body during any swimming event.
  • The swimmer should wear the approved uniform.
  • The swimmer should always remain in his or her fixed lane. The lanes, made of ropes, shall be 2.5 m. in width. The surface of water should be even, without any movement or turbulation, at the time of the contest.

swimming image 2

PSEB 12th Class Political Science Solutions Chapter 8 Interest and Pressure Groups

Punjab State Board PSEB 12th Class Political Science Book Solutions Chapter 8 Interest and Pressure Groups Textbook Exercise Questions and Answers.

PSEB Solutions for Class 12 Political Science Chapter 8 Interest and Pressure Groups

Long Answer Type Questions

Question 1.
Discuss the Meaning and Definitions of Pressure Groups. Explain the differences between Pressure Groups and Political Parties.
Or
Distinguish between Pressure Groups and Political Parties.
Answer:
In modern democratic states, not the whole of a country’s policies is absorbed within political parties. There are certain other organised groups which endeavour to influence the course of public servants in order to achieve these objectives. These groups are generally known as pressure groups.

Carl J. Fredrick has described pressure groups as ‘the living public behind the parties’. There was a time when pressure groups were considered a bad force and hence they were hated. But now the position has changed. In modern age these groups are considered a necessary evil and the study of pressure groups occupies a very important place in modern political system, whether western or non-western. The forms of their existence and working constitute the criteria of classifying contemporary political regimes.

Meaning of Pressure Groups:
In simple terms, a pressure group is an association of people having common interest and tries to achieve its object by influencing the government. In the words of Hitchner and Harbold the term pressure groups is employed to describe any collection of persons with common objectives that seeks their realisation through political action to influence public policy. Still more simply, an interest group is a set of people that want something from government.

According to M.G. Gupta, “Pressure groups may be defined as a medium through which people with common interest may endeavour to affect the course of public affairs.” In this sense, any social group which seeks to influence the behaviour of political affairs both administrative and legislative, without attempting to gain formal control of government, would be a pressure group. It uses the means and persuasive powers to obtain political decisions without having or seeking the power to make them.

According to Robert A. Dahl, “Any association that tries to secure from the state policies favourable to its members or followers is an interest group.”

According to B.K. Gokhle, “Pressure groups are private associations formed to influence public policy. The aim of these groups is to uphold their interests by trying to influence the government.”

H. Zeigler has defined pressure group as “an organised aggregate which seeks to influence the context of governmental decision without attempting to place its members in formal governmental capacities.”

According to Almond and Powell, “By interest group we mean a group of individuals who are linked by particular bounds of concern or advantage, and who have some awareness of their bonds. The structure of interest group may be organised to include continuing role performance by all members of the group or it may reflect only occasional and intermittent awareness of the group interest on the part of individuals.” V.O. Key has defined pressure groups in a restricted sense as “private associations formed to influence public policy.”

On the basis of the above definitions of pressure groups we can say that pressure groups like the political parties don’t influence the electorate on the basis of certain programmes. They are concerned with some special interests. They are neither political organisations nor they put up candidates for election. They simply influence the policies of the government to achieve some special purposes. A special interest is at the root of the formation of a pressure group. There can be no group unless there is a special interest which forces the individuals to actively resort to political means in order to improve or define their positions, against another.

Differences between Pressure Groups and Political Parties:
There are certain similarities and dissimilarities between pressure groups and political parties. Political parties and pressure groups resemble each other in a way that both seek to realise their objectives by influencing the decision-making agencies.
However, a striking difference exists between the pressure groups and political parties. Following are the main differences between political parties and pressure groups:

1. A political party is generally a much larger oganisation than the pressure groups. The parties seek to win the active support of millions of voters whereas pressure groups are very rarely supported by more than a small minority of people i.e. by those who have some common interest.

2. Political parties have policies on a wide range of issues, whereas pressure groups’ programme is limited and it deals with specific purposes.

3. According to Hitchner and Levine, the fundamental difference is that a political party submits its claims periodically to the electorate and is willing to assume responsibility for the operation of a government whereas an interest group does not.

4. A party is a full-fledged political organisation and plays politics by profession whereas pressure groups become political organisation for a particular purpose only to play politics for the sake of expediency.

5. A party wants to assume direct responsibility for the implementation of policies by seeking to monopolise or share with other parties position of a political power. But a pressure group is interested only in shaping public policy in relation to its common aims.

6. In many cases pressure groups are limited to a geographical area and have a membership restricted to a particular social group or economic group whereas a party strives for nation-wide support from all citizens.

7. Membership of political parties is exclusive. One citizen can become a member of only one party, whereas one citizen can become a member of more than one pressure groups.

8. Political parties are active both within and outside the legislature whereas pressure groups are active only outside the legislature.

9. Main aim of the party is always to gain control of the government whereas primary aim of the pressure group is to achieve particular ends consonant with its own primary interest.

10. A political party aggregates interest in the desire to gather broad support, but pressure group does not aggregate interests.

PSEB 12th Class Political Science Solutions Chapter 8 Interest and Pressure Groups

Question 2.
Define Pressure Group and explain its main characteristics.
Answer:
Meaning and Definition of Pressure Groups
In modern democratic states, not the whole of a country’s policies is absorbed within political parties. There are certain other organised groups which endeavour to influence the course of public servants in order to achieve these objectives. These groups are generally known as pressure groups.

Carl J. Fredrick has described pressure groups as ‘the living public behind the parties’. There was a time when pressure groups were considered a bad force and hence they were hated. But now the position has changed. In modern age these groups are considered a necessary evil and the study of pressure groups occupies a very important place in modern political system, whether western or non-western. The forms of their existence and working constitute the criteria of classifying contemporary political regimes.

Meaning of Pressure Groups:
In simple terms, a pressure group is an association of people having common interest and tries to achieve its object by influencing the government. In the words of Hitchner and Harbold the term pressure groups is employed to describe any collection of persons with common objectives that seeks their realisation through political action to influence public policy. Still more simply, an interest group is a set of people that want something from government.

According to M.G. Gupta, “Pressure groups may be defined as a medium through which people with common interest may endeavour to affect the course of public affairs.” In this sense, any social group which seeks to influence the behaviour of political affairs both administrative and legislative, without attempting to gain formal control of government, would be a pressure group. It uses the means and persuasive powers to obtain political decisions without having or seeking the power to make them.

According to Robert A. Dahl, “Any association that tries to secure from the state policies favourable to its members or followers is an interest group.”

According to B.K. Gokhle, “Pressure groups are private associations formed to influence public policy. The aim of these groups is to uphold their interests by trying to influence the government.”

H. Zeigler has defined pressure group as “an organised aggregate which seeks to influence the context of governmental decision without attempting to place its members in formal governmental capacities.”

According to Almond and Powell, “By interest group we mean a group of individuals who are linked by particular bounds of concern or advantage, and who have some awareness of their bonds. The structure of interest group may be organised to include continuing role performance by all members of the group or it may reflect only occasional and intermittent awareness of the group interest on the part of individuals.” V.O. Key has defined pressure groups in a restricted sense as “private associations formed to influence public policy.”

On the basis of the above definitions of pressure groups we can say that pressure groups like the political parties don’t influence the electorate on the basis of certain programmes. They are concerned with some special interests. They are neither political organisations nor they put up candidates for election. They simply influence the policies of the government to achieve some special purposes. A special interest is at the root of the formation of a pressure group. There can be no group unless there is a special interest which forces the individuals to actively resort to political means in order to improve or define their positions, against another.

Differences between Pressure Groups and Political Parties:
There are certain similarities and dissimilarities between pressure groups and political parties. Political parties and pressure groups resemble each other in a way that both seek to realise their objectives by influencing the decision-making agencies.
However, a striking difference exists between the pressure groups and political parties. Following are the main differences between political parties and pressure groups:

1. A political party is generally a much larger oganisation than the pressure groups. The parties seek to win the active support of millions of voters whereas pressure groups are very rarely supported by more than a small minority of people i.e. by those who have some common interest.

2. Political parties have policies on a wide range of issues, whereas pressure groups’ programme is limited and it deals with specific purposes.

3. According to Hitchner and Levine, the fundamental difference is that a political party submits its claims periodically to the electorate and is willing to assume responsibility for the operation of a government whereas an interest group does not.

4. A party is a full-fledged political organisation and plays politics by profession whereas pressure groups become political organisation for a particular purpose only to play politics for the sake of expediency.

5. A party wants to assume direct responsibility for the implementation of policies by seeking to monopolise or share with other parties position of a political power. But a pressure group is interested only in shaping public policy in relation to its common aims.

6. In many cases pressure groups are limited to a geographical area and have a membership restricted to a particular social group or economic group whereas a party strives for nation-wide support from all citizens.

7. Membership of political parties is exclusive. One citizen can become a member of only one party, whereas one citizen can become a member of more than one pressure groups.

8. Political parties are active both within and outside the legislature whereas pressure groups are active only outside the legislature.

9. Main aim of the party is always to gain control of the government whereas primary aim of the pressure group is to achieve particular ends consonant with its own primary interest.

10. A political party aggregates interest in the desire to gather broad support, but pressure group does not aggregate interests.

Characteristics of Pressure Groups:
The characteristic features can be summed up as under:

1. Formal Organization:
Formal organization is essential for a pressure group. Pressure groups are the groups of people who are formally organised to protect their common interest.

2. Universality:
The pressure groups are found in all the countries. These groups include business, labour, farm co-operative, church and other professional groups. It is generally believed that social, religious and caste groups are found only in underdeveloped countries of the world.

3. Play the Role of ‘Hide and Seek’ in Politics:
That is, they do not want to show their political character. They are afraid of coming into politics to have their own part openly and try to hide their political character by the logic of their being non-political entities. It may be pointed out that the role of pressure groups dwindles between the poles of full politicisation like that of political parties and also non-politicisation like that of economic or cultural organisations.

4. Self-interest:
The Root of Formation of a Pressure Group. There can’t be any group which has got no self-interest. Individuals having commonness in interest come together to form a group to fight for their interests.

5. Differ from Political Parties:
A political party is a bigger association and plays an open role in the politics of a state but a pressure group has a limited sphere and plays its role in the background. Both have, however, a political complexion. While a political party plays the game of politics by virtue of its profession, a pressure group does so for the sake of expediency.

6. Voluntary Membership:
The membership of a pressure group depends on the will of a person and nobody can be compelled to become a member of a pressure group. For example, all college lecturers are not members of the College Teachers Union. Any member can leave the membership of the pressure group whenever he desires so.

7. Lack of Responsibility: Pressure groups are not responsible to the people for their actions and programmes.

8. Extra-Constitutional: Pressure groups do not enjoy constitutional status. But still they play an important role in the politics of the country.

PSEB 12th Class Political Science Solutions Chapter 8 Interest and Pressure Groups

Question 3.
Discuss the functions of Interest and Pressure Groups.
Or
Describe the methods of the working of Pressure Groups.
Answer:
Introduction. According to Henry A. Turner: “Individual interest groups generally function in a pragmatic and opportunistic fashion, using any method or technique which they believe will serve their purpose effectively. Undoubtedly most pressure groups’ activity is the criterion, what action will produce the maximum desired result with the minimum expenditure of time and resources ? The techniques and tactics which any particular group employs will be determined largely by such factors as size and geographic distribution of the cohesion of membership, financial resources, prestige, position of the organisation, quality of leadership and staff, and relation with the

political parties and other organised groups.”
Hitchner and Levine wrote of the many strategies employed by interest groups to achieve their goals. Two are of primary importance: “First direct influence on governmental organs and officials, and second indirect influence on them through individuals, political parties and public opinion. The strategies and techniques used by any group are determined by the nature of its membership, its goals and its means as well as by the character of the government it seeks to influence. This type of party system and the general political climate also affect the degree to which interest group demands are made openly and the degree to which they are accommodated.” To achieve their aims pressure groups use many meAnswer: Most important techniques or means which are used by Pressure Groups are as follows:

1. Election:
Pressure groups safeguard their interest through election. According to Dr. Johri, to interest’ groups, elections are an object of primary concern as they afford them an opportunity of pushing their ‘favoured’ men into the agencies of administrative mechanism. Pressure groups use elections for desired aims. The process of elections begins with nominations. Pressure groups use all means to get tickets for their own candidates. They finance political parties and thereby secure labels for their favoured candidates. Pressure groups indirectly or directly participate in elections to get their men elected.

2. Propaganda and Means of Communications:
Pressure groups use different means of propaganda and communication to get the goodwill of public opinion and to mould the administration in their own favour. For propaganda purposes they use radio, press and T.V. etc.
Pressure groups consider it more important to influence public opinion than the government. In order to influence public opinion they establish link with the masses. Pressure groups know very well that in a democratic system public opinion is everything.

3. Lobbying:
Lobbying is another important technique which is used by pressure groups to protect their interests. Pressure and interest groups directly contact the legislators and make an attempt to influence them, so that such laws are passed that protect and promote their interest. Pressure groups adopt all means to keep control over the legislative chamber. According to Henry W. Ehrmann, “The people of a culturally and also politically fragmented society choose their legislators in proportion that leads to the protection of local, instead of national interests with the result that standing committees of the legislative assembly are colonised by powerful specific interests in many respects.”

4. Influence the Executive:
Pressure groups adopt all means to influence the executive departments for the reason that public policy is formulated by them whereby national administration is carried. Holtzmann says: “An executive unit that serves to regulate part of the general public needs the co-operation of those who are the recipients of its activities. As active organised units representing such recipient, interest groups have much to offer to an administration of political executive.

They can provide an alternative pipeline of information and ideas to that of the administrative bureaucracy. They furnish special staff services for which the agency has neither the appropriations nor the skills or that it considers too sensitive politically to undertake. They can feedback to the administration the feelings and discontent of those most affected by its agency. Within the administrative frame of reference, therefore, they are valuable adjuncts of the leadership and useful allies for its agency.”

5. Political Parties:
Pressure groups also use the media of political parties. As Prof. Young writes, an influence in party circles is sought and sometimes achieved, in many ways by contribution to the campaign, by grants of publicity or office space by loans of skilled personnel to candidates or parties. Some avowed spokesman of large interest groups stand for office as candidates in their own right.

6. Strike:
Many times pressure groups adopt the method of strike to achieve their objectives. According to Dr. Johri, strike is the commonest pressure tactic in the hands of one party to coerce the other to concede its demands. In the words of Bondurant, “The strike is commonly used to effect economic pressure, and is intended to hurt business, or to strain relationships so that normal functions are brought to a halt, or at least inhibited. Normal functioning cannot be resumed until policy changes are instituted. The process of strikes or passive resistance in its most common forms amounts to the intensification of pressure or shifting or the points of attack until a settlement is reached through capitulation or through compromise.”

7. Bandh and Demonstration:
To achieve their aims pressure groups also used bandhs and demonstrations. Literally bandh means closure. The instances of bandhs illustrate that these are mischievous divices of enacting managed riots involving mob-violence and mob manipulation. According to Eugene Methvin, “The entire manifestation of this pernicious technique fits well in the strategy of the fascists and ‘progressives’ who strive to stage a violent revolution through various stages.” By these means pressure groups on one hand try to create mass upheaval and on the other hand try to influence public opinion in their favour.

8. By giving High Jobs:
Big businessmen and industrialists like Tata, Birla, Dalmia and Modi have their educational institutions. Children and relatives of ministers, legislators and high government officers work in these institutions. Sometimes government officers are lured by the invitation that they will be given jobs in their institutions after retirement. These allurements have a great effect on the government officers.

9. Conferences and Seminars:
Many powerful pressure groups arrange conferences, seminars, debates, etc. from time to time. In these conferences legislators and administrators are invited and by these means pressure groups try to influence the public as well as the government.

PSEB 12th Class Political Science Solutions Chapter 8 Interest and Pressure Groups

Short Answer type Questions

Question 1.
What do you understand by a Pressure Group?
Or
What do you mean by a Pressure Group?
Answer:
A Pressure Group is an association of people having common interest and tries to achieve its objective by influencing the government. They are neither political organisations nor they put up candidates for election. They simply influence the policies of the government to achieve some special purpose. A special interest is the root of the formation of a pressure group. There can be no group unless there is a special interest which forces the individuals to actively resort to political means in order to improve or define their position one against another.

Question 2.
Distinguish between Pressure Group and Interest Group.
Or
Write the difference between Interest Groups and Pressure Groups.
Answer:
An interest group is an association of people having a mutual concern. But they become in turn a pressure group as they seek government aid in accomplishing what is advantageous to them. In other words, an interest group is a formal organisation of people who share one or more common aims and when they start influencing the formation and administration of public policy by government, they become pressure groups. That is when industrial, commercial, professional or other sections of the community, represented by societies, trade unions, or professional associations try to influence the legislature to promote, withdraw, or repeal legislation, they are commonly known as pressure groups.

PSEB 12th Class Political Science Solutions Chapter 8 Interest and Pressure Groups

Question 3.
Write any four characteristics of Pressure Groups.
Answer:
1. Universality:
The pressure groups are found in all the sectors. These groups include business, labour, farm, co-operative, church and other professional groups.

2. Play the Role of Hide and Seek in Politics:
That is they do not want to show their political character. They are afraid of coming into politics to have their own part openly and try to hide their political character by the logic of their being non-political entities.

3. Self-interest:
The Root of Formation of Pressure Group. There can’t be any group which has got no self-interest. Individuals having commonness in interest come together to form a group to fight for their interests.

4. The membership of a pressure group depends on the will of a person and no body can be compelled to become a member of a pressure group.

Question 4.
Write down any four differences between pressure groups and political parties.
Or
Give four differences between pressure groups and political parties.
Answer:
1. A political party is generally a much larger organisation than a pressure group. The parties seek to win the active support of millions of voters, whereas pressure groups are very rarely supported by more than a small minority of people i.e., by those who have some common interest.

2. Political parties have policies on a wide range of issues, whereas pressure groups’ programme is limited and it deals with specific purpose.

3. According to Hitchner and Levine, the fundamental difference is that a political party submits its claims periodically to the electorate and is willing to assume responsibility for the operation of a government whereas an interest group does not.

4. Membership of political parties is exclusive. One citizen can become a member of only one party, whereas one citizen can become a member of more than one pressure group.

PSEB 12th Class Political Science Solutions Chapter 8 Interest and Pressure Groups

Question 5.
What are Professional Pressure Groups?
Answer:
Professional pressure groups are those which are formed by the employees of a particular occupation or profession for the protection of their interests. Almost all the people of different professions have formed their organisations to represent their interest. Professional pressure groups include the following main pressure groups All India Bar Association, All India Medical Council, All India Railway Men’s Association, All India Postal and Telegraph Workers’ Union, All India Federation of University and College Teachers etc.

Question 6.
Write down any four methods of working of pressure groups.
Or
Describe the four methods of working used by Pressure Groups.
Answer:
1. Election:
Pressure groups safeguard their interest through election. Pressure groups use all means to get tickets for their own candidates. They finance political parties and thereby secure labels for the favoured candidates. Pressure groups indirectly or directly participate in elections to get their men elected.

2. Propaganda and Means of Communications:
Pressure groups use different means of propaganda and communication to get the goodwill of public opinion and to mould the administration in their own favour. For propaganda purposes they use radio, press and T.V. etc.

3. Bandh and Demonstrations:
To achieve their aims, pressure groups use bandhs and demonstrations. By these means pressure groups on the one hand try to create mass upheaval and on the other hand try to influe ice public opinion in their favour.

4. Lobbying is another important tecnique which is used by pressure groups to protect their interest.

Question 7.
What is meant by Lobbying?
Or
What do you mean by Lobbying?
Answer:
Lobbying is an important technique which is used by pressure groups to protect their interests. Pressure groups try to influence the government officials by sending delegation, meeting legislators and ministers and by getting signatures of a large, number of voters in their favour. Pressure groups resort to many extra-constitutional devices in order to influence legislators, so that such laws are passed that protect and promote their interests. Pressure groups adopt all means to keep control over the legislative chamber.

PSEB 12th Class Political Science Solutions Chapter 8 Interest and Pressure Groups

Question 8.
Write any four functions of Pressure Groups.
Answer:
Following are the important functions of pressure groups:
1. Participation in Election:
Major pressure groups participate in elections indirectly and affect the election results. They try to field those candidates who support their ideologies and then work for their success.

2. Lobbying:
The pressure groups depend upon lobbying to affect government policies and press the legislators to vote in favour of a bill or vote against it.

3. To Influence the Public Opinion:
The pressure groups deem it more important to influence public opinion than to influence the government. So they maintain proper contacts with the public to win their support.

4. To achieve their aims pressure groups also use bandhs and demonstrations.

Question 9.
What are the Caste Pressure Groups?
Answer:
Caste pressure groups are present in India. Their object is to promote the interests of the people of their caste. Prominent Caste groups are Marwari Association, Vaish Maha Sabha, Harijan Sewak Sangh, Jat Sabha etc.

Question 10.
Write down any four categories of Pressure Groups.
Or
Write down any three types of Pressure Groups.
Answer:
1. Trade Unions:
Trade Unions are voluntary organisations of workers formed to promote and protect their interests by collective actions. At present there are five Trade Unions in India.

2. Communal and Religious Interest Groups:
It includes Republican Dal, Hindu Maha Sabha, Sanatan Dharm Sabha, All India Conference of the Christians and Association of Parsees.

3. Professional Groups: A large number of professional groups are found in India.

4. Associational Groups: Associational Groups are those that have a particular aim or set of aims.

PSEB 12th Class Political Science Solutions Chapter 8 Interest and Pressure Groups

Very Short Answer type Questions

Question 1.
Explain the meaning of Pressure Group.
Answer:
A Pressure Group is an association of people having common interest and tries to achieve its objective by influencing the government. They are neither political organisations nor they put up candidate for election. They simply influence the policies of the government to achieve some special purpose. A special interest is the root of the formation of a pressure group.

Question 2.
Give two definitions of Pressure Groups.
Answer:
1. H. Zeigler has defined a pressure group as “An organised aggregate which seeks to influence in the context of government decision without attempting to place its members in formal governmental capacities.”

2. According to H.C. Dhillon, “A pressure group has been defined as an organised aggregate which seeks to influence the context of the government decision without attempting to place its members in formal government capacities.”

Question 3.
Write any two characteristics of Pressure Groups.
Answer:
1. Universality:
The pressure groups are found in all the sectors. These groups include business, labour, farm, co-operative, church and other professional groups.

2. Play the Role of Hide and Seek in Politics:
That is they do not want to show their political character. They are afraid of coming into politics to play their own part openly and try to hide their political character by the logic of their being non-political entities.

PSEB 12th Class Political Science Solutions Chapter 8 Interest and Pressure Groups

Question 4.
Write down any two differences in Political Parties and Pressure Groups.
Answer:
1. A political party is generally a much larger organisation than a pressure group. The parties seek to win the active support of millions of voters, whereas pressure groups are very rarely supported by more than a small minority of people i.e., by those who have some common interest.

2. Political parties have policies on a wide range of issues, whereas pressure groups’ programme is limited and it deals with a specific purpose.

Question 5.
Describe any two methods of the working of Pressure Groups.
Answer:
1. Election:
Pressure groups safeguard their interest through election. Pressure groups use all means to get tickets for their own candidates. They finance political parties and thereby secure labels for the favoured candidates. Pressure groups indirectly or directly participate in elections to get their men elected.

2. Propaganda and Means of Communication:
Pressure groups use different means of propaganda and communication to get the goodwill of public opinion and to mould the administration in their own favour. For propaganda purposes they use radio, press and T.V. etc.

Question 6.
What is meant by Lobbying?
Answer:
Lobbying is an important technique which is used by pressure groups to protect their interests. Pressure groups try to influence the government officials by sending delegation, meeting legislators and ministers and by getting signatures of a large number of voters in their favour. .

PSEB 12th Class Political Science Solutions Chapter 8 Interest and Pressure Groups

Question 7.
Write any two functions of pressure groups.
Answer:
Following are the important functions of pressure groups:
1. Participation in Election:
Major pressure groups participate in elections indirectly and affect the election results. They try to field those candidates who support their ideologies and then work for their success.

2. Lobbying:
The pressure groups depend upon lobbying to affect government policies and press the legislators to vote in favour of a bill or vote against it.

One Line Answer Type Questions

Question 1.
What is meant by Pressure Groups?
Answer:
Generally speaking, pressure groups are those groups which are related to special interests of the people.

Question 2.
Write down any one definition of Pressure Groups.
Answer:
According to C.H. Dhillon, “In the simplest term, an interest group is an association of people having a mutual concern. They become in turn a pressure group as they seek government aid in accomplishing what is advantageous to them.”

Question 3.
Write down any one feature of Pressure Groups.
Answer:
Formal Organisation. The first feature of the pressure groups is that they are the groups of people. They have a- formal organisation.

PSEB 12th Class Political Science Solutions Chapter 8 Interest and Pressure Groups

Question 4.
Write down any one method adopted by interest groups in India to pressurise the government.
Answer:
The interest groups safeguard their interests by getting in touch with Cabinet, Members of Parliament and high officials.

Question 5.
Mention names of any two important professional pressure groups.
Answer:

  • All India Railways Employees’ Federation.
  • All India Medical Council.

Question 6.
Name any two pressure groups organised in India.
Answer:

  • Akhil Bhartiya Vidyarthi Parishad.
  • All India Bank Employees’ Federation.

PSEB 12th Class Political Science Solutions Chapter 8 Interest and Pressure Groups

Fill in The Blanks

1. Pressure groups were formed first of all in …………………. .
Answer:
U.S.A.

2. Pressure groups emerged in India in …………………. .
Answer:
1935

3. Akhil Bharatiya Kisan Sabha was founded in …………………. .
Answer:
1936

4. Bharatiya Mazdoor Sangh is …………………. organization.
Answer:
labour

5. Pressure group is directly linked to …………………. .
Answer:
politics.

PSEB 12th Class Political Science Solutions Chapter 8 Interest and Pressure Groups

True or False Statement

1. Lobbying is legally allowed in United States of America.
Answer:
True

2. Pressure groups are those groups which are related with the masses.
Answer:
False

3. Pressure groups are having formal organisation.
Answer:
True

4. Maximum pressure groups exist in India.
Answer:
False

5. Pressure groups safeguard their interests by getting in touch with Cabinet, Members of parliament and high officials.
Answer:
True

PSEB 12th Class Political Science Solutions Chapter 8 Interest and Pressure Groups

Choose The Correct Answer

Question 1.
Pressure groups:
(a) Are Political Parties
(b) Aim to control the government
(c) Contest election
(d) Influence the government policies.
Answer:
(d) Influence the government policies.

Question 2.
Which of the following is not a technique of pressure groups?
(a) Lobbying
(b) Propaganda
(c) Influence the executive
(d) Influence the fashion.
Answer:
(d) Influence the fashion.

Question 3.
Which of the following is not the function of pressure groups?
(a) To safeguard special interest
(b) To fight elections
(c) To pressurize the government
(d) To provide adequate information to the government.
Answer:
(b) To fight elections

PSEB 12th Class Political Science Solutions Chapter 8 Interest and Pressure Groups

Question 4.
The basis of pressure groups is:
(a) Common Culture
(b) Common Language
(c) Common Interest
(d) Common Religion.
Answer:
(c) Common Interest

Question 5.
Characteristic of pressure groups is:
(a) Formal organisation
(b) Universality
(c) Voluntary Membership
(d) All of the above.
Answer:
(d) All of the above.

PSEB 12th Class Sociology Important Questions Chapter 5 Class Inequalities

Punjab State Board PSEB 12th Class Sociology Important Questions Chapter 5 Class Inequalities Important Questions and Answers.

PSEB 12th Class Sociology Important Questions Chapter 5 Class Inequalities

Multiple Choice Questions:

1. Which of these is not a feature of class?
(a) Achieved status
(b) Openness
(c) Based on birth
(d) High-low status of classes.
Answer:
(c) Based on birth

2. Which of these is the feature of class?
(a) Feeling of high-low
(b) Social Mobility
(c) Development of sub-classes
(d) All of these
Answer:
(d) All of these

3. Name the process in which people get specific social status on different bases:
(a) Caste system
(b) Class system
(c) Community development
(d) Social system
Answer:
(b) Class system

PSEB 12th Class Sociology Important Questions Chapter 5 Class Inequalities

4. What is the impact of class system on society?
(а) Caste system is weakening
(b) People of lower castes moving in upward direction
(c) People get chance to show their ability
(d) All of these
Answer:
(d) All of these

5. What is the difference between caste and class?
(a) Caste is based on birth but class is based on ability
(b) One can change his class but not caste
(c) There are many restrictions in caste but not in class
(d) All of these
Answer:
(d) All of these

6. Who gave the theory of class struggle?
(a) Karl Marx
(b) Max Weber
(c) Right
(d) Warner
Answer:
(a) Karl Marx

Fill in the Blanks:

1. Membership of class is based on individual ……………..
Answer:
ability

2. ……………… gave the theory of class struggle.
Answer:
Karl Marx

3. According to Marx, there are ………………. classes in the world.
Answer:
two

4. …………………. class is known as Bourgouisie.
Answer:
Capitalist

5. ……………… class is known as Proletariat.
Answer:
Labour

PSEB 12th Class Sociology Important Questions Chapter 5 Class Inequalities

True/False:

1. Class consciousness exists in all the classes.
Answer:
True

2. Status in class is achieved.
Answer:
True

3. Income, occupation, wealth and education determine class of an individual.
Answer:
True

4. According to Weber, wealth, power and authority are the bases, of inequality.
Answer:
True

5. Warner studied the class structure of America.
Answer:
True

One Word/One Line Questions Answers:

Question 1.
On what the membership of class is based?
Answer:
Membership of class is based on individual ability.

Question 2.
Presently what are the bases of class?
Answer:
Education, wealth, occupation, kinship etc.

Question 3.
Who gave the theory of class struggle?
Answer:
Karl Max.

Question 4.
On the basis of wealth, in how many classes can people be divided?
Answer:
Three classes—upper class, middle class and lower class.

Question 5.
Name the major classes existing in villages.
Answer:
In villages, we can find Landlord class, peasant class, labourer class etc.

Question 6.
What is meant by class system?
Answer:
When many classes are formed in society, on many bases, it is known as class system.

PSEB 12th Class Sociology Important Questions Chapter 5 Class Inequalities

Question 7.
What type of group is class?
Answer:
Class is an open group whose membership is based on individual ability.

Question 8.
What type of relations are there in class?
Answer:
Formal, temporary and limited relations are there in class.

Question 9.
According to Marx, what is the base of class?
Answer:
According to Marx, the base of class is economic or wealth.

Question 10.
According to Marx, how many types of classes are there in every society?
Answer:
According to Marx, there are two types of classes in every society.

Question 11.
According to Weber, what are the bases of inequality?
Answer:
According to Weber, wealth, power and position are the bases of inequality.

Question 12. What is Bourgeoisie?
Answer:
The class which owns all the means of production is known as Bourgeoisie.

Question 13.
What is Proletariat?
Answer:
That class which does not own any means of production and has nothing to sell except labour is known as Proletariat.

Question 14.
What is classless society?
Answer:
That society in which there is no class in known as classless society.

Question 15.
Give one difference between caste and class.
Answer:
Caste is based on birth but class is based on individual ability.

Very Short Answer Type Questions:

Question 1.
What do you mean by class?
Answer:
In society, different persons get specific social status and the group with a specific social status is -known as class. Members of each class are conscious about their status and they never let someone to enter another member in it very easily.

Question 2. Give two features of class.
Answer:

  • Members of each class have same social status such as members of rich class get high status in society.
  • Classes are formed on different bases such as education, occupation, wealth, kinship, politics, power etc.

Question 3.
Give any three impacts of class systepi.
Answer:

  • With class system, the ties of casts system.have loosened up.
  • With class system, people of lower castes have reached high positions in society.
  • One gets a chance to show his individual ability in class system.

Question 4.
What is social mobility?
Answer:
There are many classes in society in which one needs to achieve his status. When one achieves his status, his class changes automatically. This process of moving from one class to another is known as social mobility.

PSEB 12th Class Sociology Important Questions Chapter 5 Class Inequalities

Short Answer Type Questions:

Question 1.
Meaning of class system.
Answer:
Class is a group of people which are equal to each other and every class has its own status in society. According to this, every member of class has some responsibilities, rights and powers. Class consciousness is the main necessity of class. Person in class thinks about others as higher or lower than him.

Question 2. Two characteristics of class system.
Or
Describe characteristics of social class.
Answer:

  • Class consciousness. Every class is conscious about the fact that its status or prestige is higher than the other class. It means person knows about higher, lower or equal status.
  • Restricted social contracts. In class system people like to establish close contacts with the members of their own class and have very limited relations with members of other class.

Question 3.
Opefiness.
Or
Open System.
Answer:
In class system, person can change his position on the basis of his individual ability. It means that he can become rich from poor with great abilities and can become poor from rich with no ability. Meaning of openness is that every one will get equal opportunities to move in higher class. He can use his individual abilities for this.

Question 4.
Determinants of social class given by Bierstdt.
Answer:

  • Property, money and income.
  • Blood relation group of family.
  • Place of living, religion, education, occupation and time of living.

Question 5.
Wealth and income—Determinants of social class.
Answer:
Persons need money to become members of higher class in society. But person cannot achieve higher status himself but his next generation will definitely get higher status in society. With income also person gets higher status in society. But here one thing is important that what is the source of income of person.

Question 6.
Status Symbol.
Answer:
In modern society, status symbols are very important for the determination of status of person. For example T.V., telephone, car, bunglow etc. determine the class status of a person. Except this clothes and jewellery of a person are also related with this.

Question 7.
Religion-Determinant of class system.
Answer:
Religion was of great importance in ancient Indian society. Person was getting status according to this. Even respect to a person was given on this basis. But in modern society, this is not the determinant of social class.

PSEB 12th Class Sociology Important Questions Chapter 5 Class Inequalities

Question 8.
Differences in caste and class.
Answer:

  • Membership in caste system is based upon birth and membership in class system is based on capabilities of a person.
  • Occupation of a person is determined by birth. In class system, person is free to adopt any occupation of his liking.
  • Membership of caste is ascribed but membership of class is achieved.
  • Caste is a closed system but class is an open system.
  • There are many restrictions in caste system but there is no restriction in class system.

Question 9.
Bases of Division of Class.
Answer:

  • Family and kinship
  • Property income and wealth
  • Occupation
  • Direction of place of living
  • Education

Question 10.
Class-base of open stratification.
Answer:
Person in class system enters from one class to another class on the basis of his individual abilities. It means that he can change his class. He has the complete freedom to change his class. Individual abilities are considered as more important than the caste. That is why class is the base of open stratification.

Question 11.
Caste-Base of closed stratification.
Answer:
Membership of person, in caste system is related with his birth. He becomes a prisoner of that caste in which he was born. Even he cannot use his abilities completely. He neither has the independence to do any work nor he can establish relations with other castes. If he breaks the rule of caste, then caste throws him out of his caste. That is why caste is considered as the base of closed stratification.

Question 12.
On which bases can we differentiate between caste and class?
Answer:
One can differentiate between caste and class on following bases:

  • On the basis of occupation.
  • On the basis of membership.
  • On the basis of birth.
  • On the basis of restrictions
  • On the basis of system.

Question 13.
Differentiate between caste and class on the basis of birth.
Answer:
Membership of a person in caste system is.based upon birth. Person is related with that caste for the whole life in which he was born. For example, a person, who was born in Kshatriya caste will remain Kshatriya for the whole life and he cannot change his membership.

Membership of a person in class system is based upon income, education, occupation, ability etc. Person can change his membership according to his wish. A person can relate himself to the higher caste with hard work. Membership of class is based upon ability. If the person does have ability and he neyer does any work then he can go from higher caste to lower caste. But if he does his work then he can change his position from lower caste to higher caste. In this way caste is based upon birth but class is based upon action.

PSEB 12th Class Sociology Important Questions Chapter 5 Class Inequalities

Question 14.
Differentiate between caste and class on the basis of occupation.
Answer:
In the caste system occupation was determined by the birth of the person. It means that occupations were related with different castes. Person had to adopt the occupation of the caste in which he was born. He cannot change his occupation for his whole life. In this way he had to adopt the occupation of his caste even against his wish. Scope of selection of occupation in class system is very wide. It is the wish of the person to dhoose the occupation. He adopts that occupation in which either he is expert or which is more profitable. He can change his occupation at any time. In this way the selection of occupation depends upon the ability of the person.

Question 15.
Differentiate between caste and class on the basis of membership.
Answer:
Status of person in caste system is related with his caste. It means status is not achieved by him but is related with his birth. That is why the word ascribed is used for his status and that’s why stability was there in caste system. Status of person was determined by the status of the family. Status of person in class system is achieved. It means he has to achieve his position in society. That is why the person is hard working right from the start. Person can get higher or lower status in society with his ability. Birth is of no importance. Person’s ability and hard work are important in changing his position.

Question 16.
Class is an open system but caste is a closed system. Clarify.
Answer:
Caste is a closed system but class is an open system. Caste system is a close system of stratification because person has to live in its restrictions for the whole life. He can neither change his caste nor his occupation. Class system is an open group of stratification. Person has every type of independence in it. He can move forward in any area with hard work. He gets enough chances to change his position from lower to higher. Class is open for everyone. Person can become member of any class according to his ability, property and hardwork and can change his class many times in his life.

Question 17.
What is included in the interface of caste and class?
Answer:
Following things are included in the interface of caste and class:

  • Caste is changing’into class.
  • Caste is not changing into class but is restrenghtening.

Question 18.
Is caste changing?
Answer:
Many scholars are of the view that caste is changing. Now importance is given to wealth instead of caste. Policy of reservation in jobs for backward classes is being used by government. Now person can adopt any occupation of his choice. Inter-caste marriages are taking place. Many changes have come in the rules of feeding. Now elections are being fought in the name of caste. Many restrictions related to caste have been removed. After looking at this we can say that the caste is changing.

Question 19.
What is the result of stratification according to Marx?
Answer:
Marx was of the view that there are two classes in society. First one is the owner of means of production and other class is not the owner of means of production. On the basis of this ownership, owner class gets higher status and non-owner class gets lower status in society. Marx has given the name of capitalist class or Bourgouise to owner class and labourer class or proletariat is non-owner class. Capitalist class always exploits the labourer class and labourer class always struggles with capitalist class to get its rights. This is the result of stratification according to Marx.

Question 20.
Which type of relations are there in different classes?
Answer:
According to Marx the mutual relations pf classes are of inter-dependence and struggle. Capitalist and labourers both depend upon each other for their existence. Labourer class has to sell its labour to earn meal. It sells its labour to capitalist and depends upon capitalist to earn its meal. Capitalist gives the rent of his labour. For this capitalist also depends upon labourers because without labourers, he can neither produce any thing nor he can accumulate wealth. But struggle also goes on with dependency because labourer always struggles with capitalist to achieve his rights.

Question 21.
Which things are important in the theory of stratification of Marx?
Answer:

  • First of all two types of classes exist in society. One class has all the means of production and other doesn’t have any means of production.
  • According to Marx, stratification in society is being done on the basis of right over means of production. Class with all the means of production has the higher status in society and class without means of production has lower status in society.
  • Nature and form of social stratification depends upon the system of production.
  • According to Marx, history of human society is the history of class struggle. Class struggle exists in all the societies in one form or the other.

PSEB 12th Class Sociology Important Questions Chapter 5 Class Inequalities

Question 22.
Class Struggle.
Answer:
Karl Marx has studied two classes in each society. According to him, there exist two classes in each society. One class is the exploitive class and other class is exploited class. There always exists conflict between them which Marx calls class struggle. Exploitive class is capitalist class which has all the means of production and with the help of which it suppresses the other classes. Second class is labour class which doesn’t have any means of production. To earn bread and butter, it needs to sell its labour. This class i.e. labour class is always exploited by the first class i.e. the capitalist class because of which struggle is always there between these two groups. This struggle is given the name of class struggle by Karl Marx.

Question 23.
Means of Production.
Answer:
Means of production are those means through which money is earned to live a happy life. A person uses means of production and production talent to produce material things and all these elements collectively form the production forces. Means of production are owned by the Capitalist. He becomes more rich with these means of production and he uses these means to suppress the labourers.

Question 24.
Social Mobility.
Answer:
Society is made up of human relations. Every person in society has its social position and this position depends upon some bases. This pqsition in some societies is based on birth and in some societies, it is based on action. Some changes are going on in the society. Change on the basis of birth is not possible. For example caste is based on birth and it cannot be changed. But occupations, functions and on the basis of money class can be changed. Change by any member of the society on the basis of his social status is known as social mobility.

Question 25.
Give two definitions of Mobility.
Answer:

  1. According to Harton and Hunt, “Social mobility is meant by transition up or down in social status.”
  2. According to Fitcher, “Social mobility is movement of persons, group or category from one social position or strata to another.”
  3. According to Sorokin, “Mobility involves change in position that brings about new contact and stimulations. It may, therefore, be defined as special change involving new mental contact.”

Question 26.
Education-Indicator of Social Mobility.
Answer:
Education. Education is known as an important means of social mobility. It has been said that a person gets more success in life if he will get more education. Education improves the wrong functions done by his ancestors. It is believed that education should not be taken as a means of getting a job because education never goes directly towards higher mobility. Education improves the ability of a person to avail of available opportunities at that time. Education tells those ways which are necessary to adopt any occupation but it never provides the opportunities to use those ways.

Question 27.
Income-Indicator of Social Mobility.
Answer:
Income of a person is an important indicator of mobility. Income of a person plays an important role in bringing the status of a person high or low. Person with higher income will have higher status in society and the person with less income will have lower status in society. In this way, the way of income also brings popularity to a person in society. Income of a businessman will get respect in society, but the income of a prostitute and of a smuggler will be seen with great hatredness. Person changes his class, status, way of living with the increase in income and social mobility increases with this.

Long Answer Type Questions:

Question 1.
What do you mean by Class System? Write in detail.
Or
What is Class Explain its characteristics.
Answer:
The base of social stratification is class. Status of a person in class depends upon his role in class. Position of all the persons is not same in all the societies. Some type of inequality is always there in class and because of this inequality classes came into being. Especially because of westernization, industrialization, educational system, modernization etc. classes came into being in Jndia. Stratification in Western Societies is also based upon class system. Many classes also came into being in India like Teacher class, Business class, Doctor class etc.

Meaning and Definitions of Class:

Every society has been divided in classes and every class has different status in society. On the basis of status person’s status is high or low. In this way when different persons achieve special social status in society, then it is known as class system. Every class is economically different from the other. Different sociologists have given different views about class system which are given below:

  1. According to Maclver, “A social class is any position of community marked off from the rest by Social Status.”
  2. According to Morris Ginsberg, “A class is group of individuals who through common descent, similarity of occupation, wealth and education have come to have a similar mode of life, a similar stock of those ideas, feelings, attitudes . behaviours and who on any or all of these grounds meet the another on equal terms and regard themselves, with varying degrees of explicitness as belonging to one group.”
  3. According to Gilbert, “A social class is a category of group of persons having a definite status in a society which permanently determines their relationships to other groups.”
  4. According to Ogburn and Nimkoff, “The fundamental attribute of social class is thus its local position of relative superiority or inferiority to other social classes.”
  5. According to Lapire, “A social class is a culturally defined group that is accorded a particular position or status within the population as a whole.”
  6. According to Maclver and Page, “A social class is any position of community marked off from the rest by social status.” .
  7. According to Olsen, “In short, social classes are compared of actions with approximately similar amount of power, privilege and prestige and one or more status dimensions.”
  8. According to Schumpeter, “A class is aware of its identity as a whole, sublimates itself as such, has its peculiar life and characteristic spirit.”
  9. According to Raymond Arron, “Class is an economic and legal concept, when we relate it with social status, then it becomes a social concept.”
  10. According to Lenski, “Aggregation of persons in a society who stand in a similar position with respect to some form of power, privilege or prestige.”

On the basis of given definitions we can say that social class is a class of many persons which has one specific status in a specific time. That is why they have some special power, rights and duties. Ability of an individual is important in class system. That is why every person wants to achieve higher status in society with hard work. Every society is divided in many classes. Status of a person is not definite in class system. There is some sort of mobility existing in his status. That is why it is known as open stratification. Person determines his class status himself. It is not based on birth.

PSEB 12th Class Sociology Important Questions Chapter 5 Class Inequalities

Characteristics of Class:

1. Feeling of Superiority and Inferiority. Relations of. inferior and superior exist in class system. For example people of higher class think themselves as different and superior from lower class. Rich persons are coming in higher class and poor people are coming in lower class. Rich people have higher status in society and poor people live at different places. By looking at the residence of the person we can imagine about the class of the person.

2. Social Mobility. Class system is not definite for person. It keeps on changing. Man can achieve higher status with hard work and can go to lower status with wrong deeds. Every person wants to increase his prestige in society. That is why class system makes the person active. So in this way social mobility is there in class system. For example if a person, who is working as a clerk in any office, does a lot of hard work and passes the I.A.S. exam then his status and position will be completely changed. It means that class system has social mobility in which person can go from one place to another with his hard work and ability.

3. Openness. Openness exists in class system because in this every person is free to do anything. He is free to adopt any occupation. Any one can become the member of any class on the basis of his ability. Person from lower class can go to higher class with his hardwork. In this there is no value of birth of the person. Status of person depends upon his ability. A boy from rich family can become rich only if he has the property. If this property will finish then he can become poor. This class system gives opportunity to every one to move forward. In this way openness exists in class system.

4. Limited Social Relations. Social relations of a person are limited in class system. Persons of every class love to establish relations with the people of their own class. Every class wants to establish contacts with persons of their own class. They don’t like to keep contacts with the people of other castes.

5. Development of Sub-classes. We can divide class system into three parts from economic point of view and these are:

  • Upper Class
  • Middle Class
  • Lower Class

These classes are again divided into sub-classes. For example we can see difference between rich people. Someone is billionaire and someone is millionaire. In the same way we can see sub-classes in middle class and lower class. In every class we can see sub-classes. In this way class is made up of sub-classes.

6. Different Bases. Classes are made on different basis. According to Karl Marx the main base of class system is economic. According to him there are two classes in society. First one is capitalist class and second is labour class. According to Ogburn and Nimkoff, Maclver and Gilberg social base is important for class. Ginsberg and Lapire have accepted cultural base as the main base .of class system. In this way we can say that there is not a single base of class system but there are many bases of class system.

7. Identification of Class. External outlooly is important in class system. Sometimes just by external outlook we can imagine about the class of the person. In modern society big house, car, scooter, T.V., V.C.R., Fridge etc. indicate towards the position of the person. In this way external symbols tell us about class differences. Life Style of one class is almost same and their necessities are generally same.

8. Class Consciousness. Every member is completely conscious about his class status. That is why class consciousness is the main feature of class system. Class consciousness gives opportunity to move forward in life and this consciousness differentiates one group from the other. Behaviour of the person is also determined by this.

9. Mutual Dependence. All the classes of the society are mutually dependent because they are dependent upon each other. Higher class needs middle class to maintain its status and middle class needs lower class to maintain its status. So in this way all the classes depend upon each other to maintain their existence.

10. Class is an Open System. Class is an open system in which every class is open for every person. Any person can change his class with his efforts, hard work and ability and can go to lower class without doing any effort. Caste is not an obstacle in his way.

11. Hierarchial Order. In every society, many classes have different statuses. Order of position changes all the times and different classes are formed with this. Generally it has been seen that people of higher class are less in number and people of middle and lower classes are more in number. People of all the classes try to go into higher class with their ability and hard work.

12. Status of Class. There are some similarities in the status of every class. Because of these similarities every person of every class gets equal opportunity to do progress in life. Person’s education, place of living, ways of living and other things are according to his status.

PSEB 12th Class Sociology Important Questions Chapter 5 Class Inequalities

Question 2.
Explain different bases of class distribution.
Or
Explain income and occupation as a determinant of class.
Or
Explain education as determinant of class.
Answer:
There are few bases of class system which are given below:

  1. Family and Kinship
  2. Property, income and money
  3. Occupation
  4. Location of Residence
  5. Education
  6. Power
  7. Religion
  8. Race
  9. Caste
  10. Status Symbol.

1. Family and Kinship. Family and kinship are very important in determining status of class. According to Bierstdt, “As a base of social class, importance of family and kinship is not equal in all societies, but it is one of the bases out of those bases which can be used as,a part of the whole system.” Status given by family goes from generation to generation. For example the child born in the family of Tata, Birla will remain capitalist because their ancestors have earned a lot of money for them and they can live their life happily without doing anything. In this way person will get higher status who is born in a rich family. So in this way person gets higher status in class systeift due to his family and kinship.

2. Property, Income and Money. Property, income and money are the important bases of class. That is why modem society is known as capitalist society. Money is a source which can take person to higher class in quick succession. Karl Marx had also believed that money is the alone base of class determination. Here more money doesn’t mean that a person is rich. The thing which is important is how this money has been earned. Smugglers have a lot of money but their status is very low. Prostitutes also have a lot of money but their way of earning is not good. So the means are also important for determination of class.

3. Occupation. Occupation is also known as determinant base of social class. Which type of occupation a person is doing in society, is also related with class system. Some occupations in our class system are very important and some are less important. The social status of Doctor, Engineer, Professor is always higher irrespective of their family status. People give them a lot of respect. Occupation of an illiterate person is always lower in society. In this way occupation is an important determinant in class system. Every person has to do any work in life to live and he does this work according to his ability. He gets social status in society according to his occupation. If any one accumulates money with wrong deeds then his position is always low in society. In modem Indian society occupations related to education are of more importance.

4. Location of Residence. Where the person is living, is also a determinant factor of his class. We can see that people are very choosy about their place of living. Some areas in the city are ‘posh areas’ and some are backward areas. Persons who are living in posh areas have higher status and persons living in backward areas, slums and small colonies are of low status. Labourers, sweepers are generally making their colony in any area. Rich people are living in big and clean houses but poor people are living in slums.

5. Education. Modern society has been divided in two classes on the basis of education:

  • Literate Class
  • Illiterate Class

The importance of education exists in every society. We can generally see that literate people have more prestige in society irrespective of money. That is why today every person is trying to get education according to his present position. Nature of education is also responsible for the determination of class status. Status of technical persons is higher in industrial societies as compared to a simple person.

6. Power. Because of development of industrialisation and with the advent of democracy, power has also become a base of class structure. More or less power also determines the class of the society. With power, the social, economic and political status is also determined. Power is in the hands of people of higher strata and these can be politicians, military officers, rich people etc. We can take example of Indian Government. Status of Narendra Modi and Arun Jaitley is definitely higher than the position of Rahul Gandhi and Sonia Gandhi because they have power and authority in their hands. In the same way the position of B.J.P. is definitely higher than the Congress because today B.J.P. government is there in centre.

7. Religion. According to Robert Bierstdt, religion is also one of the important factors of social status. Some societies are there in the world where traditional fundamentalist views have great influence. Status is determined on the basis of higher or major religion. In modern times, where society is developing very quickly, the importance of religion has been reduced due to industrialization, western education, modernization etc. In ancient Indian society, Brahmins had highest status but today it is not so. Status of Muslims in Pakistan is definitely better than that of Hindus and Christians because Islam is the religion of Pakistan. In this way sometimes, religion also plays an important role in the determination of status of class.

8. Race. Race is also a determinant of class in many societies of the world. White people are considered, as of higher class and black people are considered as of lower caste. Asian countries are seen with the sense of hatredness in western countries. We can see racial conflict commonly in these countries.

9. Caste. In Indian Society, where caste system has played an important role from centuries, caste is also an important factor in determining class. Caste is based on birth. You cannot change your caste even if you have the ability and membership of caste in ancient times was based on one’s birth.

10. Status Symbol. Status symbol also determines the class of a person in every society. In modern age status of a person is determined by his house, car, T.V., telephone, fridge etc. In this way all those things are included in status symbol while a person needs to five a happy life and these things determine the status of person. On the basis of given description we can conclude that not only a single factor is responsible for the determination of class of a person but many factors are responsible for this.

PSEB 12th Class Sociology Important Questions Chapter 5 Class Inequalities

Question 3.
Give difference between Caste and Class.
Or
What are the differences between Caste and Class? Write in detail.
Answer:
There are two main bases of social hierarchy-caste and class. Caste is a closed system and class is an open system but class is not a completely open system because person has to do a lot of hard work to change his class. According to some scholars there is hardly any difference between these two but after looking at them carefully, we will come to know that a number of differences are there between them which are given below:

1. Caste is based on birth but class is based on action. Membership of a person in the caste system was based upon birth. Person was related with that caste for the whole life in which he was born. For example, a person, who was born in Kshatriya caste, will remain Kshatriya for the whole life and he cannot change his membership. Membership of a person in class system is based upon income, education, occupation, ability etc. Person can change his membership according to his wish. A person can relate himself to the higher caste with hard work. Membership of class is based upon ability. If the person does have ability then he never does any work and can go from higher caste to lower caste. But if he does his work then he can change his position from lower caste to higher caste. In this ’way caste is based upon birth but class is based upon action.

2. Occupation of Caste is determined but not of class. In caste system occupation was determined by the birth of the person. It means that occupations were related with different castes. Person had to adopt the occupation of the caste in which he was born. He cannot change his occupation for his. whole life. In this way he had to adopt the occupation of his caste even against his wish. Scope of selection of occupation in class system is very wide. It is the wish of the person to choose the occupation. He adopts that occupation in which either he is expert or which is more profitable. He can change his occupation at any time. In this way the selection of occupation depends upon the ability of the person.

3. Membership of caste is ascribed but membership of class is achieved. Status of person in caste system was related with his caste. It means status was not achieved by him but was related with his birth. That is why the word ascribed was used for his status and that is why stability was there in caste system. Status of person was determined by the status of the family. Status of person in class system is achieved. It means he has to achieve his position in society. That is why the person is hard working right from the start. Person can get higher or lower status in society with his ability. Birth is of no importance. Person’s ability and hard work are important in changing his position.

4. Caste is a closed system but class is an open system. Caste system is a close system of stratification because person has to live in its restrictions for the whole life. He can neither change his caste nor his occupation. Class system is an open group of stratification. Person has every type of independence in it. He can move forward in any area with hard work. He gets full chances to change his position from lower to higher class. Class is open for everyone. Person can become member of any class according to his ability, property and hardwork and can change his class many times in his life.

5. There are many restrictions in caste system but not in class. Caste system puts many restrictions on its members. There were many restrictions related to feeding, social intercourse. Caste had full control over the life of the person. One was not in a position to break these restrictions. A person has individual freedom in class system. There is no control or restriction over feeding, marriage, social intercourse etc. Person of any class can establish contacts with person of any class.

6. There is no caste consciousness but there is class consciousness. There is no caste consciousness in caste system. Its reason is that the person of lower caste knows that the position of upper caste is higher but he is unable to do anything. That is why he stops working hard. Class consciousness exists in the members of the caste. On the basis of this consciousness class is formed. Person is conscious regarding this that he can get higher status with his hard work. That is why he is always trying to increase his ability.

Question 4.
Explain different indicators of Social Class.
Answer:
One indicator is that thing which tells everything about anything. Social mobility has many indicators out of which education, occupation and income are very important. Their description is given below:

I. Education. Education is known as the important means of social class. It has been said that the person will get more success in life if he gets more education. Education improves the wrong functions done by his ancestors. It has been believed that education should not be taken as a means of getting job because education never goes directly towards higher mobility. Education improves the ability of a person to avail of available opportunities at that time. Education tells those ways which are necessary to adopt any occupation but it never provides the opportunities to use those ways. Education works as a means of mobility in many ways like:

  • Education tells a person the way to become manager from a labourer. Any labourer can get the post of manager after getting education.
  • Education tells the way to adopt any occupation. Education provides the person the occupation with good income.
  • Education helps the person to achieve the posts with more income and pay. Generally government post can be achieved through a system. That is why education is necessary to get post with higher pay.

It has been believed that the more time person spends in getting higher education, the more chances he will get to achieve higher income and to move upward in social mobility. From many studies we come to know that with education not only a person can achieve higher post but with that he learns ways of living and behaving in society. After learning this, chances of getting success increase. In this way education provides opportunities to a person to move upwards in social mobility.

Education increases chances to get opportunities in student’s life. The capacity of earning more increases with education. Children who are leaving their education in mid way are living their life with more difficulty. But the children, who are completing their education and spend a lot of time in their studies, are earning more when they become young.
Background of a child also affects his achievements in life. Child, with parents of higher status and education, are getting good atmosphere of education at home. Their parents become ideal for them. Parents motivate their children by telling them the importance of education. In this way after getting education, their capacity to achieve social status increases and they move in higher strata of the society by achieving good status. In this way education is an important indicator of mobility.

Here one thing should be kept in mind that if a person gets more and higher education, then the chances of doing progress increase for him. Person gets more chances of doing progress in job or in business if he invests more time and money in education. For example if any student has taken the degree of B.Gom. and has left the education then he will get very few chances to get a good job. But if he has completed MBA after B.Com. from any one of the I.I.M.’s then he will definitely get good job at very good pay. In this way amount of investment of time and money in education will increase the chances of doing progress in life. In the end we can say that though education is not a direct way of mobility yet it gives a great help to the person to change his occupation and to take full advantage from it. Education motivates the person to be mQbilised in life and provides opportunities to move upwards in life.

II. Occupation. Because of mobility, society comes to know which post should be given to which person. In this way only able persoh gets post in the society. In this way it helps the person to achieve his aims. We can divide occupation in two types of societies—open society and closed society. The importance of occupation in mobility in these societies is given below:

1. Closed Society. India, in ancient times, is an example of closed society. Four types of castes were there in ancient times. Occupation of every caste was fixed. Occupation of Brahmins was to teach because of which their social status was highest in society. After them Kshatriyas were there whose occupation was the protection of the country and to run the state. Third position was of Vaishyas whose occupation was to do trade and agriculture. At the end the place was of lower castes whose occupation was to serve upper castes.

Occupation of every person was determined by his caste and birth. Every caste was doing its specific function. Caste was restricting its members not to adopt any other occupation because with this the religious and economic bondages would be broken. If any one was breaking the rules of caste then he was generally thrown out of caste. In this way every caste and sub-caste was performing its specific function. After independence in our country, the processes of modernization and industrialization were started in our country with which people got the chance to change their occupation. The bondages of occupation on people came to an end and they started to adopt new functions. In this way mobility in closed societies started because of occupation and still it is going on.

In this way we can say that occupation, in closed societies, was not given on the basis of ability but it was given on the basis of one’s birth. Person had to adopt the related occupation of the caste in which he was born. Yet some occupations like job in military, agriculture, business etc. were free for all but still many restrictions were there regarding adoption of occupation. If any one was going against the rules of caste regarding occupation then he was generally thrown out of the caste. In this way occupation in closed society is not given on the basis of ability but is given on the basis of birth! But after the independence of our country, the process of mobility was started due to many reasons like modernization, westernization, industrialization, urbanization etc. and slowly and slowly mobility related to occupation was started. Now the mobility of occupation has started even in the closed societies like India. Now people are free to adopt the occupation of their choice and according to their ability. Restrictions related to occupation have been reduced to a great extent.

2. Open Society: Groups in open societies are not fundamentalists and persons are free to adopt any occupation. Person can adopt any occupation with his wish. In these type of societies with the increase in division of labour, mobility increases. But the occupation of good status will be given to able persons. Yet the demand of labourers is decreasing because of increase in machines but the division of technical labourers is still there. In this way the opportunities for the persons with technical education are increasing. People are adopting different occupations and mobility in society is increasing. In this way because of modernization and industrialisation, mobility is increasing in open societies.

In open societies, birth of the person is not important but his ability is very important. Person adopts occupation according to his wish and ability. There is no value of caste of the person in open societies that in which caste he was born. In open societies importance is that what a person can do or which type of ability does he have. Son of a barber can become an officer and son of an officer can become a businessman. Person can adopt the occupation of his choice. He is not forced to adopt the occupation which he does not like. He can take different types of technical education and can adopt different occupations. Chances of getting job increase very quickly just after doing any small course. Companies’ are attracting them by giving better status and better pay because of which people, leave their old job and go towards new jobs. With this mobility increases in society. Modernization and industrialization have increased the mobility in society to a great extent. In this way mobility related to ocupation, in open societies, is increasing very quickly.

3. Income: Income of a person is an important indicator of class. Income of a person plays an important role in bringing the status of a person high or low. Person with higher income will have higher status in society and the person with less income will have lower status in society. Today’s society is based upon class system. Money and income are of more importance in this system. Person can get higher status in social stratification with the help of his ability. Person can improve his economic condition compared to other persons because of his income. More income has important place in open societies. Income is also an important factor for the determination of social class. Person can make his life style better with the help of his income. Rich people have a lot of money

but their ways of living are different. New rich will take a lot of time to learn the ways of living of rich people. Even if he is unable to learn that way but his children will definitely learn that way. Social status of his children will become higher. They adopt the life style of rich people with money and his children get this style in heritage only.
In this way, the way of income also brings fame to a person in society. Income of a businessman will get respect in society, but the income of a prostitute and of a smuggler will be seen with great hatredness. Person changes his class, status, way of living with the increase in income and social mobility increases with this.
So from this description it is clear that education, occupation and income are important indicators of social mobility.

Status of the person changes automaticaly with the increase in income. People start to give respect to him. He becomes a rich person in the eyes of the people and automatically he gets prestige in society. But here one thing should be kept in mind that way of getting income should be sanctioned by society. With the increase in income person starts to buy things of leisure with which his social status also goes higher in society. He starts to live his life with leisure. In this way his status in society becomes higher from lower with the increase of inome and this is the indicator of class. In this way from given explanation it is clear that education, ocupation and income are the main indicators of social class.

PSEB 12th Class Sociology Solutions Chapter 5 Class Inequalities

Punjab State Board PSEB 12th Class Sociology Book Solutions Chapter 5 Class Inequalities Textbook Exercise Questions and Answers.

PSEB Solutions for Class 12 Sociology Chapter 5 Class Inequalities

Sociology Guide for Class 12 PSEB Class Inequalities Textbook Questions and Answers

Multiple Choice Questions:

1. The history of all existing societies is the history of class struggle is stated by:
(a) Karl Marx
(b) V.I. Lenin
(c) Antonio Gramsci
(d) Rosa Luxemburg
Answer:
(a) Karl Marx

PSEB 12th Class Sociology Solutions Chapter 5 Class Inequalities

2. Who propounded the concept of class-in-itself and class-for-itself?
Or
Who propounded the concept of class consciousness and class struggle?
(a) Marx
(b) Weber
(c) Durkheim
(d) None
Answer:
(a) Marx

3. The class theory given by Eric Olin Wright is synthesis of ideas of:
(a) Marx and Durkheim
(b) Marx and Weber
(c) Marx and Spencer
(d) Marx and Engels
Answer:
(b) Marx and weber

4. Property less white collar professionals as one of the classes is discussed by:
(a) Karl Marx
(b) Max Weber
(c) Lloyd Warner
(d) Vilfredo Pareto
Answer:
(b) Max Weber

5. Which does not reveal the distinction between caste and class:
(a) Ascription and achievement
(b) Closed and open mobility
(c) Sacred and Secular
(d) Ruling and ruled.
Answer:
(d) Ruling and ruled

6. Which does not constitute the means of production:
(a) Land
(b) Culture
(c) Labour
(d) Capital
Answer:
(b) Culture

7. Who gives importance to life chances and market situation for class analysis:
(a) Karl Marx
(b) Max Weber
(c) Alfred Weber
(d) C.W. Mills
Answer:
(b) Max Weber

8. The ownership over the means of production is a determinant of:
(a) Status group
(b) Class
(c) Caste
(d) Social category
Answer:
(b) Class

9. The class of serf is opposite to
(a) Lords
(b) Petty-Bourgeois
(c) Bourgeois
(d) Master
Answer:
(a) Lords

PSEB 12th Class Sociology Solutions Chapter 5 Class Inequalities

Fill in the Blanks:

1. Class system is ……………… in nature.
Answer:
open

2. Class system is …………… in status
Answer:
achieved

3. Weber considered class in ……………….. term.
Answer:
inequality

4. Class status is determined by …………….. and ………………… of an individual.
Answer:
income, education

True/False:

1. Class system is one of the major forms of social stratification.
Answer:
True

2. A social class is essentially a status group.
Answer:
True

3. According to Weber, wealth, power and status form the basis of inequality.
Answer:
True

4. Social classes are open groups.
Answer:
True

PSEB 12th Class Sociology Solutions Chapter 5 Class Inequalities

Match the Columns:

Column A Column B
1. Social classes Bourgeoisie
2. Capitalist Lifestyle of a particular class
3. Determinant of class Open group
4. Class consciousness Occupation
5. Mode of living Self-awareness

Answer:

Column A Column B
1. Social classes Open group
2. Capitalist Bourgeoisie
3. Determinant of class Occupation
4. Class consciousness Self-awareness
5. Mode of living The lifestyle of a particular class

Very Short Answer Type Questions:

Question 1.
In which social group members share the same relationship to the forces of production?
Answer:
Social class.

Question 2.
Can one have upward and downward mobility in classes?
Answer:
Yes, one can have upward and downward mobility in classes.

Question 3.
Individuals or groups between different social economic positions are known as:
Answer:
Class.
Question 4.
Which social class broadly composed of people is involved in blue collar or manual occupation?
Answer:
Labour class.

Question 5.
Identify two important features of class.
Answer:

  • There are many bases of class system.
  • People of a group have class consciousness for their class.

PSEB 12th Class Sociology Solutions Chapter 5 Class Inequalities

Question 6.
What do you mean by ownership over the resources?
Answer:
It means that some individual has ownership over resources and he is the owner of such resources.

Question 7.
Identify means of production.
Answer:
Those means which help in the production of anything are known as means of production such as machines, industries, tools etc.

Question 8.
Name two classes that were found during slavery.
Answer:
Master and Slave.

Question 9.
Who is a bourgeois?
Answer:
One who holds all the means of production with whose help, he exploits other classes is known as bourgeois such as an industrialist.

Short Answer Type Questions:

Question 1.
What do you mean by class?
Answer:
A class is a group of people who consider each other equal and every class has its own status in society. Members of every class are given certain specific responsibilities, rights and powers.

Question 2.
Differentiate between caste and class.
Answer:

  • Caste is a closed group but the class is an open group.
  • Membership of caste is based on birth but membership of class is based on individual ability.

Question 3.
Identify those classes found in rural India.
Answer:
Big landlords, the absentee landlords, the upper and middle peasantry, the capitalist farmers, low peasantry, marginal famers, landless agriculturists, money lenders etc. are the classes found in rural India.

Question 4.
“What is the meaning of this statement of Marx that the history of all existing societies is the history of class struggle”?
Answer:
‘According to Marx, till today, there existed many societies in which there were two main groups—one which owned all the means of production and the other which didn’t. That’s why, there existed a struggle among them. That’s why Marx said, “The history of all existing societies is the history of class struggle.”

Question 5.
Name those classes which have been discussed by Max Weber.
Answer:

  • Propertied bougeosie
  • Non-propertied white collar workers
  • Middle class
  • Class working in industries.

Long Answer Type Questions:

Question 1.
Discuss the views of Eric Olin Wright on class.
Answer:
Eric Olin wright gave class theory which was the mixture of Marx and Weber’s views. According to Wright, there are three bases of controlling economic resources in a capitalist society and these are:

  • Control over capital
  • Control over land, factory or offices
  • Control over labourers.

These bases form many classes such as owner, blue collar workers, white collar workers, professional employees, manual workers etc. According to him, workers of middle classs (managers and supervisors) have direct relation with the owners but labour class is exploited.

PSEB 12th Class Sociology Solutions Chapter 5 Class Inequalities

Question 2.
Differentiate between Caste and Class.
Or
What is the relationship between Caste and Class?
Answer:

Caste Class
1. Membership of caste is based on birth. 1. Membership of class is based on occupation and individual ability.
2. Ascribed status is given in caste. 2. There is achieved status in the class.
3. Caste is an endogamous group. 3. Class is an exogamous group.
4. Caste gets validity from the Hindu religious activities. 4. Class gets validity from individual ability in the capitalist system.
5. There is no mobility in the caste system as it is a closed system. 5. There is mobility in the class system as it is an open system.
6. One cannot change his caste in any case. 6. One can change his class at any time with his ability.

Question 3.
Briefly write about those classes which are found in Rural India.
Answer:
See Question No. 3-short answer type questions (III).

Question 4.
Briefly write about those classes which are found in urban India.
Or
Write about those classes which are found in Urban India.
Answer:

  • Corporate Capitalists
  • Industrial Capitalists
  • Financial Capitalists
  • Bureaucrats/Academia of upper category
  • Culture, political and economic elites
  • Middle class-managers, businessmen, traders, self-employed people, small shopkeepers, bankers etc.
  • Lower class
  • Industrial working class in organised sector
  • Working class in unorganised/semi-organised sectors
  • Construction workers on daily wages.
  • Unemployed persons.

Question 5.
Explain the middle class phenomenon.
Answer:
See Question 24—short answer type questions (other important questions)— Chapter-3.

Very Long Answer Type Questions:

Question 1.
Explain the Marxian theory of class.
Or
Describe the Marxian theory of class.
Answer:
Karl Marx has given conflict theory of social stratification and this-theory comes out because of political and social conflicts of 19th century. According to Marx, economic factor is the alone factor of social stratification and struggle in different classes. Marx has given this theory on the base of division of labour. According to him, labour is of two types—physical and mental and this difference is the main reason of difference in social classes.

Marx was of the view that there are two classes in society. First class is the owner of the means of production and second class is not the owner of means of production. On the basis of this ownership the position of owner class is higher and position of non-owner class is lower. According to Marx, owner class is capitalist class and non-owner class is labourer class. Capitalist class economically exploits the labourer class and labour class fights with capitalist class to get their rights. This is the result of stratification.

Marx was of the view that the main reason of stratification is the unequal distribution of property. Nature of stratification depends upon the classes of that society and the nature of classes depends upon the means of production. Ways of production depend upon technique. Class is a group in which relations of its members with forces of production are equal. In this way all those persons, who control the forces of production, come in first class i.e. capitalist class. Second class is that class

which is not the owner of forces of production but it earns its livelihood by selling its labour and that is labour class. Their name in different societies is different. For example, Feudal Lords and agricultural labourers in Feudal societies and capitalist and labourer in capitalist societies. Capitalist class has all the forces of production and labourer class has only its labour to sell with which it earns its livelihood. In this way the classes made on the basis of ways of production and unequal distribution of property are, according to Marx, social classes.

According to Marx, society today comes out of four stages or societies and these are:

  • Primitive ancient society or communism
  • Ancient society
  • Feudal society
  • Capitalist society

According to Marx, the classes did not come into being in first type of society but in later societies two main classes came into being. In ancient society owner and servant, Feudal Lords and agricultural labourer in Feudal society and capitalist and labourer class in capitalist society’came into being. In every society labour was being done by second class. Labour class is more in number and capitalist class is less in number. Marx has given two classes in every type of societies but on this point his views were not the same. Marx was of the view that there are three classes in capitalist society and these are labour class, capitalist class and land owners. Marx has given difference in these three classes on the basis of means of income, profit and rent of land. But Marx’s this three classes system never came into being in England.

Marx has written that with the development of capitalism three classes system will change into two classes system and middle class will come to an end. About this he has written in Communist Manifesto. Marx has also said about other classes in specific society. He has divided the capitalist class into two sub groups and these are effective capitalists and smaller capitalists. Effective capitalists are those capitalists which are bigger capitalists and industrialists which give work to thousands of labourers in their industries. Small capitalists are those small industrialists or shopkeepers whose business is at low level and they are not giving work to many labourers. They are doing most of their work themselves. Here Marx again says that with the development of capitalism middle class and small capitalists will come to an end and will join hands with labourer class. In this way there will be two classes in society and that is capitalist class and labourer class.

Relations Between Classes:

According to Marx capitalist class always exploits the labourer class and labourer class always fights for its rights. That is why the relations between both the groups are of opposition. Yet this opposition between these groups will hide due to their mutual interests but this opposition is always there. It is not necessary that we can see this opposition directly or opposition never comes in front of us but they know about each other’s opposition.

According to Marx, relations between the classes depend upon the mutual interdependence and conflict. We can take example of capitalist society in which two classes are there. First class is of capitalist class and second class is of labour class. These both classes depend upon each other for their existence. Labour class doesn’t have the ownership of forces of production. It doesn’t have any other mean to earn its livelihood except selling its labour. Labourers sell their labour to the capitalist class and are dependent upon them. They give their labour to capitalist and for that capitalist gives money to labourers for their labour. With this money or rent of labour, labourer takes care of the needs of the family. Capitalist also depends upon the labour of labourer because without their work, production in his factory is not possible and accumulation of capital is also not possible.

In this way both these classes depend upon each other. But this dependence doesn’t mean that they have relations of equality. Capitalist class always exploits the labour class. They want to make things in their factory by giving less money so that they can earn more profit. Labourer wants more money so that he can take care of the needs of his family. Capitalist tries to sell his product with more value by paying less money so that he can earn more profit. In this way conflict of interests is always there between both the classes. This conflict will give birth to communism later on in which there would be no opposition, there would be no exploitation and there would be no conflict of interests. This society will be classless society.

Karl Marx has explained the conflict theory of stratification on historical basis. Important things in the conflict theory of stratification of Marx are given below:

1. Two Classes in Society. Marx was of the view that generally two types of classes exists in every type of society. First one is” that which has all the means of production in its hands and this class is known as capitalist class. Second class is that which doesn’t have any means of production and which earns money only by selling its labour. This class is known as labour class. First class exploits the other class. It means that capitalist exploits and labourer is being exploited by capitalist.

2. Right Over Means of Production. While explaining stratification on historical basis Marx says that the stratification in society is based on the right over means of production. There exist two types of classes in every society on this base. First class is that which has the right over all the means of production. Second class is that which doesn’t have any right over means of production and which earns money by selling its labour.

3. Modes of Production. Nature of social stratification depends upon the modes of production. Position of that class is higher than other classes which has all the means of production. According to Marx, this class is known as capitalist or Bourgoisie. Second class is that which doesn’t have means of production, which is not satisfied by its position and which wants to change its position. Marx has given it the name of labour class or proletariat class.

4. Human History-History of Class Struggle: Marx was of the view that human history is the history of class struggle. We can take example of any society. Struggle in class is going on, in every society, in one form or the other. In this way Marx was of the view that two types of classes exist in all the societies- capitalist and labour class. Class struggle always goes on in both the classes. There are many reasons of class struggle in both the classes for e.g. too much economic differences between both the classes because of which class struggle is going on.

Capitalist becomes rich even without doing any hard work and labourer becomes poor even after doing a lot of hard work. With the passage of time, labour class makes its organization to save and meet its demands and this organisation does struggle with capitalist class to meet its demands. Result of this struggle between both the classes comes in the form of revolution which labour class does against the capitalist class.

After revolution, labourer class will eliminate the capitalist class and establish its authority. Capitalist tries to start anti-revolution movement against labourers but this movement will be suppressed and authority of the labourer class will be established. First of all communism and then the state of socialism will come in which every one will get according to its needs and ability. There will be no class in society and this will be a classless society in which every one will get equal share. No one will be of higher or lower status and the authority of labour class will remain there. Marx was of the view that this state has never yet come but it will come very shortly and stratification in society will come to an end.

PSEB 12th Class Sociology Solutions Chapter 5 Class Inequalities

Question 2.
Explain the Weberian theory of class.
Or
Discuss the Weberian view on the concept of class.
Answer:
Max Weber gave the theory of stratification in which he explained class, status group and party differently. Weber’s theory of stratification is considered as practical and rational. That’s why his theory is given enough importance by American Sociologists. Weber has explained stratification from three aspects and these are class, status and party. All these groups could be called as interest groups which not only can fight within themselves but they can fight even against each other. They tell us about a specific authority and are interrelated as well. Now we will explain . them one by one:

Class: Karl Marx has defined class on economic basis and in the same way Weber has also defined class on economic basis. According to Weber, “Class is a group of those people which are at equal status in structure of social, economic opportunities and which live in same conditions. These conditions depend upon their form and quantity of economic power.” In this way Weber talks about a type of group in which a specific number of people have equal chances in life. Yet this concept of Weber is not very much different from Marx’s concept of class but Weber has imagined class as the group of people living in same economic conditions not as a group of self-consciousness. Weber has given three types of classes which are given below:

  1. A Property Class
  2. An Acquisition Class
  3. A Social Class

1. A Property Class: A property class is that group whose position depends upon the fact that how much property it has? This class is again further divided into two parts:

  • The Positively Privileged Property Class. This class owns a lot of property and it lives on the income generated from its property. This class can keep monopoly over selling or buying of consumer goods, by collecting property or on taking education.
  • The Negatively Privileged Property Class. Illiterate, poor, property less and people under debt are major members of this group. But there is one another group between these two groups and that is Privileged Middle class in which members of both the given classes are included. According to Weber, Capitalist is member of this group due to his privileged position and Labourer is its member due to its negatively privileged position.

2. An Acquisition Class: It is that type of group whose position is determined by taking advantage from opportunities of services available in the market. This group is of three types:

  • The Positively Privileged Acquisition Class. This class keeps monopoly over administration of producer manufacturers. These factory owners are bankers, industrialists, financiers etc. These people not only keep control over administrative system but they exert influence on government’s economic policies as well.
  • The Middle Privileged Acquisition Class. This class belongs to middle class people in which small professional people, artisans, independent farmers etc. are included.
  • The Negatively Privileged Acquisition Class. People of lower classes are part of this group which include trained, semi trained and untrained labourers.

3. Social Class: Most number of people are included in this group. This class observes definite changes due to progress made by different generations. But Weber does not explain social class according to privileges. According to him people of labour class, lower middle class, intellectual class, property owner class are included in it.

According to Weber, members of class work with each other under specific circumstances and to this protest of doing work is being given the name of class action by Weber. According to Weber feeling of mutually related gives birth to class action. Weber has not believed that the thing like class action could take place all the times. Weber was of the view that there is no class consciousness in class but its nature is completely economic. There is no possibility among them that they would struggle collectively to achieve their common objectives. A class is only a group of people whose economic condition is same in the market. They can feel changes in their lives while collecting those things which have some respect in society and there is a possibility that they would collectively perform some action. Weber was of the view that if it does so then class can take the form of a community.

Status Group: Status group is generally considered as opposite to economic class stratification. Class is only based on economic assumption which is a group of same interests due to market conditions. These are not statistical classes but these are actually those groups whose life-style is common, outlook towards the society is common and which keeps unity among them.
According to Weber there is some difference between status group and class. Each has its own style and people can be unequal among them.

For example, teacher of a school. Yet his income might be 8-10,000 per month which is quite less in today’s age but his status is quite high due to his sacred profession. But on the other hand any smuggler or a prostitute could earn lakhs in a month but their status group will remain low because their profession is not sanctioned by society. In this way difference is there between both the, groups. Any occupational group can be called as a status group because in each type of profession, people get equal opportunities to earn money. This group also leads to same life-style of people. Members of one occupational group remain near to each other, wear same type of clothes and even have same type of values. That’s why its members have quite a wide circle.

Party: According to Weber, Party represents the determined interests associated with class status or status group. This party enrolls those members, in any condition, whose ideology matches with the ideology of party. But it is not necessary that the party could become status party for them. Weber was of the view that Parties always want to keep control over power. It means power should remain in their hands. Weber was of the view that yet parties are a part of political authority but even then power could be gained through various means like wealth, influence, pressure, rights etc. Parties want to obtain the power of State and State is an organisation.

Each activity of the party is concentrated on the fact that how the power could be obtained? Weber analysed the state and from here he gave the theory of Bureaucracy. According to Weber, parties are of two types. First one is Patronage party in which there are no .class rules, concepts, ideology etc. These are made for special purposes and could be left after the completion of objective. Second type of party is party of Principles which has clear and strong rules. These parties are not made for specific purposes. Weber was ‘of the view that there is quite much difference between these three i.e. class, status group and party but the mutual relation is always there among them.

PSEB 12th Class Sociology Solutions Chapter 5 Class Inequalities

Question 3.
What is the relationship between class, social mobility and social stratification?
Answer:
Class, social mobility and social stratification are deeply related but before checking their relation, we need to look into their meaning.

  • Class: Class is a group of people which is different from the other groups on one base or the other. Members of a group are conscious of their group and never let others to enter in their group very easily.
  • Social Mobility: Whole of the society is divided into different groups and when people leave their group to join the other one then this process is known as social mobility. With their individual ability, people change their class and the process of mobility is always going on.
  • Social Stratification: The process of dividing society into different layers is known as social stratification. Society is divided in different layers on different bases such as age, caste, sex, income, education, wealth, etc.

If we look at the meaning of all these concepts carefully, we observe that they have quite a close relationship with each other. The process of dividing society into different classes is known as stratification and people keep on changing their groups. One can change his class according to his ability and the process of moving from one group to the other is known as mobility.

Presently, people are taking education and are adopting different occupations. After getting an education, their social status moves upward and they get a better job. This job brings a lot of money for them and they reach a higher level of social stratification. Gradually, they change their job to earn more money. In this way, they become the members of different groups and the process of social mobility moves on.

After looking at the given explanation, we can say that class, mobility, and stratification are deeply related. All these help in individual as well as social progress.

Table Tennis Game Rules – PSEB 10th Class Physical Education

Punjab State Board PSEB 10th Class Physical Education Book Solutions Table Tennis Game Rules.

Table Tennis Game Rules – PSEB 10th Class Physical Education

Question 1.
Describe about the Table, Net, Ball and Racket in the game of Table Tennis?
Answer:
Table:
In table tennis, the table used is of rectangular shape. It is 2.74 metres in length and 1.52 metres in width. Its height from the ground is 76 cm. It can be made of any material. A ball when dropped from a height of 30.5 cm. on its surface shall give a bounce of not less than 22 cm. and not more than 25 cm.

table tennis image 1

The surface of the table is known as playing surface. It is of dark green colour. It shall have a 2 cm broad white line along each edge. The lines at the 152.5 cms ends are called End lines, and the lines at the 274 cms. ends are called Side lines. In Doubles, the surface of the table is divided into two parts by a 3 mm. wide white line, which is parallel to the side line and is at an equal distance from it. This is known as the centre line.

table tennis image 2

Table Tennis Game Rules - PSEB 10th Class Physical Education

Net:
The net is 183 cms. in length. Its upper part is at the height of 15.25 cms. from the playing surface. It is tied by a cord to upright high posts of 15.25 cms. The outer limit of each post is 15.25 cms. outside the side line.

Ball:
The ball used in the game is spherical in size. It is made of celluloid or similar plastic but without reflection. Its diameter is not more than 40 mm. and not less than 37.2 mm. Its weight is not less than 2.40 gm. and not more than 2.53 gm.

Rackets:
The racket may be of any size, shape or weight. But its surface should be of dark colour. This game has 21 points.

Question 2.
How is the game of Table Tennis started?
Answer:
Order of Play. In Singles, a server does five services at a stretch whether he gets the score or not, thereafter the service passes on the other player. The other player also gets the right of doing five services. Thus, the service changes after every five services.

In Doubles, the server makes a goods service, then the receiver shall make a goods return. The partner of the server shall make a good service, thereafer, and the partner of the receiver, then, shall make a good return. Thus, turn by turn, each player shall make service and return in that order.

Good Service:
The server places the ball on the palm of his free hand, open and flat, with fingers pressed together and thumb free. Then he shall project the ball in the air and do the service in a manner that the ball remains visible to the judge. Then the ball shall be struck in a way that it touches the server’s court and passes directly over or around the net, and touches the receiver’s court.

In Doubles, the ball shall first touch the server’s right hand, right of court or the central line on the side of the net. Then the ball, passing over or around the net, touches the receiver’s right-half court, or the central line on his side of the net.

Good Return:
After having been served or returned in play, the ball shall be so struck as to pass directly over or around the net. It should touch directly the opponent’s court.

table tennis image 3

Ball in Play:
The ball is in play when it is projected from the hand for service. It shall be deemed to be in play until:

  • it has touched one court twice successively.
  • it has touched anything other than the net and supports.
  • it has been hit by a player more than one successively.
  • it has touched a player or anything he wears or carries.
  • in Doubles, it has touched the right half of the server or receiver.

A let:
A ball in play is called rally. A rally may be let if:

  • The served ball touches the net or its supports.
  • The service is delivered and the receiver is not yet ready.
  • A player fails to do good service or return owing to some accident.
  • The play is stopped for correction of the order of the game or the fault in ends.

Table Tennis Game Rules - PSEB 10th Class Physical Education

Question 3.
How are points scored in the game of Table Tennis?
Answer:
Points:
A player shall lose a point in case:

  • he fails to deliver good service.
  • he fails to deliver good return when his opponent has made goods service or return.
  • he or his racket touches the net when the ball is in play.
  • his free hand touches the playing surface when the ball is in play.
  • he returns the ball with volley.
  • in Doubles, he strikes the ball out of turn.

Game:
A player or pair who scores first 21 points shall win the game. If both the players or pairs score 20 points, then that player or pair shall be the winner who scores 2 points before the other player or pair.

The Choice of Ends and Service

In the game of tennis, the choice of ends and the right to serve first shall be decided by toss. The toss winning player chooses to serve or not to serve first, and the other player chooses the right to end (side).

Change the Ends and Service

The change of ends and service shall be made in the following manner:

In the play, a player or pair who starts a game at one end shall be at the other end in the second game, and so on. This will continue till the end of the match. The ends change when any player or pair score first ten points in the last possible game in a match. In Singles, the service is changed after five points, which means that the server shall become receiver, and recevier shall become server.

In Doubles, the selected partner of the pair shall deliver the first service, and shall be received by the appropriate partner of the opposing pair. The receiver of the first five services shall deliver the second five services. The third five services shall be delivered by the partner of the first receiver. The fourth five services are delivered by the partner of the first receiver and received by the first server. The fifth five services are to be delivered like the first five, and so on. This order will continue till the end of the game.

Out of Order of Ends, Serving or Receiving

In case the players have not changed ends in time, they shall change the ends as soon as the mistake is detected provided the game is not completed. In case the game has been completed, all points scored shall be counted. If a player serves or receives out of turn, the play shall be stopped as soon as the error is detected. The game shall be started again by the server who was serving at the start of the game, or at the time when the score was 10. In such circumstances, the scores made before the error is detected shall be counted.

Table Tennis Game Rules - PSEB 10th Class Physical Education

Important Information About the Table Tennis Game

  • Types of Table Tennis game = Two (Single & Double)
  • Size of the Table length & breadth = 274 × 152.5 cm.
  • The height of the playing floor = 76 cm.
  • The height of the net from floor = 15.25 cm.
  • Length of the net = 183 cm.
  • Weight of the ball = 2.55 gram to 2.7 gram
  • Circumference of the ball = 40m. m.
  • Colours of the ball = White
  • The ball is made of = Celluloid or plastic
  • The officials of match = One refree, one umpire one scorer, one assistant umpire.
  • The length of the table in table tennis is 2.74 metres and width 1.52 metres.
  • The game of table tennis is of two types singles and doubles. In Singles, there are two players, out of which one plays and the other is a substitute.
  • In Doubles, there are four players, out of which two play and two are substitutes. The game of table tennis is of Eleven points.
  • In Doubles game, the playing surface is divided into two parts by a 3 cm, wide white line.
  • The selection of ends (sides) and the right to first serve shall be decided by toss.
  • The toss winning player chooses to serve, whereas, the other chooses the end (side).
  • The service is changed after two points in Singles.
  • In the last possible game, the ends are changed when a player or pair scores ten points.
  • A match shall include five or seven games.
  • The lines on the table used in the game should be white in colour.
  • The remaining part of the table tennis is dark green.