PSEB 9th Class Computer Solutions Chapter 6 Internet Applications

Punjab State Board PSEB 9th Class Computer Book Solutions Chapter 6 Internet Applications Textbook Exercise Questions and Answers.

PSEB Solutions for Class 9 Computer Science Chapter 6 Internet Applications

Computer Guide for Class 9 PSEB Internet Applications Textbook Questions and Answers

1. Fill in the Blanks

1. ‘Gmail’ is a free email service provided by …………………
(a) Yahoo
(b) Google
(c) Rediffmail
(d) Hotmail
Answer:
(b) Google

2. Every machine on the Internet has a unique number assigned to it, called an ……………
(a) Address
(b) E-mail
(c) ID
(d) Unique IP Address
Answer:
(d) Unique IP Address

3. A …………… is a type of test used in computing to determine whether or not the user is human.
(a) CAPTCHA
(b) DERTSA
(c) HEPTCHA
(d) NEPHCA
Answer:
(a) CAPTCHA

4. ………………. is a type of malware designed to provide unauthorized, remote access to a user’s computer.
(a) Spyware
(b) Trojan
(c) Malware
(d) Horse
Answer:
(c) Malware

5. TV and radio on the Internet are examples of …………….. media.
(a) Streaming
(b) Limited
(c) Online
(d) Offline
Answer:
(a) Streaming

PSEB 9th Class Computer Solutions Chapter 6 Internet Applications

2. True/False

1. Spyware is an e-mail fraud method in which the wrongdoer sends out legitimate-looking emails in an attempt to gather personal and financial information from recipients.
Answer:
True

2. Google Drive does not allow us to store and share files online.
Answer:
False

3. The best way to deal with the threat of a computer virus is to use antivirus software.
Answer:
True

4. In BCC we type the addresses of people we want to send a copy of the mail to, without the other recipients knowing.
Answer:
True

5. Digital signatures are created and verified by means of biography.
Answer:
False

3. Short Answer Type Questions

Question 1.
What is a CAPTCHA code?
Answer:
Short for completely automated public hiring test to tell computers and humans apart, a technique used by a computer to tell if it is interacting with a human or another computer. Because computing is becoming pervasive, and computerized tasks and services are commonplace, the need for increased levels of security has led to the development of this way for computers to ensure that they are dealing with humans in situations where human interaction is essential to security. Activities such as online commerce transactions, search engine submissions, Web polls, Web registrations, free e-mail service registration, and other automated services are subject to software programs, or bots, that mimic the behavior of humans in order to skew the results of the automated task or perform malicious activities, such as gathering e-mail addresses for spamming or ordering hundreds of tickets to a concert.

Question 2.
What do you mean by Google Apps?
Answer:
Google Apps is a package of cloud-based services that can provide your company or school with a whole new way to work together online—not just using email and chat, but over video conferences, social media, real-time document collaborations, and more. .

Question 3.
What is Digital Signature?
Answer:
Digital signatures are the public-key primitives of message authentication. In the physical world, it is common to use handwritten signatures on handwritten or typed messages.

Question 4.
Write the process of sending an e-mail.
Answer:
Different steps to send and receive mail are :

  1. Open your Gmail account by clicking on the Gmail link on the Google search page.
  2. Click the button labeled ‘Compose’.
  3. Go to the To: box. In the To: box type in the email address of the person you would like to send an email to. If there are multiple people you want to send it to, click on the Add Cc and Add Bcc buttons.
  4. Type the email subject. The subject lets people know what the email is going to be about.
  5. Type your message in the big box below the subject box.
  6. Click the Send button below the message box.
  7. Wait until the person you sent the email replies.

Question 5.
Write the basic steps of downloading.
Answer:
Follow these steps for downloading software, games, or any other files from the Internet if you use a PC running Windows XP, Vista, or Windows 7.

  1. If you don’t already have one, create a Temporary Files folder by opening Windows Explorer, highlighting your hard drive (typically the c: drive), then selecting File/New/Folder. When the folder appears, name it Temp files.
  2. Once you locate the software you want to download, click on the link to begin the download process.
  3. First, you will be asked if you want to save the file. Click the Save button, then locate the Temp file folder on your hard drive and double-click to open it. Next, click the Save button.
  4. You can watch the file as it downloads.

PSEB 9th Class Computer Solutions Chapter 6 Internet Applications

Question 6.
What is cloud printing?
Answer:
cloud printing. Printing from a computer or mobile device to a remote printer via the Internet (the cloud). For example, users can snap photos on a smartphone and send them to a printer at their home or office. Cloud printing apps are available for smartphones and tablets that work with almost any printer. Printing to the cloud. It refers to scanning a photo or document on an Internet-connected multifunction printer and sending it directly from the device to a photo or document sharing service on the Internet.

Question 7.
Name four anti-virus software.
Answer:
Four anti-viruses are:
a. AVG
b. McAfee
c. Norton
d. Kaspersky

4. Long Answer Type Questions

Question 1.
What is IP Address? Explain.
Answer:
Unique IP Address
A Unique IP is an IP address that is specific to your domain. When you add hosting to a domain/subdomain, it’s assigned an IP on the Apache server which is shared with other sites. This shared IP address is most often the only IP you’ll need. However, certain applications may require you to add a Unique IP to your site. You can add a Unique IP to any Fully Hosted domain/subdomain hosted at DreamHost on the page.

Need of a Unique IP
Unique IPs are most commonly used with domains that have secure hosting enabled. While it is possible to use secure hosting without a Unique IP, some older browsers which do not support Server Name Indication display a certificate warning when viewing your site. While not a comprehensive list, this includes :

  • Windows XP versions of Internet Explorer.
  • The default browser in Android 2.4 is “Gingerbread” and earlier. (4.0 “Ice Cream Sandwich” and later will work correctly.)
  • Various older mobile browsers, including BlackBerry, Symbian OS, and older versions of Opera Mobile.

If you expect a significant number of the visitors to your secure site to be using these browsers, you will need a Unique IP.

Benefits of a Unique IP Address :
There are a lot of reasons why it is recommended to use a Dedicated IP address for a website, hosted on a Shared server, but we shall look through the main ones here:

  • It provides higher stability
  • It grants access to your website anytime you need
  • It is beneficial for the email sender’s reputation
  • It is good for a business identity
  • It is required for particular third-party applications/ scripts

Question 2.
Explain any three Google Apps.
Answer:
Google Docs
Google Docs is an online word processor that lets you create and format text documents and collaborate with other people in real-time. Here’s what you can do with Google Docs:

  • Upload a Word document and convert it to a Google document
  • Add flair and formatting to your documents by adjusting margins, spacing, fonts, and colors — all that fun stuff
  • Invite other people to collaborate on a document with you, giving them edit, comment, or view access
  • Collaborate online in real-time and chat with other collaborators — right from inside the document „
  • View your document’s revision history and roll back to any previous version
  • Download a Google document to your desktop as a Word, Open Office, RTF, PDF, HTML, or zip file
  • Translate a document to a different language ‘
  • Email your documents to other people as attachments

Google Sheets
Google Sheets is an online spreadsheet app that lets you create and format spreadsheets and simultaneously work with other people. Here’s what you can do with Google Sheets :

  • Import and convert Excel, .csv, .txt, and .ods formatted data to a Google spreadsheet
  • Export Excel, .csv, .txt and .ods formatted data, as well as PDF and HTML files
  • Use formula editing to perform calculations on your data, and use formatting to make it look the way you’d like
  • Chat in real-time with others who are editing your spreadsheet
  • Create charts with your data
  • Embed a spreadsheet — or individual sheets of your spreadsheet — on your blog or website

Google Slides
Google Slides is an online presentations app that allows you to show off your work in a visual way. Here’s what you can do with Google Slides:

  • Create and edit presentations
  • Edit a presentation with friends or coworkers, and share it with others effortlessly
  • Import .pptx and .pps files and convert them to Google presentations
  • Download your presentations as a .pdf, .ppt, .svg, .jpg, or .txt file
  • Insert images and videos into your presentation
  • Publish and embed your presentations on a website

PSEB 9th Class Computer Solutions Chapter 6 Internet Applications

Question 3.
Explain the process of creating an e-mail account in Gmail.
Answer:
Follow these step-by-step instructions to create a Gmail account

Step 1: Open up your internet browser and go to the Google home page.

Step 2: Click on Gmail at the top right comer of the page.

Step 3: You’ll now be in the ‘Sign in’ section. As you don’t have a Google account yet, you need to create one. Click Create an account.

Step 4: To set up your new account, Google needs some information about you – first, your first, and last names. The ‘choose your username’ is the unique email address that you wish to use, which will be placed before ‘@gmail.com’. Because it needs to be unique, Google may have to check the vail ability of any name that you decide on to make sure that no one already has it. Type an email name into the ‘choose your username’ box and then fill out the rest of your information. You will need to ensure that the ‘I agree to the Google terms of service and Privacy Policy’ is ticked. Then click next step.

Question 4.
What are the benefits of google drive?
Answer:
Google Drive is one of the most popular cloud storage services available today, offering 15 gigabytes (15GB) of free storage space. If you’ve never used a cloud-based storage service like Google Drive before, take a moment to consider the advantages of keeping your files online. Because files can be accessed from any computer with an Internet connection, Drive eliminates the need to email or save a file to a USB drive. And because Drive allows you to share files, working with others becomes much easier.

There are no. benefits for creating and sharing different files on Google Drive which are:

  • Documents: For composing letters, flyers, essays, and other text-based files (similar to Microsoft Word documents)
  • Spreadsheets: For storing and organizing information (similar to Microsoft Excel Workbooks) .
  • presentations: For creating slideshows (similar to Microsoft PowerPoint presentations)
  • Forms: For collecting and organizing data
  • Drawings: For creating simple vector graphics or diagrams.

PSEB 9th Class Computer Guide Internet Applications Important Questions and Answers

Fill in the blanks

1. Gmail, yahoo mail, Hotmail, etc. are …………………….
(a) google
(b) Microsoft
(c) e-mail
(d) Skymail
Answer:
(c) e-mail

2. play store is a product of ……………….
(a) Microsoft
(b) Play store
(c) Play
(d) Google
Answer:
(d) Google

3. Files can be shared with ………………
(a) Hotmail
(b) Play store
(c) Google Drive
(d) Virus
Answer:
(c) Google Drive

4. …………………. cures ………………….
(a) Antivirus, virus
(b) Google, Yahoo
(c) E-mail, virus
(d) Antivirus, server.
Answer:
(a) Antivirus, virus

PSEB 9th Class Computer Solutions Chapter 6 Internet Applications

True or False

1. Gmail is a product of Microsoft.
Answer:
False

2. We can share files on the internet.
Answer:
True

3. Data is not destroyed on Google Drive.
Answer:
True

4. Cloud means Air clouds in computer terminology.
Answer:
False

Short Answer Type Questions

Question 1.
What is E-mail?
Answer:
E-mail stands for electronic mail. Most networks support some form of an email. The most popular, of course, is Internet email. E-mail allows you to send a text (such as a letter) to another person on another computer. In order to send an email, you have to know the email address of the recipient.

Question 2.
How often is the imagery in Google Earth updated?
Answer:
Google Earth displays the best available imagery, most of which is one to three years old. The information in Google Earth is collected over time and is not in real-time. It is not possible to see live changes in images. We add data to our Primary Database on a regular basis.

Question 3.
Why do I see blurry imagery in Google Earth?
Answer:
Google Earth combines data of different resolutions to offer a seamless viewing experience, so some locations look a bit blurry. We offer high-resolution imagery (greater than 1-meter) for thousands of cities and more are on the way.

Question 4.
What is an IP address?
Answer:
An IP address is a network layer protocol address for a host in a TCP/IP network.

Question 5.
What is the use of an IP address?
Answer:
The IP address is used to uniquely identify each host in a network. The IP address is needed in order to communicate with other hosts in the network using the TCP/IP suite of protocols.

PSEB 9th Class Computer Solutions Chapter 6 Internet Applications

Question 6.
Which version of IP is covered by this document?
Answer:
This document covers IP version 4.

Question 7.
How does a host determine its IP address?
Answer:
A host determines its IP address during the boot-up process either from a configuration file stored in the local hard disk of the system or using a network protocol like RARP, DHCP, BOOTP from the servers in the network.

Question 8.
Is there any relation between the MAC address and the IP address of a host?
Answer:
No. There is no relation between the MAC address and the IP address of a host.

Long Answer Type Questions

Question 1.
Write a note on email.
Answer:
Short for electronic mail, e-mail or email is information stored on a computer that is exchanged between two users over telecommunications. More plainly, e-mail is a message that may contain text, files, images, or other attachments sent through a network to a specified individual or group of individuals. The first e-mail was sent by Ray Tomlinson in 1971. By 1996, more electronic mail was being sent than postal mail.

Question 2.
Write the various steps for writing an email.
Answer:
Writing an e-mail
When writing an e-mail message, it should look something like the example window below. As you can see, several fields are required when sending an e-mail:

  • The To field is where you type the e-mail address of the person who is the recipient of your message.
  • The From field should contain your e-mail address.
  • If you are replying to a message, the To and From fields are automatically filled out; if it’s a new message, you’ll need to enter them manually.
  • The CC or Carbon Copy field allows you to send a copy of the message to another e-mail address but is not mandatory.
  • The Subject Line, although not required, should consist of a few words describing the e-mail’s contents.
  • Finally, the Message Body is the location you type your main message. It often contains your signature at the bottom; similar to a hand-written letter.

PSEB 9th Class Physical Education Solutions Chapter 5 Progress of Sports in Punjab Since 1947

Punjab State Board PSEB 9th Class Physical Education Book Solutions Chapter 5 Progress of Sports in Punjab Since 1947 Textbook Exercise Questions and Answers.

PSEB Solutions for Class 9 Physical Education Chapter 5 Progress of Sports in Punjab Since 1947

Very Short Answer Type Questions

Question 1.
Is there any bad effects of Partition of Punjab on the development of sports?
Answer:
Yes, there is great bad effect.

Question 2.
When Punjab Olympic Association gain came into existance?
Answer:
1948.

PSEB 9th Class Physical Education Solutions Chapter 5 Progress of Sports in Punjab Since 1947

Question 3.
Name any two units which promote sports in Punjab.
Answer:
(i) Punjab Police
(ii) Boarder Security Force.

Question 4.
Whether Panchayati Khed Parishad organised Football competition for girls or not.
Answer:
No.

Question 5.
Tug of war is organised for boys or girls. (Right or Wrong)
Answer:
Right.

Question 6.
Is Leader Engineering Works promoting, sports in Jalandhar or not?
Answer:
No.

Question 7.
Who looks after the development of sports in Punjab school education?
Answer:
D.P.I. schools.

PSEB 9th Class Physical Education Book Chapter 5 Progress of Sports in Punjab Since 1947

Question 8.
Who looks after the sports in Punjab education colleges?
Answer:
D.P.I. colleges.

PSEB 9th Class Physical Education Solutions Chapter 5 Progress of Sports in Punjab Since 1947

Question 9.
Is there any contribution of Punjab Sports Department in the field of sports?
Answer:
Yes, there is great contribution.

Question 10.
Name the different games which are organised by the Panchayati Raj Parishad for girls?
Answer:
Hockey, Kabbaddi, Kho-Kho and Tug of War.

Short Answer Type Questions

Question 1.
Describe the effects of Partition of India on the Sports development of Punjab.
Answer:
India got independence from the British on 15th August, 1947 and India was divided into two parts :
India and Pakistan. This division adversely affected the promotion of sports in Punjab. A large number of playgrounds and the main sports goods manufacturing city, Syalkot, remained in Pakistan. All sports Associations were dissolved. In this way Punjab became headless in the field of sports.

PSEB 9th Class Physical Education Solutions Chapter 5 Progress of Sports in Punjab Since 1947

Question 2.
How did the Punjab Olympic Association come into existence?
Answer:
The partition of India adversely affected the promotion of sports in Punjab. When India got freedom the issue of sports in Punjab was discussed among the sports lovers of the state. A meeting of the representatives of sports was held at Shimla in 1948. The Punjab State Olympic Association came into existence. Mr. G.D. Sondhi was appointed the founder president of Punjab State Olympic Association.

Question 3.
Name the various organisations which promote sports in our state.
Answer:

  • The Punjab Police
  • The Border Security Force
  • Leader Engineering Works, Jalandhar.
  • Jagatjit Cotton and Textiles Mills, Phagwara.
  • Punjab State Electricity Board.
  • Pepsu Road Transport Corporation.

Question 4.
Mention the various sports competitions which are organized by the Panchayati Raj Khed Parishad.
Answer:
The Panchayati Raj Khed Parishad organises the following competitions in sportsn:
FOR BOYS:

  • Foot Ball
  • Kabaddi
  • Hockey
  • Volley Ball
  • Tug of War
  • Athletics
  • Weight Lifting and Power Liftingi
  • Wrestling
  • Gymnastics

FOR GIRLS:

  • Kabaddi
  • Kho-Kho
  • Hockey

PSEB 9th Class Physical Education Solutions Chapter 5 Progress of Sports in Punjab Since 1947

Question 5.
The Punjab Sports Department has a special place in the promotion of Games and Sports. Do you agree with this statement? Or Discuss the contribution of Punjab Sports Department.
Answer:
Punjab Sports Department:
The Punjab Government created Punjab State Sports Dept, in 1961 for the development of sports. This department has opened a sports department in every district and it is run by District Sports Officer. Each district has been divided into Tehsils and Tehsils into sub-centres. In each of these sub-centres an arrangement of good coaches has been made.

For the facilities of sports persons, Sports Hostels at several places have been opened. For the students residing in these hostels, the Govt, of Punjab makes arrangement of sports equipment, fee and other facilities in sports. In order to encourage the sportsmen for good performance scholarships are given. Moreover the state government organises state-level competitions in different games every year.

These competitions are known as “Men Sports Festival” and ‘Women Sports Festival.” The Dept, gives certificates and scholarships to those players who get honours in international competitions. It organises Maharaja Ranjit Singh Hockey Tournament at Amritsar every year. It also does gradation for the reserved seats of students in professional colleges.

Question 6.
Write the contribution of Punjab State Sports Council.
Answer:
The Punjab State Sports Council:
The Punjab Government formed a council in 1971 For the promotion of sports and named it the Punjab State Sports Council. The main function of the council was to encourage the youth of the state to participate in games and sports. The main function of the council is to provide help in building playgrounds and stadiums, building Gymnasiums and swimming pools for the development of sports. For this purpose the Govt, of India and the Punjab Govt, give grants to various sports bodies.

The Punjab State Sports Council has established District Sports Council in every district. This council works undfer the Deputy Commissioner of the district. District Sports Officer acts as the secretary of the District Council of Sports. The chief minister of the state acts as the president of the State Sports Council and director of sports as the secretary of council. The State Sports Council always tries to promote sports in the state.

This council honours outstanding sports persons who have achieved an honour in international competition with Maharaja Ranjeet Singh Award. The Council also provides pension to those outstanding old players who had participated in international competition. This council arranges for the expenditure of all teams which participate in National level competitions. The council also provides funds to such Punjabi players who go abroad to participate in international competition.

PSEB 9th Class Physical Education Solutions Chapter 5 Progress of Sports in Punjab Since 1947

Question 7.
Describe the contribution of Panchayati Raj Sports Council (Khed Parishad.)
Answer:
The Panchayati Raj Sports Council (Khed Parishad):
The Punjab Govt, founded the Punjab Panchayat Raj Khed Parishad in 1969. Its founder was G. Mukhtar Singh, a man of distinction and prominent player. Before this organisation came into existence, there was only the State Sports Dept, which was active in sports field. The rural players did not get the facilities which were available to urban players. Keeping in view this fact, the then Akali Govt, in the state decided to establish a new sports organisation for rural players which was named the Punjab Panchayati Khed Parishad.

It was decided that the Chief Minister of Punjab will be the Chairman of the organisation and Rural Development Minister, its Senior Vice-president. The person to be appointed its secretary will be well versed in sports. In order to run this organisation properly 22 coaches were appointed in the beginning. Its main office kept under the supervision of Zila Parishad. This organisation organises tournaments for boys I Foot .Ball, Hockey, Kabaddi, Volley Ball, Tug of War, Athletics, Weight lifting, Gymnastics and Kabaddi, Hockey and Kho-Kho etc. for girls. This organisation also gives scholarships to prominent rural players.

Question 8.
Write The contribution of the Punjab School Education Board.
Answer:
The Punjab School Education Board:
The Punjab School Education Board came into existence to decrease the work load of Examination of Punjab University, to conduct smooth examination and to declare the results as early as possible. The main function of this Board is to prepare a syllabi and get the concerned books published for the students.

The Punjab School Education Board has done remarkable work to introduce Physical Education as an elective subject and to conduct examinations in this very subject. Punjab School Education Board takes a special interest to promote the game of Hockey and organises various competitions in games and sports. This board also organises sports competitions at primary level and zonal level in schools to promote games and sports.

PSEB 9th Class Physical Education Solutions Chapter 5 Progress of Sports in Punjab Since 1947

Long Answer Type Questions

Question 1.
Describe the development of sports in Punjab since 1947.
Answer:
India got Freedom in 1947. The English left India aftc. ruling for 200 year. On the eve of independence, Britishers divide India into two countries i.e. India and Pakistan. This division bad! affected the promotion of sports in Punjab. The beautiful playgrounc. were left in Pakistan. The Punjab Govt, and other people of Punja were left behind in the field of sports. Punjab remained withoi grounds or play- fields. The sports city which were very famous manufacturing sports goods i.e. Syalkot was also left in Pakistai The Sports Associations of various games were dissolved.

The position of Sports and games in Punjab turned from bad to worse. After the partition of Punjab, sports lovers again tried to promoi sports in Punjab and a meeting of the Association was held in Shim in 1948. In the same year Punjab State Olympic Association we again founded . Mr. G.D. Sondhi became its President and Mr. F.C Arora became its Secretary. This Association started its function in immediately. In 1948 and 1951 Hockey and Volley Ball Association came into existence. After these Associations, Basket Ball, Kabaddi. Boxing, Cycling Associations of Punjab were formed.

After the formation of these Associations, Districts and State Leve competitions were started to promote sports in Punjab. After 1948 Punjab Hockey and Volley Ball Association started t invite teams of Pakistan and other foreign countries. In order raise the standard of sports All India Level Tournaments wer. organised in various sports. Among these tournaments Maharaj, Ranjeet Singh Tournament Amritsar, Major Bhupinder Singi Tournament Ludhiana, Shaheed Karnail Singh Memoria tournament are prominent.

In 1957 Punjab Olympic Associatio organised a state level tournament for the first time. The Punja Government has also taken a keen interest to promote sports an games in Punjab. The Punjab Government has started to proviti financial aid to the Universities of the state for creatin infrastructure of sports i.e. Gyms, swimming pools etc. The Punjab Police, The Border Security Force, Leader Engineering Works Jalandhar, The Jagatjit Cotton and Textiles Mills, Phagwara have also contributed a lot for the promotion of sports in our state.

The above mentioned teams have participated in Durand Cup Delhi, Gold Cup Bombay, Nehru Hockey Tournament Delhi and many prestigious positions in these tournaments. The Punjab Government has established Govt. College of Physical Education, Patiala to promote the sports and games and for the training of teachers. The Punjab Government also declared Physical Education as one of the elective subjects in schools and colleges. Due to the keen interest of Punjab Govt, the state is progressing in the field of sports day by day. The Punjab state has produced very outstanding players, who have won laurels not only for Punjab but have brought honours for our country also at the international level.

PSEB 9th Class Physical Education Solutions Chapter 5 Progress of Sports in Punjab Since 1947

Question 2.
Describe the contribution of the Punjab Education Department in the promotion of sports.
Answer:
The Punjab Education Department has contributed a lot in the promotion of sports which may be described as under:
1. The Punjab Government has established a separate department under D.P.I. (Schools) and D.P.I. (Colleges) for sports and games. This department is trying their best to develop sports in Punjab.

2. To promote sports, the Punjab Education Department started State School of Sports and State College of Sports at Jalandhar in 1961. In these institutions budding players get special training in sports along with their education. The players get admission in these institutions get free boarding and lodging facilities from Education Department.

3. Punjab Education Department has appointed, Punjab District Eudcation officers in every District of Punjab to look after the sports activities of that District. In every District, Competitions are organised at the zonal and the District level. Some of these Competitions are held in winter and other are held in summer by the Education Department.

4. For the promotion of sports, Punjab Education Department organizes different categories of competitions in sports and games. Now even primary, Mini and Junior Competitions are organised.

5. The Education Department has started inservices training centres at Patiala, Jalandhar and Ferozepur. In these Centres new changes in Physical Education and sports are being taught to the people concerned.

6. The Punjab Education Department has started Physical Education in schools and colleges as one of the elective subjects like others subjects.

7. Education Department organises summer Coaching Camps for budding players in various games.

8. Education department also provides financial assistance in schools and colleges for the training of sports persons. Financial assistance is also given to construct sports fields and to purchase sports Equipment.

9. The Punjab Education Department also organizes competitions in National Physical Fitness Programmes.

10. There are reserved seats for outstanding sportsperson in Engineering and Medical colleges. In this way the outstanding players can also qualify in Medical and Engineering colleges and can continue their sports activities in these Colleges. Thus the Punjab Education Department is playing a big role for the development of sports and games.

PSEB 9th Class Physical Education Solutions Chapter 5 Progress of Sports in Punjab Since 1947

Question 3.
Write the contribution of the Punjab Olympic Association.
Answer:
The Punjab Olympic Association:
The Punjab Olympic Association was founded by Sh. G.D. Sondhi in 1920. Its first President was Lieut Col. H.N.O. Garret vice- principa1 cf Govt College Lahore. G.D. Sondhi became its honorary secretary. Sir Sikandar Khan became the President on the retirement of Col. Garret in 1937.

In 1947, this association ceased working. After the partition in 1947 the Punjab State Olympic Association was again founded with the efforts of Mr. G.D. Sondhi. Mr. G.D. Sondhi became its President, Dr. J.R. Khosla became its secretary. A meeting of the Association was held in Shimla in 1948. In this meeting MR. G.D. Sondhi and Mr. F.C. Arora were appointed the President and the Secretary respectively. All sports Associations of Punjab became its members.

The District Olympic Association also became the part and parcel of Punjab State Olympic Association. The main function of Punjab State Olympic Association is to look after the functioning of the various Associations of Punjab. It is the duty of Olympic Association to check the Audit Reports of all Association of accounts in time. This Association also gives suggestions to various Associations for the development and care of sports in the state and settle desputes if there are any among the Associations themseleves or with other organisation.

They also celebrate Olympic day every year and provide information regarding Olympic movement. The main responsibility of Olympic Association is to enforce the rules and regulations of Olympic in all competitions and prevent professional players to participate in Amateur competition. The Olympic Association conducts senior and junior sports competitions every year at district and the state levels.

PSEB 9th Class Physical Education Solutions Chapter 5 Progress of Sports in Punjab Since 1947

Question 4.
Discuss the contribution of the Universities of Punjab State.
Answer:
The Universities of Punjab State:
At the time of partition of India, there was only one Punjab University in our state at Lahore. After 1947, the Punjab University was shifted to Chapdigarh. Now there are four universities in our state:

  • The Punjab University, Chandigarh
  • The Punjabi University, Patiala
  • The Punjab Agricultural University, Ludhiana,and
  • The Guru Nanak Dev University, Amritsar.

Only agricultural colleges are affiliated to Punjab Agricultural University Ludhiana and Poly technical Colleges of our state , come under the Technical University Jalandhar, other colleges are affiliated to these universities. The department of Physical education has been created under the care of Director Physical Education in all universities. The Director organises the competitions among all affiliated colleges of the university.

After inter college competition he gets the university team selected and sends these teams of boys and girls for inter university tournaments after training them properly in a coaching camp. It also sends teams for participation in other competitions. Every university has an administrative department in sports, the functions of which are to look after the playfields of the university, the equipment and to organise the sports competitions.

In the subject of department of Physical Education, they teach Physical Education like other subjects except Agricultural University Ludhiana. They also hold examinations in Physical Education subject. In every department of all universities seats are reserved for out-standing sports persons which enables them to get higher education to become engineers, doctors and the scientists.

For the development of sports and games each university possesses huge playgrounds, Swimming pools, Stadium and Gymnasium. In Punjab University, Chandigarh and Guru Nanak Dev University, Amritsar special departments have been opened to train Physical Education Teachers. In brief we can say that these universities are playing a vital role to produce outstanding sports persons in our state.

PSEB 12th Class Sociology Solutions Chapter 11 Female Foeticide and Domestic Violence

Punjab State Board PSEB 12th Class Sociology Book Solutions Chapter 11 Female Foeticide and Domestic Violence Textbook Exercise Questions and Answers.

PSEB Solutions for Class 12 Sociology Chapter 11 Female Foeticide and Domestic Violence

Sociology Guide for Class 12 PSEB Female Foeticide and Domestic Violence Textbook Questions and Answers

Multiple Choice Questions:

1. According to 2011 census, the sex ratio in India is:
(a) 939
(b) 940
(c) 943
(d) 942
Answer:
(c) 943

2. Sex ratio can be defined as:
(а) Number of females per 100 males
(b) Number of males per 100 females
(c) Number of females per 1000 males
(d) None of the above
Answer:
(c) Number of females per 1000 males

PSEB 12th Class Sociology Solutions Chapter 11 Female Foeticide and Domestic Violence

3. In the state of Punjab, district with highest sex ratio is:
(a) Hoshiarpur
(b) Bathiitda
(c) Ludhiana
(d) Amritsar
Answer:
(a) Hoshiarpur

4. Female foeticide test includes:
(a) Ultra sound
(b) MRI.
(c) X-rays
(d) Weighing Machines
Answer:
(a) Ultra sound

5. The main cause of female foeticide is:
(a) Increased sex ratio
(b) Patriarchal mindset
(c) Preference for girls
(d) None
Answer:
(b) Patriarchal mindset

6. Which is a form of Domestic Violence?
(a) Legal
(b) Physical Abuse
(c) Society
(d) Economic
Answer:
(b) Physical Abuse

7. Which factor does not perpetuate Domestic Violence?
(a) Cultural
(b) Economic
(c) Social
(d) Pedagogy
Answer:
(ci) Pedagogy

8. The Act, according to which a daughter has an equal share in the property of her parents is
(a) Legal property Act
(b) Hindu Property Act
(c) Civil Act
(d) Divine Act
Answer:
(b) Hindu Property Act

Fill in the Blanks:

1. Sex determination test includes ……………
Answer:
ultrasound

2. ……………….. is one of the main reasons for female foeticide.
Answer:
Patriarchal system

3. The evil practice of ……………….. is responsible for female foeticide in Indian society.
Answer:
Dowry

4. ……………….. keeps declining in India while a bit is improved in ……………… state.
Answer:
Sex ratio, Punjab

5. …………………. should be implemented properly in order to combat female foeticide.
Answer:
Laws

6. ……………… abuse may be inflicted in many ways such as hitting, slapping, punching, pushing and other form of physical contact resulting in bodily sufferings to the victim,
Answer:
Physical

7. The couples living alone or with children, or an individual parent with children are called ………………. households.
Answer:
Nuclear

8. ………………. studies must be made compulsory as part of school, college and university syllabus.
Answer:
Gender and Human Rights

9. ……………… is defined as socially unacceptable and abusive behaviour by one or other or both the members in a close and intimate relationship like marriage or a family.
Answer:
Domestic Violence

PSEB 12th Class Sociology Solutions Chapter 11 Female Foeticide and Domestic Violence

True/False:

1. Ultrasound is the pre diagnostic test for determination of sex.
Answer:
True

2. Law does not help to generate awareness about female foeticide.
Answer:
False

3. Sex ratio has improved in Punjab according to qensus 2011.
Answer:
True

4. Awareness programmes can sensitise about the ill effects of female foeticide.
Answer:
True

5. Cultural and ritual norms have no effect on female foeticide.
Answer:
False

6. Newly married couple must be made aware that a small family need not only include male children.
Answer:
True

7. The greed for dowry, desire for a male child and alcoholism of the spouse are major factors of domestic violence against women in rural areas.
Answer:
True

8. Wife beating does not reflects domestic violence.
Answer:
False

9. History of domestic violence dates back to the pre-historic period.
Answer:
True

10. spousal domestic violence also affects the children of the family.
Answer:
True

PSEB 12th Class Sociology Solutions Chapter 11 Female Foeticide and Domestic Violence

Match The Columns:

Column A Column B
Female Foeticide The killing of the girl child
Sex Ratio Marital Rape
Patriarchy The killing of the female foetus in the womb
Female Infanticide Females per 1000 males
Form of Domestic Violence Male dominance

Answer:

Column A Column B
Female Foeticide The killing of the female foetus in the womb
Sex Ratio Females per 1000 males
Patriarchy Male dominance
Female Infanticide The killing of the girl child
Form of Domestic Violence Marital Rape

Very Short Answer Type Questions:

Question 1.
What is the sex ratio of India as per the census 2011?
Answer:
According to census survey 2011, the sex ratio in India is 1000: 943.

Question 2.
What is the sex ratio of Punjab as per the census 2011?
Answer:
According to census survey 2011, the sex ratio in Punjab is 1000: 895.

Question 3.
Which districts in Punjab have the highest and lowest sex ratio?
Answer:
Hoshiarpur (961) and Bathinda (869) respectively.

Question 4.
Describe full form of PNDT.
Answer:
Pre Natal Diagnostic Techniques.

Question 5.
What is meant by domestic violence?
Answer:
Domestic violence is that socially unacceptable and wrong behaviour which an individual does with his closest relatives such as wife or family.

Question 6.
List any two factors of domestic violence.
Answer:
Economic dependence of women over men and lower economic status of women are the two factors of domestic violence.

Question 7.
What do you mean by female foeticide?
Answer:
After sex determination test, killing of female foetus in mother’s womb is known as female foeticide.

PSEB 12th Class Sociology Solutions Chapter 11 Female Foeticide and Domestic Violence

Question 8.
List the causes of wife battering.
Answer:
Male dominated society, males are powerful than females, economic dependence of women over men, consuming drugs, illiteracy of women etc.

Short Answer Type Questions:

Question 1.
Define female foeticide.
Answer:
When a woman gets pregnant, the sex determination of foetus is conducted. In case of female foetus, an abortion is done. It is known as female foeticide. Sex determination test is conducted after 18 weeks of pregnancy.

Question 2.
Define sex ratio.
Answer:
To know about the equality between men and women, it is must to look for the sex ratio. The number of females behind every 1000 males at a particular time and in a particular area is known as sex ratio. In 2011, it was 1000: 943 in India.

Question 3.
What are the two causes of female foeticide?
Answer:

  • Dowry: At the time of girl’s marriage, dowry is given to her in-laws. People do female foeticide so that dowry should not be given.
  • Wish of boy: People like to have a boy as they think that boy will take care of them in old age and will give fire at the time of funeral.

Question 4.
What is the status of female in India?
Answer:
The status of female in India is not good. Only 65% of females are educated. Most of the social evils are attached with females such as rape, abduction, dowry system, female foeticide etc. Just because of these evils, status of females is still low in the present modern age.

Question 5.
Why is male child preferred in India?
Answer:
People want to have a male child because they think that their son will take care of them in their old age. Along with this, he will give fire to their funeral pyre. Moreover he will continue the family.

Question 6.
Write down three causes of domestic violence.
Answer:

  • Males are physically stronger than females.
  • Females economically depend upon males.
  • The social status of females and children is not good.

Question 7.
What is the difference between domestic violence and violence?
Answer:
In domestic violence, we can include violence committed with wife, children, brothers etc. and such behaviour is not acceptable in society. Violence is done between two individuals or groups and most of the times, they are strange. Communal violence is its best example.

PSEB 12th Class Sociology Solutions Chapter 11 Female Foeticide and Domestic Violence

Question 8.
What is wife battering?
Answer:
The meaning of wife battering is doing violence with wife by husband. Generally husband considers that wife is under him and thinks that whatever he will say, she will have to accept it. If she refuses it, she is beaten up and this is known as wife battering.

Question 9.
What are the consequences of female foeticide?
Answer:

  • Female foeticide leads to decline in sex ratio.
  • Whole balance of society disturbs as it is considered that both male and.female are not equal in number.
  • It leads to lower social status of women.

Question 10.
List cultural factors of domestic violence.
Answer:
There can be many cultural factors of domestic violence such as gender based socialisation, division of gender based roles, right of son over property, giving importance to males in family, marriage and dowry system, use of violence to end conflict etc.

Long Answer Type Questions:

Question 1.
Write a short note on female foeticide.
Answer:
Since last few decades, the major cause of declining sex ratio is female foeticide. It means the killing of unborn girl in the womb of her mother. People wish to have a boy and that’s why after sometime of pregnancy, a sex determination test is conducted on the mother. If the foetus is boy, it’s fine but if it’s girl, abortion is conducted. In this way, girl is killed before her birth. This is known as female foeticide. It leads to reduction in number of girls and disturbance in sex ratio.

Question 2.
Discuss any two measures to combat female foeticide.
Or
Write down any two measures to combat female foeticide.
Or
Explain the contribution of government in combating the problem of female foeticide.
Answer:

  • The Indian government has passed many laws and in the section 312-316 of Indian Penal Code, forcing any female to abort her child is illegal.
  • To stop the increasing number of female foeticide, government passed an Act i.e. Pre-Natal Diagnostic Techniques (Regulation and Prevention of Misuse) Act, 1994 in which conducting sex determination test was declared illegal. If any one will conduct this test, provisions of punishment were kept in the Act.

Question 3.
Discuss any two consequences of female foeticide.
Or
Discuss effects of female foeticide.
Answer:

  • Impact on female’s health. People prefer to abort the foetus until a male foetus comes. It’has a very bad impact on the health of mother and her new born baby.
  • Impact on Sex ratio. Female foeticide can have adverse impact on sex ratio. It leads to decline in number of girls which further creates many problems such as rape, dowry deaths, polygamy, prostitution etc.

Question 4.
Why is sex ratio declining in India? Explain.
Answer:

  • People wish to have a boy and that’s why they try to have a male child.
  • Due to female foeticide, sex ratio is declining.
  • Female infanticide is also responsible for decline in sex ratio.
  • Dowry is given at the time of girl’s marriage and that’s why people prefer to have a male child.
  • People think that with male child, family will continue and that’s why they prefer to kill their daughters even before their birth.

Question 5.
Name two social problems that give rise to female foeticide.
Answer:

  • Dowry: Dowry is given at the time of daughter’s marriage which is one of the important problems of our society. People prefer to opt for female foeticide not to give dowry. If there will be a male child, dowry will come to their home.
  • Violence against women: Almost in all the societies of the world, females face many types of violence such as rape, abduction, dowry deaths, prostitution, wife battering etc. These are the reasons that people prefer to have a male child.

Question 6.
Write causes of domestic violence.
Or
Two reasons for Domestic Violence.
Answer:

  • People consume alcohol to stay away from tension. When wives and children ask them not to use it, they beat them up and increase domestic violence.
  • There are many people who are angry by nature and they even beat up their children on petty things.
  • Few individuals are drug addicts. If they don’t have money to buy drugs, they beat up their family members to get money.
  • Few people always remain in sorrow due to their poverty and occasionally they beat up their family members to take out their frustration.

Question 7.
Write remedies for wife battering.
Answer:

  • The Indian government has made many laws but they are not implemented properly. They should be properly implemented to save wives from their husbands.
  • Police must solve such cases with great care. Policemen must be given special training to solve the cases of domestic violence.
  • Children and young people must be educated against domestic violence to prepare them for future times.

Question 8.
List the legal reforms to curb female foeticide.
Answer:

  • According to section 312-316 of the Indian Penal Code, doing abortion is illegal.
  • According to The Medical Termination of Pregnancy Act, 1971, law was little bit relaxed and on medical, humanitarian or on any other ground, abortion was permitted.
  • The major base of female foeticide is sex determination of child. That’s why ‘Pre-Natal Diagnostic Techniques (Regulation and Prevention of Misuse) Act, 1994 was passed and sex determination test was declared illegal. If any ultrasound centre will conduct this test, provisions were kept to close down this centre.

Question 9.
What are the effects of domestic violence?
Answer:

  • It can have bad impact on female’s health. She has to face all this physically and psychologically. It can have wrong impact on family atmosphere.
  • Wife battering can have wrong impact on children. Their daily work gets affected and can have wrong impact on their education. Children start to hate their father when they observe their mother is beaten by father.
  • That female always remains in mental tension who faces domestic, violence and is greatly affected from all aspects. This psychological tension affects other aspects of their life as well.

Question 10.
What is scenario of domestic violence agaisnt women in India?
Answer:
Domestic violence against women in India is quite common among all the other domestic violences. The common reason of this is the set ideology of people that females are physically and mentally weaker than males. Yet females are proving that they are no inferior than males in all the sectors but even then number of cases of domestic violence are much more against them. Its reasons are different in different countries. According to the Population Fund Report of United Nations, around two third of the Indian females are the victims of domestic violence. Around 70% married females are the victims of beating, rape or forced sex. Out of these, around 55% of the cases come from Bihar, Uttar Pradesh, Madhya Pradesh and other north Indian states.

PSEB 12th Class Sociology Solutions Chapter 11 Female Foeticide and Domestic Violence

Very Long Answer Type Questions:

Question 1.
Write a detailed note on sex ratio.
Answer:
In simple words the number of females behind 1000 males in one square kilometer is known as the sex ratio. It means chat how many females are there for every 1000 males in a particular area. This process is given the name of sex ratio. Relation of the word sex ratio is related with demographic features of population of any country. If we want to know anything about any country’s population then we must know about sex ratio. In 2011 India’s Sex ratio was 1000: 943. It means there were 943 females behind every 1000 males in any particular area.

If we want to know about the status of women in any society then we can come to know about it only by looking at the sex ratio of that society. From this, we can come to know that what type of status has been given to females by that society. If sex ratio is low then status of women is low but if sex ratio is high then the status of women is definitely high. In this way the meaning of sex ratio is number of females in any particular area as compared to males. If we will have information about number of males and females of any country then we can easily come to know about sex ratio of that country. Here child sex ratio is also quite important with sex ratio. Meaning of child sex ratio is that how many girls, with age group of 0-6 years, are there for 1000 boys in population of the country.

If we look at the sex ratio in whole world especially of few major countries then in the year of 2000 there “were 986 females behind 1000 males. This sex ratio is 1000: 1029 in U.S.A. 1000 ; 944 in China, 1000: 1025 in Brazil, 1000: 1041 in Japan, 1000: 933 in India, 1000: 938 in Pakistan, 1000: 953 in Bangladesh and 1000: 1004 in Indonesia. From this data, it is clear that number of females are more as compared to males in developed countries but this number is quite less in developing countries. It is so because gender discrimination is more in backward countries but it is almost negligible in the developed countries.

Condition Of Sex Ratio In India:

The condition of sex ratio in India is not good. According to Census Survey of 2011, there were only 940 females in India as compared to 1000 males. This worrying condition could be understood only by looking at the given .table:

Year Males Females
1901 1000 972
1911 1000 964
1921 1000 959
1931 1000 950
1941 1000 945
1951 1000 946
1961 1000 941
1971 1000 930
1981 1000 934
1991 1000 927
2001 1000 933
2011 1000 943

Here we can see another table related with sex ratio which is state-wise data of sex ratio in India.

Year State/U.T. Males Females
2011 UttarPradeah 1000 908
2011 Maharathtra 1000 925
2011 Bthar 1000 916
2011 West Bengal 1000 947
2011 Andra Pradesh 1000 992
2011 Tamil Nadu 1000 995
2011 Madhya Pradesh 1000 930
2011 Raashtan 1000 926
2011 Karnataka 1000 968
2011 Gujarat 1000 918
2011 Oriasa 1000 978
2011 Kerala 1000 1084
2011 Jharkhand 1000 947
2011 Assam 1000 954
2011 Pnjab 1000 893
2011 Haryana 1000 877
2011 Chhatisgarh 1000 991
2011 Delhi 1000 866
2011 Jainmu and Kashmir 1000 883
2011 Uttrakhand 1000 963
2011 Himachal Pradesh 1000 974
2011 Thpura 1000 961
2011 Meghalaya 1000 986
2011 Mampur 1000 987
2011 Nagaland 1000 931
2011 Gos 1000 968
2011 Arunachal Pradesh 1000 920
2011 Puducherry 1000 1038
2011 Chandigarh 1000 18
2011 Mizoram 1000 975
2011 Sikkim 1000 889
2011 Andaman and Nicobar Islands 1000 878
2011 Dadra and Nagar Haveli 1000 775
2011 Daman and Diu 1000 618
2011 Lakahadweep 1000 946

From these two tables, it is clear that during 1901-2001, sex ratio in India has declined to a great extent. During 1941-1951, 1981-1991 and 1991-2011, the number of females were increased but during rest of the decades, the number of females were decreased. If we compare the decades of 1901 and 2001 than number of females or sex ratio has been decreased upto 40 females per 1000 males. Only Kerala is a state and Puduchery is the alone union territory where this ratio is favourable for females. In Kerala 1084 females are there for 1000 males and in Puduchery this ratio is 1000:1038. But this is 877 in Haryana, 893 in Punjab and 818 in Chandigarh. So from this it is clear that this declining sex ratio is really a cause of worry for us.

Question 2.
What do your understand by females foeticide? Describe its causes and consequences.
Or
What do you mean by female foeticide? Explain its causes.
Or
What is female foeticide? Explain its impacts.
Answer:
The word female foeticide is made up of two words female and foeticide. The meaning of female is girl and foeticide is killing foetus. So, if we look at the literal meaning of female foeticide it is killing of females foetus in mother’s womb. Actually this concept of female foeticide came forward in last few decades when sex ratio of our country started declining.

Meaning of Female Foeticide. Due to many reasons, people wish to have a boy. They use many methods to get .a boy in place of a girl. When a female gets pregnant, during first three months, foetus is not yet fully developed. It is still known as foetus. These days, many new modern techniques have come forward which tell us that the foetus is of boy or girl. Such test is known as sex determination test. If the foetus is of boy, it’s fine but if it is of girl, it is aborted or terminated. It is known as female foeticide. Just because of female foeticide, the sex ratio in India started declining. In 2011, it was 943 girls behind 1000 boys.

Causes of Female Foeticide. When the foetus of a girl is terminated in the mother’s womb, it is called female foeticide. This is one of the social problems which came forward in last few decades. It can have many reasons which are given-below:

1. Traditional Society. The problem of female foeticide prevails more in traditional society. If we compare developed societies such as U.S.A., U.K. etc. with the traditional societies such as India, China, Pakistan etc., we observe that sex ratio is quite less in traditional societies. It is so because people have a tendency in such societies that they need a boy for the continuation of family and to give fire to their funeral pyre. Due to such tendencies, number of boys increase in traditional societies as people prefer to have a boy.

2. Wish to have a male child. Generally people wish to have a boy for the continuation of family and to give fire to their funeral pyre after death. Moreover people know if there will be a girl, they will have to give lot of dowry at the time of her marriage. Along with this, they’ll have to give a lot even after girl’s marriage. That’s why people don’t want girl and they even try for this. They do not hesitate from killing female foetus. In this way wish to have a boy also increases female foeticide.

3. Technological Advances. During ancient times, people did’t have access to technological advances as they were not available. So, it was not possible to conduct sex determination test. They had to wait till child’ birth. If it was girl, she was killed at the time of her birth. But with time, many techniques came forward which made it possible to know about the sex of child. Just after 18 weeks of pregnancy, ultrasound machines tell us that the foetus is boy or girl. Thousands of clinics and nursing homes came forward which terminate female foetus. They even kill unborn girl in the womb of mother. New tools have made this work quite easy. In this way technological advancements are responsible for female foeticide.

4. Patriarchal Society. Our society is basically a patriarchal society and males dominate our houses. They take care of the house and take all the important decisions. In such societies, the status of females is quite low and everything is done according to the wish of males. Females cannot do anything with their wish. Males in such society wish to have boys at home and they do not hestitate from committing female foeticide. Females have to accept this as it is the decision of males. In this way, they are forced to accept this wrong act.

Consequences of Females Foeticide: The problem of female foeticide can have some dangerous consequences on society which are given below:

1. Declining Sex Ratio. If we look at the record of the past 100 years we can see that during last 100 years of 1901-2001, the sex ratio has declined quite considerably. Yet, the number of females increased during the decades of 1971-1981 and 1991-2001 but in rest of the decades, it decreased quite considerbely. In India, only Kerala is the state with positive sex ratio. This no. is 1000: 1084 in Kerala. It is 1000: 1038 in Puduchery. But in Haryana it is 1000: 877, in Chandigarh 1000: 818 and in Punjab it is 1000: 893. In this way we can say that the declining sex ratio is a major cause of concern in society.

2. Violence Against Women. Female foeticide leads to decline in sex ratio which
further leads to increase in violence against women. Girls are killed either before birth or new born girls are killed. Even people abandon their daughters in trains. Females have to face violence as they have given birth to girl, not boy. Many have to face sex based violence such as rape, abduction, prostitution etc. ‘

3. Low Status of Women. Declining sex ratio leads to decline in social status of women. If any female is unable to give birth to boy and is bearing only female child, she is forced to opt for abortion. Social evils and social institutions are also responsible for this and it can have an adverse impact on social status of females.

PSEB 12th Class Sociology Solutions Chapter 11 Female Foeticide and Domestic Violence

Question 3.
Explain the role of government in combating the problem of female foeticide.
Answer:
See Question No. 8 of Long answer type questions (IV).

Question 4.
Write a detail note on female foeticide.
Answer:
The word female foeticide is made up of two words female and foeticide. The meaning of female is girl and foeticide is killing foetus. So, if we look at the literal meaning of female foeticide it is killing of females foetus in mother’s womb. Actually this concept of female foeticide came forward in last few decades when sex ratio of our country started declining.

Meaning of Female Foeticide. Due to many reasons, people wish to have a boy. They use many methods to get .a boy in place of a girl. When a female gets pregnant, during first three months, foetus is not yet fully developed. It is still known as foetus. These days, many new modern techniques have come forward which tell us that the foetus is of boy or girl. Such test is known as sex determination test. If the foetus is of boy, it’s fine but if it is of girl, it is aborted or terminated. It is known as female foeticide. Just because of female foeticide, the sex ratio in India started declining. In 2011, it was 943 girls behind 1000 boys.

Causes of Female Foeticide. When the foetus of a girl is terminated in the mother’s womb, it is called female foeticide. This is one of the social problems which came forward in last few decades. It can have many reasons which are given-below:

1. Traditional Society. The problem of female foeticide prevails more in traditional society. If we compare developed societies such as U.S.A., U.K. etc. with the traditional societies such as India, China, Pakistan etc., we observe that sex ratio is quite less in traditional societies. It is so because people have a tendency in such societies that they need a boy for the continuation of family and to give fire to their funeral pyre. Due to such tendencies, number of boys increase in traditional societies as people prefer to have a boy.

2. Wish to have a male child. Generally people wish to have a boy for the continuation of family and to give fire to their funeral pyre after death. Moreover people know if there will be a girl, they will have to give lot of dowry at the time of her marriage. Along with this, they’ll have to give a lot even after girl’s marriage. That’s why people don’t want girl and they even try for this. They do not hesitate from killing female foetus. In this way wish to have a boy also increases female foeticide.

3. Technological Advances. During ancient times, people did’t have access to technological advances as they were not available. So, it was not possible to conduct sex determination test. They had to wait till child’ birth. If it was girl, she was killed at the time of her birth. But with time, many techniques came forward which made it possible to know about the sex of child. Just after 18 weeks of pregnancy, ultrasound machines tell us that the foetus is boy or girl. Thousands of clinics and nursing homes came forward which terminate female foetus. They even kill unborn girl in the womb of mother. New tools have made this work quite easy. In this way technological advancements are responsible for female foeticide.

4. Patriarchal Society. Our society is basically a patriarchal society and males dominate our houses. They take care of the house and take all the important decisions. In such societies, the status of females is quite low and everything is done according to the wish of males. Females cannot do anything with their wish. Males in such society wish to have boys at home and they do not hestitate from committing female foeticide. Females have to accept this as it is the decision of males. In this way, they are forced to accept this wrong act.

Consequences of Females Foeticide: The problem of female foeticide can have some dangerous consequences on society which are given below:

1. Declining Sex Ratio. If we look at the record of the past 100 years we can see that during last 100 years of 1901-2001, the sex ratio has declined quite considerably. Yet, the number of females increased during the decades of 1971-1981 and 1991-2001 but in rest of the decades, it decreased quite considerbely. In India, only Kerala is the state with positive sex ratio. This no. is 1000: 1084 in Kerala. It is 1000: 1038 in Puduchery. But in Haryana it is 1000: 877, in Chandigarh 1000: 818 and in Punjab it is 1000: 893. In this way we can say that the declining sex ratio is a major cause of concern in society.

2. Violence Against Women. Female foeticide leads to decline in sex ratio which
further leads to increase in violence against women. Girls are killed either before birth or new born girls are killed. Even people abandon their daughters in trains. Females have to face violence as they have given birth to girl, not boy. Many have to face sex based violence such as rape, abduction, prostitution etc. ‘

3. Low Status of Women. Declining sex ratio leads to decline in social status of women. If any female is unable to give birth to boy and is bearing only female child, she is forced to opt for abortion. Social evils and social institutions are also responsible for this and it can have an adverse impact on social status of females.

Question 5.
What do you understand by female foeticide? Explain various measures to combat this problem.
Answer:
The word female foeticide is made up of two words female and foeticide. The meaning of female is girl and foeticide is killing foetus. So, if we look at the literal meaning of female foeticide it is killing of females foetus in mother’s womb. Actually this concept of female foeticide came forward in last few decades when sex ratio of our country started declining.

Meaning of Female Foeticide. Due to many reasons, people wish to have a boy. They use many methods to get .a boy in place of a girl. When a female gets pregnant, during first three months, foetus is not yet fully developed. It is still known as foetus. These days, many new modern techniques have come forward which tell us that the foetus is of boy or girl. Such test is known as sex determination test. If the foetus is of boy, it’s fine but if it is of girl, it is aborted or terminated. It is known as female foeticide. Just because of female foeticide, the sex ratio in India started declining. In 2011, it was 943 girls behind 1000 boys.

Causes of Female Foeticide. When the foetus of a girl is terminated in the mother’s womb, it is called female foeticide. This is one of the social problems which came forward in last few decades. It can have many reasons which are given-below:

1. Traditional Society. The problem of female foeticide prevails more in traditional society. If we compare developed societies such as U.S.A., U.K. etc. with the traditional societies such as India, China, Pakistan etc., we observe that sex ratio is quite less in traditional societies. It is so because people have a tendency in such societies that they need a boy for the continuation of family and to give fire to their funeral pyre. Due to such tendencies, number of boys increase in traditional societies as people prefer to have a boy.

2. Wish to have a male child. Generally people wish to have a boy for the continuation of family and to give fire to their funeral pyre after death. Moreover people know if there will be a girl, they will have to give lot of dowry at the time of her marriage. Along with this, they’ll have to give a lot even after girl’s marriage. That’s why people don’t want girl and they even try for this. They do not hesitate from killing female foetus. In this way wish to have a boy also increases female foeticide.

3. Technological Advances. During ancient times, people did’t have access to technological advances as they were not available. So, it was not possible to conduct sex determination test. They had to wait till child’ birth. If it was girl, she was killed at the time of her birth. But with time, many techniques came forward which made it possible to know about the sex of child. Just after 18 weeks of pregnancy, ultrasound machines tell us that the foetus is boy or girl. Thousands of clinics and nursing homes came forward which terminate female foetus. They even kill unborn girl in the womb of mother. New tools have made this work quite easy. In this way technological advancements are responsible for female foeticide.

4. Patriarchal Society. Our society is basically a patriarchal society and males dominate our houses. They take care of the house and take all the important decisions. In such societies, the status of females is quite low and everything is done according to the wish of males. Females cannot do anything with their wish. Males in such society wish to have boys at home and they do not hestitate from committing female foeticide. Females have to accept this as it is the decision of males. In this way, they are forced to accept this wrong act.

Consequences of Females Foeticide: The problem of female foeticide can have some dangerous consequences on society which are given below:

1. Declining Sex Ratio. If we look at the record of the past 100 years we can see that during last 100 years of 1901-2001, the sex ratio has declined quite considerably. Yet, the number of females increased during the decades of 1971-1981 and 1991-2001 but in rest of the decades, it decreased quite considerbely. In India, only Kerala is the state with positive sex ratio. This no. is 1000: 1084 in Kerala. It is 1000: 1038 in Puduchery. But in Haryana it is 1000: 877, in Chandigarh 1000: 818 and in Punjab it is 1000: 893. In this way we can say that the declining sex ratio is a major cause of concern in society.

2. Violence Against Women. Female foeticide leads to decline in sex ratio which
further leads to increase in violence against women. Girls are killed either before birth or new born girls are killed. Even people abandon their daughters in trains. Females have to face violence as they have given birth to girl, not boy. Many have to face sex based violence such as rape, abduction, prostitution etc.

3. Low Status of Women. Declining sex ratio leads to decline in social status of women. If any female is unable to give birth to boy and is bearing only female child, she is forced to opt for abortion. Social evils and social institutions are also responsible for this and it can have an adverse impact on social status of females.

Measures to combat problem: See Question No. 8 of long answer type questions (IV).

Question 6.
Write a detailed note on domestic violence.
Or
What is domestic violence?
Answer:
Sociologists were attracted towards the problem of family violence during last few decades of 20th century. The concept of family violence is not new in Indian society. It is a centuries old concept and sociologists have given their attention towards it in recent times. It is not correct that the family violence was not there in ancient societies. Family violence is a universal thing and has remained in almost all the societies. Violence and even deaths are also related with this. But we have very less knowledge about this concept because very less statistics are available with us about family violence and very few researches have been done till date regarding this.

It is very difficult to bring conclusions in these types of researches because generally people never like to talk about family violence. In this way very less data of family violence is available with us. Another reason of less availability of data of this concept is that many research works have been done related to family in India, but all of these were related with either structure and functions of joint family or structure and function of nuclear family. No one has paid its attention towards the concept of family violence.

One another reason is that people think that if they will talk with any stranger regarding this then his or her family will break up or conflict in the family will increase. That’s why people never like to share their experience of family violence > with any one. Another reason of less number of researches being done on family violence is that there is very less importance of that part of family on which violence is being committed and that part of family is females and children. It is true that our urban society is progressing very quickly but rural society is standing there where it was 50 years back. Females and children are given very less importance in our society. Even society hardly accepts it as a problem. Society declines to accept it a problem and says, that it is not a problem. Domestic violence is accepted as a feature of personal mental illness.

Even many historians hardly accept it as a social problem and say that the family violence is a personal matter of the family. That’s why it should be kept only for the family or for the home. It is true that government has made many laws after independence to stop domestic violence so that the mutual understanding, love, cooperation, sympathy etc. could be increased in the society. Even there is provision of strict punishment in different laws who commit violence against females and children. But this topic is very important for sociology because till date sociology has studied only family or good and positive aspect of family life but it has never studied the negative aspect of family violence.

If any social system is formed then it is the result of integrative and disintegrative processes. In this way family life is also a mixture of negative and positive aspects. Experience of family life of ttvo persons could also be different and they are generally different. If any person has no problem in family life then his family life is full of happiness. But if any person has many problems in family life then his family life will be full of sorrows. Members of family in family life are very much close to each other and this closeness is due to mutual dependence. Opposition and differences also occur in the views of members due to this dependence.

These differences create mutual conflict also. One writer was of the view that the families where there is a lot of conflict in the family, they use more reasons to remove that conflict and more violence is there in those families. We cannot find same type of situation in the family. Family life is always full of happiness and sorrowness. General consensus and conflict always occur in the family. Many a time violence occurs due to this conflict and many a time this violence results in the form of death. Very less data is available in our country related to domestic violence. Generally researchers pay attention towards the physical violence which is committed in the family. They hardly care about the psychological violence. Psychological violence is very dangerous because its effect lasts for the whole life. But even then the family life has not been explained in a proper way. That’s why our knowledge related to this is very limited.

Definition of Domestic Violence:

Domestic violence is a complex concept. It is very difficult to define it because violence is a very wide concept in which abusing, slapping and the concept of murder are included. Except this the meaning of force and violence are generally taken in the same sense. Violence is generally a physical activity but force is the activity full of hatred in which we hurt other person. This hurt could be physical and psychological as well. From the researches being done on family violence we come to know that we cannot differentiate the legal and illegal activity because the victims of violence make the act of violence legal by accepting those violent acts.

According to Gelles, “Day to day patterned and recurrent use of physical violence like pushing, slapping, punching, knifing, shooting and throwing objects by one member of the family at another.” According to Pagelow, “An act of omission or commission by family members and any condition comes out of such activity which deprives other members of family of equal rights and liberties and interferes with their’optimal development and freedom of choice.”

In this way family violence is not limited only to physical violence but is extended from psychological violence and up to snatching freedom of-members of family. It happens again and again in family relation. The area of family violence starts abusing and goes up to the use of force. Conflict of husband-wife, brother-sister, uncles, grandfather, grandson is included in this. In this way family violence is that act which is being committed by one member of the family towards other member of the family with an idea to strike other one. Yet the violence is very common in our society and violence is not a particular thing itself but when the violence is being used against the members of the family then its study and explanation become necessary.

There can be many types of family violence like misbehave of husband and wife towards each other, marital rape, rape of sister by brother or of daughter by father, violence between brother and sister, violence in father and the son, violence in mother-in-law and daughter-in-law etc. Generally it has been believed that the violence in any other condition is known as very serious but if this violence will be on the base of family then it is accepted as the family problem or just a small crime.

PSEB 12th Class Sociology Solutions Chapter 11 Female Foeticide and Domestic Violence

Question 7.
What are the causes of domestic violence?
Or
What are the causes of domestic violence? Discuss.
Answer:
There is not just one or two causes of domestic violence but it has many reasons whose description is given ahead:

1. Social change: Change is law of nature and family and society are also affected by this. Changes are often coming in family, house and society due to geographical and cultural effects. A new change has come in the old relations due to many factors like urbanization, industrialization, new and formal educational system, means of transport and communication etc. People get many chances to get work because of which members of the family were forced to leave the ancient web of relationships. New generation gave importance to nuclear families instead of joint families so that they could move from one place to another. Due to living alone they went out of control of any elder. Problems of office, problems of running the house when become intolerable for the person then he takes out his anger on wife and children in the family because of which domestic violence increases.

2. Alcoholism: Generally it has been seen that humans are using alcohol to get relief from the tensions or for the sake of fun. When a person reaches the home after consuming alcohol then his wife, children, parents etc. advise him not to use alcohol and even tell him about the consequences of using alcohol. Many a time person listens to it and then he comes in anger and starts to beat up his family members. He abuses them and severely beats them up. He thinks that his family members are increasing his problems. In this way he is hardly aware of the fact what he is doing under the influence of liquor. His body remains under the influence of liquor and he hardly cares that wh#t is he doing. In this way alcoholism also increases domestic violence.

3. Misbehaviour of childhood: Many scholars say that many people are very much misbehaved in their childhood by their parents. Their childhood has been spent with full of misbehaviour, violence of parents and without love. Behaviour of many persons becomes rude because of this and when they become adult they misbehave with their parents, wife, and children. Many persons keep these things in their mind and when they become young they also misbehave (physical and psychological) with their parents and children. In this way the childhood of the person is some times responsible for domestic violence.

4. Drug abuse: These days many medicines are available in the market with which person can come in the influence of drug like capsules, injections etc. Yet doctor gives the person to cure its problems but many a time humans start to use them as a drug. When the person consumes them then he hardly cares about the fact that what he is doing. He misbehaves with the members of the family and even he beats them up. He abuses them, beats them up so that he is able to get money from them. In this way domestic violence increases due to drug abuse.

5. Problem of personality: Many a time personality problems can also become a reason of family violence. Some persons are angry by nature and come in anger with small, small things. For example in many families uncles beat up their nephew even due to small things. Some people are very possessive by nature. They beat their wife, children, sister even after little bit of doubt on their behaviour and character. For example if their son, daughter, child is talking on phone then they ask them with whom and why are you talking? If they are unable to get satisfactory answer then they beat them up. In this way problem of personality also becomes a cause of family violence.

6. Less income: Today is the age of inflation but the income of every person is | very much limited. Income of the family is generally less but expenditure is more. That’s why they are unable to run their family in a proper way and they always remain in the economic problems. Person always remains in the tension. Family 1 members demand many things from him but he is unable to fulfil those demands and that’s why he beats them up in tension and anger and violence happens automatically. In this way less income can also become the cause of domestic violence.

7. Unemployment: Many a time unemployment can also become a reason of family violence. Many a time business of any person remains no more, he looses his job etc. In this condition he becomes either unemployed or half employed. He becomes annoyed with this and remains in tension. He brings out his anger on the family members because of which domestic violence increases.

8. Capacity to commit violence: Many a time family members commit violence at that time when the value of being violent is less than that of its result. In other words people beat other members of their family because they can do so. Males are generally powerful than females and children. That’s why they use violent methods against them. Inequality in family and society exists due to sex and age. That’s why the strong person and aged person uses violence and domestic violence increases with this.

9. Clash of interests: God has made every person of a different nature and the interests of every perspn are also different according to that. Any one wants to get more education and any one wants to earn more money. In this way interests of every member of family are also different. Interests of father, son, nephew, uncle, brother, sister, grandfather, grandson etc. are also different. That’s why there is a clash of interests. Every member of the family wants that he should get more and more family’s property. That’s why conflict starts in members of the family. Even brothers hardly talk with each other while living in the family, conflict occurs in father and son. Even they try to kill each other because of property. We can read this type of news in daily newspaper like son killed his father, brother killed his brother, nephew killed his uncle. In this way clash of interests also becomes a reason of domestic violence.

10. Male dominated society: Our society is male dominated society because of which females are given very low status in family and society. In this way the cause of violence against women comes out due to the lower status of women as compared to males. All the powers in male dominated society are in the hands of males. The process of socialization also keeps females under the authority of males. This inequality in both the sexes is going on from the ages. More inequality will lead to the violence against lower class. Except this if lower class (females) will try to oppose it then its answer will also be given in the form of violence.

11. Dependency: Generally males earn money in the family and all the other members depend upon them to live. That’s why males feel that the life of other members of the family is in their command. That’s why they can change their lives. If members of the family spend their lives according to his views then it’s fine otherwise they can be forced to live in his way with the help of violence. In this way dependency also increases domestic violence.

Question 8.
Write a note about control of domestic vialence.
Or
Explain various measures to combat domestic violence.
Answer:
Domestic violence is not a new concept. It was also there in ancient societies. At that time family was giving psychological, physical and social security to its members. But many new changes are coming in joint family. This change has come in the roles of elders of the family. Tension is coming in the relations of husband and wife. Elders are disrespected and many cases of misbehaviour with them can be read in newspapers. Younger members are getting more rights. Elders are not considered as useful but are considered as useless and that’s why the cases of misbehaviour are increasing with them. Relations of parents and children are weakening. Relations of husband and wife are weakening and this we can come to knew from the increasing number of divorces. Ancient family structure remains no more. In future the concept of joint family will also come to an end.

In this way to reduce family violence and to save the lives of victims of violence it is necessary that it should be stopped and it should be cured but we can not change our culture while curing it. Its cure is to stop it. The main aim of stopping methods is to stop family violence. First of all, we have to change our values, behaviour, nature etc. with which our way of looking the females will also be changed.

Sexual inequality,’ economic inequality, and dependency also increase family violence. If the difference between job-oriented females and males will come to an end then family violence will also come to an end. Except this, we should not beat our children but make them understand with love. Violence will give birth to counter-violence. Whichever system will be established with violence it will also come to an end with violence. If we will beat our children to make them understand then it will not affect their bodies but will affect their minds as well. He will never forget this beating for his whole life and will show the same face to his parents which was shown to him by his parents. If we will educate them with love then it would be a very important step to reduce domestic violence because love gives birth to love.

PSEB 9th Class Welcome Life Solutions Chapter 4 Empathy

Punjab State Board PSEB 9th Class Welcome Life Book Solutions Chapter 4 Empathy Textbook Exercise Questions and Answers.

PSEB Solutions for Class 9 Welcome Life Chapter 4 Empathy

Welcome Life Guide for Class 9 PSEB Empathy InText Questions and Answers

Textbook Page No. 22

Activity 1

Tell
PSEB 9th Class Welcome Life Solutions Chapter 4 Empathy Img 1

Answer:

S.No. Feeling Situation (when the Certain feeling arrived)
1. Laughter When someone is Jocking.
2. Anger When anyone abuses me.
3. Sorry When I get fewer marks in exams.
4. Fear When exams are coming closer.
5. Crying When anyone scolds me without reason.

Activity 2

PSEB 9th Class Welcome Life Solutions Chapter 4 Empathy Img 2

(a) You feel the emotion of ……………….. at your elder brother’s marriage. (Fill in the blank)
Answer:
happy

(b) How did you feel at the departure of Doli at the time of your sister’s marriage ? .
Answer:
I started crying as a girl was leaving her father’s house.

PSEB 9th Class Welcome Life Solutions Chapter 4 Empathy

Textbook Page No. 23

Activity 3.

Dear students, today you have to change your seating plan for this period so that you can play an interesting game in your classroom just now. For this activity, one student of each double seater bench ( desk) please get up and interchange your seat with another bench sitter. In this way, one new student will be sitting on each bench. Now the new team will be formed. Just try to get friendly with your new companion and all set to start a new game, which is amazing. One student from each team will try to express the name of any game, player, bird, fruit, weather condition, any idiom and name of his I her friend whatever the name told by the class teacher in his/ her ear. The student will convey the names only by gestures, actions and not by speaking. The other member of the team will try to guess the name within 20 seconds and will note down the score in the note hook. However, the class teacher will describe the names and conduct the game.

Let us conclude :

Question 1.
Which quality did you learn and adopt today by playing this game?
Answer:
From this game, I learned that we should live in cooperation with others. If we will cooperate with others, every work will be done very easily.

Question 2.
Note down three qualities you found in your new friend?
Answer:

  • He knew how to cooperate with others.
  • He cooperated with others and we were able to finish the game very quickly.
  • He had the quality of understanding others very quickly.

Textbook Page No. 23

Question 1.
Did you feel that you can learn a lot from your new friend?
Answer:
Yes, I can learn a lot from my new friend such as a sense of cooperation, power to understand others very quickly.

PSEB 9th Class Welcome Life Solutions Chapter 4 Empathy

Question 2.
Fill in the blank :
The more I interact with the people, the ………………
Answer:
I will go closer to them and will learn a sense of cooperation from them.

Activity 4.

Each child will write the answer on their own worksheet. Instead of considering one student as the winner, the winning team will be declared by adding the scores of two students sitting on the bench.
PSEB 9th Class Welcome Life Solutions Chapter 4 Empathy Img 3

Answer:

S.No. Questionnaire Answer
1. Kuchipudi is a folk dance of which Indian state? Andhra Pradesh
2. The Kannada language is associated with which Indian state? Karnataka
3. By what othe”r name is bhangra known? Malwai Giddha
4. Which city is called the pink city? Jaipur
5. Sammy folk dance is performed on folk instrument ‘Dhol’ (drum). Yes
6. Which is the language of West Bengal? Bengali
7. Where are the four towers located? Hyderabad
8. The bridegroom s of Khasi village of Meghalaya move in with their in-laws after marriage. Yes
9. Which is the most popular folk dance of Gujarat? Garba
10. Write down 2 traditional drinks of Punjab. Butter Milk, Church

PSEB 9th Class Welcome Life Guide Empathy Important Questions and Answers

Multiple Choice Questions:

1. Which of these is of great importance in life?
(a) Emotions
(b) Cars
(c) Buildings
(d) Watches.
Answer:
(a) Emotions

2. Which of these is an emotion?
(a) Anger
(b) Love
(c) Fear
(d) All of these
Answer:
(d) All of these

3. Which of these is necessary?
(a) To identify an emotion
(b) To accept an emotion
(c) To control an emotion
(d) All of these
Answer;
(d) All of these

PSEB 9th Class Welcome Life Solutions Chapter 4 Empathy

4. Which of these is not necessary?
(a) To identify an emotion
(b) To move according to emotions
(c) To control emotions
(d) To accept emotions.
Answer:
(b) To move according to emotions.

5. Society based on certain rules, norms, etc. is known as ………………..
(a) Civilised society
(b) Individual society
(c) Cultural society
(d) None of these
Answer:
(a) Civilised society

6. Which of these is a feature of a civilized society?
(a) Honesty
(b) Helping others
(c) Sense of responsibility
(d) All of these
Answer:
(d) All of these

7. Which of these is a famous dance of Punjab?
(a) Giddha
(b) Bhangra
(c) Both (a) and (b)
(d) Natti.
Answer:
(c) Both (a) and (b).

8. Which of these is of great importance in our lives?
(a) Cooperation
(b) Maintaining balance
(c) Helping others
(d) All of these
Answer:
(d) All of these

9. We can find many ………………….. in this world.
(a) Differences
(b) Similarities
(c) Both (a) and (b)
(d) None of these
Answer:
(c) Both (a) and (b).

10. There is …………………. in diversity in India.
(a) Ideology
(b) Unity
(c) Difference
(d) Equality
Answer:
(b) Unity

PSEB 9th Class Welcome Life Solutions Chapter 4 Empathy

Fill in the Blanks:

1. Showing ……………… can be good or bad.
Answer:
feelings

2. Identifying …………….. and controlling them is necessary.
Answer:
expressions

3. Society is based on ………………..
Answer:
rules

4. The world is full of ……………….
Answer:
diversity

5. Spirit of ……………… others is must in every individual.
Answer:
helping

Tick the Right (✓) or Wrong (x) Statement:

1. There is no importance of cooperation in social life.
Answer:
x

2. Both similarities and differences are there in society.
Answer:

3. We share our pain and pleasure with each other.
Answer:

4. Helping others is not good.
Answer:
x

5. Expressing feelings can be good or bad.
Answer:

Match the Following:

(A) (B)
Anger Civilized society
Unity in Expression
Helping others Diversity
Recognizing expressions Helpless
Based on values Controlling emotions

Answer:

(A) (B)
Anger Expression
Unity in Diversity
Helping others Helpless
Recognizing expressions Controlling emotions
Based on values Civilized society

Very Short Answer Type Questions:

Question 1.
Which emotions are of great importance in our lives?
Answer:
Emotions such as anger, love, peace, pain, hardness, sympathy, etc. are of great importance in our lives.

Question 2.
Which ability of emotions should be learned?
Answer:
We must learn when and how any expression needs to be expressed.

PSEB 9th Class Welcome Life Solutions Chapter 4 Empathy

Question 3.
What is necessary for emotions?
Answer:
Recognizing emotions, accepting and controlling them is a must for us.

Question 4.
Which is a civilized society?
Answer:
A civilized society is a society that is based on certain rules, values, and traits.

Question 5.
On what society is based?
Answer:
Society is based on similarities and differences.

Question 6.
How are people different from each other?
Answer:
People are different from each other from the point of view of language, religion, ways of living, eating habits, etc.

Question 7.
What should we do with diversity?
Answer:
We should welcome and respect diversity.

Question 8.
When should we help anyone?
Answer:
Help should be given at a time when someone needed it quite badly.

Question 9.
Who should be helped?
Answer:
One who is helpless should be helped.

Question 10.
Who is a Diwyang?
Answer:
The person is a Diwyang whose any part of the body is not working properly such as an eye, tongue, ear, arm etc.

Question 11.
How should we treat Diwyangs?
Answer:
We should show sympathy towards Diwyangs.

PSEB 9th Class Welcome Life Solutions Chapter 4 Empathy

Short Answer Type Questions:

Question 1.
What is the importance of emotions in our lives?
Answer:
We have many emotions such as anger, love, peace, hardness, pain, sympathy, etc. These are of great importance in our lives. These emotions are good if we know when and how to use these emotions. It is a must for us to learn that how* much of the expression is to be expressed. If we can have such capability, we can do progress very easily.

Question 2.
How can we maintain the balance of emotions?
Answer:
Emotions can be balanced with the following methods :

  • Recognizing emotions. First of all, it is a must for us to recognize that when we need to express an emotion.
  • Accepting emotions. With this, we need to accept that a particular emotion needed to use.
  • Controlling emotions. Finally, we need to learn the method to control emotions that should be used at an appropriate time.

Question 3.
What is the importance of social norms and values in a civilized society?
Answer:
Each society runs on the basis of fixed norms, values, traits, etc. Such a society is known as a civilized society. To run a society smoothly, it is necessary that it should work with fixed rules and regulations. If this will not happen then everyone will make his own rules and there will be chaos everywhere. There will be no balance in society. That’s why social norms and values are quite important as they are quite helpful for the smooth functioning of society.

Question 4.
Discuss unity in diversity in Indian society.
Answer:
We live in India and can see that the country is full of diversity. Our ways of behavior, habitat, religious values, ways of social behavior, dialect, eating habits, etc. are very much different from each other but still, we are tied with a thread of unity that we are Indians. Although we are different from each other, still live in unity and that’s why we can say that there exists unity in diversity in India.

PSEB 9th Class Welcome Life Solutions Chapter 4 Empathy

Question 5.
Write a note on helping the needy.
Answer:
Helping others is good but it is necessary to look that help should be given to the rifeedy one. Along with this, it is a must look that help should do welfare of the needy one. If the needy one is given a thing that is not required by him then the help will be wasted. That’s why it is the duty of everyone to help needy people. Maybe you will require the help of anyone in the near future. In this way, if we help each other, society will run smoothly.

Long Answer Type Question:

Question 1.
Which values did you learn in this chapter?
Answer:

  • Emotions. Individuals have many emotions but they must know that when and how much of the emotion is to be used.
  • Balance of emotions. Maintaining a balance of emotions is necessary. For this, we need to recognize, understand, accept and control our emotions.
  • Social values. Every society is based on fixed values and such a society is known as a civilized society. To run society smoothly, values and rules are necessary or there will be complete chaos in society.
  • Unity and Diversity. People of different religions, cultures, languages, etc. live in India in peace and harmony with each other. This shows unity in diversity in India.
  • Helping the Needy one. We meet many people who need someone’s help to do something. We should help such people.

Source-Based Question:

Question 1.
Read the source and answer the questions that follow :
The entire creation and the world are full of diversity. Every animal, bird, every plant, every creature is unique. Even one leaf of a tree is not like another. In society, we see a lot of differences in language, dress, color, occupation, customs, and culture. Indian culture also speaks of unity in diversity. Even though we are full of diversity. We are united with the thread of patriotism and unity. Our joys and sorrows are shared. We live in a world. Let us now share the information gathered about various heritage, cultural, differences in the context of India, in the form of quizzes.

1. Is there any similarity that exists in society?
Answer:
Yes, we have many many similarities among us.

2. There are many differences in society. Explain.
Answer:
This means that people living in society have many similarities as well as differences.

3. Which similarities are widespread in society?
Answer:
We all are humans, do the same type of work, we are the citizens of a single country who follow the same laws, our life is the same, etc.

Question 4.
Which differences exist between us?
Answer:
Our language and dialect are different, our religions are different, our ways of behavior, eating habits, etc. are different. Our personality is different as well.

PSEB 9th Class Welcome Life Solutions Chapter 4 Empathy

Question 5.
What type of diversity exists in India?
Answer:
We can find much diversity in India such as many religions exist in India, we use more than 1600 languages, our ways of eating, wearing, living, etc. are different. Our religious rituals, ways of doing marriage, ways of cremating dead bodies are also different. In this way, we can find a lot of diversity in India.

Yogic Exercises or Asanas Game Rules – PSEB 10th Class Physical Education

Punjab State Board PSEB 10th Class Physical Education Book Solutions Yogic Exercises or Asanas Game Rules.

Yogic Exercises or Asanas Game Rules – PSEB 10th Class Physical Education

Question 1.
Write about the history of Yoga.
Answer:
History:
The history of Yoga is indeed very old. Nothing can be said firmly about the origin of Yoga. Only it can be said that Yoga was originated in India. The available evidences show that history of Yoga is related to Indus Valley Civilization. At that time people used to do Yoga. On the basis of secondary sources it can be concluded that Yoga was originated approximately in 3000 B.C. in India. The first book on Yoga was written by Patanjali in 147 B.C. Infact, Yoga is derived from a Sanskriti word “Yuj” which means union of soul.

Nowadays, Yoga has become very popular throughout the world. The present age can be said the age of stress, tension, and anxiety. So, most of the persons have not been leading a happy and fruitful! life. In western countries, Yoga has become a way of life. It has a vital significance in the life of human beings.

Yogic Exercises or Asanas Game Rules - PSEB 10th Class Physical Education

Question 2.
Which important points should be kept in mind while doing yogasanas.
Answer:
Latest information about Yoga:

  • The ground should be even for doing Yogic exercises. Yogic asanas should be performed on a ‘dari’ or blanket on the ground.
  • The place for Yogic asanas should be peaceful, airy and clean.
  • Breathing should be normal, and mind should be at peace while doing Yog Asanas.
  • Yog Asanas should be performed with concentration of mind at least four hours after taking meals.
  • The exercises should be done slowly and with ease, and the pace of the exercises should be increased slowly.
  • The Yogic practice should be done under the care of an expert.
  • One should get relaxed by Shavasana in between two Yogic Asanas.
  • The body should be covered with minimum clothes such as loin cloth, nickar, banyan etc. and balanced food should be taken.

The following exercises have been included in the syllabus prescribed by the Board. Daily practice of these exercises helps a layman keep good health:

  • Tarasana
  • Ardh Chandrasana
  • Bhujangasana
  • Shalabhasana
  • Dhanurasana
  • Ardhmatseyendrasana
  • Paschimotanasana
  • Padmasana
  • Sawastikasana
  • Sarvanagasana
  • Matasyasana
  • Halasana
  • Yog Mudra
  • Mayurasana
  • Uddiyana
  • Pamayamanulom vilom
  • Surya Namaskar
  • Sharasana.

Some of the important asanas out of the above-mentioned asanas are described ahead in detail, and others have been described in brief:
1. Tar Asana:
In this asana the trunk is pulled upwards while in the standing position. The position of tar asana is like the Tar tree.
Technique of the Tar Asana-
Stand up, join the heels and toes of both the feet and lift the arms straight upward. Let the fingers of one hand cross those of the other hand. The wrists should be upward and the sight in front. Breathe in fully. Raise the heels and put the whole body weight on toes. Pull the body upwards. After sometime, breathe out and lower the body. Repeat this action 10-15 times.
Yogic Exercises or Asanas Game Rules - PSEB 10th Class Physical Education 1

Advantages of Tar Asana:

  • It reduces obesity of the body.
  • It raises the stature.
  • It removes constipation.
  • It prevents the diseases of the intestines.
  • It serves to cleanse the bowels if it is done after taking cold water everyday.

2. Ardh-chandra Asana:
It involves the same action as is in Tar Asana. In it, the body is bent to side said, and the other side of the trunk is pulled.

3. Bhujangasana: In this asana, one lies down straight and loosens the trunk.

Yogic Exercises or Asanas Game Rules - PSEB 10th Class Physical Education

Question 3.
What are the benefits of Bhujang asana.
Answer:
Technique of Bhujang asana:
It is also called Sarapasana. In it, the position of the body is like that a serpent. In order to perform this asana, lie down on the belly on the ground. Place both hands near the shoulders. Make the legs hard slowly and with the help of wrists raise the chest so much that the body gets completely straightened. Pull in the toes and hang the head slowly backwards. Return gradually to the former position. Repeat this asana 3-5 times.

Advantages:

  • Bhujangasana stimulates (increases) the digestive power.
  • It helps in getting rid of the diseases of liver and spleen.
  • It strengthens the muscles and the vertebral column.
  • It removes constipation.
  • It helps in making the bulging- out belly go in.
  • It strengthens lungs.
    Yogic Exercises or Asanas Game Rules - PSEB 10th Class Physical Education 2

1. Shalabh Asana: In this asana, one lies prostrate and the thigh spreads backward.

2. Ardh Masteyendr Asana: In this asana, in sitting position, the trunk is pushed towards the sides.

3. Dhanur Asana: In this asana, one lies prostrate, pulls up the legs and tries to catch dr catches the knee with the help of both hands.

Yogic Exercises or Asanas Game Rules - PSEB 10th Class Physical Education

Question 4.
What is the difference between Dhanur Asana and Paschimottan Asana?
Answer:
Technique of Dhanur Asana:
In this asana the position of the body is like that of a bow. In order to perform this Asana, lie over the belly on the ground, keep the knees bent backwards. Hold the feet near the ankles with the help of both the hands. Breathe in deeply and raise the chest upwards as much as possible. Now make the feet hard so that the body acquires the shape of a bow. Try to remain in this position as long as possible. Breathe out, keep the body loose and return to the former position. Repeat this asana 3-4 times.
Yogic Exercises or Asanas Game Rules - PSEB 10th Class Physical Education 3
Dhanur Asana:
Advantages:

  • It reduces the obesity (fatness) of the body.
  • It increases the power of digestion.
  • It helps in getting rid of rheumatism and urinary diseases.
  • It strengthens the stomach and intestine.
  • It also strengthens the vertebral column. Muscles become strong and flexible.

1. Paschimottan Asana: In this asana, one holds the thumbs of the feet with fingers and sits in such a way that the trunk goes towards one side.

Position of Paschimottan Asana: In this asana, the whole body is stretched and bent.

Technique of Paschimottan Asana:
Spread both the legs forward and sit on the ground. Hold the thumbs of the feet with both the hands. Breathe out slowly. Try to touch the knees. Breathe in slowly, raise the head upwards and returns to the former position. This asana should be performed 10-15 times.
Yogic Exercises or Asanas Game Rules - PSEB 10th Class Physical Education 4
Advantages:

  • This asana provides strength to the thighs.
  • It cleanses the blood vessels.
  • It helps in getting rid of the various types of diseases of the belly.
  • It lessens the excessive fat of the body.
  • It removes gas trouble.

2. Padam Asana: In this asana, one sits squatting.
Position of Padam Asana: The position of this asana is that of a lotus.
Yogic Exercises or Asanas Game Rules - PSEB 10th Class Physical Education 5
Technique of Padam Asana:
After having sat in squat position, place your right foot on the left thigh in such a way that the heel of the right foot touches the hip bone of the left thigh. After this, lift up the left foot and in the same way place it on the thigh of the right foot. The vertebral column should be perfectly straight. Stretch the arms on the knees. It becomes very easy to do this asana after a few days practice.

Advantages:

  • This asana stimulates the digestive system.
  • It is very useful for increasing the concentration of mind.
  • Backache disappears.
  • One does not become a victim of the diseases of heart and belly.
  • It removes urinary troubles.

3. Svastik Asana: In this asana, one places the loose thighs in between the lower legs.

4. Sarvang Asana: In this asana, one stands on one’s shoulders.
Technique of Sarvang Asana: In this asana, the position of the body is like that of Ardh-hal-asana. In order to do this asana, straighten the body and lie on the ground over the back. Place both the hands along the thighs. Lift the feet once and resting the back with the help of wrists, let the elbows rest on the ground. Keep the whole body straight. Let the body weight fall on the shoulders and the neck.
Let the chin touch the neck.

After having remained in this position for sometime, return gradually to the former position. In the initial stage, do the asana for a minute or two. Then the duration of the asana should be increased from 5 to 7 minutes. The persons who cannot do Sheershasana for some reason should do Sarvang Asana.
Yogic Exercises or Asanas Game Rules - PSEB 10th Class Physical Education 6
5. Halasana:
Position-
In doing this asana one lies in the supine position.
Technique:

  • Raise both legs and keep head away and lift both feet and bring both legs behind the head.
  • Touch the thumb of your feet of the ground.
  • Maintain the position as you can.
  • Bring your feet at the same place from where you have started to left.
    Yogic Exercises or Asanas Game Rules - PSEB 10th Class Physical Education 7

Advantages:

  • Hal Asana is very useful for every men and women of every age.
  • It is the best asana for the person of heart disease or a person who is suffering from high or low blood pressure.
  • It regulates the circulation of blood.
  • Removes fat of the body slim the waist and belly.
  • It provides flexibility to the backbone.
  • It make the body beautiful.
  • The face starts glittering like the sun.
  • It prevents skin diseases and removes constipation.

6. Garur Asana:
The position of Garur Asana in standing on both feet.
Techniques:

  • While standing straight, lift the left leg and encircle the other leg.
  • Left thigh will come over right thigh. The part of the lower leg will cover right side of the lower leg.
  • Put the body weight on one foot.
  • Encircle left arm to the right arm and left. Both palm and come to the position of Namaskar.
  • Then bend the left leg and bring the body in sitting position. In this way all nerves of the body will get stretched.
  • Again straighten up the body and come to the position of Attention.
  • Now change you legs and hands and repeat the same. Garur asana should be performed on each leg from one minute to five minutes.
    Yogic Exercises or Asanas Game Rules - PSEB 10th Class Physical Education 8

Advantages of Garur Asana:

  • It strengthens all parts of the body.
  • Body becomes healthy.
  • It prevents the diseases of Hernia.
  • Legs become strong.
  • One feels fresh and light.
  • Circulation of blood increases.
  • Man remains healthy and away from so many diseases.

7. Searsh Asana:
Position: Bring your head down and keep legs upward.
Technique:

  • Put blanket or towel on the floor and sit down on your knees.
  • The fingers of both hands should be tightly interlocked put both hands on blanket.
  • Put your head between both hands in such a any that thumb of the hand may press back part of your head.
  • Bring both legs inside and put your thumb and legs straight upward.
  • Lift the feet gradually. Firstly straight one leg and another.
  • Try to keep your body in a straight line.
  • Put your body weight on head and both arms equally.
  • You can take help of the wall or your team-mates.
    Yogic Exercises or Asanas Game Rules - PSEB 10th Class Physical Education 9

Advantages:

  • Increases appetite.
  • Make a person slim.
  • Live and spleen become more active.
  • It removes all diseases concerning primary track.
  • Piles are cured.
  • By doing regular parctice of Searsh Asana, mental diseases are cured.

Precautions:

  • When eyes become red, Asana should be stopped.
  • On feeling giddiness don’t do Searsh Asana.
  • Searsh Asana should sbe stopped while feeling too much air in the ears.
  • This asana should not be performed when inhalation becomes difficult.
  • When body do not bear the weight.
  • On shivering arms and legs.
  • While feeling uneasiness, Searsh Asana may not be performed.
  • Searsh Asana should be performed all alone.
  • Take assistance when you feel necessity.
  • Searsh Asana can be performed from one minute to five minutes. More time would be harmful.

8. Vajur Asana:
Position Sitting on legs while keeping his feet behind.
Technique:

  • Put on knees under your hip and sit down while facing the feet upper side.
  • The thumb of the feet should touch each other.
  • Both the knees may touch each other back and waist must be in a straight line.
  • Put both hands on the both thigh.
  • Breathing may be long.
  • Vajur Asana may be performed daily from three minutes to twenty minutes.

Advantages:

  • Body becomes more active.
  • Removes the fats of the body.
  • Body becomes healthy.
  • Muscles get strengthened.
  • It helps to get rid to Night fall. Vajur Asana
  • It removes the pain of feet and legs.
  • Mind becomes cool.
  • Person becomes care free.
  • It cures diabetes.
  • It improves digestion.

9. Yog Mudra:
In Yog Mudra, one sits in the position of Padamasana, bends the trunk and rests the head on the ground.

10. Mayur Asana:
In this asana, the body is balanced on the elbows in the horizontal position. The palms are placed on the ground.

Yogic Exercises or Asanas Game Rules - PSEB 10th Class Physical Education

11. Uddiyan:
In this asana, one keeps the feet separate, stands and bends the trunk forward. The hands are placed on things. Then one breathes out and copies breathing in, below the ribs.

12. Pranayam :
Anulom Vilom- In this asana, one sits down breathes in for a fixed time, holds the breath with the help of chin and breathes out.
Advantages: This asana cleanses the blood, nerve and mind.

13. Surya Namaskar:
Surya Namaskar has sixteen components but the sun having sixteen phases appears at the time of total annihilation of the universe. Normally, only twelve components of its are practised.

Advantages:
It is the best Yogic exercise. It yields the benefits of asana, mudra and pranayam. The body of the one who practises Surya Namaskar glitters like the sun. It prevents skin diseases. It removes constipation. The spinal cord and waist become flexible. The pregnant women and patients of hernia should not practice it.

14. Shav Asana.
In this asana, one lies down prostrate and loosens the body. In order to perform this asana, lie down straight on the ground over the back and loosen all the parts of the body completely. Gradually, breathe in deeply. The distance between the feet should be 1.5 ft. Keep the wrists of the hands away from the body, facing the sky. Close your eyes, introspect and think as if the body were getting loose. Feel that the body is in a position of rest. This asana should be performed for 3-5 minutes. It should be performed at the start and end of every asana.

Importance:

  • Shavasana helps in getting rid of high blood pressure and mental tension.
  • It keeps the heart and the brain fresh.
  • It removes the fatigue in the body.

PSEB 9th Class Computer Solutions Chapter 7 E-Governance

Punjab State Board PSEB 9th Class Computer Book Solutions Chapter 7 E-Governance Textbook Exercise Questions and Answers.

PSEB Solutions for Class 9 Computer Science Chapter 7 E-Governance

Computer Guide for Class 9 PSEB E-Governance Textbook Questions and Answers

1. Fill in the Blanks

1. G2C stands for ……………
(a) Government to cooperation
(b) Grievances to cooperation
(c) Government to citizen
(d) None of these
Answer:
(c) Government to citizen

2. G2G stands for …………………
(a) Government to Government
(b) Get to Go
(c) Gather to Go
(d) None of these
Answer:
(a) Government to Government

3. G2E stands for ……………..
(a) Grievance to employee
(b) Government to an employee
(c) Government to environment
(d) None of these
Answer:
(b) Government to an employee

4. G2B stands for ……………..
(a) Government to Banks
(b) Government to Businessmen
(c) Government to Business
(d) None of these
Answer:
(b) Government to Businessmen

5. IRCTC stands for ………………..
(a) Indian Railway Catering and Tourism Cooperation ltd.
(b) Indian Runway Catering and tourism Cooperation ltd.
(c) Indian Railway Catering and travelling Cooperation ltd.
(d) Indian Railway Cargo and tourism Cooperation ltd
Answer:
(a) Indian Railway Catering and Tourism Cooperation ltd.

PSEB 9th Class Computer Solutions Chapter 7 E-Governance

2. Short Answer Type Questions

Question 1.
What is E-governance?
Answer:
Governance is a framework that is developed with a combination of man and machine. The implementation of any e-governance services requires advanced technology infrastructure like web-based applications that require a dedicated server and user-friendly web interface.

Question 2.
What are the two main objectives of e-governance?
Answer:
1. To satisfactorily fulfil the public’s needs and expectations by simplifying their interaction with various online services.
2. To facilitate a speedy, transparent, accountable, efficient and effective process for performing government administration activities.

Question 3.
Write the area of E-governance in urban.
Answer:
The area of E-Governance in urban are in transportation, railway, Information and public relation key services, roads and traffic management etc.

Question 4.
Write the area of E-governance in rural.
Answer:
E-Governance in rural areas are in the field of Agriculture, Local information, Disaster management, Land record management and Panchayat etc.

3. Long Answer Type Questions

Question 1.
Write the main characteristics of Good Governance.
Answer:
1. Good governance is transparent which means that people are able to clearly see how and why a decision was made.
2. Good governance follows the rule of law.
3. Good governance is responsive which means that government always tries to serve the needs of the entire community timely and appropriately.

Question 2.
Explain the four pillars of E-Governance.
Answer:
Fundamentally, e-Government projects would stand on four key pillars – People, Process, Technology and Resource (PPTR), Figure below. Each of the components needs to be addressed carefully and in a holistic manner, to achieve the desired results of the project, figure below :
PSEB 9th Class Computer Solutions Chapter 7 E-Governance Img 1

1. PEOPLE: As e-government projects are rolled out across the country people within and outside the government will play an increasingly important role in ensuring the success of these projects. The scale of transformation is huge and enormous resources not only in terms of money but also the expertise, skills and commitment of the people will be required.

2. PROCESS: E-Government is not just about the automation of manual records and existing processes, with all their inefficiencies. Rather, it is about transforming government processes and creating new relationships between the government and its citizens and businesses. Hence, a fresh set of process parameters and related workflow should be created, without creating unmanageable and chaotic changes, to maintain the consistency and sustainability of the process.

3. TECHNOLOGY: The Technology Challenges relate to lack of overall architecture and a road map for e-Government, lack of standards, poor IT Infrastructure, especially the poor communication networks, and, above all, adoption of the hardware approach rather than service-approach in the design and implementation of e-Gov projects. These challenges, if not addressed adequately and in time, result in an ad-hoc approach to e-Gov implementation. A few projects get implemented in isolation with big questions on their sustainability and scalability.

4. RESOURCES: New technologies demand new types of implementation models. Adopting conventional procurement methods would not take us far on the path of e-government. In the conventional approach, the project ownership lies with the public sector itself along with the responsibility for funding it and bearing the entire risk.

PSEB 9th Class Computer Solutions Chapter 7 E-Governance

Question 3.
Explain the four models of e-governance.
Answer:
The followings are the four models of e-governance :

1. Government to citizens (G2C)
This model of e-governance refers to the government services which are shared by citizens. In this model, citizens visit the links of services that they want to use. This model strengthens the bond between the government and its citizen. Type of services which are provided by this model includes:-

  1. Payment of online bills such as electricity, water, telephone bills, etc.
  2. Online registration of applications.
  3. Copies of land record.
  4. Online filling of complaints.
  5. Availability of any kind of online information.

2. Government to government (G2G)
This model refers to the services which are shared between the governments. There is lots of information that need to be shared between various government agencies, department and organizations. These types of services or information areas :

  1. Sharing of information between police departments of various states.
  2. Government document exchange which includes preparation, approval, distribution, and storage of all governmental documents, is also done through e-governance.
  3. Most of the finance and budget works are also done through e-governance.

3. Government to businessmen (G2B)
Through this model, the bond between the private sector and the government is strengthened. It is used by businessmen to communicate to the government. Type of services which are provided by this model includes:-

  1. Rejection and approval of patent are done by this model.
  2. Payment of all kinds of bills and penalties.
  3. Sharing of all kinds of information, rules, and data.
  4. Complaints or any kind of dissatisfaction can be shown by this.

4. Government to employees (G2E)
This model increases the transparency between the government and its employee. Here, employees can keep a check on the functioning and working of the government and the government can keep track of its employees. Information that can be shared by this model:

  1. All kinds of data submission (attendance record, employee record, etc.) from various government offices is done by this model.
  2. An employee can file all kinds of complaints and dissatisfaction with this model.
  3. All kinds of rules- regulations,s, and information for employees can be shared by this.

Question 4.
Write about E-GOVERNANCE IN HEALTH and EDUCATION.
Answer:
E-Governance provides many services in the health sector also. With the help of EGovemance, people can online check the availability of medicines, health camps, and other facilities. The following are the projects under the health area are Hospital OPD Appointment: It is the system of welfare measures started by the Chandigarh Government to make the life of citizens simpler and comfortable. HEALING: This project is started by the Kerala Government for Medical Health and Family Welfare Department,

E-Governance in the education sector is helpful in providing basic education and education facilities to children. Its aim is to provide computer education to children and online results for various classes. The following are the projects under the education field are Online Scholarship Management System: Its purpose is the distribution of scholarships and fees among brilliant and needy students. AISES (All India School Education Survey): The aim of this project is to survey the number of schools in the district which helps in the Census. This project was started by Assam Government.

PSEB 9th Class Computer Solutions Chapter 7 E-Governance

Question 5.
Describe the history and development of E-governance.
Answer:
Among developing countries, India has been an early adopter of e-governance. The first wave can be considered to have evolved bottom-up. Some social entrepreneurs convinced district-level officials of the wonders of new ICTs, especially in providing convergent services to remote areas and improving transparency and oversight in this regard. The Gyandoot project in Dhar district, which begun in 2000, is considered the forerunner of what was to be a rash. of projects that built a front-end in many village communities which were supposed to be serviced by a back-end mostly in the district collectorate. The idea and the effort were to create pressure from the community front-end for the digitization of back-end departmental processes.

The latter was largely a localized effort, mostly dependent on the initiative and energy of the concerned district collector, often with some very spirited support of the district National Informatics Centre (NIC) staff. Perhaps the most organized and successful effort in this first phase of e-governance in India, roughly between 2000-05, was Rural e-Seva in the West Godavari district of Andhra Pradesh. As for community-level front-end development two initiatives, N-Logue and Drishti stand out, each of which at one time claimed to be running thousands of community telecentres across the country that could deliver e-governance services.

There is a general tendency to classify these early efforts as failures. Indeed, around 2005-06, N-Logue closed down and Drishti moved out of e-governance services. Rural e-Seva also was never scaled up. However, what is noteworthy is that in a relatively short time, these early projects created a lasting impression of new ICTs as a possible means to bring governance close to the people, and perhaps, also make it more transparent and accountable. To that extent, they had a very significant impact,

even if these initiatives themselves could not survive, due to a variety of reasons which we cannot discuss in greater detail, here. (However, if we compare this situation with the burst of the dot-com bubble in the early part of the last decade, one can see some common factors.) They created the context for the very ambitious National E-Governance Plan (NeGP), especially its flagship project, the Common Service Centres, which was inaugurated by the Government of India in 2006.

PSEB 9th Class Computer Guide E-Governance Important Questions and Answers

Fill in the blanks

1. ………………… means the government to employees.
(a) G2L
(b) G2G
(c) G2E
(d) G2B
Answer:
(c) G2E

2. E-governance has ………………… main objectives.
(a) 2
(b) 3
(c) 4
(d) 5
Answer:
(a) 2

3. ………………….. do work of e-governance in urban areas.
(a) Transportation
(b) Municipal Corporation
(c) Road Safety
(d) All of above
Answer:
(b) Municipal Corporation

4. ………………….. do work of e-governance in a rural areas.
(a) Health
(b) Panchayat
(c) Agriculture
(d) Municipal Corporation
Answer:
(b) Panchayat

True or False

1. E-governance do not work in education.
Answer:
False

2. E-governance has four models.
Answer:
True

PSEB 9th Class Computer Solutions Chapter 7 E-Governance

Short Answer Type Questions

Question 1.
What is e-Government?
Answer:
The term e-Government is understood differently across the world. E- Govemment or Electronic Government is the delivery of more convenient, customer-oriented, and cost-effective public services and sharing of information through electronic media. Specifically, e-Government harnesses information and communication technologies (such as Wide Area Networks, the Internet, and mobile computing) to transform relations with citizens, businesses, and other arms of government.

Question 2.
What is the difference between e-Government and e-Governance?
Answer:
E-Govemment is the transformation of internal and external public sector relationships, through Information and Communications Technology (ICT) in order to optimize government service delivery and citizen participation. Digital society is a society or community that is well advanced in the adoption and integration of digital technology into daily life at home, work and play. E-Governance is the development, deployment, and enforcement of the policies, laws, and regulations necessary to support the functioning of a Knowledge Society as well as of e-Government.

Question 3.
What are the objectives of e-Governance?
Answer:
The strategic objective of e-Governance is to support and simplify governance for government, citizens, and businesses. The use of ICT can connect all three parties and support processes and activities. Other objectives are to make government administration more transparent, speedy and accountable while addressing the society’s needs and expectations through efficient public services and effective interaction between the people, businesses and government.

Question 4.
what are the benefits of e-Governance?
Answer:
E-Governance offers many benefits and advantages for the government, corporate sector and society. E-Governance facilitates better delivery of government services to citizens, improved interactions with business and industry, citizen empowerment through access to information, or more efficient government management. It simplifies internal operations and improves the performance of government departments while helping all sections of society to avail government services at lower cost with maximum ease of use.

Long Answer Type Questions

Question 1.
List the various services of E-governance for urban.
Ans. The followings are the various services of e-governances for urban :

1. Transportation: There are many services which are provided by e-governance in transportation like provision of booking facility of interstate transport, plans for regional transportation, time table of buses and transportation improvement program etc. The following are the projects under e-governance in transportation such as:OSRTC- The Orissa State Road Transport Corporation project was started to provide online facilities in the transportation department.HRTC- The Himachal Road Transport Corporation project provides many facilities like online booking, availability and cancellation of seats and buses etc.

2. Online payment of bills and taxes: E-Governance also provides online transactions,payment of bills, EMIs and taxes etc. The project under e-governance in online payment is FRIENDS which is started by Kerala Government to make onlinepayments of fees, water and electricity bills etc.

3. Municipal services: The services provided by municipal sector are house taxes, issuethe death certificates, maintain records of property and approval for site plans etc.The following are the projects under municipal services are:SDO Suite: This project was started by Assam Government. It provides manyfacilities by issuing certificates like permission for land sale, birth and death reportetc.

4. Rural Digital Services: It gives many social security services such as old agepension, widow and freedom fighter pension.

5. Roads and. traffic management: The services provided by road and trafficmanagement are construction and maintenance of roads, traffic management andpollution control schemes. The project under e-govemance in road and trafficmanagement is CFST (Citizen Friendly Services of Transport) which is started by Andhra Pradesh Government. It checks the pollution control level, road safety andsafety of people. ’

Question 2.
List the various services of E-governance for rural.
Answer:
The followings are the various services of e-governances for rural:

1. Agriculture: The farmers rely on the information provided by the govemmentthrough e-governance. Governments are working on many projects used in agriculture like MARKET which is approved by the Department of Marketing and inspection (DMI), Ministry of Agriculture and Government of India. ‘

2. Local information: Government provides many local information such as prices of seeds, loan rates etc. The project under e-governance in local information is EJanSamparkwhich is started by Chandigarh Government to help people access the local information in their locality to fulfil their needs.

3. Land record management: With the help of this management, huge number of land records can be maintained in a very small time. The following are the projects under land record management are : Bhooftii: It was started by Karnataka Government and known as the first E-Governanceland records management projects.Land Records Management System State Government of Punjab.

4. Panchayat: Panchayat provides many services such as issuing the birth and death certificates, various schemes for poor people and water supply and sanitation etc.

Question 3.
List the various E-Governance Services from Government To Government.
Answer:
E-Governance Services from Government to Government (G2G): It is also known as E-Administration. In this model, services are being shared between many governments. Information are shared among various government agencies, organizations and departments. The following arethe services discussed in the G2G model:

E-Secretariat: E-Secretariat provides huge, valuable and functional information of the state. In E-Secretariat,multiple departments are linked together on internet and exchange the information of various components. Italso links all the governmental departments with their headquarters and state capitals. .

E-Police: E-Police helps everyone to feel safe and secure. For this purpose, E- Police maintain two databases.First database is of police personnel which provide records (current and previous posting etc.) of persons working in police. This database helps people to find the specialization of policemen according to geographical regions and skills. Second database is of criminal records. This database provides full detail of any criminal byjust typing the name of criminal. This database also provide the past activities and area of operation of anycriminal.

E-Court: E-Court will bring a revolution in the Indian pending court cases. In India, there are a number of pending cases that produce frustration in people and will bring the system to a halt. Both consumers and the system need the change. If the system w3ill work in the same manner in future, than one day it will collapse. In E- Court, IT transforms the system into databases of cases having zero level dependency. In such systems, Judges can consider the appeals from intranet, give their decisions online by considering recorded facts of case and reduce the backlog of cases.
The success of G2G model is based on some important aspects like expenditure, the establishment of the network, planning, monitoring and controlling the performance of process resources like human and financial.

PSEB 9th Class Computer Solutions Chapter 7 E-Governance

Question 4.
What are the various stages of E-governance?
Answer:
Stages of e-Governance :
It is apparent in various research studies that e-Governance is fundamentally linked with the development of computer technology, networking of computers and communication systems. In developing nations, such technologies and systems became available with an observable time lag as compared to developed nations. When appraising the e-governance model in India, it is established that with the liberalization of the economy from the early 1990s onwards, there has been a convergence in the availability of progressive technologies and opportunities in this field. The inception of e-Governance proceeded through four stages in India.

1. Computerization: In the first stage, with the availability of personal computers, the majority of Government offices are well equipped with computers. The use of computers begem with word processing, quickly followed by data processing.

2. Networking: In this stage, some units of a few government organizations are connected through a hub leading to sharing of information and flow of data between different government entities.

3. On-line presence: In the third stage, with increasing internet connectivity, a need was felt for maintaining a presence on the web. This resulted in the maintenance of websites by government departments and other entities. Generally, these web pages/websites contained information about the organizational structure, contact details, reports and publications, objectives and vision statements of the respective government entities.

4. On-line interactivity: A natural significance of online presence was opening up of communication channels between government entities and the citizens, civil society organizations etc. The main objective of this stage was to lessen the scope of personal interface with government entities by providing downloadable Forms, Instructions, Acts, and Rules.

Wrestling-Free Style And Greeco Roman Game Rules – PSEB 10th Class Physical Education

Punjab State Board PSEB 10th Class Physical Education Book Solutions Wrestling-Free Style And Greeco Roman  Game Rules.

Wrestling-Free Style And Greeco Roman Game Rules – PSEB 10th Class Physical Education

Question 1.
Mention the wrestling weight categories of men, Women and junior.
Answer:
AGE GROUP:
Above 20 Years-

Senior Men Senior Women
First Group 48-54 K.G. 41-46 KG.
Second Group 58 KG. 51 KG.
Third Group 63 K.G. 56 KG.
Fourth Group 69 K.G. 62 KG.
Fifth Group 76 K.G. 68 KG.
Sixth Group 85 K.G. 68-75’KG.
Seventh Group 97 K.G.
Eighth Group 97-130 K.G.

Wrestling-Free Style And Greeco Roman Game Rules - PSEB 10th Class Physical Education

From 17 years to 20 years old:

Junior Boys Junior Girls
First Group 46-49 KG. 40-43 KG.
Second Group 52 KG. 46 KG.
Third Group 56 KG. 50 KG.
Fourth Group 60 KG. 54 KG.
Fifth Group 65 K.G. 58 KG.
Sixth Group 70 KG. 63 KG.
Seventh Group 76 KG. 68 KG.
Eighth Group 83 KG. 68-75 KG.
Ninth Group 90 KG.
Tenth Group 90-115 KG.

From 15 years to 16 years:

Sub Junior Boys Sub Junior Girls
First Group 39-42 K.G. 36-38 KG.
Second Group 45 KG. 40 KG.
Third Group 48 K.G. 43 KG.
Fourth Group 52 K.G. 46 KG.
Fifth Group 57 KG. 49 KG.
Sixth Group 63 KG. 52 KG.
Seventh Group 69 KG 56 KG.
Eighth Group 76 KG. 60 KG.
Ninth Group 83 KG. 65 KG.
Tenth Group 83-95 KG. 65-75 KG.

From 13 years to 14 years old:

Sub Junior Boys Sub Junior Girls
First Group 29-32 KG. 20-30 KG.
Second Group 35 KG. 32 KG.
Third Group 38 KG. 34 KG.
Fourth Group 42 KG. 37 KG.
Fifth Group 48 KG. 40 KG.
Sixth Group 54 KG. 44 KG.
Seventh Group 58 KG. 48 KG.
Eighth Group 66 KG. 52 KG.
Ninth Group 71 KG 57 KG.
Tenth Group 71-85 KG 57-62 KG.

Every participants will take part according to his own body weight.

Wrestling-Free Style And Greeco Roman Game Rules - PSEB 10th Class Physical Education

Question 2.
Discuss the rules of weighing and pairing of competitors.
Answer:
Rules for Weighing and Pairing of Competitors:
Weighing of the Competitors-

  • Weighing of competitors shall begin two to four hours before the wrestling competition begins.
  • The competitors shall be weighed without clothes. They shall be medically examined by a doctor before they are weighed. The doctor will remove any player suffering from any contagious disease.
    Wrestling-Free Style And Greeco Roman Game Rules - PSEB 10th Class Physical Education 1
  • Each contestant can participate in wrestling with a player belonging to his weight-group.
  • The competitors should be in a perfect physical condition. Their nails should be well pared. They shall be checked at the time of medical examination.
  • Weighing shall start at least two hours before the competition and must conclude an hour before the first wrestling bout.
  • Before the completion of weighing, a contestant may stand any time on the weighing machine for recording his weight, but he should not be out of turn.

Pairing-off by drawing lots:
In each bout all the players shall be included by draw of lots. Those contestants whose lots follow one after the other shall wrestle in the first round. If the wrestler bears odd numbers, the wrestler who scores more marks shall enter the bye of the next round without marking the penalty. The “right to bye can be got only by lot. In making pairs for the second round, the topmost name of the list is paired with the second next to him but this is done in case they have not wrestled before. If, while making pairs, two contestants figure together in the same place, they shall wrestle with each other in the first round.

Wrestling-Free Style And Greeco Roman Game Rules - PSEB 10th Class Physical Education

Question 3.
What type of dress should a wrestler wear? Mention the duration of wrestling bout.
Answer:
Costume of wrestlers, Mat, Start and Duration of Wrestling.
Stoppage of Wrestling Bout, End of Bout-
Dress:
The wrestlers shall enter the arena in a one-piece jersey, banian or ‘jangia’ (red or blue) beneath which they shall wear a jock strap. They will wear costumes which fit their body very well, and is not loose. They will wear sports shoes firmly closing the anklets. The use of light knee guards is allowed. A contestant shall be closely shaved or with a beard of many months growth.

The contestants cannot use oil or any other greasy substance on their bodies. Their bodies should not be wet with perspiration. The use of rings, bracelets, shoes with buttons and any other such thing which may harm or hurt a player is prohibited. Every contestant should have his own handkerchief.

Mat:
The mat at all international matches should be 9 metres in circle (with a radius of 4.50 m.), and from its other ring a ring of 50 cms. is drawn. This place is marked with red colour. It should be fixed on a platform, 1.10. metre in height. The ends of the mat should have red or blue comers, and there should be a circle of 1 metre in the middle.

Start Of Wrestling Bout And Its Duration:

  • The duration of each bout is of 6 minutes. It is divided into two periods of 3 minutes each. A rest of 1 minute is given after the first three minute bout.
  • The bout shall continue until a player falls down, otherwise it shall continue for 6 minutes.
  • If a player does not»enter the mat after five minutes of call, he shall be considered defeated and turned out of the competition.
  • The wrestling bout shall start, interrupt or end on the whistle of the referee.

End of the Bout-
The end of the bout is indicated by the ringing of gong by the time keeper. The referee, too, blows his whittle as a signal for the end of the bout. If the referee does not hear the gong, the Mat chairman interferes immediately and get the bout closed. No act is considered valid in between the sound of gong and the referee’s whistle.

The two contestants stand on either side of referee to receive, the decision. The Mat chairman declares the winner by raising the winner’s colour. Thereafter, the winner’s arm is raised by the referee. If there is a tie, the arms of both players are raised. No contestant shall loosen the straps of his dress before the decision is given.

Question 4.
What are the foul holds in wrestling ?
Answer:
Foul-holds:
The following fouls are taken into consideration-

  • Pulling of hair, ears, dress, private organs, etc.
  • Twisting of fingers, grasping of the throat and other holds which may be life-endangering.
  • Holding in such a manner as may put the opponent’s life in danger, or may hurt any of his body part, or cause him pain so that the opponent helplessly leaves the bout.
  • Treading on the feet of the rival.
  • Touching the face of the opponent (from the eye-brows to the chin).
  • Grasping the opponent by throat.
  • Lifting the rival when he is in bridge position, and then throwing him on the mat.
  • Breaking the bridge by giving a push from the head.
  • Twisting the opponent’s arm at above 90° angle.
  • Grasping the opponent’s head with both hands.
  • Thrusting the elbow or knee into the abdomen or stomach of the rival.
  • Turning the opponent’s arm to the back the pressing it.
  • Grasping the opponent’s head in any manner.
  • Applying leg-scissors on the body or head.
  • Holding on to the mat.
  • Talking to each other and making dangerous assault.
  • Cautions:

Precautions may be taken in the following conditions :
(a) Permanent obstacles
(b) Foul holds
(c) Indiscipline at the time of bout
(d) Breach of rules-

  • These precautions shall be taken into account along with other fouls of the bout.
  • A player may be declared defeated after he has been warned, thrice.
  • A player, in case of major offence, may be removed from the bout.

Obstacles:

  1. Lying in abdomen position.
  2. Going out of the mat knowingly.
  3. Holding of both the hands of the opponent so that he may not play.
  4. A player may be given warning if he goes out of the mat.

Stoppage of Bout:
A bout may be suspended for five minutes at the most because of a bleeding nose, headlong fall or any acceptable reason. This obstacle in one or two bouts may be of maximum 5 minutes for each contestant.

Wrestling-Free Style And Greeco Roman Game Rules - PSEB 10th Class Physical Education

Question 5.
Describe the officials for the conduct of wrestling. How is victory or defeat decided in wrestling ?
Answer:
Score:
(a) One Point:

  • to a player who throws a rival on the mat and maintains control over him,
  • to that player who rises from beneath and maintains his hold on his opponent,
  • to a player who makes a good grasp and does not allow his opponent’s head and shoulder to touch the mat,
  • for one precaution the opponent gets one point.

Two Points:

  • to that player who keeps good hold on his opponent and maintains his hold on him for some time
  • to that player whose opponent immediately falls or falteringly falls.
    Wrestling-Free Style And Greeco Roman Game Rules - PSEB 10th Class Physical Education 1

(c) Three Points:

  • to a player who keeps his opponent in danger (when shoulders make an angle of less than 90° from the mat) for five seconds,
  • bridge position for three seconds or fall takes five seconds.

Decision.
When there is a difference of less than one point in or the score of the opposite players, the match ends in a draw. Again, if no contestant scores any point, or the points are equal, the match ends in a draw. If the difference is more than one point, a player 1 with more points is declared the winner.

Fall:

  • For full fall it is sufficient if the shoulder of the wrestler touches that mat.
  • The fall shall be considered if the referee raises no objection.
  • For proper fall on the edge of the mat the head and shoulders of the contestant shall touch the limits of mat.

Winning by Points:
If there is no foul within six minutes, the decision is made by points. The player scoring higher points shall be the winner.
Rules for Final-

  • The final match is played among three wrestlers.
  • The players who have scored 6 penalty marks cannot take part in the final match.
  • When the three players with less than 6 penalty marks reach the final, the points scored by them are nullified.
  • If those players have already competed, the former penalty marks are counted in the final.
  • The penalty marks of the contestants in the final must be kept in view.
  • If each of the three contestants has already scored 6 points, they will forfeit their points as mentioned above.
  • If the three contestants of the final have already scored 6 points each, he shall be awarded the third position and the remaining two shall wrestle for first position.
  • The player who scores minimum penalty point in the last three bouts shall be the winner.
  • If the penalty points of the finalists are equal, the decision is made keeping in views the following:
    • The victory scored on points.
    • The number of points being equal.
    • The number of fouls.
    • In case of tie, the player with minimum warnings is declared the winner.
    • If there is still a tie, both the players are declared equal.

Officials:
There are three officials in all types of wrestling matches:

  • Mat Chairman
  • Referee
  • Judge

No official can be changed during the wrestling.

Wrestling-Free Style And Greeco Roman Game Rules - PSEB 10th Class Physical Education

Important Information about the Wrestling-Free Style And Greeco Roman Game

  • Shape of the mat of wrestling = Round
  • Size of mat = 4.50 m Radius
  • Colour of Round = Red
  • Height of Mats from platform = 1.10 meter
  • Colour of the Corner = Red and Blue
  • Duration of Bout = 6 minutes, 2-2-2 minutes (three half)
  • Total weight for men = 9
  • Total weight for women = 7
  • Total weight for Junior = 10
  • Officials for wrestling= One mat chairman,Two referees, Three Judges
  • Rest after bout =30 seconds
  • Undisturb area around the mat = 1.50 meter
  • The player who is to play in a wrestling competition should be perfectly healthy. He should not be suffering
    from any infectious disease.
  • The competitors of wrestling should have well-pared nails. They
  • The duration of this game is 6 minutes.
  • It is a foul to pull the hair, flesh, ear or private organs of an opposing player in a game of wrestling.
  • By raising the colour of the winning team the Head of the match declares the winner.
  • The player who has been warned thrice by the referee is considered defeated.
  • The competitor cannot wear iron bracelet or ring, etc.
  • The player who competes in wrestling should have a cut beard or have a fresh shave.
  • No official conducting the game can be changed during the play.

PSEB 9th Class Computer Solutions Chapter 4 Introduction to DBMS

Punjab State Board PSEB 9th Class Computer Book Solutions Chapter 4 Introduction to DBMS Textbook Exercise Questions and Answers.

PSEB Solutions for Class 9 Computer Science Chapter 4 Introduction to DBMS

Computer Guide for Class 9 PSEB Introduction to DBMS Textbook Questions and Answers

1. Fill in the Blanks

1. ……………… is the full name of DBMS.
(a) Database manager system
(b) Database managing system
(c) Database management System
(d) Database Messenger Software.
Answer:
(c) Database management System

2. To control the Database ………………… is responsible.
(a) Data master
(b) Database administrator
(c) User
(d) Common man
Answer:
(b) Database administrator

3. After processing data is Convert into …………………..
(a) Database
(b) Information
(c) Entity
(d) Software
Answer:
(b) Information

4. Information associate with each other makes………………..
(a) Database
(b) DBMS
(c) DBA
(d) File Processing System
Answer:
(a) Database

PSEB 9th Class Computer Solutions Chapter 4 Introduction to DBMS

5. To store the same data again and again in a database is called …………………
(a) Integrity
(b) Redundancy
(c) Object
(d) Foreign key
Answer:
(b) Redundancy

6. …………………. is a unique key.
(a) Primary key
(b) Foreign key
(c) Electronic key
(d) Database key
Answer:
(a) Primary key

2. Full Forms

1. DBA
Answer:
Database administrator.

2. DBMS
Answer:
Database management System.

3. SQL
Answer:
Structured query language.

3. Short Answer Type Questions

Question 1.
What is a database?
Answer:
A database is a collection of information that is organized so that it can easily be accessed, managed, and updated. In one view, databases can be classified according to types of content: bibliographic, full-text, numeric, and images.

Question 2.
What are the different types of relationships?
Answer:
One-to-One Relationships
One-to-Many Relationships
Many-to-Many Relationships
Self-Referencing Relationships

Question 3.
Write the names of different DBA’s.
Answer:
Administrative DBA
Development DBA
Data Architect
Data Warehouse DBA

PSEB 9th Class Computer Solutions Chapter 4 Introduction to DBMS

Question 4.
What is SQL?
Answer:
SQL is a Structured Query Language, which is a computer language for storing, manipulating, and retrieving data stored in a relational database. SQL is the standard language for Relation Database Systems. All relational database management systems like MySQL, MS Access, Oracle, Sybase, Informix, Postgres, and SQL Server use SQL as standard database language.

Question 5.
Name the different types of keys.
Answer:

  1. Primary key
  2. Foreign key
  3. Composite key
  4. Natural key
  5. Surrogate key
  6. Candidate key
  7. Compound key

4. Long Answer Type Questions

Question 1.
Describe Normalization. How many types of Normalization?
Answer:
Normalization is a process of organizing the data in the database to avoid data redundancy, insertion anomaly, update anomaly & deletion anomaly.
Here are the most commonly used normal forms :

  • First normal form(1NF)
  • Second normal form(2NF)
  • Third normal form(3NF)

First normal form (1NF)
As per the rule of the first normal form, an attribute (column) of a table cannot hold multiple values. It should hold only atomic values.

Second normal form (2NF)
A table is said to be in 2NF if both the following conditions hold :
The table is in INF (First normal form)
No non-prime attribute is dependent on the proper subset of any candidate key of the table. An attribute that is not part of any candidate key is known as a non-prime attribute.

Third Normal form (3NF)
A table design is said to be in 3NF if both the following conditions hold:
The table must be in 2NF
Transitive functional dependency of non-prime attribute on any super key should be removed. An attribute that is not part of any candidate key is known as a non-prime attribute.

In other words, 3NF can be explained like this: A table is in 3NF if it is in 2NF and for each functional dependency X-> Y at least one of the following conditions hold :
X is a super key of the table
Y is a prime attribute of the table
An attribute that is a part of one of the candidate keys is known as a prime attribute.

Question 2.
What is a file processing system? What are the disadvantages of the file processing system?
Answer:
A file processing system is a collection of files and programs that access/ modify these files. Typically, new files and programs are added over time (by different programmers) as new information needs to be stored and new ways to access information are needed. A File can store records and we can extract these records using different applications programs.
Disadvantages of File Processing System.
The conventional file processing system suffers from the following shortcomings :

1. Data Redundancy – Data Redundancy means the same information is duplicated in several files. This makes data redundant.

2. Data Inconsistency – Data Inconsistency means different copies of the same data are not matching. That means different versions of the same basic data are existing. This occurs as the result of update operations that are not updating the same data stored at different places. Example: Address Information of a customer is recorded differently in different files.

3. Difficulty in Accessing Data – It is not easy to retrieve information using a conventional file processing system. Convenient and efficient information retrieval is almost impossible using a conventional file processing system.

4. Data Isolation – Data are scattered in various files, and the files may be in different formats, writing a new application program to retrieve data is difficult.

5. Integrity Problems – The data values may need to satisfy some integrity constraints. For example, the balance field Value must be greater than 5000. We have to handle this through program code in file processing systems. But in the database, we can declare the integrity constraints along with the definition itself.

6. Atomicity Problem – It is difficult to ensure atomicity in the file processing system. For example, transferring $100 from Account A to account B. If a failure occurs during execution there could be a situation like $100 is deducted from Account A and not credited in Account B.

7. Concurrent Access anomalies – If multiple users are updating the same data simultaneously it will result in an inconsistent data state. In a file processing system, it is very difficult to handle this using program code. This results in concurrent access anomalies.

8. Security Problems – Enforcing Security Constraints in the file processing system is very difficult as the application programs are added to the system in an ad-hoc manner.

9. Observations and Conclusions – Data Redundancy may lead to Data inconsistency if redundant data are not updated simultaneously. Data inconsistency leads the system into an inconsistent state since the operations based on inconsistent data results in more inconsistency.

PSEB 9th Class Computer Solutions Chapter 4 Introduction to DBMS

Question 3.
What do you mean by DBMS? Describe the advantages and disadvantages of DBMS.
Answer:
A database management system (DBMS) is a computer software application that interacts with the user, other applications, and the database itself to capture and analyze data. A general-purpose DBMS is designed to allow the definition, creation, querying, update, and administration of databases.
The DBMS has a number of advantages as compared to the traditional computer file processing approach. The DBA must keep in mind these benefits or capabilities during designing databases, coordinating and monitoring the DBMS.

The major advantages of DBMS are described below :

  • Controlling Data Redundancy
  • Data Consistency
  • Data Sharing
  • Data Integration
  • Integrity Constraints

Disadvantages of Database Management System (DBMS):
Although there are many advantages the DBMS may also have some minor disadvantages. These are :

  • Cost of Hardware & Software
  • Cost of Data Conversion
  • Cost of Staff Training
  • Appointing Technical Staff

Question 4.
What is an entity? Write the types of entities in DBMS.
Answer:
An entity can be a real-world object, either animate or inanimate, that can be easily identifiable. For example, in a school database, students, teachers, classes, and courses offered can be considered entities. All these entities have some attributes or properties that give them their identity. An entity set is a collection of similar types of entities. An entity set may contain entities with attributes sharing similar values. For example, a Student set may contain all the students of a school; likewise, a Teachers’ set may contain all the teachers of a school from all faculties. Entity sets need not be disjoint.

The Entity-Relationship (ER) model consists of different types of entities. The existence of an entity may depend on the existence of one or more other entities, such an entity is said to be existence dependent. Entities whose existence not depending on any other entities are termed as not existence dependent. Entities based on their characteristics are classified as follows.

  • Strong Entities
  • Weak Entities
  • Recursive Entities
  • Composite Entities

Strong Entity Vs Weak Entity
An entity set that has a primary key is termed a strong entity set. An entity set that does not have sufficient attributes to form a primary key is termed a weak entity set. A weak entity is existence-dependent. That is the existence of a weak entity depends on the existence of an identifying entity set. The discriminator (or partial key) is used to identify other attributes of a weak entity set. The primary key of a weak entity set is formed by the primary key of identifying the entity set and the discriminator of the weak entity set. The existence of a weak entity is indicated by a double rectangle in the ER diagram. We underline the discriminator of a weak entity set with a dashed line in the ER diagram.

Recursive Entity
A recursive entity is one in which a relationship can exist between occurrences of the same entity set. This occurs in a unary relationship.

Composite Entities
If Many too Many relationships exist we must create* a bridge entity to convert it into 1 to Many. Bridge entity composed of the primary keys of each of the entities to be connected. The bridging entity is known as a composite entity.

PSEB 9th Class Computer Solutions Chapter 4 Introduction to DBMS

Question 5.
What do you mean by data models? Write the parts of it.
Answer:
Data Models are fundamental entities to introduce abstraction in a DBMS. Data models define how data is connected to each other and how they are processed and stored inside the system. The very first data model could be a flat data model, where all the data used are to be kept in the same plane A data model organizes data elements and standardizes how the data elements relate to one another. Since data elements document real-life people, places, and things and the events between them, the data model represents reality, for example, a house has many windows or a cat has two eyes. Computers are used for the accounting of these real-life things and events and therefore the data model is a necessary standard to ensure exact communication between human beings.

A data model consists of two parts as shown in the figure:

DDL – Data definition language
DML – Data manipulation language
i.e. Data Model = DDL + DML
PSEB 9th Class Computer Solutions Chapter 4 Introduction to DBMS Img 1

PSEB 9th Class Computer Guide Introduction to DBMS Important Questions and Answers

Fill in the Blanks

1. ……………….. is a set of one or more attributes taken collectively to uniquely identify a record.
Answer:
Super Key

2. ……………….. attribute can be taken as a primary key.
Answer:
Id

3. A ………………… is a property of the entire relation, rather than of the individual tuples in which each tuple is unique.
Answer:
Key

4. …………………… cannot be taken as a primary key?
Answer:
Street.

True or False

1. Processed data is called information.
Answer:
True

2. Database is secure and reliable.
Answer:
True

3. DBA has no responsibility to manage DBMS.
Answer:
False

4. Related data items are called records.
Answer:
True

5. Collection of related data items is called a file.
Answer:
False

PSEB 9th Class Computer Solutions Chapter 4 Introduction to DBMS

6. Meaningful data is called information.
Answer:
False

7. Ordering meaningful data is called a database.
Answer:
True

8. Meaningful data items are called files.
Answer:
False

9. Collection of related records is called data.
Answer:
False

10. DBA controls database system
Answer:
True

Short Answer Type Questions

Question 1.
Define Database.
Answer:
A prearranged collection of figures known as data is called a database.

Question 2.
What is DBMS?
Answer:
Database Management Systems (DBMS) are applications designed especially which enable user interaction with other applications.

Question 3.
What are the various kinds of interactions catered by DBMS?
Answer:
The various kind of interactions catered by DBMS are :

  • Data definition
  • Update
  • Retrieval
  • Administration

Question 4.
Segregate database technology’s development.
Answer:
The development of database technology is divided into :

  • Structure or data model
  • Navigational model
  • SQL/ relational model

Question 5.
Who proposed the relational model?
Answer:
Edgar F. Codd proposed the relational model in 1970.

Question 6.
What are the features of Database language?
Answer:
A database language may also incorporate features like DBMS-specific Configuration and management of storage engine Computations to modification of query results by computations, like summing, counting, averaging, grouping, sorting, and cross-referencing Constraint enforcement Application Programming Interface.

PSEB 9th Class Computer Solutions Chapter 4 Introduction to DBMS

Question 7.
What do database languages do?
Answer:
As special-purpose languages, they have :

  • Data definition language
  • Data manipulation language
  • Query language

Question 8.
Define database model.
Answer:
A data model determining fundamentally how data can be stored, manipulated, and organized and the structure of the database logically is called a database model.

Question 9.
What is SQL?
Answer:
Structured Query Language (SQL) being ANSI standard language updates database and commands for accessing.

Question 10.
Enlist the various relationships of the database.
Answer:
Tire various relationships of the database are :

  • One-to-one: Single table having drawn relationship with another table having similar kind of columns.
  • One-to-many: Two tables having primary and foreign key relations.
  • Many-to-many: Junction table having many tables related to many tables.

Question 11.
Define Normalization.
Answer:
Organized data void of inconsistent dependency and redundancy within a database is called normalization.

Question 12.
Enlist the advantages of normalizing the database.
Answer:
Advantages of the normalizing database are :

  • No duplicate entries
  • Saves storage space
  • Boasts the query performances.

Question 13.
Define Denormalization.
Answer:
Boosting up database performance, adding redundant data which in turn helps rid of complex data is called denormalization.

Question 14.
Define DDL and DML.
Answer:
Managing properties and attributes of a database are called Data Definition Language (DD L). Manipulating data in a database such as inserting, updating, deleting is defined as Data Manipulation Language. (DML)

PSEB 9th Class Computer Solutions Chapter 4 Introduction to DBMS

Question 15.
Define Object-oriented model.
Answer:
Compilations of objects make up this model in which values are stored within instance variables that are inside the object. The object itself comprises bodies of objects for its operation which are called methods. Objects containing the same kind of variables and methods are called classes.

Question 16.
Define Entity.
Answer:
It can be defined as being a ‘thing’ with an independent existence in the real world. –

Question 17.
What do you mean by Entity type?
Answer:
A set of entries having similar attributes are entity types.

Question 18.
Define Entity Set.
Answer:
Compilation of all entries of any particular type of entry in the database is called Entity Set.

Question 19.
What do you mean by Entity type extension?
Answer:
Compilation of similar entity types into one particular type which is grouped together as an entity set.

Long Answer Type Questions

Question 1.
Enlist the disadvantages of the query.
Answer:
The disadvantages of the query are :

  • No indexes
  • Stored procedures are excessively compiled.
  • Triggers and procedures are without SET NOCOUNT ON.
  • Complicated joins making up inadequately written queries.
  • Cursors and temporary tables showcase a bad presentation.

Question 2.
What is 1 NF (Normal Form)?
Answer:
The first normal form or INF is the first and the simplest type of normalization that can be implemented in a database. The main aims of INF are to :

  • 1. Eliminate duplicative columns from the same table.
  • 2. Create separate tables for each group of related data and identify each row with a unique column (the primary key).

Question 3.
What is Data?
Answer:
Data is a plural of datum, which is originally a Latin noun meaning “something given.” Today, data is used in English both as a plural noun meaning “facts or pieces of information” and as a singular mass noun meaning “information”. In computing, data is information that has been translated into a form that is more convenient to move or process. Relative to today’s computers and transmission media, data is information converted into binary digital form.

PSEB 9th Class Computer Solutions Chapter 4 Introduction to DBMS

Question 4.
Define Database.
Answer:
A database is a collection of information that is organized so that it can easily be accessed, managed, and updated. In one view, databases can be classified according to types of content: bibliographic, full-text, numeric, and images. In computing, databases are sometimes classified according to their organizational approach. The most prevalent approach is the relational database, a tabular database in which data is defined so that it can be reorganized and accessed in a number of different ways. A distributed database is one that can be dispersed or replicated among different points in a network. An object-oriented programming database is one that is congruent with the data defined in object classes and subclasses.

Computer databases typically contain aggregations of data records or files, such as sales transactions, product catalogs and inventories, and customer profiles. Typically, a database manager provides users the capabilities of controlling read/ write access, specifying report generation, and analyzing usage.

Question 5.
What is DBMS (Database Management System)?
Answer:
A Database Management System (DBMS) is a set of computer programs that controls the creation, maintenance, and use of a database. It allows organizations to place control of database development in the hands of database administrators (DBAs) and other specialists. A DBMS is a system software package that helps the use of an integrated collection of data records and files known as databases. It allows different user application programs to easily access the same database. DBMSs may use any of a variety of database models, such as the network model or relational model. In large systems, a DBMS allows users and other software to store and retrieve data in a structured way.

Instead of having to write computer programs to extract information, users can ask simple questions in a query language. Thus, many DBMS packages provide Fourth-generation programming language (4GLs) and other application development features. It helps to specify the logical organization for a database and access and use the information within a database. It provides facilities for controlling data access, enforcing data integrity, managing concurrency, and restoring the database from backups. A DBMS also provides the ability to logically present database information to users.

Question 6.
What is the need for DBMS?
Answer:
A database management system (DBMS) can help address the employee count scenario and a range of even more complex situations related to cost, order status, or inventory management by presenting the same data to everyone in the business at the same time. A DBMS also eliminates the frustrating hunt for the right version of the right spreadsheet on a vast and disorganized network drive.

  1. As businesses grow, the volume of data they accumulate grows exponentially. Managing this data deluge becomes increasingly difficult just at the moment when superior data management becomes more important to business success.
  2. As businesses expand, more sophisticated tools are needed to manage data. Tools that serve start-ups well are overwhelmed by the demands faced by larger businesses,
  3. A database management system (DBMS) is a powerful tool used to store data, secure it, protect it and make it quickly available to people who need it.
  4. A DBMS enables a business to squeeze more value from the data it collects for improved decision-making.

PSEB 9th Class Computer Solutions Chapter 4 Introduction to DBMS

Question 7.
What are the Advantages and Disadvantages of DBMS?
Answer:
The advantages and disadvantages of DBMS are as follows :

Advantages :

  • Reduced data redundancy
  • Reduced updating errors and increased consistency
  • Greater data integrity and independence from applications programs
  • Improved data access to users through the use of host and query languages
  • Improved data security
  • Reduced data entry, storage, and retrieval costs
  • Facilitated development of new applications program

Disadvantages :

  • Database systems are complex, difficult, and time-consuming to design
  • Substantial hardware and software start-up costs
  • Damage to database affects virtually all applications programs
  • Extensive conversion costs in moving form a file-based system to a database system
  • Initial training is required for all programmers and users.

PSEB 10th Class Computer Solutions Chapter 6 Operating Systems

Punjab State Board PSEB 10th Class Computer Book Solutions Chapter 6 Operating Systems Textbook Exercise Questions and Answers.

PSEB Solutions for Class 10 Computer Science Chapter 6 Operating Systems

Computer Guide for Class 10 PSEB Operating Systems Textbook Questions and Answers

1. Multiple Choice Questions

Question 1.
An operating system is a:
(a) Terminal
(b) Software
(c) Storage system
(d) Processor
Answer:
(b) Software

Question 2.
The process of running multiple applications at the same time is known as:
(a) Multi-application
(b) Multi processing
(c) Multi programming
(d) Multi timing
Answer:
(c) Multi programming

PSEB 10th Class Computer Solutions Chapter 6 Operating Systems

Question 3.
It enables us to access internet securely and prevent unauthorized applications and people from accessing our PC:
(a) Anti-Virus
(b) Security
(c) Firewall
(d) None of these
Answer:
(c) Firewall

Question 4.
The time taken by the system to respond to an input and display of required updated information is:
(a) Response time
(b) Access time
(c) Output time
(d) Total time
Answer:
(a) Response time

Question 5.
Remote access to servers is possible from different locations in:
(a) Batch Processing System
(b) Time Sharing System
(c) Network Operating System
(d) Distributed system
Answer:
(c) Network Operating System

2. Fill In The Blanks

1. A …………………. represents a collection of related
Answer:
Pile, Information.

2. ………….. system use multiple processors to serve ………… multiple real-time applications and multiple users.
Answer:
Distributed, Central

3. …………..is the process of preventing and detecting ……….. use of our computer.
Answer:
Computer Security, Unauthorized

4. …………. provide access to accounts arid enable us to perform various activities linked with account like shopping, emailing, online transactions etc.
Answer:
Passwords, Online

5. …………. are used when there are time requirements on the operation of a processor or the flow of data.
Answer:
Real Time Systems, Rigid.

PSEB 10th Class Computer Solutions Chapter 6 Operating Systems

3. True or False

1. The time taken by the system to respond to an input and display of required updated information is termed as the response time.
Answer:
True

2. Anti-virus software alone is enough to be secure from Internet Security threats.
Answer:
False

3. An Operating System cannot manage the communication between user and device drivers.
Answer:
False

4. Linux source code is freely available and it is community based development project.
Answer:
True

5. The OS manages all kinds of resources using schedulers.
Answer:
True

PSEB 10th Class Computer Book Chapter 6 Operating Systems

PSEB 10th Class Computer Solutions Chapter 6 Operating Systems

Very Short Answer Type Questions

Question 1.
An interface between computer user and computer hardware is called?
Answer:
Operating System

Question 2.
What hides the peculiarities of specific hardware devices from the users?
Answer:
Drivers

Question 3.
A mechanism or a way to control the access of programs, processes, or users to the resources defined by a computer system is called?
Answer:
Protection

Question 4.
The process of preventing and detecting unauthorized use of our computer is called?
Answer:
Computer Security

PSEB 10th Class Computer Solutions Chapter 6 Operating Systems

Short Answer Type Questions

Question 1.
What is an operating system?
Answer:
Operating system is an interface between user and computer. It communicates whatever the user says to the hardware of computer.

Question 2.
List type of operating systems.
Answer:
Different types of operating system are:

  • Batch processing operating system.
  • Time sharing operating system.
  • Network operating system.
  • Real time operating system.
  • Distributed operating system.

Question 3.
Explain real time operating system.
Answer:
A real-time system is defined as a data processing system in which the time interval required to process and respond to inputs is so small that it controls the environment. In this type of operating system, the response time is very less as compared to online processing.
Real-time systems are used when there are rigid time requirements on the operation of a processor or the flow of data. A real-time operating system must have well-defined, fixed time constraints, otherwise the system will fail.

PSEB 10th Class Computer Solutions Chapter 6 Operating Systems

Question 4.
What are the functions of operating system? Make a list.
Answer:
Following are the functions of operating system:

  • It provides programs an environment to execute.
  • It provides users the services to execute the programs in a convenient manner.

Following are a few common services provided by an operating system:

  • Program execution
  • I/O operations
  • File System manipulation
  • Communication
  • Error Detection
  • Resource Allocation
  • Protection.

Question 5.
What do you mean by computer security?
Answer:
Computer security is the process of preventing and detecting unauthorized use of our computer. Prevention measures help us to stop unauthorized users (hackers) from accessing any part of our computer system. Detection helps us to determine whether or not someone attempted to break into our system, if they were successful, and what they may have done.

Long Answer Type Questions

Question 1.
Explain functions of operating system
Answer:
Following are the functions of operating system:
1. Program Execution:
Operating systems handle many kinds of activities from user programs to system programs like printer spooler, name servers, file server, etc. Each of these activities is encapsulated as a process.

2. I/O Operation:
An I/O subsystem comprises of I/O devices and their corresponding driver software. Drivers hide the peculiarities of specific hardware devices from the users. An Operating System manages the communication between user and device drivers.

3. File System Manipulation:
A file system is normally organized into directories for easy navigation and usage. These directories may contain files and other directions. Following are the major activities of an operating system with respect to file management:

  • Program needs to read a file or write a file.
  • The operating system gives the permission to the program for operation on file.
  • Permission varies from read-only, read-write, denied and so on.
  • Operating system provides an interface to the user to create/delete files.
  • Operating system provides an interface to the user to create/delete directories.
  • Operating system provides an interface to create the backup of file system,

4. Communication:
In case of distributed systems which are a collection of processors that do not share memory, peripheral devices, or a clock, the operating system manages communications between all the processes. Multiple processes communicate with one another through communication lines in the network. Following are the major activities of an operating system with respect to communication:

  • Two processes often require data to be transferred between them.
  • Both the processes can be on one computer or on different computers, but are connected through a computer network.
  • Communication may be implemented by two methods, either by Shared Memory or by Message Passing.

5. Error Detection:
An error may occur in CPU, in I/O devices or in the memory hardware. Following are the major activities of an operating system with respect to error detection:
1. The OS constantly checks for possible errors.
2. The OS takes an appropriate action to ensure correct and consistent computing.

6. Resource Management.
In case of multi-user or multi-tasking environment, resources such as main memory, CPU cycles and files storage are to be allocated to each user or job. Following are the major activities of an operating system with respect to resource management:

  • It acts like a resource manager. The OS manages all kinds of resources using schedulers.
  • CPU scheduling algorithms are used for better utilization of CPU.

7. Protection:
Protection refers to a mechanism or a way to control the access of programs, processes, or users to the resources defined by a computer system. Following are the major activities of an operating system with respect to protection:

  • The OS ensures that all access to system resources is controlled.
  • The OS ensures that external I/O devices are protected from invalid access attempts.
  • The OS provides authentication features for each user by means of passwords.

PSEB 10th Class Computer Solutions Chapter 6 Operating Systems

Question 2.
What are the basic features of Linux?
Answer:
The basic features of Linux operating system are:
1. Portable:
Portability means software can works on different types of hardware in same way. Linux kernel and application programs supports their installation on any kind of hardware platform.

2. Open Source:
Linux source code is freely available and it is community based development project. Multiple teams work in collaboration to enhance the capability of Linux operating system and it is continuously evolving.

3. Multi-User:
Linux is a multiuser system means multiple users can access system resources like memory/ram/application programs at same time.

4. Multiprogramming: Linux is a multiprogramming system means multiple applications can run at same time.

5. Hierarchical File System:
Linux provides a standard file structure in which system files/user files are arranged. Files and directories are arranged in tree structure form.

6. Shell:
Linux provides a special interpreter program which can be used to execute commands of the operating system. It can be used to do various types of operations, call application programs, etc.

7. Security:
Linux provides user security using authentication features like password protection/controlled access to specific files/encryption of data.

PSEB 10th Class Computer Guide Operating Systems Important Questions and Answers

Multiple Choice Questions

Question 1.
Which one is function of operating system related to program management?
a) Execution
(b) Controt
(c) Loading
(d) All of above.
Answer:
(d) All of above.

PSEB 10th Class Computer Solutions Chapter 6 Operating Systems

Question 2.
Main function of shared memory is:
(a) to use primary memory efficently
(b) to do intra process communication
(c) to do inter process communication
(d) none of above
Answer:

Question 3.
Memory protection is normally done by:
(a) the processor and the associated hardware
(b) the operating system
(c) the compiler
(d) the user program
Answer:
(a) the processor and the associated hardware

Question 4.
Which of the following operating system does not implement the multitasking truly?
(a) Windows 98
(b) Windows NT
(c) Windows XP
(d) MS DOS
Answer:
(d) MS DOS

Question 5.
What are the functions of operating system?
(a) Memory management
(b) Process management
(c) Device management
(d) All of above
Answer:
(d) All of above

PSEB 10th Class Computer Solutions Chapter 6 Operating Systems

Fill in the Blanks

1. Operating system is …………. software.
Answer:
System

2. Memory management is function of ……………
Answer:
Operating System

3. File management is function of ……………
Answer:
Operating System.

PSEB 10th Class Computer Solutions Chapter 6 Operating Systems

True or False

1. Operating system in application software.
Answer:
False

2. Windows is uni-tasking operating system.
Answer:
False

3. Unix is not an operating system.
Answer:
False

PSEB 10th Class Computer Solutions Chapter 6 Operating Systems

Very Short Answer Type Questions

Question 1.
Name the function which deals with hardware.
Answer:
Device management.

Question 2.
Name the most important system software
Answer:
Operating system.

Question 3.
Name the most famous operating system.
Answer:
MS Windows.

Question 4.
Name the most secured operating system proven.
Answer:
UNIX.

PSEB 10th Class Computer Solutions Chapter 6 Operating Systems

Short Answer Type Questions

Question 1.
Explain advantages of time sharing operating system.
Answer:
Following are advantages of time sharing operating system.
1. Immediates response is available.
2. It is best suitable operating system for system who need quick response.

Question 2.
Explain disadvantages of time Sharing Operating System.
Answer:
Following are disadvantages of time sharing operating system.
1. It is not suitbale for long tasks
2. Important job may be completed in long time.

Long Answer Type Questions

Question 1.
Explain distributed operating system in detail.
Answer:
Distributed Operating System:
Distributed systems use multiple central processors to serve multiple real-time applications and multiple users. Data processing jobs are distributed among the processors accordingly.The processors communicate with one another through various communication lines (such as high-speed buses or telephone lines). These are referred as loosely coupled systems or distributed systems. Processors in a distributed system may vary in size and function. These processors are referred as sites, nodes, computers, and so on. The advantages of distributed systems are as follows:

  • With resource sharing facility, a user at one site may be able to use the resources available at another.
  • Speedup the exchange of data with one another via electronic mail.
  • If one site fails in a distributed system, the remaining sites can potentially continue operating.
  • Better service to the customers.
  • Reduction of the load on the host computer.
  • Reduction of delays in data processing.

PSEB 10th Class Computer Solutions Chapter 6 Operating Systems

Question 2.
Discuss network operating system along with its advantages and disadvantages.
Answer:
Network Operating System:
A Network Operating System runs on a server arid provides the server the capability to manage data, users, groups, security, applications, and other networking functions. The primary purpose of the network operating system is to allow shared file and printer access among multiple computers in a network, typically a local area network (LAN), a private network or to other networks.
Examples of network operating systems include Microsoft Windows Server 2003, Microsoft Windows Server 2008, UNIX, Linux, Mac OS X, Novell NetWare and BSD.

The advantages of network operating systems are as follows:

  • Centralized servers are highly stable.
  • Security is server managed.
  • Upgrades to new technologies and hardware can be easily integrated into the system.
  • Remote access to servers is possible from different locations and types of systems

The disadvantages of network operating systems are as follows:

  • High cost of buying and running a server.
  • Dependency on a central location(server) for most operations.
  • Regular maintenance and updates are required.

Multi Programming:
Multi Programming Operating System is the name given to the interleaved execution of two or more different and independent programs by the same computer. Interleaving of programs mean chain of programs that are either in running phase, ready or blocked phase. It is an efficient way to improve the system performance.

Multi programming approach permits more than one job to utilize the CPU time at any moment by applying the scheduling techniques like first come first serve, shortest job first etc . The more the number of programs requesting for system resources, resource utilization would be better. The operating system picks up any of the programs as scheduled and starts execution.

An OS does the following activities related to multiprogramming.

  • The operating system keeps several jobs in memory at a time.
  • This set of jobs is a subset of the jobs kept in the job pool.
  • The operating system picks and begins to execute one of the jobs in the memory.
  • Multiprogramming operating systems monitor the state of all active programs and system resources using
  • memory management programs to ensure that the CPU is never idle, unless there are no jobs to process.

Advantages:

  • High and efficient CPU utilization.
  • User feels that many programs are allotted CPU almost simultaneously.

Disadvantages:

  • CPU scheduling is required.
  • To accommodate many jobs in memory, memory management is required.

PSEB 10th Class Computer Solutions Chapter 6 Operating Systems

Question 3.
Discuss Real Time Operating System in detail.
Answer:
Time Sharing:
A real-time system is defined as a data processing system in which the time interval required to process and respond to inputs is so small that it controls the environment. The time taken by the system to respond to an input and display of required updated information is termed as the response time.

So in this method, the response time is very less as compared to online processing. Real-time systems are used when there are rigid time requirements on the operation of a processor or the flow of data. A real-time operating system must have well-defined, fixed time constraints, otherwise the system will fail.

PSEB 8th Class Agriculture Solutions Chapter 10 Post Harvest Handling of Fruits and Vegetables

Punjab State Board PSEB 8th Class Agriculture Book Solutions Chapter 10 Post Harvest Handling of Fruits and Vegetables Textbook Exercise Questions and Answers.

PSEB Solutions for Class 8 Agriculture Chapter 10 Post Harvest Handling of Fruits and Vegetables

Agriculture Guide for Class 8 PSEB Post Harvest Handling of Fruits and Vegetables Textbook Questions and Answers

(A) Answers in one or two words:

Question 1.
Which instrument is used to measure the firmness of fruits and vegetables?
Answer:
Penetrometer.

Question 2.
Which parameter is measured with a refractometer?
Answer:
The sweetness of fruit.

Question 3.
How much fruits and vegetables are lost before they reach markets?
Answer:
25-30%.

PSEB 8th Class Agriculture Solutions Chapter 10 Post Harvest Handling of Fruits and Vegetables

Question 4.
On which fruit the use of waxing is useful?
Answer:
Citrus fruits (Kinnow), apple and pears.

Question 5.
What is the storage temperature for potato and kinnow?
Answer:
For potato 1 to 2° C and for Kinnow 4 to 6°C

Question 6.
How much should be the relative humidity for storage of onkm?
Answer:
65-70%.

PSEB 8th Class Agriculture Solutions Chapter 10 Post Harvest Handling of Fruits and Vegetables

Question 7.
Which fruits are harvested on the basis of TSS and acid ratio?
Answer:
Grapes and citrus fruits, e.g. organge, Kinnow etc.

Question 8.
What precautions should be taken during transportation of produce?
Answer:
Vehicle should be padded or lined with straw. Heavy weight produce should not be loaded over the soft produce.

Question 9.
Name the harmful chemical used for ripening of fruit
Answer:
Calcium carbide.

Question 10.
Name the internationally acceptable technique used for ripening of fruits.
Answer:
Ripening by ethylene gas.

PSEB 8th Class Agriculture Solutions Chapter 10 Post Harvest Handling of Fruits and Vegetables

(B) Answer in one to two sentences:

Question 1.
On what basis fruits and vegetable are graded?
Answer:
Grading should be done as per the requirement of the market. Grading is done on the basis of size, weight, colour etc. This fetches more profit to the farmer.

Question 2.
Why produce should be cooled after harvest?
Answer:
Produce should be cooled immediately after harvesting. This helps in increasing the shelf life of the horticulture produce. Cold water or cold air can be used for this purpose.

Question 3.
What are the benefits of storage of fruits and vegetables?
Answer:
Produce is cheap in the season, and earning is less. If produce is preserved and sold in off season, it fetches more profit to the farmer.

Question 4.
What is the use of pentrometer and refractometer?
Answer:
Pentrometer is used to measure the firmness of the fruit and refractometer is used to measure the sweetness of the fruit.

PSEB 8th Class Agriculture Solutions Chapter 10 Post Harvest Handling of Fruits and Vegetables

Question 5.
How fruits and vegetables are graded on commercial scale?
Answer:
Fruits and vegetables are graded on commercial scale with the help of mechanical grader.

Question 6.
Which fruits are ripened with ethylene gas?
Answer:
Ripening by using ethylene is internationally accepted technique. Fruits like, banana, pears, tomato are ripened by this technique.

Question 7.
Which parameters should be taken into consideration for harvesting of tomato?
Answer:
Parameter that should be taken into consideration for harvesting of tomato is colour chart. For the nearby market red matured tomato, for medium distance markets at pink stage and for distant market harvesting at green stage should be done.

Question 8.
Which produce is packed in jute sacks?
Answer:
Potato and onion are packed in jute sacks.

PSEB 8th Class Agriculture Solutions Chapter 10 Post Harvest Handling of Fruits and Vegetables

Question 9.
Which wax is approved by FSSAI?
Answer:
FSSAI has approved shellak wax, camauba wax and bees wax.

Question 10.
What kind of boxes is used for the packaging of high-value produce?
Answer:
Corrugated fibre board boxes are used for the packing of high-value produce like, apple, mango, grapes, kinnow, peach, litchi, plum etc.

(C) Answers in five to six sentences:

Question 1.
What do you mean by waxing of fruits and what are its benefits?
Answer:
During marketing of the produce there is a loss of water contents which affect the natural gloss and quality of the produce. Fruits like, Kinnow, Peach etc. and vegetables like, Brinjal, Capsicum, Tomato, Cucumber etc. are waxed after harvesting. At the time of grading, washing or doing other preserving activities natural wax is removed. Rewaxing with food grade wax is done. Waxing helps in maintaining water content of the produce at the time of marketing. Dry the produce after waxing. Food grade waxes which is approved by FSSAI are shellac wax, bees wax, camauba wax.

Question 2.
Write a brief note on ripening of fruits with ethylene gas.
Answer:
Ripening of fruits at commercial level is done by using ethylene gas which is internationally accepted technique. In this technique fruits are kept in an enclosed chamber where the produce is exposed to 100-150 ppm of ethylene gas for 24 hours. This triggers the ripening process. Temperature should be maintained between 15 to 25 °C and humidity should be 90-95% ethylene gas is produced by using ethylene generator.

PSEB 8th Class Agriculture Solutions Chapter 10 Post Harvest Handling of Fruits and Vegetables

Question 3.
Write a short note on shrink and cling film packing of fruit.
Answer:
Fruits and vegetables are packed in a paper tray and wrapped with shrink or cling film.
PSEB 8th Class Agriculture Solutions Chapter 11 Processing of Fruits and Vegetables 1
The produce packed in this way remains visible to the cousumer and quality of the produce is also maintained. High value fruits and vegetables like kinnow, tomato, seedless cucumber etc. are packed using this technique. Farmer can earn good profit using this technique.

Question 4.
What is the importance of packging of fruits in corrugated fibre board boxes?
Answer:
For secure transportation of the fruits and vegetables, packaging proves beneficial, it is necessary to avoid bruising of produce during the transportation. Corrugated fibre board boxes are used for packaging of high value produce; like, apple, mango, grapes, kinnow, litchi, plums, peach etc. paper shreds or pieces of cardboard paper are also used in these boxes so that fruits do not get pressed against each other.
PSEB 8th Class Agriculture Solutions Chapter 10 Post Harvest Handling of Fruits and Vegetables 2

Question 5.
What precaution should be taken during harvesting of fruits and vegetables?
Answer:
Fruits and vegetables should be harvested carefully so that least damage to the produce takes place should be done manually with modesty. Take out the produce from the soil using hands use cloth laps open at both ends at the time of harvesting. Save produce from injuries. Use clip, knife and scissors for harvesting fruits. Take care that clipper and knife used are clean and sharp. Kinnow like fruits should be harvested with very small stalk with the fruit. If the stalk is long then at the time of transportation other fruits can get injuries. Use ladder for plucking Kinnow, pears, peach, alucha, ber, mango, etc.

PSEB 8th Class Agriculture Solutions Chapter 10 Post Harvest Handling of Fruits and Vegetables

PSEB 8th Class Agriculture Guide Post Harvest Handling of Fruits and Vegetables Important Questions and Answers

Very Short Answer Type Questions

Question 1.
According to WHO (World Health Organisation) how much fruits and vegetables should be consumed by a person in a day?
Answer:
300 gram vegetables and 80 gram fruits.

Question 2.
In India how much fruits and vegetables are available for a person per day?
Answer:
30 gram fruits and 80 gram vegetables.

Question 3.
How can we loiow about the maturity for harvesting of the tomato, mango, peach etc.?
Answer:
By using color chart.

Question 4.
What is the parameter for maturity of peachy?
Answer:
Turning from green color to yellow.

PSEB 8th Class Agriculture Solutions Chapter 10 Post Harvest Handling of Fruits and Vegetables

Question 5.
What is the parameter for maturity of guava?
Answer:
Turning deep green color to light green color.

Question 6.
What is the parameter for maturity of potato.
Answer:
Vines show sign of senescence (drying).

Question 7.
What is the parameter for maturity of plums?
Answer:
Reddish colour on 1/4 to 1/2 of surface.

Question 8.
What is parameter for maturity of bell Pepper?
Answer:
Fully developed fruit and green shining.

Question 9.
What is parameter for maturity of pea?
Answer:
Pods filled but not faded in colour.

Question 10.
What type of wax is coated on the fruits.
Answer:
Food grade wax like bees wax.

PSEB 8th Class Agriculture Solutions Chapter 10 Post Harvest Handling of Fruits and Vegetables

Question 11.
How is packaging of onion and potato in done?
Answer:
Using jute sacks.

Question 12.
For how many days kinnows can be stored in cold store?
Answer: 1 1/2 to 2 months.

Question 13.
How much moisture content should be in potato and kinnow at the time of storing in cold storage?
Answer:
90-95%.

Question 14.
What are the harmful effects of fruits ripened by calcium carbide?
Answer:
Blisters in mouth, ulcer, acidity in stomach.

Question 15.
For how much time fruits are exposed to ethylene gas in enclosed chamber?
Answer:
24 hours.

Question 16.
Name two fruits on which wax is coated?
Answer:
Kinnow, peach.

PSEB 8th Class Agriculture Solutions Chapter 10 Post Harvest Handling of Fruits and Vegetables

Question 17.
What is the maturity parameter for harvesting of fruits and vegetables.
Answer:
Size and colour- of these.

Question 18.
What instrument is used to measure the firmness of fruits?
Answer:
Pentrometer.

Question 19.
What is the relation between firmness and maturity?
Answer:
Mature fruit is less firm i,e. it becomes soft.

Question 20.
How to make fruits free from bacteria at home?
Answer:
Using bleaching soloution.

Question 21.
Which type of containers are used to store fruits?
Answer:
Containers should have plane inner surfaces.

PSEB 8th Class Agriculture Solutions Chapter 10 Post Harvest Handling of Fruits and Vegetables

Question 22.
What should be done to protect produce from injuries?
Answer:
Produce should be placed between layers of paper or cardboard.

Question 23.
What is the main purpose of canning?
Answer:
Main purpose of canning is to preserve the produce for a long time.

Question 24.
How grapes and Alucha should be cleaned?
Answer:
These should be cleaned using 100-150 ppm chlorine water. This way produce can be protected from diseases.

Question 25.
How grading is done for round shaped produce?
Answer:
These can be graded by using different sizes of rings.

Question 26.
Which chemicals are used to treat the produce after plucking?
Answer:
Calcium chloride, Sodium bisulphate, Potassium sulphate etc.

Question 27.
Name water tolerating crops.
Answer:
Carrot, tomato, turnip.

PSEB 8th Class Agriculture Solutions Chapter 10 Post Harvest Handling of Fruits and Vegetables

Question 28.
Which vegetables should not be washed before packing?
Answer:
Cabbage, Bhindi, peas.

Question 29.
Which fruits are graded on the basis of maturity?
Answer:
Tomato, Banana, Mango etc.

Short Answer Type Questions

Question 1.
How do we know the maturity of fruits? Describe in detail.
Answer:
Size of the fruits is a measure of their maturity. Mango is ready to be for harvesting when a beak appears on the fruit. For checking the ripening of tomato, peach, plums etc. coloured charts are used. For nearby market tomatoes should be red and for a distance market, these should be of pink colour but for very far away market full sized yet green tomatoes should be harvested.

Question 2.
How the hardness index of fruits be determined?
Answer:
Following method is used to determine the hardness index:
With the help of a sharp knife cut a thin slice. Slice is having pulp and skin of the fruit. Place the fruit on a plane hard surface and with the help of a proper sized plunger measure the hardness of the fruit. For this start pressing the fruit on the plunger with uniform speed. Measure the hardness index of the fruit from marks on the plunger.

PSEB 8th Class Agriculture Solutions Chapter 10 Post Harvest Handling of Fruits and Vegetables

Question 3.
What is Refractometer? For which fruits it is used?
Answer:
To measure the sweetness of the fruits refractometer is used. This is used for fruits like grapes, muskmelon etc.

Question 4.
How the acidity of the fruit is measured?
Answer:
When citrus fruits are ripe, there sourness decreases. To know the acidity, one or two drops of phenolphthalein are added to measured volume of fruit juice. In it add 0.1 N of sodium hydroxide solution drop by drop till the colour of juice changes to pink. From the used sodium hydroxide and given volume of juice, acidity of the juice can be measured.

PSEB 8th Class Agriculture Solutions Chapter 10 Post Harvest Handling of Fruits and Vegetables

Question 5.
How is ratio of percentage of sweetness and sourness is measured?
Answer:
By knowing this ratio quality of the fruit is judged. Percentage sweetness and sourness are measured and value of sweetness is divided by value of sourness to know the ratio.

Question 6.
What do you know about preservation to fruits?
Answer:
Every fruit is available in the market in a particular period of time of the year and it is available in plenty and it can be bought for comparatively less price. On these days fruits should be bought and preserved. More income can be earned by selling these in far away markets and by selling in off-season.

Question 7.
Why is it necessary to preserve vegetables?
Answer:
If vegetables are not preserved then more profit can not be earned, when vegetables are cheap in the season, buy and preserve the vegetables. These can be sold in off season and more profit can be earned.

Question 8.
How canning is profitable?
Answer:
By canning or packing, we can avoid the losses which may occur after plucking. This way more profit can be earned.

Question 9.
What is the use of Penetro meter?
Answer:
It is a device which is used to measure the hardness of the fruit.

Question 10.
Why is it necessary to (pluck kinnow with small stalk) keep the stalk short while plucking kinnow?
Answer:
If the stalk is long it can injure the other fruits while transportation. Thus kinnow are plucked or harvested with small stalks.

PSEB 8th Class Agriculture Solutions Chapter 10 Post Harvest Handling of Fruits and Vegetables

Question 11.
What is the importance of quality of crops?
Answer:
If quality is maintained then transportation, storage and marketing can be done for a long span of time and thus, more profit can be earned. This way consumer, exporter and trader all feel satisfied.

Long Answer Type Questions

Question 1.
What is the importance of plastic trays in {he preservation (storage) of fruits and vegetables?
Answer:
Plastic trays are costly, but these can be cleaned easily and used again and again. Air can pass through them because these have holes. These can be stacked over each other. At the time of harvesting, these prove very helpful. These can be used at time of harvesting, for storage, for transportation and for selling in the market. These trays are used for harvesting, storage and transportation of Kinnow, grapes, tomato etc.

Question 2.
What are merits of good quality produce?
Answer:
Following are the merits of good quality produce:

  • This type of produce can be transported, marketed and stored for a longer time.
  • This type of produce gives satisfaction to exporters, traders and consumers.
  • Produce have long life after harvesting.
  • Marketing sphere also grows big.
  • More profit can be earned on selling such a produce.

Question 3.
What do you know about cooling, sorting and cleaning of the produce after harvesting?
Answer:
1. Cooling of the produce:
For long shelf life of the produce, it is allowed to cool down. The method of cooling depends on the type of produce. Different methods of cooling are with blowing cool air, cooling in a room, cooling with cold water. Any of the method can be used.

2. Sorting and cleaning of the produce:
Sorting and grading of the produce is done, injured, diseased and irregular shaped produce is separated out. Then it is cleaned, method of cleaning depends on the type of produce. Apples are cleaned using dry brushes whereas citrus fruits, carrots etc. are washed with water. Whether to use dry brushes or water for cleaning depends on the type of produce and extent of cleanliness, e.g. grapes and aluchas are never to be cleaned wash.

These fruits are made disease free by using 100-150 ppm chlorine water. Before packaging of cabbage and cauliflower etc., non eatable parts should be removed.

PSEB 8th Class Agriculture Solutions Chapter 10 Post Harvest Handling of Fruits and Vegetables

Question 4.
What do you know about grading and marketing of fruits and vegetables?
Answer:
Grading is done on the basis of size, weight, colour etc. Graded produce can earn more profit. Round fruits like tomato, tinda, apple etc. are graded using different sized rings. More profit can be earned if grading is done on the basis of maturity of produce like tomato, barihna, mango etc. Some type of machines on small scale can also be used for grading.

Fully grown but green tomato, mango etc. can be stored for sometime and when the rates in the market are on rise these can be ripened and sold to earn more profit. Green onion, mint, coriander leaves etc. are packed into bundles of 100 grams and 500 grams. This way these can be transported easily.

Question 5.
What do you know about the treatment of produce after harvesting?
Answer:
If produce is treated after harvesting it can be saved from various types of fungal diseases and many other diseases. Chemicals used for the treatment are potassium sulphate, sodiumbisulphite, calcium chloride etc. Some times produce is treated using hot water and blowing hot wind. This way germs are either killed or become weak and the produce is saved from disease. After the use of hot air or hot water, produce should be cooled down immediately by using showers of cold water or cold wind.

Question 6.
Which precautions should be kept in mind, while canning fruits and vegetables?
Answer:
Following precautions should be kept in mind while canning fruits and vegetables:

  • Do not allow the produce to get injuries.
  • Raw or more ripe fruits should be separated out.
  • Do not wash green vegetables, cabbage, bhindi, tomato, etc. before canning.
  • Chlorine used in water should not be more than 100-150 ppm.
  • Water tolerant produce like tomato, carrot, turnip, etc. should be collected in the water-filled tank (chubacha).
  • The table surface on which produce is washed, graded, or packed should be made smooth by placing sponge pieces at comers or edges or irregular points.
  • Do not use restricted chemicals on the produce.
  • Treat the produce after harvesting using proper methods like waxing, hot air, water, sulphar dioxide, etc.
  • To lessen the damage, produce should be canned in the fields.